Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś 60l białego złota. Dwa sery wysoko dogrzewane - kupa roboty. A potem jeszcze 3 miesiące dojrzewania......Dziś po raz pierwszy 1 partia mleka pasteryzowana i szybko schłodzona na spirali miedzianej do chłodzenia brzeczki piwnej (10-12 min z 72C do 35 C - a normalnie kilka godzin). W międzyczasie zrobiłem wreszcie 7 szt. form przelotowych na Camemberty.....I dziś test z 10 l mleka. Dodatkowo sprawdzałem jak tam moje " śnieżynki " w dojrzewalni. Piękna pleśń - dobrze, że posłuchałem Senseja Sebastian Pustelnik i zainwestowałem w nie - bajera......

 

post-67697-0-57619800-1518888971_thumb.jpgpost-67697-0-54758800-1518888972_thumb.jpgpost-67697-0-62095100-1518888984_thumb.jpgpost-67697-0-37152600-1518888985_thumb.jpgpost-67697-0-15634900-1518888986_thumb.jpgpost-67697-0-93639700-1518888986_thumb.jpgpost-67697-0-70458700-1518888987_thumb.jpgpost-67697-0-43255500-1518888988_thumb.jpgpost-67697-0-18081700-1518888989_thumb.jpgpost-67697-0-96853700-1518888989_thumb.jpgpost-67697-0-75186100-1518888990_thumb.jpgpost-67697-0-53977200-1518888991_thumb.jpg


[Dodano: 17 lut 2018 - 18:41]

post-67697-0-08035000-1518889295_thumb.jpgpost-67697-0-88448200-1518889295_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 860
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zrobiłem wreszcie 7 szt. form przelotowych

Z czego te formy wykonałeś? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

hehehhe z tego czego nie powinienem......PCV.....

Jak się sprawdzą to sobie kupię w AGROVIS z tego białego tworzywa spożywczego.

Na razie na testy......przeżyję :)

Sprawdzą się dobrze.

Są o wiele gęściej podziurkowane i mają w dnie wypustki dystansowe: 4 na obwodzie i trzy w środku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Nie są gęściej niż moje. I tak wszystko leci dnem ..... mam do tego fajne maty ociekowe....

Tak w ogóle to ciekawy przepis Agrovis.....3 h bakterie i dopiero potem podpuszczka i pleśń.....

Nigdy tak nie robiłem.....

 

 

Z czego

 

nie powinienem......PCV....
= no rurki kanalizacyjne -mam chyba takie białe do wody - to 110 czy 70 mm?

Muskie - to ryba 🙃

 

Z czego

nie powinienem......PCV....

= no rurki kanalizacyjne -mam chyba takie białe do wody - to 110 czy 70 mm?
110....jak przeżyją gówno w dosłownym słowa znaczeniu to i ser przetrawią :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

ciekawy przepis Agrovis.....3 h bakterie i dopiero potem podpuszczka i pleśń..

Zważ, że wiele zależy od pH mleka w  momencie zaprawienia podpuszczką.

Przy serach typu camembert skrzep mowinien być miękki, czyli należy utrafić z ilością podpuszczki aby w istniejących warunkach pH mleka i wymaganej temperaturze mleka, nie skrzepło ono zbyt szybko.

Dodanie bakterii 3h wcześniej nakręca fermentację i powoduje dynmiczne warunki w czasie krzepniecia.

No, dla wytrawnego serowara jest to do ogarnięcia. Można zaoszczędzić na ilosci podpuszczki  :facepalm:


[Dodano: 17 lut 2018 - 20:04]

 

 

.jak przeżyją gówno w dosłownym słowa znaczeniu to i ser przetrawią

Raczej ser wzbogacą  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czyli ja jestem wytrawny czy pół wytrawny? :) nigdy nie wglebialem się w te sery. Kilka razy mi wyszły super i kilka razy był kosz. Jestem już chyba na takim etapie żeby zrobić to powtarzalnie i po Bożemu :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Fajne te Twoje sery :thumbsup:  , forma :thumbsup:  bede musiala zrobic bo mam rure ktora zakupilam do pakowania w siatki a czesc niewykorzystana lezy , wczesniej zrobilam sobie taki ociekacz ale z wiaderka po serach so sernika typ.

No tak. Ale przelotowe się nadają tylko do pleśniaków. Camembert, Brie, przypuszczam że też gorgonzola (chociaż tą robiłem w zwykłych formach)....

Koniec podsuszania..... 7 dni.... Ogień w pupie :) teraz próżnia żeby łatwiej jelito schodziło i co by więcej wilgoci nie straciły 72708b71b8659878b12cfc90eedf1ecb.jpg86ab86c10d19a5ce5bc2821b3d1e517e.jpg

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Moja mała nowa Micro dojrzewania :) solimy się z 2 strony 31c936e98ee117f5f64f58fdc3ad271a.jpg

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

4 kg szczęścia

To kindziuk się robi? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Tak. Bo z poprzedniego ostał mi się ostatni kawałek. A to wędlina idealnie w moim guście. Ten niestety ze względu na gabaryt to pewnie za 6 miesięcy dopiero

1 wędzenie KINDZIUK zaliczone - temp. max 12 C (bo potem będzie dojrzewał w takiej samej w komorze). Leciałem 17h. Za 2-3 dni kolejne wędzenie - a teraz prasuje się pod prasą do serów (nacisk 30 kg). Przy okazji łososie i pstrągi łososiowe. A biegi kurczaka peklowane , parzone - wędzone - w tak niskiej temp. nie chciały ładnego koloru złapać. Poszły w próżnię i wieczorem spróbuję jak smak.....Zawsze dla koloru mogę dopiec w piekarniku na grzałce grillowej hehehe aaa zapomniałem - chlebek Ukraiński na zakwasie z suszoną cebulą. Pękł się był - nie chciałem tego - ale w sumie ładnie wygląda :)

 

post-67697-0-79190100-1519630084_thumb.jpgpost-67697-0-35678300-1519630085_thumb.jpgpost-67697-0-81640800-1519630085_thumb.jpgpost-67697-0-81833100-1519630086_thumb.jpgpost-67697-0-36881400-1519630087_thumb.jpgpost-67697-0-43366200-1519630088_thumb.jpgpost-67697-0-09290800-1519630133_thumb.jpgpost-67697-0-11481900-1519630134_thumb.jpgpost-67697-0-38818100-1519630138_thumb.jpg

 

I sobie wreszcie poważyłem dojrzewające - i sprawdziłem utratę wagi. 25 dni - utrata Coppa (13,5%), Szynka (12%), Breasola najwięcej bo była peklowana w winie (15%). Czy to dobre wyniki ??? hmmm nie wiem bo 1 raz robię. Kindziuk sobie powisi po prasowaniu (musi trochę wilgoci oddać przed kolejnymi wędzeniami). Sery dojrzewają sobie w próżni na półeczce. Camemberty już prawie całe białe i w niedzielę pewnie pójdą w papier na finalne dojrzewanie do lodówki. Sałatka na kolację - częściowo ze swoich produktów.

 

post-67697-0-43298900-1519841420_thumb.jpgpost-67697-0-34263100-1519841421_thumb.jpgpost-67697-0-76047200-1519841425_thumb.jpgpost-67697-0-47593100-1519841426_thumb.jpgpost-67697-0-38991200-1519841436_thumb.jpgpost-67697-0-13610000-1519841437_thumb.jpgpost-67697-0-82347600-1519841437_thumb.jpgpost-67697-0-54976300-1519841444_thumb.jpgpost-67697-0-01417400-1519841456_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.