Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Arku, na zimno. Temp. 25C. Olcha + buk. W przepisie są 4 dni po 8-10 godzin dlatego nie wpadam w panikę, myślę że jeszcze nabierze koloru.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-582987
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym wędził 10- 12 h z przerwą na sen12 h i tak trzykrotnie

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-582990
Udostępnij na innych stronach

Nie dam rady Arku, w tygodniu muszę iść do pracy. Będę wędził kilkukrotnie, tak po ok 5 godzin, mniej więcej żeby w sumie wyszło ok 40 godzin.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-582992
Udostępnij na innych stronach

A wędzisz w borniaku?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-582999
Udostępnij na innych stronach

Peklowane mieso w Worku ponad trzy tygodnie.Dzis otwarte ,i jak widac kolor superno i zapach ok. :) Natarta szyneczka czeka na pierwsze, jutrzejsze wedzenie na zimno.

 

Ps.Nie w temacie :facepalm: ,ale na temat peklowania w workach. ;) 

post-41604-0-56599200-1515181755_thumb.jpg

post-41604-0-39582700-1515182285_thumb.jpg

post-41604-0-57305800-1515182358_thumb.jpg

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-583018
Udostępnij na innych stronach

Aby nie wywoływać następnej dyskusji powiem tak, niech każdy pekluje, jak mu "pasuje". ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-583020
Udostępnij na innych stronach

A wędzisz w borniaku?

Nie Arku, w beczce z regulatorem i dymogeneratorem wg. projektu Rogera:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13962-wojs40-w%C4%99dzarnia/

 

w  sumie można by załadować mięso, zaprogramować sterownik, niestety często wieszają się zrębki w DG i muszę reagować na zaistniałą sytuację. Wędzenie z DG jest dużo bardziej  wygodne niż tradycyjne, ale nie bezobsługowe.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-583085
Udostępnij na innych stronach

 

 

niestety często wieszają się zrębki w DG
jak złapią wilgoć to tak się zdarza - rozsyp na blache - do piekarnika na 40stopni na godzinkę - i nic się nie podwiesi - zrębki trzymam w worku zamykanym w suchym pomieszczeniu - ale nie ma tam wilgotności jak na zewnątrz. Często zdarza się ,że zostawiam rano wędzarkę i po 9 godzinach (minimalny dymek ;) ) trzeba doładować - spróbuj ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-583091
Udostępnij na innych stronach

Wędzę już w sumie ok 30 godzin i myślę że wystarczy. Polędwica nabrała ładnego koloru i pozostaje teraz dojrzewanie przez 14 dni. Moje obawy budzi okres dojrzewania, czy nie za długo. Pozbyłem się mizdry, co już wiem było błędem i obawiam się aby schinkenspeck nie wyszedł zbyt wyschnięty. Co sądzicie o 7 dniach w dojrzewalni? Chyba że zapakuję w próżnię i dam do lodówki, nie straci więcej wilgoci, ale może być tutaj istotna temp. ok 12C i ruch powietrza czego w worku próżniowym i lodówce pozbawię.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-583990
Udostępnij na innych stronach

Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-583991
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac.  To moja opinia.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-584020
Udostępnij na innych stronach

Zapakuj w próżnię bo ja jeszcze bardziej wysuszysz.

 

Zapakowałem, dojrzewa w lodówce.

 

Nie wiem czy masz zwazona przed wedzeniem i teraz po wedzeniu. Napewno kolor sciemnieje, jesli masaz w dojrzewalni warunki zblizone do 12-14*C i wilgotnosc na poziomie 75-80% to mozesz ja wsadzic na 14 dni i napewno nie wyschnie zbyt duzo (do straty ok 25-30 %wagi). i dopiero pozniej dac do woreczka i lodowki a czesc skonsumowac.  To moja opinia.

Mam fajne pomieszczenie, temp. niemal idealna, ok 10C, wilgotność można regulować, jednak mam problem z grzybami. Powiesiłem tam w zeszłym roku polędwicę dojrzewającą i niestety zaczęła pojawiać się zielona pleśń, wiem że nie każda zielona pleśń jest niezdrowa jednak polędwica nie wyglądała dobrze. Próbowałem spryskać całe pomieszczenie środkami grzybobójczymi ale skutek marny. W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-584308
Udostępnij na innych stronach

 

 

W związku z powyższym mój schinkenspeck powędrował do woreczka próżniowego.

 

To już nie będzie wędlina dojrzewająca.  Mało się dzieje w zimnej temperaturze.  Na wędzone wędliny pleśń nie będzie się rzucać przez najmniej 2-3 tygodnie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-584434
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wyjąłem mój wyrób z lodówki po niemal dwóch tygodniach leżakowania. Czuć wielogodzinne wędzenie, lekką pikantność przypraw lecz martwi mnie wyczuwalna, lekka kwaśność schinkenspecku. Czy tak ma być?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-586465
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się że jednak tak nie powinno być. Wywalić mój schinkenspeck czy może obróbka cieplna pomoże?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-586606
Udostępnij na innych stronach

Czy tak ma być?

 

Być tak nie powinno.Może go przewędziłeś albo dałeś za dużo jakiejś przyprawy.Wędzenie było na zimno.? Daj na PW cały proces od A-Z to pomyślę co może być powodem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-586609
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Jak za szybko po zimnym wędzeniu (zwłaszcza intensywnym) zapakujesz w próżnię, to tak się dzieje czasami. Wilgoć wychodzi na zewnątrz i z dymem tworzy lekki kwas. Mniej więcej tak jakbyś wędził niedosuszone elementy.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-623339
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzięki wielkie dałem 15 gr cukru/2,9 kg miesa/27gr peklosoli. Będzie się peklowało 10 dni zobaczymy. Akurat w masarni dali mi zrazówkę górną ale bez tłuszczyku tak wygląda.

post-109484-0-88678000-1641993112_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-744208
Udostępnij na innych stronach

15 gr cukru/2,9 kg miesa/27gr peklosoli

Zaraz zaraz , na 2,9 kg mięsa 27gram peklosoli ???  czy na kilogram mięsa ?  na 2,9 kg powinieneś dać minimum 73-75 gram peklosoli

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-744209
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie: 25 do 30g peklosoli na 1 kg jeśli pakujemy próżniowo. Jak to ma leżeć w pojemniku np. w lodówce (jak w przepisie Ligawy) to dałbym dużo więcej. A jak pisze Muski, 27 gram peklosoli na 2,9 kg to dużo za mało w każdym przypadku

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-744231
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie, że #Mazda57, pisząc o peklosoli miał na myśli 27 g peklosoli na kilogram mięsa. Większość polemik (kłótni na Tym Szanownym Forum) wynika ze zbyt szybkiego pisania, zbyt szybkiego czytania i zbyt szybkiego reagowania.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13594-pol%C4%99dwica-w-stylu-schinkenspeck/page/3/#findComment-744276
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.