Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Jakie sitka i jaka maszynka.?O maszynkę pytam bo mam Alfa 10 dam mniejsze lub większe lub takie same jak mieliłes na zelmerku czy mniejszej Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-604041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zelmer, siatki fo fi 5 i fi8, ale przyznam że jakoś różnicy w przekroju nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-604048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Dzięki za info Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-604051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) Sezon na dynie w pełni, więc trzeba korzystać. Pyszne racuchy i jeszcze lepsze ciasto, aromatyczne, wilgotne i lekko słodkie. 200 g purée z upieczonej dyni50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)2 jajka2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła2 - 3 łyżki cukru1 i 1/3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniamała szczypta soliW misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy jeśli puree z dyni jest rzadkie), następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i cukrem.Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi. 1 szklanka (160g) mąki pszennej3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido, jest za sucha)2/3 szklanki (130g) cukru1/2 szklanki (120ml) oleju2 jajka1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii) składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha. Edytowane 24 Września 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 24 Września 2018 Ładna babka,a na placki położyłbym jeszcze plasterek szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Ładna babka,a na placki położyłbym jeszcze plasterek szynki. Dzisiaj dostaliśmy ok 30 kg jabłek. Pyszna późna odmiana więc poleży, mimo to trochę poszło do słoików jako mus z cynamonem.W sobotę wędzenie na imieniny moje mamy. W tym będzie debiut, mam nadzieję że będzie się czym pochwalić. Edytowane 26 Września 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Września 2018 o widze ze zajmujemy sie tym samym , ja dzis dostalam kolejna dostawe nie wazylam ale 2 pelne kartony po winie , piekne jablka nieznanego gatunku , ale mus pyszny . Ja robie z wanilja i cynamonem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) o widze ze zajmujemy sie tym samym , ja dzis dostalam kolejna dostawe nie wazylam ale 2 pelne kartony po winie , piekne jablka nieznanego gatunku , ale mus pyszny . Ja robie z wanilja i cynamonem Trzeba korzystać z darów jesieni. Dzisiaj wędzenie na imieniny mojej mamuśki. zażyczyła sobie polędwicę i szynkę. Do tego jakąś kiełbasę. Wybór padł na jałowcową według tego przepisu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kielbasa-jalowcowa/?hl=ja%C5%82owcowaCzęść na próbę zamiast podpiekać zapakowałem i parzę w metodą sous vide. Teraz czas na podsuszenie. Edytowane 29 Września 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 29 Września 2018 Ładnie uwędzona Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 29 Września 2018 Ooo. cyrkulator masz taki sam jak ja. Jestem z niego zadowolony. Ja dokupiłem pojemniki GN o wysokości 200mm i super się w nich "smaży" Jutro nastawiam golonko. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 29 Września 2018 Sliczna kielbaska, a mamie zycz zdrowia ,radosci i wszystkiego najlepszego Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) wg przelicznika 10gr/os to niemała imprezka się szykuje Dobry sposób z tym worowaniem...sprawdzony..Zwędzone będzie błyszczeć na stole... Najlepszości dla Mamy... Edytowane 30 Września 2018 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 1 Października 2018 Dziękuję Wam za miłe słowa i życzenia. Parzenie sous vide to był dobry pomysł. Tak wygląda po dwóch dniach suszenia, rodzinka twierdzi że wystarczy. Smak ja najbardziej ok, zwłaszcza że robiłem pierwszy raz. Dla mnie trochę mało czuć jałowca, przyczyną może być jakość owoców które dodałem. Mimo wszystko na pewno do powtórzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Października 2018 Kiełbaska jak malowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Października 2018 Kolorek mówi sam za siebie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 2 Października 2018 (edytowane) Dzięki, jeszcze dużo do Was mi brakuje, Dodać muszę że właśnie dzięki SIB-om i ich wskazówkom i przepisom jemy dzisiaj,a przede wszystkim jutro takie pyszności. Edytowane 2 Października 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Dla mnie trochę mało czuć jałowca, A ile go dałeś bo ja daję od 2,5 g-3 g /kg Edytowane 3 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 3 Października 2018 Robiłem według przepisu który wkleiłem wyżej, tam jest tylko 1 g/kg. Teraz już wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Domownikom zachciało sie karpia takiego jaki robię na wigilię. Sam nie przepadam za rybami, a już słodkowodnymi w szczególności. Jednak przyznam że tak sporządzony jeszcze ujdzie. Jak chcieli to zrobiłem, niech mają. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy podsmażoną cebulę i pieczarki oczywiście z dodatkiem soli i pieprzu.Na to usmażony karp i wiórki masła.Układamy tak naprzemiennie do wyczerpania składników i zapiekamy ok 15 min w 170 stopniach.Takiego karpia wcinają nawet na zimno na drugi dzień, jak zostanie. Edytowane 24 Października 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 24 Października 2018 Smakowicie i ładnie wygląda.Jak smażyć pieczarki by nie były czarne? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 24 Października 2018 zachciało sie karpia Woytas , smakowicie Sobie poczynasz, pyszne dokonania. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 25 Października 2018 Apetycznie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Jak smażyć pieczarki by nie były czarne?ja przede wszystkim kupuję świeże i takie, żeby nie miały otwartych kapeluszy, lekko nagrzana patelnia, solę lekko, jak puszcza odparowuję i dopiero dokladam masło i wtedy ładnie nabierają złotego koloru . Edytowane 25 Października 2018 przez EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 25 Października 2018 Tak jak napisała elektra. Świeże młode pieczarki, i przede wszystkim smażymy tylko do całkowitego odparowania wody. Dłużej nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 25 Października 2018 Takie juz otwarte co maja czarne blaszki zawsze beda ciemne , takie to juz lepiej dodac do zupy bo sa bardziej aromatyczne ..chociaz do zupy to ja wole pieczarki lesne ( tak sie chyba nazywaja ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.