Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 254
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Polecam poczytac :

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53

 

oraz dzial "Sprzet" jest tu cala masa informacji, nic tylko czytac http://www.bimber.info/forum/images/smiles/icon_ksiazka.gif

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-86295
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć, może ktoś doradzi...

 

Zostało mi sporo bloczkow ceramicznych.

Porotherm 25 P+W o wymiarach 250x375x238 mm.

Można z nich wymurować wędzarnię? Nie będą się z czasem wykruszały ?

Czy może lepiej wnętrze komory jeszcze czymś wyłożyć?

Wędzarnia ma być duża, 120 na 120 i dwa metry w górę.

pyzolda
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-90064
Udostępnij na innych stronach

Czyli będą "leciały" całe świnki? :grin:

Przy tak dużej komorze rozważyłbym zakup wózka wedzarniczego (ewentualnie zrobienie sobie czegoś takiego). Nie jest to wielka inwestycja, ale bardzo ułatwia prace przy takich gabarytach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-90067
Udostępnij na innych stronach

Nie będą się z czasem wykruszały ?

Jeżeli będziesz ostrożny to nie będą :wink: , ale za to długo będziesz ją wygrzewał bo bloczki "trzymają" wilgoć. J a swoją wygrzewałem 2-3 godziny.

 

[ Komentarz dodany przez: abratek: Pon Lis 30, 2009 14:19 ]

kolego, zerknij czasem na płeć użytkownika w profilu :lol: - Pyzolda to nasza koleżanka :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-90083
Udostępnij na innych stronach

[ Komentarz dodany przez: abratek: Pon Lis 30, 2009 14:19 ]

kolego, zerknij czasem na płeć użytkownika w profilu :lol: - Pyzolda to nasza koleżanka

generalnie to chłopy wędzarnię budują :lol:. Nie zwróciłem uwagi PRZEPRZASZAM PYZOLDA Mam nadzieje że się nie gniewasz :question: :cool:

 

abratek - wow jaki ty czujny jesteś :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-90168
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam

 

Mam szybkie pytanie, dlaczego wędzarnia kopci wędliny? własnie takie info. przed chwilą otrzymałem z wioski i trochę sie przestraszyłem, a jutro mam wędzenie. Zbudowalem coś takiego:

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzarnia/5.jpg

 

Długośc rury 1m, czy aby napewno to wina wędzarni? czy żle było palone?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93039
Udostępnij na innych stronach

Stawiam,że żle palone

 

[ Dodano: Nie Gru 20, 2009 11:09 ]

Acha jeszcze dodam że super pomysł dwa w jednym pali sie pod parnikiem a jednoczesnie wędzi przydałby się szyber miedzy wędzarnia o czasami w parniku trzeba wiekszej temperatury a wędzarni mniejszej :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93045
Udostępnij na innych stronach

W odpowiedzi na zadane pytanie:

 

dlaczego wędzarnia kopci wędliny?

odpowiadam pytaniem:

czy wędzisz suchym drzewem,?

czy wędzisz tylko drzewem liściastym, ?

czy wędliny wkładasz suche do wędzarni, ?

czy przeprowadzasz obowiązkowe obsuszanie wędlin przy całkowicie odkrytej beczce, ?

Jeżeli ma któreś z postawionych pytań odpowiesz przecząco to masz odpowiedź dlaczego masz okopcone wędliny.

Najlepiej by było gdyby były spełnione wczesniej postawione pytania.

Przeanalizuj i do wędzenia.

Smacznego i Wesołych Świąt.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93053
Udostępnij na innych stronach

Ja dodam, brak izolacji cieplnej wędzarni i kanału. Przy panujących mrozach w wędzarni ciągle zimno.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93067
Udostępnij na innych stronach

Niestety ja tego nie wędziłem tylko dostałem taką informację, z tego co sie dowiedziałem to ponoć wedliny były wysuszane i wkładane do ciepłęj wedzarni. Co do izolacji cieplnej to w wędzarni jest ciepło, drewno było suche olcha. Jednak wędliny są mocno okopcone, ja niestety nie miałem nigdy takiego przypadku, żeby coś się okopciło itd. zawsze ładny kolorek (a wędze już jakis czas)

 

Bagno jeżeli chodzi o taką izolację to z czego to najlepiej wykonać?

MirekB zawsze spełniam te normy i nigdy problemów nie miałem ;-)

 

http://monki.us/~tier/wd/DSC07352.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93070
Udostępnij na innych stronach

Wygląda że te wędliny są upieczone -przypalone a tylko minimalnie ukopcone . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93071
Udostępnij na innych stronach

Qrde. może tak być jak pisze Dziadek. Nie przyszło mi to do głowy ale jak zobaczyłe zdjęcia to ..... wszystko możliwe.

Ja podałem tylko powodydla których może wystąpió okopcenie.

Tier

Ja swoją beczkę otuliłem 5cio centymetrową wełną mineralną a na wierzchu owinąłem blachą aluminiową o grubości 0.8 mm. Kanał mam murowany ale to nie rzutuje na okopcanie. Zresztą jak pogrzebiesz na str. głównej to tam jest link do mojej wędzarni. Wędziłem wczoraj w temp.minus 12-18 stopni i nie uzyskałem okopcenia.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93092
Udostępnij na innych stronach

Witam,kolego tier-moja wedzarnia jest podobna do twojej,jesli bedziesz wedzic trocinami to nie powinienes zakopcic i spalic wedzonek w razie niskiej temperatury w komorze dorzuc jakis maly zrebek albo szczape na zar-przecwicz to najpierw bez wkladu z termometrem a komore przy dzisiejszym mrozie awaryjnie owin kartonem
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93093
Udostępnij na innych stronach

Ja mam podobną wędzarnię z rurą po wierzchu tylko mój kanał ma razem z paleniskiem 2.5m.Myślę ,że to jest błąd wędzenia a nie złej konstrukcji wędzarni.Trzeba ją dobrze rozgrzać i wędzić suchym drewnem dokładając sporadycznie kawałek mokrego. .Co prawda zdjęcie jest z lata ,ale tydzień temu wędziłem i było ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93097
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem wczoraj zaczynając od 12 a kończąc o 17godz. Wędzonki równomiernie uwędzone bez śladów czerni i okopcenia.

Ze zdjęcia wynika, że złe osuszanie przed wędzeniem i trakcie, zimny dym a później wysoka temp. utrwaliły barwę.

W tej chwili możemy stawiać jedynie hipotezy: co, dlaczego?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14266-budowa-w%C4%99dzarni/page/8/#findComment-93099
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.