wojs40 Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 25 Lipca 2021 Szynka + schab. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 25 Lipca 2021 Szynka + schab. No i troche zapasu będzie . Taka osobista rada - następnym razem oczyść bardziej mięso na wędzonki z odstających i tzw obcych mięśni - będzie bardziej estetycznie . Najważniejsze jednak by było zdrowe i smaczne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Śledzie po kaszubsku:Znacznie lepiej smakują niż wyglądają :-) Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Małe co nieco na święta: Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Karczek po 6 tygodniach dojrzewania: Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Nooo, pogratulować , mięsiwko wygląda nader apetycznie, kolorek miodzio, tłuszczyku też nie brakuje, ale napisz coś więcej, jak wrażenia smakowe etc. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Wojs40 ja też jestem z opolskiego, być może mam całkiem blisko aby poddać degustacji tak ładny karczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 5 Stycznia 2023 no na taki karczek to i ja dojadę :D Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Miło słyszeć takie opinie Dziękuję. Co do smaku, to zależy kto co lubi, a co za tym idzie jakich przypraw użyjemy. Ja dałem paprykę słodką i ostrą, granulowany czosnek i kolendrę. Dla mnie to takie optimum, nie za dużo aby przyprawy nie zdominowały smaku mięsa które samo w sobie ma to coś.Wybrałem karkówkę, po prostu lubię jak mięso miesza się w buzi z tłuszczykiem, który w końcu jest nośnikiem smaku. p.s.Robiłem wg przepisu sverige2 /czasookresy dojrzewania/. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Czyli generalnie, smakowo jak i jakościowo jesteś z mięsiwka zadowolony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zdecydowanie TAK Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 6 Stycznia 2023 to i ja dojadę Mały zlocik towarzyski ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) to i ja dojadęMały zlocik towarzyski ? Dzisiaj robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni Edytowane 7 Stycznia 2023 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Dzisiaj robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni Nooo Wojs, nie musiał byś długo szukać , bo dobra kicha ziemniaczana to również mój ulubiony przysmak, zarówno w wersji pieczonej, jak i parzonej, obie wersje uwielbiam . Tak wygląda mój ostatni wyrób tego cymesu . Edytowane 7 Stycznia 2023 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 7 Stycznia 2023 robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni A zapewne będzie więcej chętnych , ale jak będzie smaczna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) Dzisiaj robię kiszkę ziemniaczaną, ciekawe czy też będą chętni Ja jestem wygląda smakowicie . My ostatnio z braku jelit robimy babkę ziemniaczaną . Te produkty poznałem dopiero po 80-tym roku będąc na delegacji w Białymstoku . Obiady jadaliśmy w stołówce zakładowej .Jakie było zaskoczenie kiedy w menu była kiszka , a tu podali pyry . :D Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 8 Stycznia 2023 No cóż, moja pierwsza kiszka ziemniaczana, jestem pozytywnie zaskoczony smakiem. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Skoro piszesz że smakuje, to witaj w klubie miłośników "Kichy Ziemniaczanej" . Wspaniale smakuje krojona w plastry, i odsmażana na patelni następnego dnia, koniecznie na smalcu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 8 Stycznia 2023 ... Wspaniale smakuje krojona w plastry, i odsmażana na patelni następnego dnia, koniecznie na smalcu .No to lipa, zżarłem całą Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 8 Stycznia 2023 I się nie dziwię, bo dobrze zrobiona kicha ziemniaczana z cebulką podsmażaną i świeżo wysmażonymi skwarkami, i niezbyt wiele przypraw, głównie pieprz, sól i ew. majeranek, to rarytas którego bym za żadne szynki czy balerony nie zamienił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Kiszka ziemniaczana wspaniale smakuje z grilla, skórka jest mocno chrupiąca, tak samo jak zawartość w miejscach pęknięcia... wspaniale smakuje z ostrym ajvarem własnej produkcji... polecam Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 8 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 8 Stycznia 2023 dajcie jakis sprawdzony dobry przepis na te (kiszke).pozdrawiam kiszkozercow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 9 Stycznia 2023 750 g obranych ziemniaków2 średnie cebule150 g wędzonego boczku lub kiełbasy150 g mąki pszennejSól, pieprz, majeranekSmalec lub olejJelita kiełbasiane 28-30Boczek /kiełbasę/ podsmażyć dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wszystkie składniki z listy razem wymieszać, i nadziać luźno w jelita. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kiszkę w "ślimaka" , wysmarować smalcem lub olejem i ponakłuwać igłą aby kiszka nie popękała. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec jeszcze ok 30-35 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłem temp. do 240C z opcją grilowania w celu zarumienienia kiszki. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 9 Stycznia 2023 750 g obranych ziemniaków2 średnie cebule150 g wędzonego boczku lub kiełbasy150 g mąki pszennejSól, pieprz, majeranekSmalec lub olejJelita kiełbasiane 28-30Boczek /kiełbasę/ podsmażyć dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach tarki. Wszystkie składniki z listy razem wymieszać, i nadziać luźno w jelita. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kiszkę w "ślimaka" , wysmarować smalcem lub olejem i ponakłuwać igłą aby kiszka nie popękała. Nagrzać piekarnik do 180C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec jeszcze ok 30-35 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłem temp. do 240C z opcją grilowania w celu zarumienienia kiszki. Dziekuje bardzo.Skopiowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.