jac007 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Teraz trzeba się narobić przy przetworach ,ale w zimie fajnie się wyciąga z piwniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Papryczki, cebula, czosnek, pomidory, ocet, sól i cukier. Mogę prosić o dokładniejszy przepis ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Papryczki, cebula, czosnek, pomidory, ocet, sól i cukier. Mogę prosić o dokładniejszy przepis ? Szczerze mówiąc robię na "oko". Cebulę z czosnkiem podsmażam, dodaję papryczki i pomidory bez skóry. Duszę ok. pół godziny i z sola6i pieprzem. Potem dodaję troszkę octu i cukier. Po ok 10 min. blenduję i pasteryzuje od razu ok 10 minut. Czasem przy okazji jak uda mi się coś wędzic gdy robię sos to podwędzam papryczki. Wychodzi coś na kształt oszukanych Chippotle. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 5 Października 2019 Zrobiłem myśliwską wg 16tki, przy okazji polędwiczki, polędwicę i szynkę. Po dwudniowym podsuszeniu. Szynka i polędwica. Reszta myśliwskiej w vacum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 5 Października 2019 Super wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 6 Października 2019 Jest co pojeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 6 Października 2019 Szynka i polędwica. Klasa Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 8 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 8 Października 2019 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Popełniliśmy dla odmiany trochę pasztetu w słoikach. Wersja bez dodatków, z suszonymi pomidorami i z majerankiem.Skład:1 kg ćwiartek kurczaka300 g wątróbki drobiowej1 marchew1 pietruszka (korzeń)1 cebulaliść laurowy i ziele ang.3 jaja 120 g kaszy mannysól, pieprz i opcjonalnie majeranek Edytowane 23 Października 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 24 Października 2019 Bomba Wędlinka Dawno nic nie dymiłem. Naszła nie ochota na polędwicę. Wędzona trzy razy po 5h w temp 55-65 st A jak przechowywana między wędzeniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 24 Października 2019 Bomba Wędlinka Dawno nic nie dymiłem. Naszła nie ochota na polędwicę. Wędzona trzy razy po 5h w temp 55-65 st A jak przechowywana między wędzeniami ?W lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 24 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 24 Października 2019 Skład: 1 kg ćwiartek kurczaka 300 g wątróbki drobiowej 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula liść laurowy i ziele ang. 3 jaja 120 g kaszy manny sól, pieprz i opcjonalnie majeranek Mogę prosić jeszcze krótki przepis na wykonanie?--pozdrawiam Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 26 Października 2019 Skład: 1 kg ćwiartek kurczaka 300 g wątróbki drobiowej 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula liść laurowy i ziele ang. 3 jaja 120 g kaszy manny sól, pieprz i opcjonalnie majeranekMogę prosić jeszcze krótki przepis na wykonanie?--pozdrawiam Romii Przepraszam że tak długo, ale proszę.Ćwiartki z kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy.Powstałego wywaru nie wylewamy!Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsamielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę.Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka.Doprawiamy i mieszamy. Na tym etapie możemy dodać dodatki smakowe które lubimy, polecam suszoną śliwkę, pieczarki, pomidory suszone czy majeranek. Na koniec całą masę blendujemy żeby była gładka i kremowa.I poddajemy procesowi tyndalicacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 27 Października 2019 wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa Wątróbkę też?Jak długo to trwa ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 27 Października 2019 wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa Wątróbkę też?Jak długo to trwa ? Też parzę do ścęcia w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piski77 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Woytas Przeglądam Twoje wyroby i są super. Powiedz mi jeszcze gdzie taki boczek można kupić, w selgrosie masz jakieś fory czy co? Ja potrafię pół asortymentu przerzucić i nic z tego nie ma takich idealnych. Zawsze jak nie chrząstki to tłusty jest ogólna lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zawsze jak nie chrząstki to tłusty jest ogólna lipa. A ja właśnie przerzucam w poszukiwaniu tłustego - i mam z tym duży problem. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Woytas Przeglądam Twoje wyroby i są super. Powiedz mi jeszcze gdzie taki boczek można kupić, w selgrosie masz jakieś fory czy co? Ja potrafię pół asortymentu przerzucić i nic z tego nie ma takich idealnych. Zawsze jak nie chrząstki to tłusty jest ogólna lipa.Jest prosty test dotykowy. Jeżeli boczek jest miękki w dotyku to jest chudy. Dotyczy to także karkówki. Schłodzony tłuszcz jest wyraźnie twardy w porównaniu do mięśni. Oczywiście dotykamy zapakowane mięso. Dziękuję, miło mi że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 10 Stycznia 2020 W końcu zrobiliśmy kabanosy, receptura 16-tka. Myślę że jak na pierwszy raz wyszły całkiem niezłe. Nie obyło się bez błędów i mogły by być trochę chudsze. Najważniejsze że rodzince smakują. po wędzeniu po obsuszeniu 5 dni Trochę męczyliśmy się z jelitami baranimi więc zostało mi farszu na ok. słoiczków Wyszła całkiem smaczna konserwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 10 Stycznia 2020 i mogły by być trochę chudsze. Nie wydaje mi się.Na przekroju i jelitach podsuszonych widać, że nie są w ogóle z tłuste.Chude kabanosy są twarde i gumowate.Bardzo ładnie wyglądają.Czy korygowałeś ilość przypraw? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Nie, nigdy nie ekspermentuję że składem za pierwszym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Apetycznie wyglądają , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 11 Stycznia 2020 A gdzie tam za tłuste. Dla mnie wyglądają super. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Dzięki za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Jak na moje gusta są akuratne Według norm może powinny być bardziej tłuste, ale przecież to wyrób swojski tworzony pod własne upodobania. Owszem opieramy się na tradycyjnych sprawdzonych recepturach, ale nie zawsze w praktyce uda się odtworzyć 100% z przepisu. Problem to mięso, każdy kupi inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.