Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

nie ujmując nic dobrze przyrządzonej goloneczce (ze skórą) z chrzanikiem. :D

Pod warunkiem , że golonka ma włosek  , co smyrnie po podniebieniu ;):)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Takie posty to się powinno zgłaszać o tej porze! Litości nie macie!
jestem za  :D  :blush:  :facepalm: 
[Dodano: 05 lut 2018 - 07:51]

 

 

że golonka ma włosek , co smyrnie po podniebieniu
wybacz, ale są to zaczepy chrzanowe lub musztardowe - co by ten dodatek się nie zsuwał  ;)  :D  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Do tej pory nie wiedziałem , czemu lubię bardziej golonkę z włoskiem ;):) - teraz już wiem - bo mi musztarda nie ucieka  :laugh: - Dzięki za wyjaśnienie Muski  :D  ;) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Weekedowe zabawy......EMERYCKA powędzona i podpieczona......20kg......najgorsze to dopiekanie bo duży przekrój jelita......teraz 3-4 dni podsuszania.....

Pizza na szybko na mące 500 - całkiem spoko. Pączki spóźnione ale smaczne :) i nudny Korycinek :)

post-67697-0-59257400-1518379588_thumb.jpgpost-67697-0-56422200-1518379589_thumb.jpgpost-67697-0-34281900-1518379590_thumb.jpgpost-67697-0-12130400-1518379591_thumb.jpg

 

post-67697-0-10087300-1518379621_thumb.jpg

 

post-67697-0-56513700-1518379646_thumb.jpgpost-67697-0-32516400-1518379647_thumb.jpgpost-67697-0-47997800-1518379687_thumb.jpgpost-67697-0-31056200-1518379688_thumb.jpgpost-67697-0-11522100-1518379689_thumb.jpg

 

No , kiełbaska śliczna  :clap:  - reszta już nudna ;):laugh: - zawsze ładne i smaczniaste.  Co do nazwy kiełbasy Emerycka- czyżby była chudziutka, lekkostrawna i bez cholesterolu ?  ;)  :laugh:  :facepalm: .Sorry  :facepalm:  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Tak. Poledwica bez midry - 80%, 10% golonka, 10% podgardle.

Polędwica I klasa: 50% szarpak, 50% kostka (warkocz 6 mm). Golonka 2x 3 mm, podgardle 6 mm.

Woda 5%. Biały pieprz, czosnek, gałka. Jelita wiankowe 44-46 mm. Podpiekana i podsuszana.

Bardzo lubię kiełby chude, podobnież moja żona. Tłustej nie ruszy w przeciwieństwie do mnie :)

Mogłem napisać ala LISIECKA ale lubię swoje nazwy nadawać. A chłopaki się ze mnie śmieją że to kiełbasa dla emerytów:)

Edytowane przez Perszing37

Do jakiej temp. wewnątrz batonu dojeżdżasz(w czasie podpiekania)  przy tak dużej zawartości polędwicy?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Żeby nie było, że nic nie piszę (w sumie to i tak za dużo wstawiam heheheh).....

 

Ricotta 900g - żona właśnie zrobiła bardzo ciekawy sernik na zimno. Jeżeli będzie tak dobry w smaku jak ciekawy przepis jest to go wstawię. I korycin 3 kg.

 

Śledzie w dziwnym farszu imbirowym - nie pamiętam skąd ten przepis wziąłem ale farsz jest bardzo ciekawy (imbir, czosnek, cebula, passata, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, gwiazdka anyżu, sok z pomarańczy, rodzynki, śliwki suszone, miód).

 

No i moje 1 dojrzewające wędliny (prawdziwie dojrzewające) wg Sebastian Pustelnik. Łapią po 1,5 tygodnia pleśń. Jest git. Dorzuciłem do nich boczek który robiłem w Grudniu i siedział w vacum. A niech sobie powisi.

 

A jeszcze nie koniec jeżeli komuś te moje wywody w ogóle chce się czytać. Nie wytrzymałem i ciachnąłem tą moją kiełbę. Mi już bardzo smakuje a żona powiedziała - ma jeszcze powisieć 2-3 dni bo jest za "świeża" - cokolwiek to znaczy......ale chyba ma rację - za kilka dni będzie różnica:)

 

 

post-67697-0-84445400-1518558183_thumb.jpgpost-67697-0-83988700-1518558199_thumb.jpgpost-67697-0-62432200-1518558200_thumb.jpgpost-67697-0-38079200-1518558201_thumb.jpgpost-67697-0-15629400-1518558212_thumb.jpgpost-67697-0-90307200-1518558212_thumb.jpgpost-67697-0-55558100-1518558222_thumb.jpgpost-67697-0-32522200-1518558223_thumb.jpgpost-67697-0-09479700-1518558224_thumb.jpgpost-67697-0-83976200-1518558224_thumb.jpgpost-67697-0-58721000-1518558225_thumb.jpgpost-67697-0-25952700-1518558226_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37

 

 

ma jeszcze powisieć 2-3 dni bo jest za "świeża" - cokolwiek to znaczy......ale chyba ma rację
niech się dosmaczy :thumbsup: 

a te śledzie - taki skład trochę ze smaków azjatyckich ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Dałem żonie ricotte i zażyczyłem sobie sernik. Znalazła niezły przepis - sernik na zimno ale nieco inaczej......Jedyne co zmieniła to obcięła cukier o 1/3 (bo my bardzo mało słodcy jesteśmy), dodała mleko kokosowe z puszki (bo cholera wie jakie miało być). Czekolada gorzka oczywiście jako polewa - podczas topienia trzeba było dodać śmietanki 30% i mleka żeby była fajnie lejna

 

post-67697-0-69258800-1518599525_thumb.jpgpost-67697-0-46308800-1518599526_thumb.jpgpost-67697-0-03672600-1518599527_thumb.jpg

 

 

mleko kokosowe z puszki
  z PUSZKI ???? przecie najlepsze wydojone prosto z kokosa  :facepalm:  :D  ;)  ( też takie dajemy albo z kartonu) :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Musisz krowe najpierw karmic kokosem, wtedy bedziesz mial kokosowe mleko  :tongue:  ;)  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

 

Musisz krowe najpierw karmic kokosem, wtedy bedziesz mial kokosowe mleko     
:clap:  :D  :D 

a'propos tych dojrzewajacych - narazie najbardziej to sznurowanie mi sie podoba :thumbsup:  a reszta to po dojrzewaniu  

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Nie obrażaj Mistrza. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Hehe muszę was rozczarować ale tylko w 1/3 :) akcent biało - czerwony to ręczne wiązanie a pęcherz to biała siatka, taka dość elastyczna o dużych oczkach :) tak na testa se dałem. Chociaż kiedyś pęcherze sznurowalem na kindziuki. Nie było to takie trudne. Patent z nawiercona i przerobiona łyżeczką daje rade :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

REDZED pokazywał. Gdzieś u niego na wątku jest. A mi podpowiedział to Sebastian Pustelnik któremu takie ciekawostki nie uchodzą uwagi.

W łyżeczce na końcu uchwytu wiercisz dziurkę a przód przycinasz np. w owal i rozpłaszczasz młotkiem. I masz coś takiego jak wielka "igła" do przeciągania sznurka podczas sznurowania gdzie masz już dość ciasno i ręcznie to ciężko zrobić. Może mam zdjęcie - zaraz poszukam.

 

 

Jeden z najlepszych przyrządow, służy mi od lat:

 

post-40040-0-74959100-1518699367_thumb.jpg

 


[Dodano: 15 lut 2018 - 13:58]

To jest spore, solidne szydło, dedykowane grubej wełnie ale idealne do szpagatów masarskich.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Jeden z najlepszych przyrządow, służy mi od lat:

 

attachicon.gifszydło.jpg

 

[Dodano: 15 lut 2018 - 13:58]

To jest spore, solidne szydło, dedykowane grubej wełnie ale idealne do szpagatów masarskich.

to nie to :) Maciek pokazał w LINK-u. Mam też z łyżeczki ale nieco inny kształt zrobiłem. Sznurowanie dojrzewających jest nieco inne niż standardowego np. baleronu. Trzeba zrobić taką gęstą siatkę i dość mocno pościskać.

[Dodano: 15 lut 2018 - 15:52]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.