Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Marca 2017 Witam, Niektórzy pewnie znają mnie z działu serowarskiego. Tam także wrzucałem moje inne kuchenne "zabawy". Ale trochę to było bez sensu zważając na to, że dział typowo serowarski. Postanowiłem więc założyć nowy watek w którym będę prezentował moje kuchenne kombinowanie. Wrzucę na początek kilka ostatnich prac: 1. Galantyna ozorkowa - całkiem fajnie wyszła ale następnym razem bez groszku albo z groszkiem mrożonym (wszystko bardzo zwarte oprócz miejsc gdzie jest groszek) 2. Pizza włoska na mące 00. Zaczyn 12 h a potem garowania ciasta 16 h w chłodnym (garaż i lodówka). Wypiek na szamocie grzanym w piekarniku 300C przez 40 min. Fantastyczna. Zupełnie inna bajka niż na zwykłej mące i szybkich przepisach.... [Dodano: 13 mar 2017 - 08:19]3. Sudżuk z mięsa wołowego z dodatkiem słoniny. Pierwszy raz na dedykowanych bakteriach do mięsa. Obecnie w komorze 80% wilgotności. 4. Wędzenie na zimno 20h : schaby, boczki, łosoś i 2 pętka sudżuka dla zabawy. Obecnie próżnia i za kilka dni łosoś pięknie dojdzie a mięsiwa za 2-3 tygodnie.[Dodano: 13 mar 2017 - 08:37]5. Schab w majeranku i kolorowym pieprzu. Parzony do 62C w folii celulozowej. Pycha....[Dodano: 13 mar 2017 - 08:40]6. No i jakiś chlebek by się przydał do tego wszystkiego oraz bułeczki[Dodano: 13 mar 2017 - 08:48]7. Oj zapomniałem, że jeszcze czymś trzeba zapić. Owsiany STOUT Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Marca 2017 NO......... ale poleciałeć po bandzie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Marca 2017 No a tak z innej beczki ale dalej w temacie. Nowa wędzarnia się buduje. Potrzeby się zwiększają a miejsca zaczęło brakować.Sprzedałem więc małą witrynkę do wina i sobie sprawiłem dwie duże. 2,1 m sumarycznie. Jedna będzie do serów ze sterownikiem aby 13C wycyrklować. A druga do peklowania padliny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Marca 2017 Teraz to już na pewno muszę Cię odwiedzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) NO......... No generalnie nasz koleżka Napisano dziś, 08:48 Witam, zdolny jest I nie wiem czy się załamać z zazdrości że ja tak nie umiem , czy przyjąć jako wzorzec i dążyć do takiej doskonałości w podejściu do tematu Edytowane 13 Marca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Teraz to już na pewno muszę Cię odwiedzić.Musisz musisz. Bez lipy niech się tylko cieplej zrobi to ja wpadnę do Ciebie i ukręcimy jakiejś fajnej kiełby [Dodano: 13 mar 2017 - 10:41]A dziękuję Maćku kocham domowe wyroby - to mnie nakręca P.S. dziś robię po raz pierwszy rolmopsy. Bo dostałem śledzie mrożone na kutrze przez znajomka który pływa Edytowane 13 Marca 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Marca 2017 Postanowiłem więc założyć nowy watek w którym będę prezentował moje kuchenne kombinowanie No toś się kolego wkręcił na dobre z tego co widzę ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Marca 2017 Ano ano. A zaczynałem tak niewinnie i tak nadal sery są na topie ale po sezonie zimowym trochę mnie zmęczyły....więc wracam do wędlin [Dodano: 13 mar 2017 - 11:23]A serek też jeden wrzucę bo mój autorski - muszę tylko proces dopracować bo do łatwych nie należy. Paweljack ochrzcił go pięknie i nazwa idealnie się wpasowała : SANDAŁ MNICHA.Ser ala limburgerowaty z bardzo aromatyczną skórką aczkolwiek delikatnym smakiem (z wyłączeniem ostrej skórki która wali jak w stajni u mojego kunia).Ale tak ma być bo za to są odpowiedzialne bakterie czerwonej mazi. Ser po wysoleniu masuje się codziennie przez min 2 tygodnie - strasznie to upierdliwe ale efekt powala. Najlepszy smakowo ser jaki zrobiłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Marca 2017 Jest co zjeść Jest browar czego więcej chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Godna naśladowania, niedościgalna, wielowątkowość wykonawcza lotów wysokich Wyraźna estetyka i uporządkowanie Edytowane 13 Marca 2017 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Marca 2017 Godna naśladowania, niedościgalna, wielowątkowość wykonawcza lotów wysokich Wyraźna estetyka i uporządkowanie hehehe piękny komentarz - wyjątkowo mi się podoba dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-543967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) Nie ma nudy, nie ma nudy. Nowość w ofercie Rolmopsy wg Maxell'a. Śledzie od kolegi pływającego na kutrze. Już się nie mogę doczekać weekendowej degustacji. Przy okazji zakapslowane na nowej kapslownicy - 16 butelek cydra półwytrawnego. Teraz będzie nabierać mocy urzędowej i bąbelków. No i piwko pszeniczne zlane na cichą - niestety taki dziwny odblask od lampy szedł. W całym jednak przekroju ma taki sam kolor. [Dodano: 14 mar 2017 - 21:41]Nie wytrzymałem. Za namową Maxell'a zjadłem jednego. Zajebisty [Dodano: 14 mar 2017 - 21:51]Wrzucę jeszcze fajną wędlinkę. Polędwiczki wieprzowe peklowane na sucho 25g/kg - 3,4 dni.Wędzone do 45-50C do koloru. Po wystygnięciu próżnia na 5-10 dni.Wiązanie to fanaberia. Tak dla picu Buła i masło własne. Pomidor kupny Edytowane 14 Marca 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2017 NO......... ale poleciałeć po bandzie Mało powiedziane Dał czada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2017 Historycznie. Taki dziwny projekt bo promocja była w SELGROS Część poszła na podsuszaną a część na chorizo.80% karkówki chudej i 20% słoniny. Wszystko na sitku nr 8.Jak widać kiełba na początku swojej drogi za tłusta i mi nie smakowała. Po podsuszeniu jednak może długo leżeć w lodówce i kamerdolec się nie robi.No i finalnie bardzo mi zasmakowała. W kolejnej zmniejszę ilość słoniny do 15% albo zastąpię ją podgardlem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Marca 2017 Czym konserwowałeś mięsko na to chorizo i jaki dawałeś skład przypraw? w sensie ,czy paprykę dawałes wędzoną ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Chorizo robię 50%/50% peklo i sól albo 100% peklo. Nie mam ochoty ryzykować. Dodatek czosnku 4 g/kg. Oraz 60 g papryki wędzonej dobrej jakości. Ja daję 45g słodkiej i 15g pikantnej. To papryka wędzona daje ten niepowtarzalny smak. Jeżeli za szybko obsycha z braku odpowiednio wysokiej wilgotności to w pewnym momencie można zapróżniować i pięknie dojdzie. Ale oczywiście lepiej stworzyć jej warunki do dojrzewania. Z tym, że zupełnie inny skład mięsa zwykle. Z tego co kojarzę to daję na 3 kg szynki 1 kg boczku. Edytowane 15 Marca 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Marca 2017 Dopytuję tak ,bo kiedyś robiłam chorizo z przepisu na "łyzki" ale w składzie oprócz peklosoli była jako konserwant rozpuszczona tabletka wit C ,trochę brandy i trochę czerwonego octu winnego.Ciekawi mnie również dodatek serwatki lub zsiadłego mleka ....czy eksperymentowałeś z tymi dodatkami? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Marca 2017 Hej. W chorizo nie eksperymentowalem. A dziwne jest to bo serwatki mam zwykle od wafla. Nastepnym razem dodam. Ona ukwasza czyli zmienia sie pH miesa. A o to w dojrzewaniu chodzi. Mojego pierwszego sudżuka z powyższych postow zaprawialem dedykowanymi bakteriami pod kielbasy i glukozą. Bakterie z firmy meatferm. Zobaczymy jak wyjdzie. Chorizo nigdy mi sie nie popsulo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Marca 2017 Ja do zwykłej surowej dojrzewajacej [część wedziłam] dodawałam jakieś 10% zsiadłego mleka i wyszła mi całkiem niezła kiełbasa tzn oprócz walorów smakowych przetrzymywała sie długo .Po dojrzewaniu leżała jeszcze ze 2 m-ce w lodówce .Ta wędzoną suszyłam krócej i bez pakowania próżniowego też sobie leżała ze 4 tygodnie.W chorizo tez nie eksperymentowałam z tym mlekiem,czy serwatką dlatego dopytuję...a kiełbaska swoją drogą super! :clap: Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2017 Do tego typu kiełbas można dodawać serwatkę czy jogurt z żywymi kulturami ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Marca 2017 Ja do zwykłej surowej dojrzewajacej [część wedziłam] dodawałam jakieś 10% zsiadłego mleka i wyszła mi całkiem niezła kiełbasa tzn oprócz walorów smakowych przetrzymywała sie długo .Po dojrzewaniu leżała jeszcze ze 2 m-ce w lodówce .Ta wędzoną suszyłam krócej i bez pakowania próżniowego też sobie leżała ze 4 tygodnie.W chorizo tez nie eksperymentowałam z tym mlekiem,czy serwatką dlatego dopytuję...a kiełbaska swoją drogą super! :clap:A dzięki. Ja zaczynam ostro kombinować z dojrzewaniem. Ciężko o warunki podobnie jak w serach. Ale będę walczył bo lubię "surowizny" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Marca 2017 Wszystkie wyroby ,super,tak trzymaj Tomku Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Marca 2017 Tak trzymam Jack i nie puszczam o kurde Ty tu VIP jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) A może bułeczki z własną ricottą ? tak do kawki (sok z cytryny plus skórka robi mega robotę) [Dodano: 17 mar 2017 - 10:10]Bardzo fajne są też chlebki tureckie na słodko z melasą i rodzynkami - uwielbiam Edytowane 17 Marca 2017 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Marca 2017 Bardzo fajne są też chlebki tureckie na słodko z melasą i rodzynkami - uwielbiam ja też Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/#findComment-544442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.