Perszing37 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 17 Lutego 2018 Dziś 60l białego złota. Dwa sery wysoko dogrzewane - kupa roboty. A potem jeszcze 3 miesiące dojrzewania......Dziś po raz pierwszy 1 partia mleka pasteryzowana i szybko schłodzona na spirali miedzianej do chłodzenia brzeczki piwnej (10-12 min z 72C do 35 C - a normalnie kilka godzin). W międzyczasie zrobiłem wreszcie 7 szt. form przelotowych na Camemberty.....I dziś test z 10 l mleka. Dodatkowo sprawdzałem jak tam moje " śnieżynki " w dojrzewalni. Piękna pleśń - dobrze, że posłuchałem Senseja Sebastian Pustelnik i zainwestowałem w nie - bajera...... [Dodano: 17 lut 2018 - 18:41] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 17 Lutego 2018 zrobiłem wreszcie 7 szt. form przelotowych Z czego te formy wykonałeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 17 Lutego 2018 hehehhe z tego czego nie powinienem......PCV.....Jak się sprawdzą to sobie kupię w AGROVIS z tego białego tworzywa spożywczego.Na razie na testy......przeżyję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 17 Lutego 2018 Sprawdzą się dobrze.Są o wiele gęściej podziurkowane i mają w dnie wypustki dystansowe: 4 na obwodzie i trzy w środku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 17 Lutego 2018 Nie są gęściej niż moje. I tak wszystko leci dnem ..... mam do tego fajne maty ociekowe....Tak w ogóle to ciekawy przepis Agrovis.....3 h bakterie i dopiero potem podpuszczka i pleśń.....Nigdy tak nie robiłem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 17 Lutego 2018 Z czego nie powinienem......PCV.... = no rurki kanalizacyjne -mam chyba takie białe do wody - to 110 czy 70 mm? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 17 Lutego 2018 Z czego nie powinienem......PCV.... = no rurki kanalizacyjne -mam chyba takie białe do wody - to 110 czy 70 mm?110....jak przeżyją gówno w dosłownym słowa znaczeniu to i ser przetrawią Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 17 Lutego 2018 ciekawy przepis Agrovis.....3 h bakterie i dopiero potem podpuszczka i pleśń.. Zważ, że wiele zależy od pH mleka w momencie zaprawienia podpuszczką.Przy serach typu camembert skrzep mowinien być miękki, czyli należy utrafić z ilością podpuszczki aby w istniejących warunkach pH mleka i wymaganej temperaturze mleka, nie skrzepło ono zbyt szybko.Dodanie bakterii 3h wcześniej nakręca fermentację i powoduje dynmiczne warunki w czasie krzepniecia.No, dla wytrawnego serowara jest to do ogarnięcia. Można zaoszczędzić na ilosci podpuszczki [Dodano: 17 lut 2018 - 20:04] .jak przeżyją gówno w dosłownym słowa znaczeniu to i ser przetrawią Raczej ser wzbogacą Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 17 Lutego 2018 Czyli ja jestem wytrawny czy pół wytrawny? nigdy nie wglebialem się w te sery. Kilka razy mi wyszły super i kilka razy był kosz. Jestem już chyba na takim etapie żeby zrobić to powtarzalnie i po Bożemu Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 17 Lutego 2018 Robią się formy chyba się sprawdzą.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 18 Lutego 2018 Gotowe do solenia : 2860 g każdy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 18 Lutego 2018 Ale ładne Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 18 Lutego 2018 Brawo, pięknie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 18 Lutego 2018 :clap: Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 18 Lutego 2018 Fajne te Twoje sery , forma bede musiala zrobic bo mam rure ktora zakupilam do pakowania w siatki a czesc niewykorzystana lezy , wczesniej zrobilam sobie taki ociekacz ale z wiaderka po serach so sernika typ. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 18 Lutego 2018 No tak. Ale przelotowe się nadają tylko do pleśniaków. Camembert, Brie, przypuszczam że też gorgonzola (chociaż tą robiłem w zwykłych formach).... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 18 Lutego 2018 Koniec podsuszania..... 7 dni.... Ogień w pupie teraz próżnia żeby łatwiej jelito schodziło i co by więcej wilgoci nie straciły Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 18 Lutego 2018 Już im bliżej niż dalej..... Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 19 Lutego 2018 Moja mała nowa Micro dojrzewania solimy się z 2 strony Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 20 Lutego 2018 I rodzina w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 23 Lutego 2018 Się robi.......4 kg szczęścia były przygody bo lekko pękł ale od czego jest nić i igła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 23 Lutego 2018 4 kg szczęścia To kindziuk się robi? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 23 Lutego 2018 Tak. Bo z poprzedniego ostał mi się ostatni kawałek. A to wędlina idealnie w moim guście. Ten niestety ze względu na gabaryt to pewnie za 6 miesięcy dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-589891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 26 Lutego 2018 1 wędzenie KINDZIUK zaliczone - temp. max 12 C (bo potem będzie dojrzewał w takiej samej w komorze). Leciałem 17h. Za 2-3 dni kolejne wędzenie - a teraz prasuje się pod prasą do serów (nacisk 30 kg). Przy okazji łososie i pstrągi łososiowe. A biegi kurczaka peklowane , parzone - wędzone - w tak niskiej temp. nie chciały ładnego koloru złapać. Poszły w próżnię i wieczorem spróbuję jak smak.....Zawsze dla koloru mogę dopiec w piekarniku na grzałce grillowej hehehe aaa zapomniałem - chlebek Ukraiński na zakwasie z suszoną cebulą. Pękł się był - nie chciałem tego - ale w sumie ładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-590134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 28 Lutego 2018 I sobie wreszcie poważyłem dojrzewające - i sprawdziłem utratę wagi. 25 dni - utrata Coppa (13,5%), Szynka (12%), Breasola najwięcej bo była peklowana w winie (15%). Czy to dobre wyniki ??? hmmm nie wiem bo 1 raz robię. Kindziuk sobie powisi po prasowaniu (musi trochę wilgoci oddać przed kolejnymi wędzeniami). Sery dojrzewają sobie w próżni na półeczce. Camemberty już prawie całe białe i w niedzielę pewnie pójdą w papier na finalne dojrzewanie do lodówki. Sałatka na kolację - częściowo ze swoich produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/26/#findComment-590384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.