Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 579
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Coś mi tu nie gra...

 

Dzieki EAnno za linka do tych zbiorów.

Wątpliwość taka, temperatury zkutrowanej masy, te ktróre są w obiegu na forum nie są inne niż te opisane w ksiązce, otóż pisze tam że podczas kutrowania dolewa się wodę do temp 8st lub lód a przyrost temperatury nie powinien być większy niż 6st "przyrost" a wszędzie krzyczą że nie przekraczaj 5st. !

a sam dziadek napisał że się lało wode z kranu...

 

w drugim przypadku z kazeinianem sodu, jest mowa już o temp. końcowej  max 15st.

 

Muszę przyznać że najlepsze parówki jak do tej pory były moje pierwsze 3x mielone na 2.7mm potem blędowane słabym urządzeniem z dodatkiem średnio zimnej wody, (na podobe tego co dziadek napisał pod tą "książką") masa na koniec miała 12st. i poza soczystością miód w gębie, większy aromat.

 

Czytam dalej może cos sie jeszcze mi rozjaśni.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-608995
Udostępnij na innych stronach

 

 

masa na koniec miała 12st.
 

Z tego co mi wiadomo i wiadomości z forum to nie powinno się przekraczać przy kutrowaniu 12°C

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609000
Udostępnij na innych stronach

i to się zgadza a nawet więcej powinno sie przekraczać temp. 10st. cytat z materiałow dziadka poniżej:

 

" Podczas kutrowania należy kontrolować temperaturę wsadu. W przypadku zbyt wysokiej temperatury (powyżej 15°C) oprócz denaturacji części białek mięśniowych następuje zmiana konsystencji tłuszczu, co powoduje jego osadzanie na powierzchni misy kutra. Zbyt niska końcowa temperatura kutrowanego farszu (poniżej 10°C) może spowodować niedostateczne zemulgowanie tłuszczu, co po obróbce termicznej i schłodzeniu niemal z reguły jest przyczyną jego podcie-ków pod osłonką gotowego produktu."

 

No i tak w ogóle wychodzi na to że blender nie może być za szybki tylko silny, według tych materiałów proces kutrowania trwa 10-12 minut

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609004
Udostępnij na innych stronach

Pisu67, już kiedyś była całkiem spora dyskusja odnośnie młynków  koloidalnych, jeżeli sobie przypominasz ? Ja sam jestem ew. zwolennikiem takiej opcji, ale było kilku zdecydowanych przeciwników "wagi cięższej" pamiętasz ? więc temat zmarł "zmarł śmiercią tragiczną" :D , jako że taki sprzęt nadaje się rzekom głównie do mielenia śmieci, ale do mięsa ??? "Ależ, tudzież, skądżeż" :D , było, było :D .

 

Był Jarku był ... zrównali mnie z błotem "myślący inaczej" ...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609073
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obietnicą opisuję moje skromne doświadczenia z świeżo zakupionym blenderem Ninja BL 642

Dostawa blendera BL 642 miała być w środę i taką informację dostałem z amazon. Tego dnia okazało się że pieniądze za blender wróciły na konto a Amazon przesunął dostawę do 17 października. Mięso zapeklowane a blendera niema i nie będzie. Całe szczęście że w czwartek wszystko wróciło do normy a dostawa zaawizowana na piątek do 15:30. Przyszedł nawet wcześniej, trafił do zmywarki a ja zabrałem się za mięso. Skład dałem taki jak w przepisie w PW 16. Mięso wieprzowe kl I i kl III oraz wołowina klasa I zmielone razem na sitku 2. Żałowałem tylko że przed zmieleniem nie dodałem przypraw bo w czasie blendowania musiałem przyprawy dzielić na porcję i dodawać proporcjonalnie do ilości miejsca w kielichu blendera. Mięso przed zmieleniem miało 7°C a po zmieleniu 12°C. Maszynkę mam 10 Kenwood, no może noże mogły by być bardziej ostre. Do blendera według mnie optymalnie to góra 900 g i do tego w moim wypadku to 200 g lodu. Po zblendowaniu ( bo nie można tego nazwać kutrowaniem ) temperatura wynosiła 8°C. Według PW 16 lodu powinno być od 40 do 50% wkładu bez podgardla. Tyle to może następnym razem nie dam ale na pewno więcej niż tym razem bo po dodaniu 300 g podgardla i zakończeniu miksowania temperatura wyniosła 18°C. Zblendowałem takie trzy porcję kolejno bez przerw. Raz nawet zapomniałem włożyć noża i blendowałem, blendowałem...

Teraz o blenderze. Wysokie temperatury po miksowaniu biorą się z wysokich obrotów pracy. Przy niższych jak już powstaje zaczątek emulsji to obkleja się na nożu i praktycznie obraca się razem z nożem ale to dotyczy też noża z misy blendera BL 682 ( widać to na zdjęciach z jednego z postów ). Wyższe obroty powodują że siła odśrodkowa odrzuca mięso z noża na ścianki i może być dalej miksowane. Przy masie mniej klejącej a najlepiej półpłynnej można by na raz miksować i 2000 g no ale to nie przy parówkach. Może mógłbym krócej miksować, częściowo na niższych obrotach ale brak mi doświadczenia. Nawet określenie czy emulsja już jest taka jak powinna sprawia mi trudność. Co do pozostawania w narożnikach mięsa specjalnie u mnie to nie było problemem, no może niewielkim. Czy jestem zadowolony? Wolał bym mały kuter ale mieszkam w bloku i mam małą kuchnię a żona już narzeka że za dużo miejsca zabieram. No i kuter to około 50 kg, nie na moje zdrowie i siły. Czyli tak jestem zadowolony bo muszę. Emulsja wyszła jednorodna i bardzo zwarta, nie stwarzała problemów przy nadziewania ( trochę dużo powietrza było ale to ja źle ubiłem masę w nadziewarce ) Parówki nie puściły wody ani tłuszczu po wędzeniu i parzeniu. Trochę kolor po wędzeniu wyszedł za ciemny i niejednorodny ale to wina suszenia i wędzenia. Parówki wyszły smaczne i soczyste. Na pewno to nie są moje ostatnie

Całość przy około 4000 g farszu czyli mielenie, blendowanie i nadziewanie oraz częściowe posprzątanie ( większość trafiła do zmywarki ) zajęło mi 3 godziny chyba nie najgorzej ( to moje pierwsze parówki )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609205
Udostępnij na innych stronach

Moze mam glupie pytanie ale sama sie zastanawialam czy takiego kielicha blendera nie mozna np owinac np workiem z kostkami lodu ? moze mieso tak by sie nie grzalo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609206
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie ma potrzeby. Dać trochę więcej lodu by końcowa temperatura nie przekroczyła 15°C. W moim przypadku nawet 18°C nie stanowiło problemu. Nie było żadnych podcieków. Chyba ważniejsza jest temperatura emulsji przed dodaniem tłuszczu. Ale tu mogą się wypowiedzieć osoby z większym doświadczeniem bo moje jest zerowe. Edytowane przez Pwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609207
Udostępnij na innych stronach

Najważniejszym czynnikiem przy tworzeniu emulsji typu woda-białko jest bardzo dobre wiązanie przez białka mięsa wody. Później nie ma problemu z tworzeniem się emulsji woda -białko-tłuszcz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609246
Udostępnij na innych stronach

Powietrze to prawdopodobnie nie wina źle nabitej nadziewarki a użycia blendera a nie kutra.Blendery mocno napowietrzają farsz w przeciwieństwie do kutrów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609249
Udostępnij na innych stronach

Z tym powietrzem to chyba racja. Zauważyłem że jedna z trzech blendowanych porcji była wyraźnie jaśniejsza mimo tych samych proporcji mięsa. Prawdopodobnie przesadziłem z czasem blendowania. Pozostałe porcje emulsji były pewnie też napowietrzone ale w mniejszym stopniu. Edytowane przez Pwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609252
Udostępnij na innych stronach

A ja następnym razem spróbuję w ninji nie wchodzić na trzeci bieg, nawet wiecej zostać na pierwszym biegu, bo noże kręcą się dużo szybciej niż nam się wydaje patrząc z zewnątrz, taki mam plan ze względu na to że farsz wychodzi gąbczasty (dziórkowany) jeśli kuter ma kutrować przynajmniej 10 minut, a ninja na trzecim biegu kutruje w 2 minuty to wolniejsze obroty moga coś zmienić.

 

Inna sprawa że mam wrażenie że jak robiłe w okragłym pojemniku tych dziurek chyba było mniej a już napewno lepiej i szybcie się w nim blęduje.

 

Jedzie do mnie starszy model ninji używany taki jak na filmach z moich postów z 13 strony tego wątku, nie ukrywam że kupiłem ją trochę z myślą o sprzedaży, ale też z myślą o tym czy sobie nie zostawić tego starszego modelu, a ten nowszy sprzedać, bo ma bajery które są chyba każdemu zbedne a starszy model myślę że może byc wytrzymalszy - takie czasy.

Dogadałem się z gościem z wysyłką do mnie na 50f

wysyłka do pl 20f prowizja allegro 7% = razem 75f czyli 360zł to jak bym za 500zł na allegro wystawił wziąłby ktoś ???

 

https://www.gumtree.com/p/food-processors/ninja-mega-kitchen-system/1316158554

$_86.JPG

 

pod warunkiem że przyjdzie do mnie bo to jakby na olx kupywać z wysyłką - ryzyko ze ktoś kase weźmie a nie wyśle :(


[Dodano: 14 paź 2018 - 21:11]

Pwa  

ile Cię kosztowała twoja ninja i skąd ją kupowałeś no i co było w zestawie ?

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609474
Udostępnij na innych stronach

Kupowałem na Amazonie.de . Z polskim vatem ( bo Amazon przy wysyłce do Polski przelicza VAT z niemieckiego na polski ) przy darmowej wysyłce wyniosło 144,5 €. Można płacić w złp ale przelicznik jest obłędny. Lepiej wychodzi się płacąc w euro z przewalutowaniem w swoim banku. W moim wypadku to było 640 złp W zestawie były trzy pojemniki : 500 ml, 650 ml, i 900 ml oraz ten duży kielich do blendowania o który mi chodziło.

 

Ps. Teraz jeszcze sprawdziłem i nie ma dużej różnicy między przeliczaniem płatności przez bank a Amazon. Tu każdy musi sobie sprawdzić to w swoim banku.

Edytowane przez Pwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609482
Udostępnij na innych stronach

no to raczej nie opłaca mi się polować na używki, na zarobek :)

 

Pwa,  może w twojej instrukcji obsługi jet napisane ile obrotów mają poszczególne biegi 1, 2, 3, niemogę znaleźć żadnego info...

 

no i jak będziesz kolejnym razem "kutrował" to może spróbuj na niższym biegu ale dłużej - chyba że ktoś już praktykował i gadam bzdury, ja spróbuję.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609484
Udostępnij na innych stronach

Kupowałem na Amazonie.de . Z polskim vatem ( bo Amazon przy wysyłce do Polski przelicza VAT z niemieckiego na polski ) przy darmowej wysyłce wyniosło 144,5 €

 

 

To Amazon wysyła do Polski czy nie wysyła ? Bo już w końcu nic z tego nie ogarniam :D .

https://www.amazon.de/Ninja-K%C3%BCchenmaschine-1500W-Kraft-Auto/dp/B06XH7BDS7/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1539585152&sr=8-3&keywords=Ninja+BL682EU2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609488
Udostępnij na innych stronach

Wysyła ale BL642. BL682 nadal nie jest wysyłany. W jednym z moich wcześniejszych postów napisałem o który z blenderów chodzl Edytowane przez Pwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609490
Udostępnij na innych stronach

Aaaaa, to przepraszam najmocniej za gapiostwo, mea culpa :D, i dzięki za info, ale mnie interesuje ew. tylko ten z pełnym zestawem, czyli z tym dużym okrągłym 2 l. pojemnikiem, i koniecznie z tarczami do szatkowania oraz ucierania jarzyn i warzyw :D .Nutri Ninja BL682EU2. Gdyby co do czego, to nie potrzebuję ew. blendera do coctaili, bo tych ci u mnie dostatek :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609494
Udostępnij na innych stronach

Ja tym 2,1 litra blenderem do koktajli robiłem parówki i wyszły więc się sprawdził a misa w BL 682 ma 1,8 litra a nie 2. Jeżeli chodzi o parówki to liczyłem że zmieszczę więcej składników do "kutrowania" i tu się trochę rozczarowałem. Edytowane przez Pwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609498
Udostępnij na innych stronach

Mnie chodzi jednak o ten duży niski okrągły pojemnik, a nie ten wąski wysoki do koktajli. Tak czy inaczej interesuje mnie tylko wersja Nutri Ninja BL682EU2 z tarczami do warzyw i jarzyn, ma wszystko co trzeba :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609506
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jakiej ilości blindowania farszu na parówki wytrzyma ta ninja?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609515
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie to mogli by wysłać do SVERIGE, ale tam też nie wysyłają, cwaniaki z miodem w uszach .
  ja bym nie ryzykowala nawet jak by wyslylali ..postnord to jakas pomylka jest . albo zgubia albo dochodziw kawalkach  :-) ( ciagle szkam paczek)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609516
Udostępnij na innych stronach

Na moje potrzeby w zupełności wystarczą takie ilości jakie opisuje Adamvfr w swym poście nr. 248,  oraz ten pan na  filmiku youtuba, nawet z dużym zapasem :D .O wytrzymałość nie mam obaw. To nie jest sprzęt do masowej produkcji przecież, a z tego co widać to na pewno przewyższa jakością wszystkie "markowe domowe" malakserki  :D .


[Dodano: 15 paź 2018 - 13:57]

Electro, ja kupowałem już dwukrotnie zamykarki z USA poprzez Post Nord, i jestem bardzo zadowolony, i nie mam obaw. Poczta jak poczta, ale cóż na pewno bywa różnie :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1396-kuter-kuter-alternatywa/page/14/#findComment-609517
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.