Darek1963 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Witam , chciałem się pochwalić moimi wędzonkami po spędzeniu mnóstwa czasu na forumowych lekturach i szukaniu odpowiedzi na ważne pytania związane z wędzeniem, uzbrojony w wędzarnię, typu "Malbork" mięsko i wiedzę zaczerpniętą z naszego forum ruszyłem z kopytapeklowanie 9 dni w temp 8 stopni, zalewa z tabelki forumowej, bo te zasłyszane .... że tato od lat tak robił to masakra co niektóre zalewy nie zmieniałem nie było takiej potrzeby tak wygląda mięsko po peklowaniu a tak po osiatkowaniu spróbowałem też uwędzić ser biały Szynki ocieknięte , osuszone jak trzeba, potem wędzenie 50-60 stopni 3 godziny na koniec podpiekanie 20 min 80-90 stopni boczki wędzenie 2 godziny też podpieczone na koniec potem wszystko do zimnej wody na 10 min i tak to wyszło A tu już gotowe tu leprze foto robiłem też schabik i o dziwo w jednej zalewie wszystko razem, ale schabik bardziej słony i nie wiem dlaczego no a teraz chciałbym wszystkim forumowiczom bardzo podziękować za wiedzę którą tu znalazłem wniesioną przez Was , to fachowa wiedza i rady proszę też o sugestie w związku z moimi wędzonkami, bo to nie jest takie proste jak mi się wydawało na początku, przyznam ze o wielu rzeczach nigdy wcześniej nie słyszałem , np o osuszaniu - od razu do beki i wędzenie tylko ze wędzonki jakieś takie ciemne osmolone i czasem gorzkie a tu właśnie wzbogaciłem wiedzę o procesie spalania drewna , peklowania i innychraz jeszcze dzięki Edytowane 19 Grudnia 2016 przez EAnna lit. Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) ale schabik bardziej słony i nie wiem dlaczegoPolędwica, to najdelikatniejsze mięso świni, dlatego nieco inaczej się ja pekluje. Na pewno krócej niż np. szynki i wskazana jest również mniej słona zalewa. Zresztą sam już do tego doszedłeś.Ogólnie - jest się czym pochwalić. :clap: Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-531950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Na pewno krócej niz np. szynki A dlaczego krócej?.Mniejsze stężenie solanki i po bólu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-531951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2016 A dlaczego krócej?. Odpowiadam na pytanie Kolegi i moja odpowiedź odnosi się bezpośrednio do zaistniałej sytuacji, czyli peklowania polędwic razem z szynkami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-531955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2016 . Na pewno krócej niż np. szynki i wskazana jest również mniej słona zalewa. Zresztą sam już do tego doszedłeś. Zamiast "i" wstawił bym "lub" bo można zrozumieć, że krócej od szynek i dodatkowo w słabszej solance. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-531956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Bardzo dziękuję za radę to była nie przemyślana decyzja z ta polędwicą ,była to wiozłem a nie poczytałem na ten temat na forum pewno bym znalazł coś w temacie, nie macie pojęcia koledzy jakiego stresa miałem czy mi się uda czy nie, nawet drewno suszyłem tydzień w kotłowni za piecem by czasem mokre nie było a czereśnia ścięta 3 lata temu ale w szopie jednak wilgoć..... teraz mam dzikuna i chciałbym zrobić kiełbaskę z niego od jutra znowu lektura, czytanie , czytanie i bez notatek wielki mętlik w głowie heh a co gorsza to powiem tak mam hobby jestem wędkarzem, ale to wędzenie i wyrób niebezpiecznie mi sie spodobało chyba mnie zjadło i będzie drugie hobby tylko tego czasu wiecznie za mało AAA no i najważniejsze Maxell dzięki za pochwałę to dla mnie ważne ze nie spartolilem i wyszło dobrze a jeszcze od ciebie to już Ameryka Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Darek1963 Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-531960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2016 to wędzenie i wyrób niebezpiecznie mi sie spodobało chyba mnie zjadło i będzie drugie hobby Jak widzisz, nie jesteś jedyny Liczba nawróconych na zdrowszy styl życia ciągle rośnie Patrząc na zdjęcia Twoich wyrobów trudno uwierzyć, że to pierwsze wędzenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2016 mam hobby jestem wędkarzem, ale to wędzenie i wyrób niebezpiecznie mi sie spodobało Wierz mi nie jesteś jedyny ..... ale to smaczne hobby ......córka mi powiedziała, " jak jem twoje wędzonki i kiełbaski to mi sklepowe przestały smakować........... ) a do serów się jeszcze nie przymierzasz ??? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2016 to wędzenie i wyrób niebezpiecznie mi sie spodobało chyba mnie zjadło i będzie drugie hobby tylko tego czasu wiecznie za mało @Darek1963,przede wszystkim gratulacje z okazji pierwszego i jakże udanego wędzenia Od razu rzuciłeś się na głęboką wodę i to z dobrym skutkiem.Każde następne peklowanie i wędzenie to nowe doświadczenia i wyciągnięte wnioski na przyszłość.Gdy nabędziesz wprawy to absorbujące na początku pytania i wątpliwości znikną i wszystko zacznie biec gładko i szybko.A czas na hobby mężczyzny zawsze się znajdzie .Wszystkie kobiety wiedzą, że mężczyzna zawsze ma czas na zrobienie tego, co robić lubi Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Co tu dużo mówić Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2016 peklowanie 9 dni w temp 8 stopni Bardzo ładnie Ci to wyszło. Jednak taką ilość chyba bym się bał peklować w ośmiu stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Grudnia 2016 I chwała Ci za odwagę, gratuluję. Następnym razem spróbuj bez siatek, będą jeszcze ładniejsze. Ja też zaczynałem wszystko w siatkach, teraz siatki tylko do rolowanych (boczek, indyk). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Grudnia 2016 No i bez lejka to łatwiej zasznurować niż w siatkę spakować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Bardzo dziękuję wszystkim za dobre słowo i pochwały, lecz to tak nie do końca moja zasługa tylko wasza!ja tylko czytałem czytałem i stosowałem sie do waszych rad i zaleceń no i efekt jak widać dobry tyle wiedzy fachowej w jednym miejscu i to podanej na tacy! jeden człowiek by musiał latami eksperymentować by posiąść choćby połowę tego co tu jest na forum, doceniam fachowość i wkład każdego forumowicza , sam na razie wiedzy takiej by coś ODDAĆ forum na razie nie posiadam ,ale jestem wdzięczny i raz jeszcze dziękico do ilości to faktycznie trochę jest ale połowę zainwestował siostrzeniec bardzo się bałem czy mi się udaChciałem też powiedzieć że od dziś przy każdym wędzeniu będę dokładał serek biały , jest przepyszny, wszystko oczywiście notuję ilości , sposób czasy i temperatury wędzenia , osuszania itdObecnie szykuję sie do zrobienia kiełbasy z dzika w.g przepisu Dziadka:http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1513-kielbasa-dziadka-chudaprzyznam że poprzeczka jest wysoko jak dla mnie ale cóż mięsko już w piwnicy dziś mam zamiar wszystko pokroić i zapeklować na 48 godzin tylko mam pewne wątpliwości czy wg receptury rozumiem że to jest na 10 kg surowca Peklosól - 0,10 = 10 dkg Sól - 0,08 kg = 8 dkgpieprz naturalny - 0,015 kg = 15 g majeranek miel - 0,004 kg = 4 g kolender miel. - 0,005 kg = 5 g czosnek świeży - 0,007 kg = 7 g lub suszony w ilości ok 30% do wagi świeżego woda - 0,90 lwcześniej robiłem białą kiełbasę z przepisu od znajomego:2kg boczku6kg wieprzowiny - szynka2 kg wołowinysól 17 dkgpieprz 4dkgczosnek10dkgmajeranek 50grambo tak myslę że piepszy15 gram to malutko chyba na 10 kg mięsiwa? Edytowane 20 Grudnia 2016 przez Darek1963 Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2016 ja lubie przeprz ale to nie znaczy ze biala ma smakowac tylko pieprzem ..daje 2g /kg tluczony w mozdziezu ..jeszcze zalezy jaki pieprz bo moc tez sie wacha Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Szynki ocieknięte , osuszone jak trzeba, potem wędzenie 50-60 stopni 3 godziny na koniec podpiekanie 20 min 80-90 stopni boczki wędzenie 2 godziny też podpieczone na koniec potem wszystko do zimnej wody na 10 min Pieczonych wędzonek i kiełbas nie studzi się w zimnej wodzie.Studzenie dotyczy tylko wędzonek i kiełbas parzonych. Obecnie szykuję sie do zrobienia kiełbasy z dzika w.g przepisu Dziadka: Przepis, który podałeś to jest kiełbasa chuda Dziadka a nie kiełbasa z dzika.To jest kiełbasa gdzie powinieneś znać dobrze klasyfikację mięsa i wiedzieć jak to mięso obrobić, ale jak czujesz się na siłach to życzę powodzenia.Pierwsze Twoje wędzonki są całkiem, całkiem to trzymam kciuki i za udaną kiełbasę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Arkadiusz, dzięki za podpowiedź odnośnie parzenia wędzonek, kolejna wiedza zdobyta na forum a co do kiełbasy to pisałem że chcę zrobić w.g przepisu Dziadka kiełbasę z mięsa dzika, proste nie wyszukane przyprawy, właśnie pokroiłem mięso na kęsy rozdzieliłem według klas, tak mi sie bynajmniej wydaje i teraz będę peklował każdą klasę mięsa osobno, trochę ciężko mi to idzie bo mnie grypa chyba dopada ale muszę skończyć Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2016 właśnie skończyłem swoją pierwszą kiełbaskę no i pasztecik no i rzecz jasne serki kurczę jak tak sie sprawy mają to chyba trzeba jakąś zamrażarkę zakupić moje spostrzeżenia są takie ze przy kiełbasce nie jest tak łatwo trochę to skomplikowane a o mieszaniu nie wspomnę, masakra ile trzeba sie namieszać po 20 minutach miałem dość a to dopiero połowa rąk nie czuję Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Grudnia 2016 moje spostrzeżenia są takie ze przy kiełbasce nie jest tak łatwo trochę to skomplikowane a o mieszaniu nie wspomnę, masakra ile trzeba sie namieszać po 20 minutach miałem dość a to dopiero połowa rąk nie czuję Ale było warto. Ładnie uwędzona a i w smaku będzie o wiele lepsza od sklepowej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-532993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 24 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Grudnia 2016 moje spostrzeżenia są takie ze przy kiełbasce nie jest tak łatwo trochę to skomplikowane a o mieszaniu nie wspomnę, masakra ile trzeba sie namieszać po 20 minutach miałem dość a to dopiero połowa rąk nie czuję Ale było warto. Ładnie uwędzona a i w smaku będzie o wiele lepsza od sklepowej. Lepsze jest niewątpliwie ale, zginęło mi w wędzarni ponad 4 kg kiełbaski! czosnku chyba mało dałem bo na 24 kg farszu 100gram, nic go nie czuć w gotowym wyrobie wszystkim smakuje , serki i pasztet wyśmienite , dzięki wam kochani rozpoczął się nowy rozdział w mym życiu fajne zajęcie i są wymierne korzyści z tego bo jak jadę na rybki na nockę czy dwie to rybki i tak wypuszczam , nic nie przywożę a żonka mimo po ponad 22 latach i tak nie do końca to akceptuje, a tu proszę wszyscy zadowoleniteraz przymiarka jakieś udka by sie przydało zrobić podobno są rewelacyjne, jak zawsze dziękuję wam za wiedzę którą tu otrzymuję Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-533141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Ładnie owędzone . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-533181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Lutego 2017 I nadeszła lekcja pokory po raz 3 wędziłem ćwiartki kurczaka z jakiegoś przepisu 100gram soli 50\50 peklosól peklowanie 48 godzin potem parzenie i wędzenie oraz bez parzenia tylko przypiekanie w wędzarni , 2 razy wyszły perfekcyjnie a za trzecim razem kilka ćwiartek trafiło sie za słone inne ok wszystko z jednej receptury i wykonanie takie samo cały czas, kurcze nie wiem w czym problem, gdzie popełniłem błąd, dodam że za trzecim razem nawet zmniejszyłem ilość soli do 80 gram na litr wody, ćwiartek było 19 kgtak ogólnie to powiem że są przepyszne normalnie masakra! Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13751-pierwsze-w%C4%99dzenie/#findComment-540266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.