Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie sitka i jaka maszynka.?

O maszynkę pytam bo mam Alfa 10 dam mniejsze lub większe lub takie same jak mieliłes na zelmerku czy mniejszej

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-604041
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sezon na dynie w pełni, więc trzeba korzystać. Pyszne racuchy i jeszcze lepsze ciasto, aromatyczne, wilgotne i lekko słodkie.

 

post-59149-0-36156800-1537801303_thumb.jpgpost-59149-0-46414600-1537801310_thumb.jpg

 

200 g purée z upieczonej dyni
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2 - 3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy jeśli puree z dyni jest rzadkie), następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i cukrem.
Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi.

post-59149-0-10872200-1537801507_thumb.jpgpost-59149-0-62294000-1537801516_thumb.jpg

 

1 szklanka (160g) mąki pszennej
3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido, jest za sucha)
2/3 szklanki (130g) cukru
1/2 szklanki (120ml) oleju
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)
 
składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)
- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać
- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników
 
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
 
W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.
Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha.
 
Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607568
Udostępnij na innych stronach

Ładna babka,a na placki położyłbym jeszcze plasterek szynki.

:)

Dzisiaj dostaliśmy ok 30 kg jabłek. Pyszna późna odmiana więc poleży, mimo to trochę poszło do słoików jako mus z cynamonem.

post-59149-0-72967600-1537975624_thumb.jpg

W sobotę wędzenie na imieniny moje mamy. W tym będzie debiut, mam nadzieję że będzie się czym pochwalić.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607710
Udostępnij na innych stronach

o widze ze zajmujemy sie tym samym , ja dzis dostalam kolejna dostawe nie wazylam ale 2 pelne kartony po winie , piekne jablka nieznanego gatunku , ale mus pyszny . Ja robie z wanilja i cynamonem  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607734
Udostępnij na innych stronach

o widze ze zajmujemy sie tym samym , ja dzis dostalam kolejna dostawe nie wazylam ale 2 pelne kartony po winie , piekne jablka nieznanego gatunku , ale mus pyszny . Ja robie z wanilja i cynamonem  :)

Trzeba korzystać z darów jesieni.  :)

Dzisiaj wędzenie na imieniny mojej mamuśki.  :D

zażyczyła sobie polędwicę i szynkę. Do tego jakąś kiełbasę. Wybór padł na jałowcową według tego przepisu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kielbasa-jalowcowa/?hl=ja%C5%82owcowa

Część na próbę zamiast podpiekać zapakowałem i parzę w metodą sous vide. 

post-59149-0-88349600-1538235917_thumb.jpg post-59149-0-48775500-1538235948_thumb.jpg

post-59149-0-65148700-1538235958_thumb.jpg

Teraz czas na podsuszenie.

post-59149-0-34931600-1538235930_thumb.jpg

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-607991
Udostępnij na innych stronach

Ooo. cyrkulator masz taki sam jak ja. Jestem z niego zadowolony. Ja dokupiłem pojemniki GN o wysokości 200mm i super się w nich "smaży" Jutro nastawiam golonko.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608001
Udostępnij na innych stronach

Sliczna  kielbaska, a mamie zycz zdrowia ,radosci i wszystkiego najlepszego  :flowers:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608009
Udostępnij na innych stronach

:) wg przelicznika 10gr/os to niemała imprezka się szykuje :thumbsup::D

Dobry sposób z tym worowaniem...sprawdzony..

Zwędzone będzie błyszczeć na stole... :yes:

Najlepszości dla Mamy... :flowers:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608063
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam za miłe słowa i życzenia.  :)

Parzenie sous vide to był dobry pomysł. Tak wygląda po dwóch dniach suszenia, rodzinka twierdzi że wystarczy. Smak ja najbardziej ok, zwłaszcza że robiłem pierwszy raz. Dla mnie trochę mało czuć jałowca, przyczyną może być jakość owoców które dodałem. Mimo wszystko na pewno do powtórzenia. 

post-59149-0-01249900-1538392085_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608202
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, jeszcze dużo do Was mi brakuje, Dodać muszę że właśnie dzięki SIB-om i ich wskazówkom i przepisom jemy dzisiaj,a przede wszystkim jutro  :) takie pyszności.

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608295
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie trochę mało czuć jałowca,

 

A ile go dałeś bo ja daję od 2,5 g-3 g /kg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-608366
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Domownikom zachciało sie karpia takiego jaki robię na wigilię. Sam nie przepadam za rybami, a już słodkowodnymi w szczególności. Jednak przyznam że tak sporządzony jeszcze ujdzie. Jak chcieli to zrobiłem, niech mają.  :)

Na spód naczynia żaroodpornego dajemy podsmażoną cebulę i pieczarki oczywiście z dodatkiem soli i pieprzu.

post-59149-0-35876200-1540398747_thumb.jpg

Na to usmażony karp i wiórki masła.

post-59149-0-48876500-1540398775_thumb.jpg

Układamy tak naprzemiennie do wyczerpania składników i zapiekamy ok 15 min w 170 stopniach.

post-59149-0-53936000-1540398879_thumb.jpg

Takiego karpia wcinają nawet na zimno na drugi dzień, jak zostanie.  :D

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610599
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie i ładnie wygląda.

Jak smażyć pieczarki by nie były czarne?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610613
Udostępnij na innych stronach

 

 

zachciało sie karpia
 

Woytas , smakowicie Sobie poczynasz, pyszne dokonania. :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610618
Udostępnij na innych stronach

Jak smażyć pieczarki by nie były czarne?

ja przede wszystkim kupuję świeże i takie, żeby nie miały otwartych kapeluszy, lekko nagrzana patelnia, solę lekko, jak puszcza  odparowuję i dopiero dokladam masło i wtedy ładnie nabierają złotego koloru .  

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610695
Udostępnij na innych stronach

Takie juz otwarte co maja czarne blaszki zawsze beda ciemne , takie to juz lepiej dodac do zupy bo sa bardziej aromatyczne ..chociaz do zupy to ja wole pieczarki lesne ( tak sie chyba nazywaja ) :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/5/#findComment-610714
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.