Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

zastanawiające jest tylko - co będzie przy pieczeniu przez 1,5 godziny w 90-ciu stopniach?  Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło?  :cool:

 

 

Może być tak  :cool:

 

post-39848-0-04402600-1478207132_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525064
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

natomiast Twoje wypowiedzi są naznaczone teorią Klubera Rossa

 

Do mnie pijesz?   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525065
Udostępnij na innych stronach

Nie jesteś imbecylem, ale piszesz w takim stylu jakbyśmy nigdy nie podpiekali kiełbasy.

Nie może być tak, że u ciebie po 1,5 h  podpiekania kiełbasa wygląda jak u nas po 20 minutach......obowiązują nas te same prawa fizyki czy chemii.

 

Jestem skłonny sądzić że nie mylisz się z czasem pieczenia, ale twój termometr grubo oszukuje, albo jest zamocowany w złym miejscu.

 

 

 

Pali się malutkim płomieniem bez dymu
 

I jak tym małym płomieniem utrzymujesz 90-100 C?

 

Pokaż proszę wędzarnię, jeśli jeszcze masz na to ochotę.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525067
Udostępnij na innych stronach

Majac szczelna i izolowana dobrze komore, pewno by to szlo..

Tak jak w domowym piekarniku..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525068
Udostępnij na innych stronach

Ja poprzednią kiełbaske połowicznie parzyłem, a drugą połowe podpiekałem 1 godz. w ok. 90 st. Nie była sp[alona, wysuszona czy jakoś "zmarnowana". Obie nieco różniły sie smakiem ale były zblizone,.. podpiekana lepsza :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525076
Udostępnij na innych stronach

 

natomiast Twoje wypowiedzi są naznaczone teorią Klubera Rossa

 

Do mnie pijesz?   :cool:

 

 

NIE

 

To parafraza do wypowiedzi darxxx-a....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525089
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taką cienką podpiekam przez 25 minut w temp. 75-90 stopni,
  robie  podobnie :)  ustawiam z borniaku 85 st -20- maximum 30 min - dłużej ? może temperatura faktyczna  jest nieco niższa? - ale każdemu wolno experymentować - najważniejsze by wytwórcy i jego degustatorom smakowało :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525098
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jestem skłonny sądzić że nie mylisz się z czasem pieczenia, ale twój termometr grubo oszukuje, albo jest zamocowany w złym miejscu.

To jedno, ale na szybkość podpiekania ma duży wpływ wilgotność w wędzarni.

Przy bardzo suchym drewnie i temp. 90 st.C (lub niższej) ten proces może  się wydłużyć do ponad godziny i wtedy też kiełbasa w środku ma wyższą temp. niż wymagane 68 st.C..

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525140
Udostępnij na innych stronach

Jeśli kiełbasa po poł godz w temp około 90 stopni osiąga już u mnie wymagane 68 w środku ,to po 1,5 godz jaką może osiągnąć temp ? [w środku] i jak to wpływa na smak,strukturę itp...

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525142
Udostępnij na innych stronach

Było w weekend wędzone. Kiełbaska wykonana.

1. Byłem przekonany, że będzie szara, a jest różowa ( mięso zapeklowane w sklepie ? )

2. Flak jak zwykle twardy, cięzko ułamać kawałek z pętka

3. Na szczęście całkiem smaczna. Najlepsza z tych, które robiłem, choć liczyłem na lepszą i inną - to nie jest ta wiejska, którą pamietam od tych ludzi.

 Parzenie:

Po pół godzinnym podpiekaniu w ok. 90stopniach wyjąłem jedno pętko i jedną polędwiczke ( ok. 5 cm średnicy ). Polędwica raczej surowa, kiełbasa fatalna,.. bez smaku i surowawa. 

Pętko wrzuciłem do gara na doparzenie, polędwiczke do wędzarni na dopiekanie. Kiełbasa po doparzeniu nabrała smaku - po prostu dobra. 

Pozostała kiełbasa i kilka schabików podpiekałem w sumie 1 godz. Wyszły idealnie. Nie wyobrażam sobie podpiekania 20-30 minut. U mnie wychodzi surowe mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525461
Udostępnij na innych stronach

 

 

flak

 

 

Flak

Czy macie na myśli jelito naturalne? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525517
Udostępnij na innych stronach

Hm a nie lepiej wbic termometr ( sonde term) w petko kielbasy podniesc temp do 80 -90 st i czekac az na term ukaze sie magiczne 68?

Chyba najprostrza metoda i wiarygodna niz sugerowac sie ze u stasia 30 min , w ksiazce 40 , a u cioci krysi godzina.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525613
Udostępnij na innych stronach

Przy odrobinie wprawy można to ocenić na dotyk.

Kiełbasa upieczona zatraca surowiczą miękkość i staje się twarda.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525614
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szukaj na forum,.. tu wszystko jest wyjasnione
 

Na forum raczej nie (bo to nie branżowy zwrot), ale w przepastnych zasobach internetu  :tongue:  : 

 

https://www.google.pl/search?q=flak&espv=2&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjvzuKx4pjQAhWGOSwKHZ6TDE8QsAQIIQ

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525636
Udostępnij na innych stronach

Na forum raczej nie (bo to nie branżowy zwrot),

Zależy co się ma na myśli pisząc branżowy?

Flak to jak najbardziej potoczna, gwarowa nazwa jelita naturalnego.

Była już dyskusja na ten temat na  naszym forum i można sobie poszukać.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525641
Udostępnij na innych stronach

Szkoda dyskusji o flaku / jelicie. Przecież wiadomo o cho chodzi. O czasie podpiekania wspomniałem w nawiązaniu do dyskusji nieco wyżej, gdzie jedni podpiekaja 20 minut i im starcza, a inni potrzebuja 1,5 godz. 

Czy czas moczenia flaka/jelita ma wpływ na jego miekkość ? Wydaje mi się, że ono w 20-30 minut rozmięknie tyle ile może i dłuższe moczenie nic nie da. Ale może się mylę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525646
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wydaje mi się, że ono w 20-30 minut rozmięknie tyle ile może i dłuższe moczenie nic nie da
wydaje się że przy dłuższym moczeniu 2-12 godzin jest bardziej elastyczny " i lepiej się z nim pracuje" ale jest to moje skromne  i bardzo subiektywne zdanie ( po 15 min jak musisz tez coś zrobisz ;) ​)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525648
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda dyskusji o flaku / jelicie.
 

 Rademar, jak swego czasu dostalam po uszach za flak'a :laugh: , do dzisiaj pamietam, jak poprawnie jest  :tongue:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525650
Udostępnij na innych stronach

 

 

Była już dyskusja na ten temat na  naszym forum i można sobie poszukać.

 

Rzeczywiście była - jeden z userów /   ;)  miro   :tongue: /  stwierdził, że  :

flak to też poprawna nazwa jelita 

 

 

.......... koniec dyskusji  :D .

 

Ale żebyśmy się dobrze  zrozumieli - 

Ja nie bronię nikomu robienia  czegokolwiek "we flaku"  :rolleyes: .

Ja osobiście  po prostu wolę robić kiełbasy  w  jelitach  :D  .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.