Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 16 Maja 2018 Ma ma - taka część delikatniejsza z fileta. Masz jebitny filet a od spodniej strony masz polędwiczkę - tak przynajmniej się nazywa.Lubię składać 2-3 do kupy i robić z tego wędzoną "szyneczkę" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 16 Maja 2018 aaa , to wiem u nas sa male cycki , to ta czesc tez mala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 16 Maja 2018 No małe cycki są takie se Duże też takie se Najlepsze takie co w dłoń się mieszczą...heheheh ....uppppps pomyliłem fora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 16 Maja 2018 wszystko zalezy jaka ta dlon Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 16 Maja 2018 Piekna ta poledwiczka ,poprosze o szczeguly Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 16 Maja 2018 Wziąłem polędwiczkę i przekroiłem prawie na pół robiąc kieszonkę. Wyłożyłem środek świeżą bazylią, suszonymi pomidorami z zalewy i swoim śmierdzącym serem który tu był kluczowy. Zastosuj gorgonzolę to tez będzie super. Pieprz i sól. Potem obłożyłem plastrami boczura 3 miesięcznego - miałem dać kindziuka ale za mało byłoby tłuszczyku a indyk lubi się wysuszać. Z zewnątrz pieprz cubeba, sól , zioła prowansalskie. I galązka tymianku i rozmarynu z ogródka. Pieczenie góra dół grzałki w piekarniku 185 C-190 C 30 min i 5 minut dopiekania na grzałce grillowej. Smacznego[Dodano: 16 maj 2018 - 10:29] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 16 Maja 2018 "mega śmierdzącym" 3 miesięcznym camembertem. Ten ser przyprawia mnie o zawrót głowy. Najlepsze, oryginalne sery farmerskie na południu Europy tak wyglądają i tak pachną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 16 Maja 2018 heheh bo to jest najlepszy i jedyny oryginalny ser z KIEŁCZOWA Nie ma takiego drugiego w całej PL i nawet we wszechświecie.....ale dalej trzymam w witrynce w garażu bo w domu by za bardzo "pachniało" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Już wcześniej pisałem, że w sobotę będę się przymierzał do pierwszego korycina. Produktem ubocznym jest serwatka z której robisz ricottę. Możesz wrzucić krótki opis wykonania? p.s.Sorry, pytanie miało powędrować w temacie z Twoimi wyrobami z mleka. Edytowane 18 Maja 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 18 Maja 2018 Spoko wojs40. Jeden grzyb gdzie.Są dwie metody : szybka wspomagana i wolna naturalna. Generalnie serwatkę po twarogową trzeba zobojętnić bo jest za kwaśna a serwatkę po serach podpuszczkowych trzeba ukwasić.Ciebie interesuje serwatka po serze podpuszczkowym. Jeżeli chcesz zrobić ricottę tego samego dnia co ser to grzejesz serwatkę do 93C i przy 50-60C dodajesz albo kwasek cytrynowy albo ocet jabłkowy albo inny ocet winny. A ile ? a na oko - zwykle dodawałem 25-30 ml na 10 litrów serwatki. Druga metoda to olewasz serwatkę na 24h i sama się ukwasi. Potem grzejesz do 93 C i przy ponad 90C robi się taki fajny kożuszek. I teraz zostawiasz do wystygnięcia. Przygotowujesz duży gar i wieszasz na uszach pieluchę tetrową złożoną na pół. I jeżeli masz kożuch z ricotta na wierzchu to przekładasz do pieluchy łyżką cedzakową. Ale może być tak że cała ricotta spierdyli na dno gara. Wtedy czerpiesz serwatkę z nieco rozproszoną ricottą i lejesz na pieluchę. Na początku może cała przelatywać przez nią. Ale w pewnym momencie robi się jakby taka warstwa filtracyjna i pielucha zaczyna się napełniać po brzegi. Jak schodzi to dolewasz itp. itd. I tak do końca gara. A potem zostawiasz i grawitacyjnie sobie samo odcieka. Wydajność zawsze mała - 1 kg z 30-35 l serwatki.[Dodano: 18 maj 2018 - 10:27]P.S. na sobotę zamawiam 75 litrów białego złota będą 3 dupne koryciny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 18 Maja 2018 Dzięki wielkie za wsparcie. 75 l przerobu to już jak mała mleczarnia, musisz mieć duże zaplecze. Super. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 18 Maja 2018 Nie mam wieczny brak miejsca w garażu. Może kiedyś będzie tam porządek i więcej przestrzeni. Ale koryciny się szybko zrobi bo mleko będzie jeszcze ciepłe. Wożę je w fermentorach do piwa. Więc od razu można w nich obrabiać. Przywożę do domu i od razu dodaję podpuszczkę - nie trzeba nawet podgrzewać. Więc spoko luz.Ale i tak to będzie rekord bo jeszcze nigdy na raz nie miałem 75 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 18 Maja 2018 Ale i tak to będzie rekord bo jeszcze nigdy na raz nie miałem 75 litrów. Wielki szacun Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 23 Maja 2018 Szparagi pieczone w piekarniku. Parmezan mój 3 letni. I kindziuk prawie roczny. Całkiem całkiem Fajna przekąskaTak się profesjonalnie profanuje wyroby dojrzewające Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) EAnna - coś dla Ciebie. Twój ulubiony śmierdziel w akcji. Jeszcze żyje ale już całkiem borowikowy i płynący.Wczoraj też się pobawiłem w kuchni. Mamy pyszną kawówkę, mamy risotto z grzybami leśnymi, świeżymi ziołami i moim 3 miesięcznym śmierdziuchem i prawie roczną goudą kozią z szafranem. No i mamy polską CAPRESE z 5 dniowym korycinem - bije tą włoską bo po prostu mozarella jest mdła w stosunku do naszego korytka. Pikantna oliwa i rukola z pola od mojego znajomka - rewelacyjna w porównaniu ze sklepową. To tyle na dziś...... Edytowane 24 Maja 2018 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 24 Maja 2018 EAnna - coś dla Ciebie. Jest super Najlepsza faza tego sera !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-598729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 31 Maja 2018 Małe co nieco na później.....Dojrzewające : szyna, karkówa, wołowina, boczur - wszystko dość stare i JARE .Odpoczynku życzę przy długim weekendzie P.S. tanie krajalnice se w żyć można wsadzić....jedynie do chleba się nadają...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 31 Maja 2018 .Dojrzewające : szyna, karkówa, wołowina, boczur - wszystko dość stare i JARE Piękne, apetyczne, zniewalające Dlaczego je tak hurtem pokroiłeś?Ja ćwiczyłam wielokrotne otwieranie i pakowanie całych kawałków.Krojenie przyspiesza utlenianie.Światło też. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) Hurtem ale tylko po troszku. Jak już walczyłem z tą krajalnicą to sobie na "kilka dni" różnych wyrobów przygotowałem.W garażu w lodówce mają dobrą temperaturę i ciemno jak w pupie u Afroamerykanina. Ale generalnie dla mnie najlepszy wyrób dojrzewający to Kindziuk. Potem Coppa, potem boczur, potem Braesola a na końcu szynka.....Tak jeszcze gdzieś w górze plasuje się Sudżuk wg Kostka. Przedwczoraj w Szwajcarii jadłem podobne wędliny od lokalsów - moje wcale nie są gorsze jak porównuję. Czyli tylko się cieszyć , że warunki są już całkiem sprzyjające dojrzewaniu.....[Dodano: 31 maj 2018 - 12:02]Zapomniałem jeszcze o wyczesanej POLSKIEJ Sebarod wędzonej chyba 50h zimnym dymem, fuete od tego samego zioma i Jeger coś tam - takie prasowane w przekrój prostokątny które kiedyś poczynił. Też górna póła..... Edytowane 31 Maja 2018 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 31 Maja 2018 Wspaniałe potrawy, pieczona pierś z boczkiem niebiańska. Zestaw wędlin dojrzewających mega po prostu. Ręka fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 1 Czerwca 2018 No smaczniaście to popakowałeś , można wciągać z folią Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 1 Czerwca 2018 tanie krajalnice se w żyć można wsadzić....jedynie do chleba się nadają/Prawda najprawdziwsza ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Ja robię mąki a żona ciasta z dziwnej książki. Zrobiła już 3 i każde jest niezłe. Pierwszego nie sfotografowałem.2gie : babka cytrynowa na mąkach: orkiszowa, ryżowa, ziemniaczana, migdałowa - podana z musem truskawkowym.3cie: brownie na mąkach: ryżowa, jaglana, owsiana. Podane z lodami śmietankowymi i miętą z ogródka.Pycha [Dodano: 03 cze 2018 - 14:02]P.S. Talerz przy pierwszym wygląda jakbym wcześniej prosiaka zaszlachtował ale lubię mus a nie tylko ciapki dla wyglądu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 3 Czerwca 2018 jakbym wcześniej prosiaka zaszlachtował a miałeś takie doświadczenie ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Nie ale byłem kilka razy na świniobiciu za młokosa i jucha się lała strumieniami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14090-perszing-piecze-w%C4%99dzi-gotuje-i-jak-zwykle-kombinuje/page/31/#findComment-599312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.