Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie nie jest głupie być może coś wniesie do tematu. Rozpalam na godzinę przed. Temperatury nie kontroluję tak drobiazgowo jak przy wędzeniu wędliny wkładam i rozpoczynam czas wędzenia. Myślę że jest to z 40 st
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551606
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Myślę że jest to z 40 st

stanowczo za mało.

Musisz wygrzać wędzarnię do temperatury w jakiej będziesz wędził. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551612
Udostępnij na innych stronach

Skoro chcesz wędzić w  okolicach 60ºC a wędzarnie masz wygrzaną do 40ºC to nie może się to udać. 

Nie dosyć że zimne kiełbasy i szynki pobierają dużo ciepła to jeszcze większy apetyt na energię cieplną ma Twoja betonowa wędzarnia.

Mocno Mi się zdaje że po załadowaniu wędzarni to pierwsze dwie godziny wygrzewasz wędzarnie i towar który w nią wsadziłeś. Potrzeba do tego więcej energii co należy odczytać nie jako wędzenie a hajcowanie.

Mamę oszukasz, tatę oszukasz ale fizyki nie oszukasz.

Edytowane przez Silton
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551623
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potrzeba do tego więcej energii co należy odczytać nie jako wędzenie a hajcowanie. Mamę oszukasz, tatę oszukasz ale fizyki nie oszukasz.
Czysta prawda. Drewno - dąb spala się dając wysoką temperaturę, a wysoka temperatura = brak dymu i zaczyna się przegrzewanie wędzonek i zasuszanie. Skórki szynek twarde, a kiełbasa przyklejona do jelita. Błąd w opalaniu, zła wędzarnia, należy zmienić sposób opalania i wygrzewania. Szyber regulowany tylko w kominie pozostałe otwarte i regulacja temperatury przez umiejętne opalanie i dozowanie drewna. Latem możliwe wędzenie, a zimą będzie............. :w00t:

Czytać, czytać i wyciągać wnioski,a przy tym troszkę myśleć.  :yes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551638
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za bardzo potrzebne informację. Zaznaczam, że jest to moje 3 wędzenie i niewiele jeszcze wiem. Biorę wszystkie Wasze opinie do serca i mam nadzieję, że następne wędzenie mi się uda. Widzę również, że aby zrobić dobre kiełbasy nie powinienem ich robić wieczorem i zostawiać na kiju do rana bo jelito za bardzo wyschnie, więc wg Waszych wskazówek powinienem kiełbasę nabijać i wędzić tego samego dnia. O takie wskazówki mi chodziło. Raz jeszcze bardzo dziękuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551655
Udostępnij na innych stronach

Zrób zdjęcie termometru i jak mierzysz temperaturę. Nie bardzo daje wiarę tym 40 stopnią jak wygrzewasz. Masz wędzarnie kanałowa i jak wygrzewasz robisz żar to jest jechane temp pewnie w komorze z 100 stopni i więcej (chyba że spalasz dwie szczapki i w tedy masz przypadek który kolega Ci opisał jest za zimna) i czas się wydłuża.Jeżeli źle mierzysz temp a robisz żar, wygrzewasz wędzarnie to w kanałowej powstaje zjawisko "cugu" i wtedy jak dajesz drewno do wędzenia to pali się miast żarzyć (to opisał Ci Andyandy) dlatego znacząco wydłuża się czas wędzenia Ja bym wygrzał wędzarnie zrobił żar, osuszył i nagrzał wędliny jak pisze Ci Miro a następnie dodał polano im grubsze tymlepiej.Ogień bym tlumił obracając je,przesyłanie popiołem,przysypanie piaskiem

Sorry za błędy piszę z telefonu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551659
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za bardzo potrzebne informację. Zaznaczam, że jest to moje 3 wędzenie i niewiele jeszcze wiem. Biorę wszystkie Wasze opinie do serca i mam nadzieję, że następne wędzenie mi się uda. Widzę również, że aby zrobić dobre kiełbasy nie powinienem ich robić wieczorem i zostawiać na kiju do rana bo jelito za bardzo wyschnie, więc wg Waszych wskazówek powinienem kiełbasę nabijać i wędzić tego samego dnia. O takie wskazówki mi chodziło. Raz jeszcze bardzo dziękuję.

Kiełbasę robię tylko wieczorem ale na noc wkładam ją do lodówki i wtedy nie wyschnie. Przez noc ładnie się osadzi.

To samo robię z szynką. W momencie włożenia kiełbasy do lodówki szynki wyciągam z peklowania na talerz (cały czas w lodówce) w celu obcieknięcia . Całość zostawiam na jakieś 10h. 

Przed rozpaleniem w wędzarni kiełbasa i szynki wędrują na kije gdzie ''łapią'' temperaturę pokojową. W tym czasie rozgrzewam i suszę wędzarnie.

A później (patrz foto). Kiełbasa Dziadka 10kg i również dla Mnie wyszła delikatnie za słona. 

post-45148-0-82454600-1494796745_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551675
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widzę również, że aby zrobić dobre kiełbasy nie powinienem ich robić wieczorem i zostawiać na kiju do rana bo jelito za bardzo wyschnie, więc wg Waszych wskazówek powinienem kiełbasę nabijać i wędzić tego samego dnia

Nie musisz tego samego dnia robić kiełbasy i od razu wędzić.

Jeśli robię wieczorem, to po nadzianiu kiełbasy wkładam do wiaderka i do lodówki. Tak samo szynki czy inne wędzonki.

Na drugi dzień wyciągam, wieszam na kijach, wędliny obciekają i nabierają temperatury pokojowej.

Trwa to około 2-3 h. 

W tym czasie możesz sobie rozpalić i wygrzać wędzarnię.

Wkładasz wędliny i osuszasz starając się to robić z małą ilością dymu. 

Kiedy się osuszą, to dopiero wędzisz.

I pamiętaj....dym ma swobodnie przepływać przez wędzarnię. 

Ma go być tyle, aby po otwarciu wędzarni było widać wędzonki jak przez lekką mgłę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551685
Udostępnij na innych stronach

Teraz mam dostęp do kompa  .

Kolory wędzonek masz ładne . Wędzarnia czy Ty tam Kolego czasami nie masz rusztu  w palenisku ? jak masz to usuń

Za duże czasy to co Ci pisali inni albo słabo nagrzewasz , albo pali Ci się żywym ogniem  miast tlić. Jak Ci napisał Miro dym ma przepływać ("szyber"  do  jego regulacji  na wylocie to powinien być jedyny szyber w Twojej wędzarni  jak napisał Ci Andyandy, a tłumienie ognia jak Ci napisałem   a nie  szybry drzwiczki  itp  (dlatego kanałowa jest troszkę cięższa w obsłudze niż kibelek zwłaszcza jak jest  masywna i duża  bo jak  się nagrzeje  bo wtedy rwie do komina że hej :facepalm: )

 

Za czwartym razem dasz radę  :thumbsup:  :D   

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551687
Udostępnij na innych stronach

Ja kiełby robię dzień wcześniej i jak przedmówcy chowam do lodówki. Kombinowałem ze słonością, bo dla mnie również były za słone. Dla mnie ideał to peklowanie na 1,8%, taka słoność odpowiada moim domownikom.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551701
Udostępnij na innych stronach

W środku zostawiłem ruszta celowo aby nic mi nie spadło ale zawsze mogę wyciągnąć. Ruszt robiłem razem z taką kieszenią na węgiel do grilowania. Odnośnie dymu to podczas wędzenia jak otwieram drzwiczki to nie widać wędlin, jest mocno gęsty i muszą być chwilę otwarte aby pojawiły się wędliny. Szyber mam jeden tylko w kominie prawie cały przymknięty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551715
Udostępnij na innych stronach

To już wiesz, że dymu masz za dużo...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551716
Udostępnij na innych stronach

Dąb mocno rozrzażony dokładam mały kawałek drzewa i ładnie to się dymi. Podczas mojego wędzenia czasem dym wylatuje przez drzwiczki.

Jeszcze nie okiełznałem tej wędzarki ale mam nadzieję, że z Waszymi radami następnym razem nie będę miał żadnych zastrzeżeń. Pierwsze wędliny 8 godz wyglądały tak jak na zdjęciach poniżej, były smaczne tylko trochę przysłone. Na ostatnim zdjęciu dym zaraz po o tworzeniu drzwiczek.

post-84138-0-24509600-1494855558_thumb.jpg

post-84138-0-95873100-1494855601_thumb.jpg

post-84138-0-51209400-1494855675_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551717
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szyber mam jeden tylko w kominie prawie cały przymknięty

To go otwieraj, ma być przepływ dymu.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551720
Udostępnij na innych stronach

Dasz radę .  Masz bardzo nieszczęśliwy stop komory wędzarniczej  , cegły na płask , pilnuj jego szczelności .  Jakiekolwiek błędy wykonawcze i masz  wodę w komorze  ;) . Ruszt nie jest potrzebny a wręcz przeszkadza w palenisku  :) (ja bym usunął ) 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551723
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam 

Przeczytałem wiele postów na ten temat i nic , może Panowie pomogą :-)

Wędzarnia wygrzana ,w palenisku dużo żaru ,wkładam wędzonki i w momencie wędzarnia stygnie.Chcąc nie chcąc muszę dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą .

Będę wdzięczny

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554911
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcąc nie chcąc muszę dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą .

 

 Jeżeli nie możesz utrzymać temperatury celem osuszenia wędzonek to podkładaj bardzo cienkie i suche drewienka , pilnując coby temperatura była w normie :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554921
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od tego ile tego mięsa do wędzarni wkładasz i o jakiej temperaturze. To normalny objaw że jak wrzucisz do komory dużo o niskiej temperaturze mięsa to temperatura w komorze spadnie .Spróbuj może przed włożeniem mięsa do komory trochę go ogrzać to znaczy po wyjęciu z chłodni powieś go na około godzinę w temperaturze pokojowej i dopiero wtedy powieś go do komory. I jeszcze jedna uwaga .Nie należy przeładowywać komory bo wtedy trudno jest ją wygrzać żarem zgromadzonym w palenisku .Po drugie należy tego żaru mieć taką ilość żeby w trakcie osuszania nie trzeba było dokładać za dużo drewna. Drewno powinno być suche to wtedy będzie dawało mało dymu a dużo żaru.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554926
Udostępnij na innych stronach

 

Chcąc nie chcąc muszę dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą .

No i na pewno jeszcze w tym momencie przymykasz szyber w kominie, bo ci temperatura leci :facepalm:. I problemik murowany. Nie przymykaj szybru, mięso musi schnąć w przewiewie (swobodny przepływ ciepłego powietrza) Jak przymkniesz szyber, żeby ratować temperaturę , to nie pozbywasz się wilgoci z komory i mięso jeszcze szybciej łapie sadzę na siebie. Dla ratowania takiej sytuacji nie zamykaj szybra, tylko go otwórz , żeby zwiększyć ruch powietrza , podłuż suche i cieniutkie patyczki na żar , sekundę zakopcą i złapią płomień . Jak masz szyber zamknięty to nie ma przepływu powietrza i nawet jak na żar położysz suchutkie patyki, to nie łapią ognia tylko się skopcą i z planu podniesienia temperatury bez dymu nici. ;)  No i oczywiście nie zamykamy drzwiczek od paleniska.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554931
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.