Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ma - taka część delikatniejsza z fileta. Masz jebitny filet a od spodniej strony masz polędwiczkę - tak przynajmniej się nazywa.

Lubię składać 2-3 do kupy i robić z tego wędzoną "szyneczkę" :)

 

post-67697-0-21806100-1526456263_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No małe cycki są takie se :) Duże też takie se :)

Najlepsze takie co w dłoń się mieszczą...heheheh ....uppppps pomyliłem fora :)

Wziąłem polędwiczkę i przekroiłem prawie na pół robiąc kieszonkę. Wyłożyłem środek świeżą bazylią, suszonymi pomidorami z zalewy i swoim śmierdzącym serem który tu był kluczowy. Zastosuj gorgonzolę to tez będzie super. Pieprz i sól. Potem obłożyłem plastrami boczura 3 miesięcznego - miałem dać kindziuka ale za mało byłoby tłuszczyku a indyk lubi się wysuszać. Z zewnątrz pieprz cubeba, sól , zioła prowansalskie. I galązka tymianku i rozmarynu z ogródka. Pieczenie góra dół grzałki w piekarniku 185 C-190 C 30 min i 5 minut dopiekania na grzałce grillowej. Smacznego


[Dodano: 16 maj 2018 - 10:29]

post-67697-0-67122300-1526459364_thumb.jpg

 

 

"mega śmierdzącym" 3 miesięcznym camembertem.

Ten ser przyprawia mnie o zawrót głowy. 

 

post-67697-0-67122300-1526459364_thumb.j

 

Najlepsze, oryginalne sery farmerskie na południu Europy tak wyglądają i tak pachną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

heheh bo to jest najlepszy i jedyny oryginalny ser z KIEŁCZOWA :) Nie ma takiego drugiego w całej PL i nawet we wszechświecie.....

ale dalej trzymam w witrynce w garażu bo w domu by za bardzo "pachniało" :)

Już wcześniej pisałem, że w sobotę będę się przymierzał do pierwszego korycina. Produktem ubocznym jest serwatka z której robisz ricottę. Możesz wrzucić krótki opis wykonania?

 

p.s.

Sorry, pytanie miało powędrować w temacie z Twoimi wyrobami z mleka.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Spoko wojs40. Jeden grzyb gdzie.

Są dwie metody : szybka wspomagana i wolna naturalna.

 

Generalnie serwatkę po twarogową trzeba zobojętnić bo jest za kwaśna a serwatkę po serach podpuszczkowych trzeba ukwasić.

Ciebie interesuje serwatka po serze podpuszczkowym. Jeżeli chcesz zrobić ricottę tego samego dnia co ser to grzejesz serwatkę do 93C i przy 50-60C dodajesz albo kwasek cytrynowy albo ocet jabłkowy albo inny ocet winny. A ile ? a na oko - zwykle dodawałem 25-30 ml na 10 litrów serwatki.

 

Druga metoda to olewasz serwatkę na 24h i sama się ukwasi. Potem grzejesz do 93 C i przy ponad 90C robi się taki fajny kożuszek.

 

I teraz zostawiasz do wystygnięcia. Przygotowujesz duży gar i wieszasz na uszach pieluchę tetrową złożoną na pół. I jeżeli masz kożuch z ricotta  na wierzchu to przekładasz do pieluchy łyżką cedzakową. Ale może być tak że cała ricotta spierdyli na dno gara. Wtedy czerpiesz serwatkę z nieco rozproszoną ricottą i lejesz na pieluchę. Na początku może cała przelatywać przez nią. Ale w pewnym momencie robi się jakby taka warstwa filtracyjna i pielucha zaczyna się napełniać po brzegi. Jak schodzi to dolewasz itp. itd. I tak do końca gara. A potem zostawiasz i grawitacyjnie sobie samo odcieka. Wydajność zawsze mała - 1 kg z 30-35 l serwatki.


[Dodano: 18 maj 2018 - 10:27]

P.S. na sobotę zamawiam 75 litrów białego złota :) będą 3 dupne koryciny :)

Dzięki wielkie za wsparcie. 75 l przerobu to już jak mała mleczarnia, musisz mieć duże zaplecze. Super. :clap:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Nie mam :) wieczny brak miejsca w garażu. Może kiedyś będzie tam porządek i więcej przestrzeni. Ale koryciny się szybko zrobi bo mleko będzie jeszcze ciepłe. Wożę je w fermentorach do piwa. Więc od razu można w nich obrabiać. Przywożę do domu i od razu dodaję podpuszczkę - nie trzeba nawet podgrzewać. Więc spoko luz.

Ale i tak to będzie rekord bo jeszcze nigdy na raz nie miałem 75 litrów.

Szparagi pieczone w piekarniku. Parmezan mój 3 letni. I kindziuk prawie roczny. Całkiem całkiem :) Fajna przekąska

Tak się profesjonalnie profanuje wyroby dojrzewające :)

 

post-67697-0-80402400-1527057108_thumb.jpgpost-67697-0-31853800-1527057119_thumb.jpgpost-67697-0-49945700-1527057128_thumb.jpgpost-67697-0-37433000-1527057138_thumb.jpg

EAnna - coś dla Ciebie. Twój ulubiony śmierdziel w akcji. Jeszcze żyje ale już całkiem borowikowy i płynący.

Wczoraj też się pobawiłem w kuchni. Mamy pyszną kawówkę, mamy risotto z grzybami leśnymi, świeżymi ziołami i moim 3 miesięcznym śmierdziuchem i prawie roczną goudą kozią z szafranem. No i mamy polską CAPRESE z 5 dniowym korycinem  - bije tą włoską bo po prostu mozarella jest mdła w stosunku do naszego korytka. Pikantna oliwa i rukola z pola od mojego znajomka - rewelacyjna w porównaniu ze sklepową. To tyle na dziś......

 

post-67697-0-57886600-1527142895_thumb.jpgpost-67697-0-07586000-1527142912_thumb.jpgpost-67697-0-85255100-1527142917_thumb.jpgpost-67697-0-58843300-1527142928_thumb.jpgpost-67697-0-48542800-1527142934_thumb.jpgpost-67697-0-27660700-1527142941_thumb.jpgpost-67697-0-79147200-1527142947_thumb.jpg

Edytowane przez Perszing37

EAnna - coś dla Ciebie.

 

 

post-67697-0-07586000-1527142912_thumb.j

Jest super  :clap:

Najlepsza faza tego sera !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Małe co nieco na później.....Dojrzewające : szyna, karkówa, wołowina, boczur - wszystko dość stare i JARE 1f642.png :) .Odpoczynku życzę przy długim weekendzie 1f642.png :) P.S. tanie krajalnice se w żyć można wsadzić....jedynie do chleba się nadają......

 

post-67697-0-23184800-1527758132_thumb.jpgpost-67697-0-52195200-1527758137_thumb.jpgpost-67697-0-15988800-1527758148_thumb.jpgpost-67697-0-52713600-1527758157_thumb.jpgpost-67697-0-31704500-1527758164_thumb.jpgpost-67697-0-53875300-1527758173_thumb.jpgpost-67697-0-74554400-1527758187_thumb.jpgpost-67697-0-49035200-1527758194_thumb.jpgpost-67697-0-87553600-1527758207_thumb.jpg

 

 

.Dojrzewające : szyna, karkówa, wołowina, boczur - wszystko dość stare i JARE

Piękne, apetyczne, zniewalające   :tongue:  :clap:

Dlaczego je tak hurtem pokroiłeś?

Ja ćwiczyłam wielokrotne otwieranie i pakowanie całych kawałków.

Krojenie przyspiesza utlenianie.

Światło też.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Hurtem ale tylko po troszku. Jak już walczyłem z tą krajalnicą to sobie na "kilka dni" różnych wyrobów przygotowałem.

W garażu w lodówce mają dobrą temperaturę i ciemno jak w pupie u Afroamerykanina. Ale generalnie dla mnie najlepszy wyrób dojrzewający to Kindziuk. Potem Coppa, potem boczur, potem Braesola a na końcu szynka.....Tak jeszcze gdzieś w górze plasuje się Sudżuk wg Kostka. Przedwczoraj w Szwajcarii jadłem podobne wędliny od lokalsów - moje wcale nie są gorsze jak porównuję. Czyli tylko się cieszyć , że warunki są już całkiem sprzyjające dojrzewaniu.....


[Dodano: 31 maj 2018 - 12:02]

Zapomniałem jeszcze o wyczesanej POLSKIEJ Sebarod wędzonej chyba 50h zimnym dymem, fuete od tego samego zioma i Jeger coś tam - takie prasowane w przekrój prostokątny które kiedyś poczynił. Też górna póła.....

Edytowane przez Perszing37
tanie krajalnice se w żyć można wsadzić....jedynie do chleba się nadają/Prawda najprawdziwsza ????

Muskie - to ryba 🙃

Ja robię mąki a żona ciasta z dziwnej książki. Zrobiła już 3 i każde jest niezłe. Pierwszego nie sfotografowałem.

2gie : babka cytrynowa na mąkach: orkiszowa, ryżowa, ziemniaczana, migdałowa - podana z musem truskawkowym.

3cie: brownie na mąkach: ryżowa, jaglana, owsiana. Podane z lodami śmietankowymi i miętą z ogródka.

Pycha :)

 

 


[Dodano: 03 cze 2018 - 14:02]

P.S. Talerz przy pierwszym wygląda jakbym wcześniej prosiaka zaszlachtował ale lubię mus a nie tylko ciapki dla wyglądu :)

post-67697-0-35085800-1528027230_thumb.jpg

post-67697-0-48901500-1528027237_thumb.jpg

post-67697-0-19515600-1528027248_thumb.jpg

post-67697-0-60285700-1528027253_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.