Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Nie samym dymem człowiek żyje.  :)

Szybka mielonka z szynkowara. Dla wygody krojenia przekrojona na pół)

1 kg łopatki

1,8 % peklosoli 50/50 z solą

1,5g pieprzu

1,5 g majeranku

szczypta suszonego mielonego chilli

 

Bardzo przyjemne w smaku.

post-59149-0-28834400-1512839471_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-579039
Udostępnij na innych stronach

Ładna.Dodał bym jeszcze 10-15 % wody i 4 % maki ziemniaczanej.Spowoduje to że nie będzie taka zbita.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-579052
Udostępnij na innych stronach

 

 

4 % maki ziemniaczanej

Czy coś jest lepiej w wyrobie jak dasz 4 % kartoflanki? Kiedyś pisałeś o 3% mąki i ja tak robię do dziś + 15% wody.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-579062
Udostępnij na innych stronach

Czym więcej mąki tym więcej można dać wody.Dawka jest od 3- 4 %.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-579069
Udostępnij na innych stronach

Mąka to w chlebie jest wystarczająca :laugh:.  A poważnie - zawsze robiłem bez - przy okazji spróbuję jak wyjdzie mąką . :thumbsup: .  No a mieloneczka całkiem całkiem  :clap:  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-579080
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy coś jest lepiej w wyrobie jak dasz 4 % kartoflanki?

 

 

Wojtek rób tak jak robiłeś  ....... Twój wyrób sprawdzony  .... nawet p.  burmistrz mlaskał  . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-579082
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czym więcej mąki tym więcej można dać wody.Dawka jest od 3- 4 %.

Dzięki :D


[Dodano: 10 gru 2017 - 06:31]

 

 

nawet p. burmistrz mlaskał

Jak mu smakowało to i mlaskał  :D  :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-579094
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj trochę świątecznego dymienia. Szynka, polędwica i polędwiczki. Do tego przy okazji boczek na późniejsze wykorzystanie do potraw.

Szynkę i polędwice sparzyłem, polędwiczki oczywiście "żywe".

post-59149-0-67707000-1513616065_thumb.jpgpost-59149-0-72237100-1513616083_thumb.jpg

post-59149-0-40874100-1513616102_thumb.jpg post-59149-0-64801800-1513616522_thumb.jpg

Szynki i polędwicy w przekroju nie mam, na razie poszły w całości w vacum.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-580414
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj trochę świątecznego dymienia.

 

 

Wyroby super uwędzone  :thumbsup:  :thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap:  ......   wzór dla tych co mówią że w wędzarni kanałowej nie idzie porządnie wędzić wyrobów . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-580669
Udostępnij na innych stronach

Kolorek wzorcowy :tongue::clap:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-580784
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wędzenie planuję w lutym, ale nie samym dymem człowiek żyje. Dzisiaj na obiad skrzydełka marynowane marynowane w sosie BBQ z suszoną śliwką i zawinięte w plaster boczku. Na deser ciasto bez dodatku cukru z jabłkami, suszonymi śliwkami bananem i orzechami. 

post-59149-0-91598900-1517148562_thumb.jpg

post-59149-0-81618100-1517148577_thumb.jpg post-59149-0-81506500-1517148590_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-586629
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na deser ciasto bez dodatku cukru z jabłkami, suszonymi śliwkami bananem i orzechami.
 

 

 JAkbys tak przepis wrzucil ;) Ciekawe w opisie i wygladzie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-586678
Udostępnij na innych stronach

Proszę bardzo

Składniki : 

  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 banan
  • ok 100 g suszonych śliwek 
  • ok 10 orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • łyżeczka dosyć czubata kakao 
  •  2 jajka
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) 
  • pół szklanki drobnych płatków np. jaglanych, quinoa lub innych

Przygotowanie : 
Jabłka obrać, drobno pokroić i usunąć gniazda nasienne, umieścić w dużej misce, dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy z blaszki dopiero jak całkowicie ostygnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-586777
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciasto bez dodatku cukru z jabłkami

 

Bardzo smakowicie wygląda.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-586803
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza szynka drobiowa  z szynkowaru. Dla wygody w krojeniu przekrojony wzdłuż na pół.

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 500 g zmielonych udek z kurczaka ( pozbawionych kości i skóry)
  • 17 g soli peklowej (pół na pół z solą morską)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy (może być ostra)
  • 3 ząbki czosnku
  • post-59149-0-30267900-1518547822_thumb.jpg
Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/2/#findComment-588670
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.