tier Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Listopada 2016 zastanawiające jest tylko - co będzie przy pieczeniu przez 1,5 godziny w 90-ciu stopniach? Ktoś popiecze i zda relacje co wyszło? Może być tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Listopada 2016 natomiast Twoje wypowiedzi są naznaczone teorią Klubera Rossa Do mnie pijesz? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Listopada 2016 Wyłączam się z dyskusji skoro według was jestem niewiarygodnym idiotą i imbecylem.Bez odbioru. Wcale mnie to nie dziwi... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Nie jesteś imbecylem, ale piszesz w takim stylu jakbyśmy nigdy nie podpiekali kiełbasy.Nie może być tak, że u ciebie po 1,5 h podpiekania kiełbasa wygląda jak u nas po 20 minutach......obowiązują nas te same prawa fizyki czy chemii. Jestem skłonny sądzić że nie mylisz się z czasem pieczenia, ale twój termometr grubo oszukuje, albo jest zamocowany w złym miejscu. Pali się malutkim płomieniem bez dymu I jak tym małym płomieniem utrzymujesz 90-100 C? Pokaż proszę wędzarnię, jeśli jeszcze masz na to ochotę. Edytowane 3 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Listopada 2016 Majac szczelna i izolowana dobrze komore, pewno by to szlo.. Tak jak w domowym piekarniku.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 4 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Listopada 2016 Ja poprzednią kiełbaske połowicznie parzyłem, a drugą połowe podpiekałem 1 godz. w ok. 90 st. Nie była sp[alona, wysuszona czy jakoś "zmarnowana". Obie nieco różniły sie smakiem ale były zblizone,.. podpiekana lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Listopada 2016 natomiast Twoje wypowiedzi są naznaczone teorią Klubera Rossa Do mnie pijesz? NIE To parafraza do wypowiedzi darxxx-a.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Listopada 2016 Taką cienką podpiekam przez 25 minut w temp. 75-90 stopni, robie podobnie ustawiam z borniaku 85 st -20- maximum 30 min - dłużej ? może temperatura faktyczna jest nieco niższa? - ale każdemu wolno experymentować - najważniejsze by wytwórcy i jego degustatorom smakowało Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Listopada 2016 Jestem skłonny sądzić że nie mylisz się z czasem pieczenia, ale twój termometr grubo oszukuje, albo jest zamocowany w złym miejscu. To jedno, ale na szybkość podpiekania ma duży wpływ wilgotność w wędzarni.Przy bardzo suchym drewnie i temp. 90 st.C (lub niższej) ten proces może się wydłużyć do ponad godziny i wtedy też kiełbasa w środku ma wyższą temp. niż wymagane 68 st.C.. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Listopada 2016 (edytowane) Jeśli kiełbasa po poł godz w temp około 90 stopni osiąga już u mnie wymagane 68 w środku ,to po 1,5 godz jaką może osiągnąć temp ? [w środku] i jak to wpływa na smak,strukturę itp... Edytowane 4 Listopada 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Listopada 2016 Było w weekend wędzone. Kiełbaska wykonana.1. Byłem przekonany, że będzie szara, a jest różowa ( mięso zapeklowane w sklepie ? )2. Flak jak zwykle twardy, cięzko ułamać kawałek z pętka3. Na szczęście całkiem smaczna. Najlepsza z tych, które robiłem, choć liczyłem na lepszą i inną - to nie jest ta wiejska, którą pamietam od tych ludzi. Parzenie:Po pół godzinnym podpiekaniu w ok. 90stopniach wyjąłem jedno pętko i jedną polędwiczke ( ok. 5 cm średnicy ). Polędwica raczej surowa, kiełbasa fatalna,.. bez smaku i surowawa. Pętko wrzuciłem do gara na doparzenie, polędwiczke do wędzarni na dopiekanie. Kiełbasa po doparzeniu nabrała smaku - po prostu dobra. Pozostała kiełbasa i kilka schabików podpiekałem w sumie 1 godz. Wyszły idealnie. Nie wyobrażam sobie podpiekania 20-30 minut. U mnie wychodzi surowe mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Listopada 2016 Czy flak był wcześniej moczony i ile czasu ? Z jakiego przepisu robiłeś kiełbaskę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Listopada 2016 Flak moczony 25-30 min. Przepis zona przywiozła ze wsi od rodziny. W skrócie - zmielić mięso, pieprz i sól do smaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Listopada 2016 Flak moczę kilka godzin. Jest delikatniejszy niż nadziewany na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Listopada 2016 flak Flak Czy macie na myśli jelito naturalne? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Listopada 2016 Hm a nie lepiej wbic termometr ( sonde term) w petko kielbasy podniesc temp do 80 -90 st i czekac az na term ukaze sie magiczne 68?Chyba najprostrza metoda i wiarygodna niz sugerowac sie ze u stasia 30 min , w ksiazce 40 , a u cioci krysi godzina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Listopada 2016 Przy odrobinie wprawy można to ocenić na dotyk.Kiełbasa upieczona zatraca surowiczą miękkość i staje się twarda. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Listopada 2016 A co to jest flak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) A co to jest flak? Szukaj na forum,.. tu wszystko jest wyjasnione Edytowane 8 Listopada 2016 przez rademar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Listopada 2016 Szukaj na forum,.. tu wszystko jest wyjasnione Na forum raczej nie (bo to nie branżowy zwrot), ale w przepastnych zasobach internetu : https://www.google.pl/search?q=flak&espv=2&biw=1366&bih=638&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjvzuKx4pjQAhWGOSwKHZ6TDE8QsAQIIQ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Na forum raczej nie (bo to nie branżowy zwrot),Zależy co się ma na myśli pisząc branżowy?Flak to jak najbardziej potoczna, gwarowa nazwa jelita naturalnego.Była już dyskusja na ten temat na naszym forum i można sobie poszukać. Edytowane 8 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 8 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 8 Listopada 2016 Szkoda dyskusji o flaku / jelicie. Przecież wiadomo o cho chodzi. O czasie podpiekania wspomniałem w nawiązaniu do dyskusji nieco wyżej, gdzie jedni podpiekaja 20 minut i im starcza, a inni potrzebuja 1,5 godz. Czy czas moczenia flaka/jelita ma wpływ na jego miekkość ? Wydaje mi się, że ono w 20-30 minut rozmięknie tyle ile może i dłuższe moczenie nic nie da. Ale może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Listopada 2016 Wydaje mi się, że ono w 20-30 minut rozmięknie tyle ile może i dłuższe moczenie nic nie da wydaje się że przy dłuższym moczeniu 2-12 godzin jest bardziej elastyczny " i lepiej się z nim pracuje" ale jest to moje skromne i bardzo subiektywne zdanie ( po 15 min jak musisz tez coś zrobisz ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Listopada 2016 Szkoda dyskusji o flaku / jelicie. Rademar, jak swego czasu dostalam po uszach za flak'a , do dzisiaj pamietam, jak poprawnie jest Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Listopada 2016 Była już dyskusja na ten temat na naszym forum i można sobie poszukać. Rzeczywiście była - jeden z userów / miro / stwierdził, że :flak to też poprawna nazwa jelita .......... koniec dyskusji . Ale żebyśmy się dobrze zrozumieli - Ja nie bronię nikomu robienia czegokolwiek "we flaku" .Ja osobiście po prostu wolę robić kiełbasy w jelitach . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13583-czy-taka-kie%C5%82baska-jest-prawid%C5%82owa/page/2/#findComment-525654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.