Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwykle same pyszności chyba się wproszę na takie rarytasy

 

 

To samo przyszło mi na myśl :D

Waldku, Twoje dobroci grillowane wyglądają smacznie. Natomiast wspomnę o karkówce którą robiłeś w Chłapowie, palce lizać. Nie pamiętam bym kiedyś jadła tak smaczną i mięciutką karkóweczkę :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-555864
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 200
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie pamiętam bym kiedyś jadła tak smaczną i mięciutką karkóweczkę

Smaczna - to zasługa Maxella - marynata -natomiast w grillowaniu  :facepalm: nic trudnego ;)  :D ktoś musiał

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-555866
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Bardzo ładnie ... ;)

Waldek na hamerykańskich stronach widziałem patent do pizzy na grillu gazowym ... robią taką niby pokrywkę, kopułę z folii aluminiowej ze szczeliną z przodu (żeby tego nie parzyć tylko piec) ... działało to bez pudła z kamieniem bo dopiekało ładnie górę ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-561182
Udostępnij na innych stronach

Widzę dlatego piszę o tym patencie ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-561188
Udostępnij na innych stronach

U nas sa specjalne dostawki do pieczenia.

 Tutaj znalazlam pierwszy lepszy na necie :  https://www.bedsbbq.co.uk/barbecue-shop/buschbeck-stainless-steel-pizza-oven-insert.html

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-561200
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Łosoś tzw. jurajski,

foremka posmarowana olejem.

Losoś- odrobina soli, pieprzu, starta skórka z cytryny, skropiony oliwą, na wierzch po listku szałwii - wszystko

post-70549-0-13001400-1530455878_thumb.jpg

 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-601539
Udostępnij na innych stronach

Ten łosoś to pewnie z Oszołoma. Czy taki stary, że nazywa się jurajski :question::facepalm::)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-601581
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

By było ,że można w sposób pasterski  :yes: Zaprzyjażniony Ormianin pokazał mi swój sposób  ;)

karkówka marynowana przez noc tylko w cebuli - poplasterkowanej i lekko pogniecionej

przed samym nadzianiem na szpadki - trochę soli i pieprzu - Świetna 

post-70549-0-26116900-1533103402_thumb.jpg

post-70549-0-48002100-1533103410_thumb.jpg

no i eko zastawa - próbowałem - jadalna  :D

post-70549-0-33478200-1533103422_thumb.jpg

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-603656
Udostępnij na innych stronach

Łosoś jurajski - Jurasic Salmon - to w sumie ciekawostka. Jedyna hodowla w Polsce, ale też unikat na skalę światową, gdyż do w całym procesie zamkniętym używa się wód głębinowych czerpanych właśnie z warstw jurajskich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-603669
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Chyba sie zaniedbałem - Grillowane perliczki 

Wewnątrz : cebula, cytryna odrobina rozmarynu i tymianku

post-70549-0-75819600-1560098143_thumb.jpg

post-70549-0-62475600-1560098161_thumb.jpg

W końcowef fazie dwukrotnie traktowane z należytym szacunkiem winem białym wytrawnym ;)

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-632885
Udostępnij na innych stronach

 

 

Grillowane perliczki 

Jak długo je grillowałeś? 

I pytanie zasadnicze, o przygotowanie tuszek przed samą obróbką termiczną.

Robię je od czasu do czasu w piekarniku.

Również w boczkowej kołderce  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-632889
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długo je grillowałeś? I pytanie zasadnicze, o przygotowanie tuszek przed samą obróbką termiczną. Robię je od czasu do czasu w piekarniku.

Bardzo dobre pytania 

W Folii - 100 min - 130-140 st , folia zdjęta, wino 10 min 230 st , wino 10 min 210-20 st

Przed grillowaniem ( przed piekarnikiem zawsze też) ok 15 godzin leżały w 4 % solance jak zawsze .

 

Też czasem robie w piekarniku ale w piekarniku zwykle Małgo  ;)


[Dodano: 09 cze 2019 - 19:35]

 

 

Super, grill gazowy?. Ja osobiście uwielbiam rosół z perliczki.
Tak gazowy. Rozumiem ,że rosół z perliczek pieczonych - jak jeszcze nie próbowałeś z pieczonych - to spróbuj  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-632892
Udostępnij na innych stronach

Grillowana poledwiczka

2 małe polędwiczki – potraktowane tłuczkiem na płasko

 

post-70549-0-43624900-1560703254_thumb.jpg

Przygotowany farsz : pokrojone jabłko, morela suszona, odrobina startej skórki z cytryny, natka

dosłownie chwilkę na maśle na patelni.

post-70549-0-92772200-1560703281_thumb.jpg

Zawinięte w plastry boczku, folie skurczliwą – 2 godziny do lodówki

Nastepnie w folie alu i do rozgrzanego 200 st grilla na płycie – 50 min

post-70549-0-68928900-1560703324_thumb.jpg

rozwinieta folia i 15 min 200-210 st do chrupiącej skórki z boczku

 

i po grillowaniu

post-70549-0-43122300-1560703368_thumb.jpg

 

post-70549-0-21899100-1560703415_thumb.jpg

Na deser grillowane brzoskwinie

post-70549-0-00712600-1560703435_thumb.jpg

post-70549-0-06523700-1560703396_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-633254
Udostępnij na innych stronach

 

 

folia aluminiowa prawdopodobnie jest szkodliwa i nie powinna być stosowana do pieczenia i gotowania żywności.
No wiem :thumbsup:  nie przekraczam  250 st to jak z nitrytem do 100 bezpiecznie :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-633272
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja dzisiaj spieprzyłem królika w śmietanie. Był nie jadalny.

A jakie błędy popełniłeś?

Masz jakiś pogląd na ten temat?

Chodzi o mięso, czy sos ...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-633295
Udostępnij na innych stronach

 

 

spieprzyłem królika w śmietanie
Co sie stało? Wiesz każda porażka jest większą nauką niż zwykły sukces - toteż pytam by w przyszłości unikać błędów  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-633300
Udostępnij na innych stronach

 

Ja dzisiaj spieprzyłem królika w śmietanie. Był nie jadalny.

A jakie błędy popełniłeś?

Masz jakiś pogląd na ten temat?

Chodzi o mięso, czy sos ...

 

 

 

spieprzyłem królika w śmietanie
Co sie stało? Wiesz każda porażka jest większą nauką niż zwykły sukces - toteż pytam by w przyszłości unikać błędów  :thumbsup:  

 

Dziękuje za oferty pomocy, ale naprawdę nie chce zabrudzać kącik Waldka.  W skrócie, trochę eksperimentowałem,  zamiast dusić królika przez pierwszy etap w bulionie z przyprawami, parzyłem go sposobem sous vide przez 2 godziny, 65C.  Następnie dodałem śmietanę i godzinę w piekarniku w 165C.  Był twardy i gumowaty.  Miał to być "młody" królik, ale w końcu wydało się ze to stary skoczek, miał półtora roku. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14272-grillowanie-u-muskiego/page/5/#findComment-633373
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.