arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Aby skalibrować w ten sposób higrometr cyfrowy musiał on by być podłaczony do zasilania i nie da się torby szczelnie zamknać z włożoną na kablu sondą.Jak nie przewód zasilający to kabel od sondy będzie przeszkadzał w szczelnym zamknięciu a to spowoduje błąd w odczycie.Co do tak szybkiej straty wagi mam inne podejrzenia,ale poczekam na wynik kontroli higrometru. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Co do tak szybkiej straty wagi mam inne podejrzenia Strata wagi/obsychanie - będzie zależało od wilgotności w komorze i wentylacji Przy zupełnym braku ruchu powietrza wilgotność przy samych wędlinach jest wyższa niż średnia w komorze. Wtedy wolniej odparowują wodę z powierzchni. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Arkadiusz - kabel od sondy i uszczelnienie woreczka strunowego nie jest problemem istotnie wplywajacym na wynik odczytu. Trzeba poprostu chciec i tyle.A problemem moze byc ruch powietrza w komorach (albo zbyt duzy, zbyt czesty albo ciagla praca wentylatora) Edytowane 5 Stycznia 2021 przez StefanS Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 6 Stycznia 2021 A problemem moze byc ruch powietrza w komorach (albo zbyt duzy, zbyt czesty albo ciagla praca wentylatora) Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 11 Lutego 2021 Na prośbę autora zamykam również ten temat.Robię to z żalem, po ponad czterech latach publikacji przepisów i eksperymentów.Dziękuję w tym miejscu kol. @Stefanowi S za wszystkie artykuły, w których przybliżył polskim wędliniarzom domowym zasady dojrzewania mięs.Kierunkowe wykształcenie, doświadczenia z pracy naukowej, dociekliwość i dusza eksperymentatora oraz dobre pióro wzbogaciły zasoby tego forum o perełki, trudne do przecenienia.Wszelkie zapytania dot. tego wątku proszę zadawać w innych, ogólniejszych tematach. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi