Wirus Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) może warto do peklowania jednak dodawać kwas L-askorbinowy? Lepiej askorbinian sodu - w różnych tematach było już o tym pisane. (lit. Chemia żywności – Ed. J. Gawęcki) P.S. Z prof. Janem Gawęckim miałem swojego czasu trochę zajęć . Edytowane 10 Listopada 2017 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-574946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Tak sobie czytam o wit. C i zaciekawiło mnie zdanie: hamuje skutecznie tworzenie się trujących nitrozoamin w peklowanych mięsach, jak i stabilizuje kolor mięsa. (lit. Chemia żywności – Ed. J. Gawęcki)A skoro nitrozoaminy to rakotwórcze związki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów żołądka to może warto do peklowania jednak dodawać kwas L-askorbinowy? Na forum nie otarłem się o temat. Napisano 10 lis 2017 - 11:57 grzech25, dnia 10 List 2017 - 08:59, napisał: może warto do peklowania jednak dodawać kwas L-askorbinowy? Lepiej askorbinian sodu - w różnych tematach było już o tym pisane. Jest to niewatpliwie bardzo ciekawy temat i to do rozwiniecia. Moim zdanie zasluguje (pod warunkiem ze bedzie zainteresowanie) na wyodrebnienie na samoistny temat. Osobiscie stosuje Sodium Erythrobate (izoaskorbinian sodowy) juz jakis czas (lacznie z porownaniem wplywu na kolor i wyglad -izoaskorbinianu versus bakterie w wedlinach dojrzewajacych.) . W postach kol. Arkadiusza widzialem wpis ze stosuje on ascorbinian sodowy (Sodium Ascorbate). Jest w literaturze angielsko- jezycznej sporo wiadomosci na ten temat, wiem takze ze kol. Redzed jast chodzaca skarbnica wiedzy w tym temacie takze wiec mam nadzieje ze udzieli kilku ciekawych porad i informacji. Edytowane 14 Listopada 2017 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Listopada 2017 Osobiscie stosuje Sodium Erythrobate (izoaskorbinian sodowy) juz jakis czas. Ponieważ kol. @StefanS przysłał mi do degustacji porcje swoich eksperymentalnych produktów, mogłam zauważyć wyraźny, pozytywny wpływ Sodium Erythrobate na parametry wędlin dojrzewających. Jest to niewatpliwie bardzo ciekawy temat i to do rozwiniecia. Moim zdanie zasluguje (pod warunkiem ze bedzie zainteresowanie) na wyodrebnienie na samoistny temat. Myślę, że zainteresowanie będzie i to duże. Nasi forowicze to przecież ludzie kochający eksperymenty i nieustannie się rozwijający. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 14 Listopada 2017 E301... kapitalny dodatek do mięs wszelakich domowoczynionych Wspaniale skomponowany z peklosolą, zapewniający bezpieczeństwo i spokój.... cenna rzecz, choć niedroga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 14 Listopada 2017 E301... kapitalny dodatek do mięs wszelakich domowoczynionych Wspaniale skomponowany z peklosolą, zapewniający bezpieczeństwo i spokój.... cenna rzecz, choć niedroga A w jakiej ilości na kg to dodajecie? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Todek, do kiełby tak około 2-3 gr (błąd!)/kg farszu.... dwuletnimi się Klub fascynuje....Do wędzonek (i wędzonków) to tak również podobnie jak do kiełb- pekluję ostatnio na "sucho" we worze do kapusty, podglądając wyczyny Kolegi Zlepa... min...między innymi...Wrzutki StefanaeS...i wkypb.....bo można :laugh: Uwaga moderatora: Dawka askorbinianu/izoaskorbinianu sodu to 0,5-0,6g/kg Edytowane 15 Listopada 2017 przez EAnna korekta technologiczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Listopada 2017 Listonosz przyniósł cyrkulator, kupiony bezpośrednio u Chińczyka, więc trzeba go przetestować .3 goloneczki już doprawione i zapakowane. Myślę, że pierwsza szybko pójdzie do spróbowania, a następne zobaczymy.Nie będę zbyt długo czekał, aby się zapeklowało i przeszło przyprawami, myślę, że kilka godzin parzenia w tym woreczku powinno mocno przyśpieszyć proces. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dziękuję za poprawkę.... istotna jest... precyzuje dozę, jednocześnie powodując oszczędności Coś, gdzieś musiałem przeczytać...bez zrozumienia :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Mam pytanie. Mam możliwość zlecenia badania takiego mięsa w labolatorium. Sam pekluję próżniowo w woreczkach i chciał bym się w końcu przekonać co zawiera takie mięso. Na co zlecić badanie,na zawartość jakich składników? Mam zamiar skontaktować się z tym labolatoriumhttp://www.cbj.com.pl/pl/badania-zywnosci.html Edytowane 17 Listopada 2017 przez Mariusz7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Pytaj Miro.Napisał wiele postów na temat zagrożeń związanych z tą metodą, więc powinien umieć Ci odpowiedzieć. A tak od siebie, to myślę, że dobrze byłoby zbadać mięso przed peklowaniem i po. Ale to mogą być koszty. Edytowane 17 Listopada 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Listopada 2017 Chciałbym rozwiać wątpliwości,bez zbędnej uszczypliwości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 17 Listopada 2017 Mariusz - dzieki bardzo za oferte. - tutaj nie ma zadnej uszczypliwosci... poprostu nie wiemy co naprawde jest nam potrzeba aby zaspokoic ciekawosc - poziom azotynow i azotanow po peklowaniu (potzrebne byloby wowczas zrobienie rownolegle peklowania na mokro zblizonych kawalkow w podobnym poziomie dawki odpowiadajacym takiemu samemu czasookresowi peklowania. Co jeszcze Miro mial na mysli mowiac o wplywie na zdrowie tego rodzaju peklowania to tylko on sam wie - Swoja droga probowalem juz zrobic porownawcze badanie na azotyny i azotany tutaj w stanach - jednak cena za probke (150.00 dol) spowodowala ze odstapilem od zamiaru. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 17 Listopada 2017 Właśnie,dobrze by było wiedzieć czego tak naprawdę należy się obawiać przy peklowaniu w woreczkach i w próżni.Sam argument tradycji słabo przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 17 Listopada 2017 Miro pisał o bakteriach jadu kiełbasianego i samym jadzie kiełbasianym. I w ogóle test na niebezpieczne bakterie. Mógłbym się dołożyć do takiego badania jak potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 17 Listopada 2017 Mariusz7 dobrze by było, aby Miro nie zignorował tej propozycji i się wypowiedział na temat zagrożeń, o których pisał. Przecież nie chodziło mu o bicie piany?Twoja propozycja jest bardzo ciekawa i warto tą możliwość wykorzystać._Misiek_ na temat jadu kiełbasianego pisaliśmy. Zabezpieczeniem jest niska temperatura peklowania (poniżej 7C, im niżej, tym lepiej) i peklosól. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 17 Listopada 2017 Narazie zbiorę informację odnośnie na co ma być to badanie,a następnie wyślę emaila z zapytaniem o koszta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 17 Listopada 2017 Ja też, biorąc przykład z Miśka mogę się dołożyć. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 17 Listopada 2017 Narazie musimy ustalić czego szukamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-575931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Listopada 2017 Też się dorzucę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-576333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Listopada 2017 Narazie musimy ustalić czego szukamy To może wracając do lit. Gawęckiego, zbadać dwie próbki na obecność/poziom nitrozoamin. Jedna próbka normalnie pekolowana a do drugiej dodać askorobinianu wg zalecanej dawki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-576342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 20 Listopada 2017 Mariusz7 dobrze by było, aby Miro nie zignorował tej propozycji i się wypowiedział na temat zagrożeń, o których pisał. Przecież nie chodziło mu o bicie piany? Bardzo dobry pomysł z badaniem.Moje wypowiedzi nie wynikały z potrzeby bicia piany, tylko wolę dmuchać na zimne. Co do badań to warto zbadać wyrób pod kątem zawartości azotynu i drobnoustroje.Jeśli laboratorium robiło już takie badania wyrobów z zakładów mięsnych , to będą wiedzieć jaki zakres badań jest potrzebny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-576349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 20 Listopada 2017 czyli peklowanie w woreczkach w tzw.próżni może nam tylko dostarczyć zwiększoną dawkę azotynu,o to głównie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-576367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 20 Listopada 2017 Nie tylko azotyn, tego to jeszcze można zdzierżyć w niewielkim przekroczeniu.Natomiast bardziej trzeba się przyjrzeć stronie bakteriologicznej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-576368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 20 Listopada 2017 bardziej trzeba się przyjrzeć stronie bakteriologicznej. Dlaczego podejrzewasz podwyższony poziom bakterii w porównaniu z mięsem peklowanym w otwartym naczyniu?Czy chodzi wyłącznie o botulinę? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-576370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 20 Listopada 2017 Z powodu zmniejszonej ilości tlenu., co dla beztlenowców może być dobrym środowiskiem do rozwoju. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13915-ciekawostka-peklowanie-high-level/page/4/#findComment-576374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.