Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I o to chodzi :thumbsup: , Też zawsze bardziej przeżywam jak robię dla kogoś :)  Jak sobie się spaprze to mniej boli ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przekroje.......Lisiecka na schabach czy też polędwicach to dla mnie hit.....świetna chuda kiełba (ale podpiekana do 62 C jak radził Sivon). Baleron hit.

Śląska spoko. Reszta soczysta.

Sery wracają z wybiegu do próżni...

post-67697-0-54085800-1505161586_thumb.jpgpost-67697-0-36511800-1505161587_thumb.jpgpost-67697-0-05368200-1505161588_thumb.jpgpost-67697-0-79388100-1505161588_thumb.jpgpost-67697-0-55868400-1505161589_thumb.jpgpost-67697-0-24291400-1505161590_thumb.jpgpost-67697-0-00099100-1505161591_thumb.jpgpost-67697-0-36018100-1505161616_thumb.jpgpost-67697-0-07381000-1505161617_thumb.jpgpost-67697-0-84495200-1505161617_thumb.jpgpost-67697-0-58366900-1505161618_thumb.jpgpost-67697-0-37729700-1505161619_thumb.jpg

 

 

.......Lisiecka na schabach czy też polędwicach to dla mnie hit
sam surowiec extra - to i wyrób powinien mieć klasę  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Normalnie bym przekładal jakby było mniej wsadu bo obczailem miejsca w wedzarni gdzie wg mnie nieco szybciej łapie kolor. Ale przy tak dużym wsadzie nie miałem siły. Ryba nie może być nad mięsem. Nisko była ale jej to nie przeszkodziło. Temp stabilna prawie w całym zakresie.

Normalnie bym przekładal jakby było mniej wsadu bo obczailem miejsca w wedzarni gdzie wg mnie nieco szybciej łapie kolor. Ale przy tak dużym wsadzie nie miałem siły. Ryba nie może być nad mięsem. Nisko była ale jej to nie przeszkodziło. Temp stabilna prawie w całym zakresi

Ja zaczynam i mam  jeden poziom i już wiem że muszę dorobić drugi bo są zamówienia,ale jakoś był strach nisko wieszać a u Ciebie widzę bardzo nisko więc się uspokoiłem :D Muszę tylko pomierzyć rozkład temperatur.Podglądam Twoja robotę i podziwiam a sery mmmmm też zarypiste.

No na dole będzie na pewno kilka stopni więcej. Ale wszystko zależy od wielkości paleniska i samej komory. U mnie wszystko jest dość duże więc jest i stabilnie.

A 1 poziom był zaprojektowany do wędzenia na zimno. Jeszcze będę robił ocieplaną przekładkę żeby redukować sobie do 2 najniższych poziomów albo nawet do 1 najniższego żeby nie mieć strat ciepła jak będę leciał na dymogeneratorze i grzałce. Dzięki za pozytywne opinie :)

  • 2 tygodnie później...

Coś tam działam. Może niekoniecznie z mięsem. Albo mięsem innych stworzeń. Dostałem od kolegi który pływa na morzu północnym fajne robale. Szprotki świeże z naszego już morza. Sernik z ricotty po ostatniej mej produkcji - żona się postarali. Fajną kwaskowość dają maliny.

 

post-67697-0-26749600-1506242371_thumb.jpgpost-67697-0-27130200-1506242372_thumb.jpgpost-67697-0-18473100-1506242373_thumb.jpgpost-67697-0-95860600-1506242373_thumb.jpgpost-67697-0-80174100-1506242374_thumb.jpgpost-67697-0-66736800-1506242375_thumb.jpgpost-67697-0-48410700-1506242376_thumb.jpg

 

post-67697-0-39224600-1506242409_thumb.jpgpost-67697-0-00144400-1506242413_thumb.jpgpost-67697-0-34607600-1506242414_thumb.jpgpost-67697-0-09747300-1506242415_thumb.jpg

 

 

Coś tam działam.

 

Szproty tak.... sernik jak najbardziej ale robale NIe!!! 

Serniczek wygląda obłędnie  :clap: Gratulacje dla Żonki . 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

A ja z kolei wciągnęła bym z chęcią te ośmiornice :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Za  robalami   :rolleyes:  (czytaj krewetki itp.)  też  nie przepadam, ale .....  :cool: .....   ośmiorniczki  to owszem i ja  bym się  skusił.

Pozdrawiam Wirus.
ośmiorniczki  to owszem

Ośmiorniczki - śliskie danie :D dla "elyty"

Osobiście uwielbiam na maśle klarowanym z dużą ilością leciutko zezłoconego czosnku.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Perszing poproś żonę o przepis i wrzuć - Ja ze słodyczy to jem : szynkę , śledzie i właśnie sernik ;):) . No i może pochwal się jak te robale ogarnąłeś (przepis/technologia ;) )

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Robali ciąg dalszy.....toksyczne śniadanie. Kalmary z sosem czosnkowo-limonkowo-chilli. Całkiem niezłe ale wolę krewety :)

W razie W zagryzę dokładką sernika :)

post-67697-0-09260800-1506248960_thumb.jpgpost-67697-0-08513400-1506248961_thumb.jpg


[Dodano: 24 wrz 2017 - 12:30]

 

Coś tam działam.

 

Szproty tak.... sernik jak najbardziej ale robale NIe!!! 

Serniczek wygląda obłędnie  :clap: Gratulacje dla Żonki . 

 

Nooom żona jest niezła w ciastach....szczególnie w sernikach....Dziękujemy


[Dodano: 24 wrz 2017 - 12:34]

Perszing poproś żonę o przepis i wrzuć - Ja ze słodyczy to jem : szynkę , śledzie i właśnie sernik ;):) . No i może pochwal się jak te robale ogarnąłeś (przepis/technologia ;) )

Oki zrobi się.

 

Ośmiornice były mrożone więc nie trzeba je było tłuc tłuczkiem. Usunąłem oczęta i nieprzyjemne grube chrząstki. Rozgrzałem oliwę z czosnkiem i je przesmażyłem na szybko. Potem warzywa różne - w tym także koper włoski. No i winko białe. W szybkowarze 40 min i gotowe. Potem słoiczki i sosik własny i pasteryzacja.

 

Kalmary w cieście naleśnikowym z przyprawami i obtoczone w mące z bułką tartą. Fajnie wychodzi jak się da połowę mąki pszennej  i połowę ziemniaczanej. Smażenie na głębokim tłuszczu bardzo krótko bo inaczej wyszłaby guma do żucia. Sosik : 2 części jogurtu naturalnego, 1 część majonezu. Sól, pieprz, chilli, limonka , czosnek......się niezdrowo obżarłem. Jeszcze wieczorem będę 4 szt. faszerował mięsem mielonym - podobno dobre.

Kalmary z sosem czosnkowo-limonkowo-chilli.

 

 

Fajnie ,że masz dostęp do świeżych . Kalmary to też pychota  - będąc teraz w Grecji przez 10dni jadłam jak nie kalmary to ośmiornice no i  smażone ichnie malutkie rybki zwane gawrosami . Troszkę się nasyciłam  ale... już bym mogła zjeść:D

 

post-40398-0-11756700-1506249383_thumb.jpg

 

post-40398-0-37959100-1506249414_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

 

Kalmary z sosem czosnkowo-limonkowo-chilli.

 

 

Fajnie ,że masz dostęp do świeżych . Kalmary to też pychota  - będąc teraz w Grecji przez 10dni jadłam jak nie kalmary to ośmiornice no i  smażone ichnie malutkie rybki zwane gawrosami . Troszkę się nasyciłam  ale... już bym mogła zjeść :D

 

 

W to mi graj. Ja uwielbiam owoce morza. Grillowane ośmiornice w Grecji to była poezja. To nie do końca świeże ale mrożone przez kumpla zaraz po złowieniu na kutrze. I tak potem zamrożone do mnie trafiają z morza PN. Dostałem jeszcze wielkie ogony Żabnic oraz dzwonki Halibuta. Halibut pójdzie do wędzenia a żabnica jest specyficzna. Brzydka strasznie ale mięso mocno zwarte. Ciężko utrafić w dobry moment żeby nie było gumowate. Może też jeden ogon uwędzę dla hecy.

Edytowane przez Perszing37

Zabnica jak najbardziej na Tak ,ryba co nie smakuje ryba , owoce morza na tak ..jedynie przegrzebek nie lubie . :)

Koniec z robalami.......standardowo chleb Ukraiński na zakwasie oraz skazany na piekarnik kurczaczek, podobno z wolnego wybiegu.....

 

post-67697-0-20970700-1506279116_thumb.jpgpost-67697-0-03886000-1506279117_thumb.jpgpost-67697-0-83040000-1506279117_thumb.jpgpost-67697-0-72702100-1506279118_thumb.jpgpost-67697-0-75645000-1506279131_thumb.jpgpost-67697-0-58038500-1506279132_thumb.jpgpost-67697-0-43252400-1506279133_thumb.jpgpost-67697-0-21306200-1506279134_thumb.jpgpost-67697-0-04099000-1506279135_thumb.jpg

..jedynie przegrzebek nie lubie .

świeżutkie przegrzebki - nie żadne tam rozmrażane - smażone ma masełku klarowanym - po 1  :yes:  minucie na stronę - NIE więcej :no:  Pyszotka 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.