wojs40 Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 25 Lipca 2021 Szynka + schab. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-715852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 25 Lipca 2021 Szynka + schab. No i troche zapasu będzie . Taka osobista rada - następnym razem oczyść bardziej mięso na wędzonki z odstających i tzw obcych mięśni - będzie bardziej estetycznie . Najważniejsze jednak by było zdrowe i smaczne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-715854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Śledzie po kaszubsku:Znacznie lepiej smakują niż wyglądają :-) Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-800953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Małe co nieco na święta: Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-803854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Karczek po 6 tygodniach dojrzewania: Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-806971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Nooo, pogratulować , mięsiwko wygląda nader apetycznie, kolorek miodzio, tłuszczyku też nie brakuje, ale napisz coś więcej, jak wrażenia smakowe etc. ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-806976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Wojs40 ja też jestem z opolskiego, być może mam całkiem blisko aby poddać degustacji tak ładny karczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 5 Stycznia 2023 no na taki karczek to i ja dojadę :D Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Miło słyszeć takie opinie Dziękuję. Co do smaku, to zależy kto co lubi, a co za tym idzie jakich przypraw użyjemy. Ja dałem paprykę słodką i ostrą, granulowany czosnek i kolendrę. Dla mnie to takie optimum, nie za dużo aby przyprawy nie zdominowały smaku mięsa które samo w sobie ma to coś.Wybrałem karkówkę, po prostu lubię jak mięso miesza się w buzi z tłuszczykiem, który w końcu jest nośnikiem smaku. p.s.Robiłem wg przepisu sverige2 /czasookresy dojrzewania/. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Czyli generalnie, smakowo jak i jakościowo jesteś z mięsiwka zadowolony ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zdecydowanie TAK Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 6 Stycznia 2023 to i ja dojadę Mały zlocik towarzyski ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) to i ja dojadęMały zlocik towarzyski ? Dzisiaj robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni Edytowane 7 Stycznia 2023 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Dzisiaj robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni Nooo Wojs, nie musiał byś długo szukać , bo dobra kicha ziemniaczana to również mój ulubiony przysmak, zarówno w wersji pieczonej, jak i parzonej, obie wersje uwielbiam . Tak wygląda mój ostatni wyrób tego cymesu . Edytowane 7 Stycznia 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 7 Stycznia 2023 robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni A zapewne będzie więcej chętnych , ale jak będzie smaczna Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Dzisiaj robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni Ja jestem wygląda smakowicie . My ostatnio z braku jelit robimy babkę ziemniaczaną . Te produkty poznałem dopiero po 80-tym roku będąc na delegacji w Białymstoku . Obiady jadaliśmy w stołówce zakładowej .Jakie było zaskoczenie kiedy w menu była kiszka , a tu podali pyry . :D Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 8 Stycznia 2023 No cóż, moja pierwsza kiszka ziemniaczana, jestem pozytywnie zaskoczony smakiem. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Skoro piszesz że smakuje, to witaj w klubie miłośników "Kichy Ziemniaczanej" . Wspaniale smakuje krojona w plastry, i odsmażana na patelni następnego dnia, koniecznie na smalcu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 8 Stycznia 2023 ... Wspaniale smakuje krojona w plastry, i odsmażana na patelni następnego dnia, koniecznie na smalcu .No to lipa, zżarłem całą Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 8 Stycznia 2023 I się nie dziwię, bo dobrze zrobiona kicha ziemniaczana z cebulką podsmażaną i świeżo wysmażonymi skwarkami, i niezbyt wiele przypraw, głównie pieprz, sól i ew. majeranek, to rarytas którego bym za żadne szynki czy balerony nie zamienił . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Kiszka ziemniaczana wspaniale smakuje z grilla, skórka jest mocno chrupiąca, tak samo jak zawartość w miejscach pęknięcia... wspaniale smakuje z ostrym ajvarem własnej produkcji... polecam Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 8 Stycznia 2023 dajcie jakis sprawdzony dobry przepis na te (kiszke).pozdrawiam kiszkozercow! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 9 Stycznia 2023 750 g obranych ziemniaków2 średnie cebule150 g wędzonego boczku lub kiełbasy150 g mąki pszennejSól, pieprz, majeranekSmalec lub olejJelita kiełbasiane 28-30Boczek /kiełbasę/ podsmażyć dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wszystkie składniki z listy razem wymieszać, i nadziać luźno w jelita. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kiszkę w "ślimaka" , wysmarować smalcem lub olejem i ponakłuwać igłą aby kiszka nie popękała. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec jeszcze ok 30-35 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłem temp. do 240C z opcją grilowania w celu zarumienienia kiszki. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 9 Stycznia 2023 750 g obranych ziemniaków2 średnie cebule150 g wędzonego boczku lub kiełbasy150 g mąki pszennejSól, pieprz, majeranekSmalec lub olejJelita kiełbasiane 28-30Boczek /kiełbasę/ podsmażyć dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wszystkie składniki z listy razem wymieszać, i nadziać luźno w jelita. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kiszkę w "ślimaka" , wysmarować smalcem lub olejem i ponakłuwać igłą aby kiszka nie popękała. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec jeszcze ok 30-35 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłem temp. do 240C z opcją grilowania w celu zarumienienia kiszki. Dziekuje bardzo.Skopiowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14267-wojs40-wyroby/page/9/#findComment-807678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.