Woytas Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 4 Listopada 2018 Blok z karkówki w/g mojego pomysłu.Karkówka 1Kg (ok 60% w kostkę 2/2cm, reszta fi 3)sól/peklosól 1,8% 50/50Pieprz 3g2 ząbki czosnku słodka papryka 2g chilli 1gmajeranek 1gwoda 50mlParzenie ok 90min w temp 75-80 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-611933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 4 Listopada 2018 Blok z karkówki Super sprawa, o smak nie pytam Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-611937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 26 Listopada 2018 Nie jestem, a raczej do tej pory nie byłem jakimś szczególnym amatorem łączenia owoców z mięsem. Ten przepis mnie przekonał.Pieczone żeberka z powidłami. Polecam pychota.ok. 1/2 kg niezbyt tłustych, mięsnych żeberek wieprzowych 1 duża cebula8-10 łyżek ciemnego sosu sojowego2 łyżki octu balsamicznego1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki przecieru pomidorowego4-5 łyżek powideł śliwkowych+ dodatkowo kilka łyżek do posmarowania w trakcie pieczeniałyżeczka cząbru3 łyżki oleju Przygotowanie :Cebulę siekam bardzo drobno, przekładam do miseczki. Dolewam sos sojowy i ocet balsamiczny, dodaję powidła, sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na całą noc.Wykładam żeberka razem z sosem z miski na głęboką blaszkę natłuszczoną olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 80 minut. Po tym czasie na każdą porcję smarujemy lekko powidłami i polewamy sosem z dnia blachy (tak robię jeszcze 2-3 razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 26 Listopada 2018 Pieczone żeberka z powidłami Narobiłeś mi smaku na żeberka, bo już dawno u nas na obiad nie były, dzięki za przepis. ..będzie wypróbowany.pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 26 Listopada 2018 nie byłem jakimś szczególnym amatorem łączenia owoców z mięsem Zeberka ze śliwkami pychotka - zwykle dajemy połówki śliwek -po sezonie mrożonki - wtedy z odrobiną powideł -kiedyś tak wypróbuj Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 26 Listopada 2018 do tej pory nie byłem jakimś szczególnym amatorem łączenia owoców z mięsem. zwykle dajemy połówki śliwek -po sezonie mrożonk A jaka dobra jest wieprzowina a szczególnie polędwica wp. z wędzonymi śliwkami (suska), majerankiem i thyminkiem w obfitości!Podlewane białym, wytrawnym winem Kiedyś tym daniem podbiłam pewne serce Zużywam do mięs wszelkie ponalewkowe musy. Właśnie piecze się kaczucha potraktowana musem z mirabelówki, świeżymi ziołami i szarymi renetami.A słynne żeberka JackaC z morelowym dżemem ...miam... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zużywam do mięs wszelkie ponalewkowe musy. Właśnie piecze się kaczucha potraktowana musem z mirabelówki, świeżymi ziołami i szarymi renetami. Chciałem napisać : nigdy tego nie czytałem normalnie jestem głodny Zaraz chociaż zjem renetę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Listopada 2018 Wisnie z kaczka smakuja wybornie , to samo dziczyzna z borowkami , czy zupa z miesem renifera z galaretka z owocow jarzebiny . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 27 Listopada 2018 Dziękuję za miłe słowa i rady, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-614522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Wczoraj i dzisiaj wędzenie. Głównie chodziło mi o zrobienie pierwszy raz Krakowskiej. Na próbę tylko 3kg farszu.Przy okazji pyknęliśmy trochę cienkiej. Robiłem według tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/215-krakowska-suszona/?hl=kie%C5%82basa+krakowska&do=findComment&comment=1291Tyle że zmodyfikowałem wędzenie (2x po 4h w temp ok 50 stopni) i zamiast podpiekania parzenie w 70 stopniach w worku próżniowym. Wędzenie głównie olcha z dodatkiem jabłoni.Wczoraj po wędzeniu Kiełbaska cienka po parzeniu (też w workach próżniowych) i wystudzeniu. Dzisiaj drugie wędzenie krakowskiej i teraz suszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Woytas, całkiem spoko to wygląda...Krakowskiej oszczędź choć jeden kawałek na BN, akurat zdąży się odwodnić Ostatnio grube, po wędzeniu uporczywie podpiekam w piekarniku, termoobieg, 90*C... warto sprawdzić... ----Żeberka z 26 lis bajeczne .... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Apetyczne kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Apetycznie wyglądają i pewnie tak smakują . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Woytas piękne wyroby, a ta cienka to jak się nazywa? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dziękuję za miłe słowa. Po groźbach i prośbach domowników jedna sztuka krakowskiej poszła pod nóż. Smak niesamowity, bardzo polecam ten przepis. Reszta podsycha. Woytas piękne wyroby, a ta cienka to jak się nazywa?Dopiero po twoim poście zorientowałem się że nie podałem nazwy. Kiełbasa z tego przepisu, z tym że trzykrotnie zwiększony czosnek. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kielbasa-swiateczna-halusi/Wyszła trochę chudsza z racji tego że boczek był nie za tłusty. No i kolorek ciemniejszy, bo tak lubimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Grudnia 2018 zorientowałem się że nie podałem nazwy Dzięki Woytas za podanie linku, bo naprawdę wygląda smakowicie, a kolorek przecudny.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-615547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Dzisiaj świąteczne wędzenie. Polędwica, szynki, polędwiczki (w tym jedna obtoczona tłuczonym pieprzem) i premiera boczku rolowanego wg https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12691-boczki-rolowane-%C5%9Bwiadzia/wersja ITeraz parzenie, oczywiście oprócz polędwiczek. Tradycyjnie jabłoń + olcha i na koniec drewno jałowcowe. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-617496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 17 Grudnia 2018 boczek i polędwica po parzeniu. Polędwiczki, ta z pieprzem bardzo smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-617647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 20 Grudnia 2018 boczek i polędwica po parzeniu. Wyśmienite wyroby Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-618215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Delikatnie muśnięte dymem...wyrafinowanie rzec by można... Asortyment dość szeroki... Pięknie Panie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-618671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 23 Grudnia 2018 boczek i polędwica po parzeniu. Pięknie się prezentują :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-618684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki za miłe słowa. Oto krakowska w przekroju po zdjęciu osłonki. W sumie oprócz tej dziurki batony są pełne. Smakowała wszystkim, jak na pierwszy raz myślę że wyszła nieźle. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-619030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 28 Grudnia 2018 W sumie oprócz tej dziurki batony są pełne. Powiedz, że to od sondy termometru. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-619033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Nadszedł czas na kolejne wyroby, wszakże trening czyni mistrza podobno. Dwie kiełbasy, pierwsza Experymentalna z przepisu Electry. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page-27 Bardzo smaczna, polecam. Brawo i dzięki za przepis.Druga to mój indyczy eksperyment, też zainspirowany wyrobem z forum, tyle że trochę zmodyfikowałem go. (przepraszam, ale nie pamiętam kto go wrzucił)Pierś z indyka 2kgmięso z uda indyka 1kgPeklosól 18g/kgpieprz byały 1g/kgpieprz czarny 2g/kgczosnek 5g/kgwoda 10%1/3 mięsa z ud zmielona na siatce fi3, reszta mięs na szarpaku. Mielone na Zelmerku. Przyprawy z wodą wymieszane do kleistości z mięsem z ud na fi3, i dalej dokładnie wymieszane z resztą mięsa. Wędzenie olcha i śliwa 3h w 50-55 stopni celcjusza. parzenie do 72 stopni. Edytowane 4 Lutego 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-622645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 4 Lutego 2019 @Woytas, bardzo mnie cieszy ze smakowala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14106-wyroby-woytasa/page/6/#findComment-622654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.