Skocz do zawartości

Azjatyckie smakołyki


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 174
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

- a to:

To może być "wszystko w rosole"  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

policzki?.
:no: 

 

 

To może być "wszystko w rosole"
:no: 

to bardzo typowe = jak nasz schabowy ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bun cha

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli po naszemu ..kluchy buljon i mieso z rosolu ...malo zupna jestem ogolnie ale samo mieso i kluchy bym zjadla , bez popitki  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nem chua rán

Rarytasik z szynki i skórek wieprzowych 

post-70549-0-73313600-1563022938_thumb.jpg

post-70549-0-72647800-1563022954_thumb.jpg

w obecności pikantnego sosu lub bez - szczęka opada

Nowa aleja smaków w Wólce Kosowskiej 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naleśniki z farszem z  mięsa mielonego w plackach z mąki ryżowej ;)

post-70549-0-44934900-1563093729_thumb.jpg

cebulka , skwareczki.......... miesko mielone i parzone w osłonce - jak po prawej stronie ;)

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nem chua rán

Rarytasik z szynki i skórek wieprzowych

IMG_20190713_144109.jpg

IMG_20190713_144052.jpg

w obecności pikantnego sosu lub bez - szczęka opada

Nowa aleja smaków w Wólce Kosowskiej

Wygląda bosko ???????????? i zapewne tak smakuje ślinka cieknie na sam widok ????????????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nem chua rán

Rarytasik z szynki i skórek wieprzowych

IMG_20190713_144109.jpg

IMG_20190713_144052.jpg

w obecności pikantnego sosu lub bez - szczęka opada

Nowa aleja smaków w Wólce Kosowskiej

Co to i jak zrobić?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to i jak zrobić?
Akurat w tym przypadku to mięso z szynki z mielonymi skórkami wieprzowymi  . Nie podam Ci przepisu - to akurat zakupy z Alei Smaków w Wólce - rodzaj sajgonek ale obtaczanych w panierce na chrupko. Na sajgonki masz tysiące przepisów w necie. Ot takie krokieciki w tzw. papierze ryżowym - z dowolnym wypełnieniem od miesniego, warzywnego po mieszanki owocowe, lub dowolne kombinacje  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

post-62378-0-99638300-1571056913_thumb.j

na ten moment nie wiem czy bym spróbowała

Robimy taki test - zawiązujemy oczka , przynosimy  różne jedzonko i mówisz co jesz  :D

Wkleję fotkę z moich prób kuchni azjatyckiej  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasami trzeba iść na całość :

post-70549-0-35633900-1571065071_thumb.jpg

i

 


[Dodano: 14 paź 2019 - 17:00]

poddać się testom  :D

post-70549-0-62820500-1571065197_thumb.jpeg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

na ten moment nie wiem czy bym spróbowała
Robimy taki test - zawiązujemy oczka , przynosimy  różne jedzonko i mówisz co jesz  :D 

Wkleję fotkę z moich prób kuchni azjatyckiej  :facepalm:

 

Mam nadzieję Waldku, że ni skorzystasz z tego pomysłu w Krutynii :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16521-twonka-carpaccio-z-ośmiornicy/?p=643068

Co by koledze nie zaśmiecać wątku - To jest jedną z atrakcji zjazdu  :rolleyes:  :facepalm:  :facepalm:

 

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję Waldku, że ni skorzystasz z tego pomysłu w Krutynii    

Skorzysta, skorzysta   :D  :frantics: (jak Go znam ...)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mam nadzieję Waldku, że ni skorzystasz z tego pomysłu w Krutynii    

Skorzysta, skorzysta   :D  :frantics: (jak Go znam ...)

 

Wygląda przednio, choć głowonogi na talerzu, to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej :)

Edytowane przez ryszpak

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

głowonogi na talerzu, to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej

Tygrysy azjatyckie (np. Waldek ) lubią i to bardzo  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lubią i to bardzo 

:thumbsup:  :clap:  :yes:  :yes:  :hug:

 

ale tez i "wodne rosty"  ;)

post-70549-0-47336800-1571130689_thumb.jpg

 

i inne pływające  :D  

post-70549-0-77322700-1571130705_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Śledzie o smaku tajskim - wymysł bardziej Katrin i trochę mój

 

1 kg śledzi solonych- moczone 12 godzin bez zmiany wody

0,5 litra mleka kokosowego

1 łodyga trawy cytrynowej

5 liści kafiru

ok 7 cm galangal świeży

ok 7cm korzenia imbiru

płaska łyżka pasty gochugang

1 łyżka cukru trzcinowego

sok z 1 limonki (lub 1/2 - do smaku)

1 łyżeczka sosu rybnego

1 łyżeczka pasty z tamaryndowca

2 cebule średnie pokrojone i podsmażone na złoto – dodane na końcu

1/2 pęczka kolendry drobno krojona dodana na końcu

2 duże garści orzeszków ziemnych prażonych bez soli -drobno krojone dodane na końcu

1/2 kopru włoskiego – drobno krojony dodany na końcu

 

Mleko kokosowe wlać do rondla, dodać wszystkie pozostałe składniki – trawę cytrynową, imbir, kafir, galangal i resztę.

 

Zagotować, gotować na małym ogniu około 2 godziny.

 

Ostudzić. Wyjąć przyprawy, zalewą zalać śledzie, dodać podsmażoną cebulkę, kolendrę, koper włoski, orzeszki ziemne.

 

Przełożyć do słoików, wstawić do lodówki na dobę.

post-70549-0-12860800-1672044447_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muski, proponuje odrobine zmienic cebule do tego dania. 

 Pokroj cebule a slupki, i zalej sokiem albo cytrynowym albo z limonki ( lime) .  I dodaj odrobine soli. Pozostaw ja w tym plynie okolo godziny. Pozniej odcedz i dodaj do ryby. Bedzie jakby to powiedziec ladniej wygladac, lekko smakowac i z tymi przyprawami lepiej sie polaczy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokroj cebule a slupki, i zalej sokiem albo cytrynowym albo z limonki ( lime) .  I dodaj odrobine soli. Pozostaw ja w tym plynie okolo godziny. Pozniej odcedz i dodaj do ryby. Bedzie jakby to powiedziec ladniej wygladac, lekko smakowac i z tymi przyprawami lepiej sie polaczy.

 Anuś - rzeczywiście będzie lepiej - dzięki  :thumbsup:

I następnym razem zapewne zrobimy mniej intensywną zalewę, być może mleka kokosowego 1/2 i dopełnię wodą . 

Śledzie są na pewno inne  :D

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.