karuzo Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 witam, powoli skłaniam sie do kupna kolejnego noża od firmy Tojiro. Jak na razie mam dwa podstawowe 3-warstwowe, Gyuto dp3 i Santoku oraz kamień do ostrzenia o dwoch stopniach gradacji.Przymierzam sie do kupna noża rownież w wersji Gyuto tyle ze w bogatszej wersji bo 37 warstwowy ze stali damaceńskiej. http://tojiro.pl/details.php?k=6&p=51&nt=DP%20Damaskus%2037%20warstw korzystam z tych nozy dobre kilka lat i na prawde świetnie sie sprawdzają i mam pytanie, czy ktos uzywa takich nozy tu na forum, oraz czy jest ktos w stanie zaproponowac mi nóż podobnej klasy i ostrości a z bardziej atrakcyjna ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Masz na forum dyskusje o nożach - poszukaj.......... z noży japońskich - świetny : http://tojiro.pl/details.php?k=16&p=109&nt=DamaskusPRO 63 warstwy trochę może droższy ale jakość albo cena wybór należy do Ciebie . Jeśli chcesz do miesa na rozbiórki - to nie te noże Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Jesli tansze to zobacz moze noze Shun, tylko to chyba w tej samej cenie,Global ( to japonskie,),KAmusi, jednak te japonskie noze beda jeszcze drozsze,(jak misie wydaje na polskie zlotych), Wusthof Trident, F. Dick ( to jest The Fredr.Dick GmbH & Co.) ,Sabatier francuzkie noze, tansze od japonskich( przynajmniej u nas). Zobacz ich opisy i ceny u was, moze cos z tego wybierzesz. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Nóż potrzebuje do użytku ogólnego w kuchni, mam santoku ale on tylko do warzyw do niczego innego zbytnio się nie nadaje, no może do filetowania ryb. Gyuto spełnia moje oczekiwania ale chcę podnieść poziom :-) tylko cena trochę boli :-) Słyszałem jeszcze o nożach kai wasabi.Może faktycznie dołożę parę złotych do tego damaskusa 63warsty.Ale poczytam jeszcze trochę opini o nożach które podesłała mi ANNAM[Dodano: 22 kwi 2017 - 13:53]Ogólnie pytam bo nie zawsze cena idzie równo z jakością, może ktoś miał tojiro, kupił np kai wasabi w podobnej charakterystyce i stwierdził że są równie dobre a i cena przyjemniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Kai - znakomite Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ja na razie mam porównanie między tojiro dp3 a kilkoma nożami z fiskarsa, stalgastu solingena i podobnych to wiem że tojiro nawet podstawowe bije je na głowe [Dodano: 22 kwi 2017 - 17:50] Fakt tanie to one nie są ale po tych kilku latach mogę śmiało stwierdzić że dają radę a na prawdę mają w swoim życiu nakrojone :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Temat do odswieżenia - poniewaz filetuje dosc duzo ryb, sporo miesa przerabiam to postanowilem zrobic sobie przezent, i tak latem wszedlem w posiadanie niniejszego noza - Tojiro Flash Boning Knife Tojiro | Flash | Boning & Fillet Knives http://cdn.cutleryandmore.com/products/medium/13663.jpg 6-inch $129.95Add to Cart In Stock (Ships in 24 Hours) QuestionsBe the first to ask a questionDescription• Graduated smooth bolster design for comfort, balance and ease of sharpening • Elegant Micarta handle with stainless steel inlay for stunning appearance • VG-10 Japanese steel blade, Rockwell rating of 61 with 63 layers of forged alternating high & low carbon stainless steel • Easily removes bones from poultry and meat; ideal for trimming fat • Made in Japan, Lifetime WarrantyThe elegant Tojiro Flash Series of Japanese cutlery features a blade that has a folded and forged construction of 63 layers of Damascus steel. This process allows the thin center layer of VG-10 steel to be extremely hard & sharp but the blade retains flexibility & strength. The unique design of the graduated bolster allows for easy re-sharpening all the way up to the heel of the blade along with a totally smooth, comfortable, perfectly balanced feel. With a Rockwell rating of 61, these true damascus blades provide a superbly sharp edge that you would expect from a top quality Japanese knife. The Micarta handle is inlayed with stainless steel for a stunning appearance. Micarta is a revolutionary new handle material that is made from linen and synthetic resin compounded by extreme amounts of pressure and heat creating a wood-like grain and feel with the absolute ultimate in durability. Combining the ancient tradition of Japanese Samurai sword making with new technology while maintaining their strict level of the ultimate in quality and performance, Tojiro has outdone themselves in creating this exquisite line of professional kitchen cutlery. Made in Japan; Lifetime warranty.Item: FF-BO150moze nie byloby w tym nic dziwnego gdyby: ostrosc noza sprawdzilem w chwili otrzymania jego w przesylce. Obrabialem szynki na Culatello i oczywiscie odrazu po obmyciu poszedl w ruch. Coz moge powiedziec -" kroi sam". Doslownie znakomity. Po ok 30 min. uzywania musialem przelozyc szynke i co sie stalo to noz zostal zsuniety z blatu stolu. I to tak niefortunnie ze spadl na moja stope (bylem w "japonkach"). aby tego bylo malo to spadl ostrzem w dol. Tak niefortunnie trafil ze przeciol mi 3 palce (najmniejszy i najwiekszy nie ruszone). Ciecie do kosci, krew zaczela lac sie jak z wiadra. Zona zobaczyla, malo nie zemdlala. Zaczela sie akcja ratunkowa - bandaze, opatrunki uciski. Krew zostala zatamowana dopiero po ucisku powyzej kostki. ale i tak stracilem do 0.4-0.5 litra. Ogolne oslabienie .W nocy zona po cichu wstala i schowala ten noz. Tak mi zakomunikowala rano. Okazalo sie ze schowala ale nie ten tylko Victorinox. Niemniej uzywam tego noza tylko kiedy nie ma jej w domu bo na widok jego dostaje "bialej goraczki" (zartobliwie). a noz? - "nadal tnie sam) niezaleznie czy pojade ostrzem po kosciach czy po osciach ryb i ich luskach. Uzywam tylko na lewej rece specjalnej rekawiczki (jestem praworeczny). ot taka sobie historyjka. (kromka chleba posmarowana maslem zawsze spadnie nim do dolu) Edytowane 12 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2017 Stal damasceńska - najwyższa półka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2017 Stefan S to bracie będziesz pamiętał że nóż kładzie się z dala brzegu stołu,wykonując karuzele z szynką na stole,nie ma żartów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2017 Nóż bajka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2017 Stefan S to bracie będziesz pamiętał że nóż kładzie się z dala brzegu stołu,wykonując karuzele z szynką na stole,nie ma żartówDziekuje naprawde bratu Markowi z Bielska za zwrocenie uwagi ze moje zdrowie jest wazniejsze i rade ...a Stal damasceńska - najwyższa półka Nóż bajka.za zachwyt nad jakoscia noza - no coz nawet najwspanialszy noz nie pokroi sam jak nie jest trzymany w palcach (co prawda dlonia - ale to zawsze palce)- oczywiscie jest to zartobliwie.. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Poszedłem "śladami" Stefana, obym tylko też sobie krwi nie upuścił Edytowane 18 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Listopada 2017 Stal damasceńska . Niestety nie udało się wyprodukować w obecnych czasach takiej stali . Została nazwa . Nie ujmuję nic tej stali - jest to b.wysoka półka, ale jest to "podróbka" .Mimo tak posuniętej techniki , nie udało się "odtworzyć" obecnym naukowcom stali o identycznych walorach/strukturze/ jakości jak oryginalna damasceńska . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Listopada 2017 http://www.rossi.pl/5909_kai_seki_magoroku_red_noz_santoku_mgr0170s.rossiA co powiecie o tych nożach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Listopada 2017 Poszedłem "śladami" Stefana, obym tylko też sobie krwi nie upuścił czyzbys polknal tego samego "bakcyla' miesno-wedzarniczego? jeszcze tylko wedkowanie na tunczyki i rekiny....... http://www.rossi.pl/5909_kai_seki_magoroku_red_noz_santoku_mgr0170s.rossiA co powiecie o tych nożach?niestety ja nie jestem nic w stanie Ci powiedziec na temat tych nozy..... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Listopada 2017 jeszcze tylko wedkowanie na tunczyki i rekiny. Wędkuję ... Tylko w Pl z tuńczykami problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Listopada 2017 Jaki śliczny karp. Pewno darowałeś mu życie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Listopada 2017 Jaki śliczny karp. Pewno darowałeś mu życie. Oczywista oczywistość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Listopada 2017 co powiecie o tych nożach? mam KAI do filetowania ryb - świetny nóż - to są noże z serii dożywotnych - kupujesz raz ,płaczesz ,że drogo a później tylko kroisz i kroisz i kroisz Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Listopada 2017 co powiecie o tych nożach?mam KAI do filetowania ryb - świetny nóż - to są noże z serii dożywotnych - kupujesz raz ,płaczesz ,że drogo a później tylko kroisz i kroisz i kroisz piszę o tych nożach dlatego,że w sieci sklepów TkMax można kupić te noże już za 60 zł,niby przecenione z 300,czy 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Listopada 2017 w sieci sklepów TkMax można kupić te noże już za 60 zł,niby przecenione z 300,czy 400 zł jutro sprawdzę i nie niby tylko dobre noże mają taką cenę niestety Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Listopada 2017 co powiecie o tych nożach?Mariusz -Wielkie dzięki , moja kolekcja się wzbogaciła o kolejne 3 noże kai dla mnie i 2 dla córek - te noże w detalu kosztują 530-450 kupiłem po 99,90 i kutego Japończyka za 84,90 niestety był ostatni Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Listopada 2017 W tkMax? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Listopada 2017 W tkMax? tak - wczoraj przed 20, tą Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Listopada 2017 super! długo zastanawiałem się czy opłaca się zainwestować w te noże,przy najbliższej wizycie również zakupie. jakie kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.