Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Blok z karkówki w/g mojego pomysłu.

Karkówka 1Kg (ok 60% w kostkę 2/2cm, reszta fi 3)

sól/peklosól 1,8% 50/50

Pieprz 3g

2 ząbki czosnku

 słodka papryka 2g

 chilli 1g

majeranek 1g

woda 50ml

Parzenie ok 90min w temp 75-80 stopni.

 

post-59149-0-69355700-1541351123_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-611933
Udostępnij na innych stronach

 

 

Blok z karkówki
 

Super sprawa, o smak nie pytam  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-611937
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie jestem, a raczej do tej pory nie byłem jakimś szczególnym amatorem łączenia owoców z mięsem. Ten przepis mnie przekonał.

Pieczone żeberka z powidłami. Polecam pychota.

ok. 1/2 kg  niezbyt tłustych, mięsnych żeberek wieprzowych 
1 duża cebula
8-10 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
4-5 łyżek powideł śliwkowych+ dodatkowo kilka łyżek do posmarowania w trakcie pieczenia
łyżeczka cząbru
3 łyżki oleju 
 
Przygotowanie :
Cebulę siekam bardzo drobno, przekładam do miseczki. Dolewam sos sojowy i ocet balsamiczny, dodaję powidła, sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na całą noc.
Wykładam żeberka razem z sosem z miski  na głęboką blaszkę natłuszczoną olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 80 minut. Po tym czasie na każdą porcję smarujemy lekko powidłami i polewamy sosem z dnia blachy (tak robię jeszcze 2-3 razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni
post-59149-0-04500900-1543227554_thumb.jpg post-59149-0-16039400-1543227561_thumb.jpg
post-59149-0-98408400-1543227573_thumb.jpg
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614335
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pieczone żeberka z powidłami

Narobiłeś mi smaku na żeberka,  bo już dawno u nas na obiad nie były, dzięki za przepis. :thumbsup: ..będzie wypróbowany.

pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614337
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie byłem jakimś szczególnym amatorem łączenia owoców z mięsem
Zeberka ze śliwkami  pychotka :yes:  - zwykle dajemy połówki śliwek -po sezonie mrożonki - wtedy z odrobiną powideł -kiedyś tak wypróbuj :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614346
Udostępnij na innych stronach

 

 

do tej pory nie byłem jakimś szczególnym amatorem łączenia owoców z mięsem.

 

 

zwykle dajemy połówki śliwek -po sezonie mrożonk

A jaka dobra jest wieprzowina  a szczególnie polędwica wp. z wędzonymi śliwkami (suska), majerankiem i thyminkiem w obfitości!

Podlewane białym, wytrawnym winem  :tongue:

Kiedyś tym daniem podbiłam pewne serce  :D   :frantics:

Zużywam do mięs wszelkie ponalewkowe musy. 

Właśnie piecze się kaczucha potraktowana musem z mirabelówki, świeżymi ziołami i szarymi renetami.

A słynne żeberka JackaC z morelowym dżemem ...miam...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614351
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zużywam do mięs wszelkie ponalewkowe musy. Właśnie piecze się kaczucha potraktowana musem z mirabelówki, świeżymi ziołami i szarymi renetami.
Chciałem napisać : nigdy tego nie czytałem :facepalm: normalnie jestem głodny :facepalm:  Zaraz chociaż zjem renetę ;)  :blush:  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614353
Udostępnij na innych stronach

Wisnie z kaczka smakuja wybornie , to samo dziczyzna z borowkami , czy zupa z miesem  renifera z galaretka z owocow jarzebiny .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614357
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj i dzisiaj wędzenie. Głównie chodziło mi o zrobienie pierwszy raz Krakowskiej. Na próbę tylko 3kg farszu.

Przy okazji pyknęliśmy trochę cienkiej.  :)

Robiłem według tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/?hl=kie%C5%82basa+krakowska&do=findComment&comment=1291

Tyle że zmodyfikowałem wędzenie (2x po 4h w temp ok 50 stopni) i zamiast podpiekania parzenie w 70 stopniach w worku próżniowym. Wędzenie głównie olcha z dodatkiem jabłoni.

Wczoraj po wędzeniu 

post-59149-0-08920000-1543758975_thumb.jpg

Kiełbaska cienka po parzeniu (też w workach próżniowych) i wystudzeniu.

post-59149-0-53043300-1543759050_thumb.jpg post-59149-0-31538700-1543759064_thumb.jpg

 

Dzisiaj drugie wędzenie krakowskiej i teraz suszenie.

post-59149-0-50145900-1543759191_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615135
Udostępnij na innych stronach

:) Woytas, całkiem spoko ;) to wygląda...

Krakowskiej oszczędź choć jeden kawałek na BN, akurat zdąży się odwodnić :thumbsup:

Ostatnio grube, po wędzeniu uporczywie podpiekam w piekarniku, termoobieg, 90*C... warto sprawdzić... :yes:

----

Żeberka z 26 lis bajeczne .... :clap: :clap: :clap::thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615305
Udostępnij na innych stronach

Apetycznie wyglądają i pewnie tak smakują :thumbsup::clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615405
Udostępnij na innych stronach

post-59149-0-53043300-1543759050_thumb.j

 

Woytas piękne wyroby, a ta cienka to jak się nazywa?

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615425
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za miłe słowa. Po groźbach i prośbach domowników :D  jedna sztuka krakowskiej poszła pod nóż. Smak niesamowity, bardzo polecam ten przepis. Reszta podsycha.

 

 

 

 

Woytas piękne wyroby, a ta cienka to jak się nazywa?

Dopiero po twoim poście zorientowałem się że nie podałem nazwy. Kiełbasa z tego przepisu, z tym że trzykrotnie zwiększony czosnek. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kielbasa-swiateczna-halusi/

Wyszła trochę chudsza z racji tego że boczek był nie za tłusty. No i kolorek ciemniejszy, bo tak lubimy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615469
Udostępnij na innych stronach

 

 

zorientowałem się że nie podałem nazwy

Dzięki Woytas za podanie linku, bo naprawdę wygląda smakowicie, a kolorek przecudny.

Pozdrowienia 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615547
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj świąteczne wędzenie. Polędwica, szynki, polędwiczki (w tym jedna obtoczona tłuczonym pieprzem) i premiera boczku rolowanego wg https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12691-boczki-rolowane-%C5%9Bwiadzia/wersja I

Teraz parzenie, oczywiście oprócz polędwiczek.  ;) Tradycyjnie jabłoń + olcha i na koniec drewno jałowcowe.

post-59149-0-91727200-1544970482_thumb.jpg

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-617496
Udostępnij na innych stronach

 

 

boczek i polędwica po parzeniu.

Pięknie się prezentują :clap: :clap: :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-618684
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za miłe słowa. Oto krakowska w przekroju po zdjęciu osłonki. W sumie oprócz tej dziurki batony są pełne.  ;)  Smakowała wszystkim, jak na pierwszy raz myślę że wyszła nieźle.

post-59149-0-78097600-1546011340_thumb.jpg

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-619030
Udostępnij na innych stronach

 

 

W sumie oprócz tej dziurki batony są pełne.

Powiedz, że to od sondy termometru. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-619033
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nadszedł czas na kolejne wyroby, wszakże trening czyni mistrza podobno. 

Dwie kiełbasy, pierwsza Experymentalna z przepisu Electry. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page-27 Bardzo smaczna, polecam. Brawo i dzięki za przepis.

post-59149-0-83747700-1549298909_thumb.jpg

Druga to mój indyczy eksperyment, też zainspirowany wyrobem z forum, tyle że trochę zmodyfikowałem go. (przepraszam, ale nie pamiętam kto go wrzucił)

Pierś z indyka 2kg

mięso z uda indyka 1kg

Peklosól 18g/kg

pieprz byały 1g/kg

pieprz czarny 2g/kg

czosnek 5g/kg

woda 10%

1/3 mięsa z ud zmielona na siatce fi3, reszta mięs na szarpaku. Mielone na Zelmerku. Przyprawy z wodą wymieszane do kleistości z mięsem z ud na fi3, i dalej dokładnie wymieszane z resztą mięsa. Wędzenie olcha i śliwa 3h w 50-55 stopni celcjusza. parzenie do 72 stopni.

 

post-59149-0-93555900-1549299632_thumb.jpg post-59149-0-43737400-1549299532_thumb.jpg

 

post-59149-0-60037900-1549299590_thumb.jpg

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-622645
Udostępnij na innych stronach

@Woytas, bardzo mnie cieszy ze smakowala :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-622654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.