mazurek01 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Maja 2017 Pytanie nie jest głupie być może coś wniesie do tematu. Rozpalam na godzinę przed. Temperatury nie kontroluję tak drobiazgowo jak przy wędzeniu wędliny wkładam i rozpoczynam czas wędzenia. Myślę że jest to z 40 st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Maja 2017 Ja ajk jest zimno i panuje wilgoć wygrzewam w ok. 70 stopniach, w innych warunkach pow. 50. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Maja 2017 Myślę że jest to z 40 st stanowczo za mało.Musisz wygrzać wędzarnię do temperatury w jakiej będziesz wędził. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Skoro chcesz wędzić w okolicach 60ºC a wędzarnie masz wygrzaną do 40ºC to nie może się to udać. Nie dosyć że zimne kiełbasy i szynki pobierają dużo ciepła to jeszcze większy apetyt na energię cieplną ma Twoja betonowa wędzarnia.Mocno Mi się zdaje że po załadowaniu wędzarni to pierwsze dwie godziny wygrzewasz wędzarnie i towar który w nią wsadziłeś. Potrzeba do tego więcej energii co należy odczytać nie jako wędzenie a hajcowanie.Mamę oszukasz, tatę oszukasz ale fizyki nie oszukasz. Edytowane 14 Maja 2017 przez Silton Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Maja 2017 Potrzeba do tego więcej energii co należy odczytać nie jako wędzenie a hajcowanie. Mamę oszukasz, tatę oszukasz ale fizyki nie oszukasz. Czysta prawda. Drewno - dąb spala się dając wysoką temperaturę, a wysoka temperatura = brak dymu i zaczyna się przegrzewanie wędzonek i zasuszanie. Skórki szynek twarde, a kiełbasa przyklejona do jelita. Błąd w opalaniu, zła wędzarnia, należy zmienić sposób opalania i wygrzewania. Szyber regulowany tylko w kominie pozostałe otwarte i regulacja temperatury przez umiejętne opalanie i dozowanie drewna. Latem możliwe wędzenie, a zimą będzie............. Czytać, czytać i wyciągać wnioski,a przy tym troszkę myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Maja 2017 Dziękuję za bardzo potrzebne informację. Zaznaczam, że jest to moje 3 wędzenie i niewiele jeszcze wiem. Biorę wszystkie Wasze opinie do serca i mam nadzieję, że następne wędzenie mi się uda. Widzę również, że aby zrobić dobre kiełbasy nie powinienem ich robić wieczorem i zostawiać na kiju do rana bo jelito za bardzo wyschnie, więc wg Waszych wskazówek powinienem kiełbasę nabijać i wędzić tego samego dnia. O takie wskazówki mi chodziło. Raz jeszcze bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Maja 2017 Zanim znowu napiszesz " czwarte wędzenie i totalna porażka" trenuj opalanie na " sucho " Materiały dostępne na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Zrób zdjęcie termometru i jak mierzysz temperaturę. Nie bardzo daje wiarę tym 40 stopnią jak wygrzewasz. Masz wędzarnie kanałowa i jak wygrzewasz robisz żar to jest jechane temp pewnie w komorze z 100 stopni i więcej (chyba że spalasz dwie szczapki i w tedy masz przypadek który kolega Ci opisał jest za zimna) i czas się wydłuża.Jeżeli źle mierzysz temp a robisz żar, wygrzewasz wędzarnie to w kanałowej powstaje zjawisko "cugu" i wtedy jak dajesz drewno do wędzenia to pali się miast żarzyć (to opisał Ci Andyandy) dlatego znacząco wydłuża się czas wędzenia Ja bym wygrzał wędzarnie zrobił żar, osuszył i nagrzał wędliny jak pisze Ci Miro a następnie dodał polano im grubsze tymlepiej.Ogień bym tlumił obracając je,przesyłanie popiołem,przysypanie piaskiemSorry za błędy piszę z telefonu Edytowane 14 Maja 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Maja 2017 Andyandy mam nadzieję że 4 raz będzie udany i nie omieszkam się pochwalić. Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Maja 2017 Czytaj dział termometry. Zmień termometr, ten co jest kotłowy nie nadaje się. Obudowa wpływa na pomiar, a więc warunki zewnętrzne mają wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Maja 2017 Dziękuję za bardzo potrzebne informację. Zaznaczam, że jest to moje 3 wędzenie i niewiele jeszcze wiem. Biorę wszystkie Wasze opinie do serca i mam nadzieję, że następne wędzenie mi się uda. Widzę również, że aby zrobić dobre kiełbasy nie powinienem ich robić wieczorem i zostawiać na kiju do rana bo jelito za bardzo wyschnie, więc wg Waszych wskazówek powinienem kiełbasę nabijać i wędzić tego samego dnia. O takie wskazówki mi chodziło. Raz jeszcze bardzo dziękuję.Kiełbasę robię tylko wieczorem ale na noc wkładam ją do lodówki i wtedy nie wyschnie. Przez noc ładnie się osadzi.To samo robię z szynką. W momencie włożenia kiełbasy do lodówki szynki wyciągam z peklowania na talerz (cały czas w lodówce) w celu obcieknięcia . Całość zostawiam na jakieś 10h. Przed rozpaleniem w wędzarni kiełbasa i szynki wędrują na kije gdzie ''łapią'' temperaturę pokojową. W tym czasie rozgrzewam i suszę wędzarnie.A później (patrz foto). Kiełbasa Dziadka 10kg i również dla Mnie wyszła delikatnie za słona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 15 Maja 2017 Widzę również, że aby zrobić dobre kiełbasy nie powinienem ich robić wieczorem i zostawiać na kiju do rana bo jelito za bardzo wyschnie, więc wg Waszych wskazówek powinienem kiełbasę nabijać i wędzić tego samego dnia Nie musisz tego samego dnia robić kiełbasy i od razu wędzić.Jeśli robię wieczorem, to po nadzianiu kiełbasy wkładam do wiaderka i do lodówki. Tak samo szynki czy inne wędzonki.Na drugi dzień wyciągam, wieszam na kijach, wędliny obciekają i nabierają temperatury pokojowej.Trwa to około 2-3 h. W tym czasie możesz sobie rozpalić i wygrzać wędzarnię.Wkładasz wędliny i osuszasz starając się to robić z małą ilością dymu. Kiedy się osuszą, to dopiero wędzisz.I pamiętaj....dym ma swobodnie przepływać przez wędzarnię. Ma go być tyle, aby po otwarciu wędzarni było widać wędzonki jak przez lekką mgłę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Teraz mam dostęp do kompa .Kolory wędzonek masz ładne . Wędzarnia czy Ty tam Kolego czasami nie masz rusztu w palenisku ? jak masz to usuńZa duże czasy to co Ci pisali inni albo słabo nagrzewasz , albo pali Ci się żywym ogniem miast tlić. Jak Ci napisał Miro dym ma przepływać ("szyber" do jego regulacji na wylocie to powinien być jedyny szyber w Twojej wędzarni jak napisał Ci Andyandy, a tłumienie ognia jak Ci napisałem a nie szybry drzwiczki itp (dlatego kanałowa jest troszkę cięższa w obsłudze niż kibelek zwłaszcza jak jest masywna i duża bo jak się nagrzeje bo wtedy rwie do komina że hej ) Za czwartym razem dasz radę Edytowane 15 Maja 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Maja 2017 Ja kiełby robię dzień wcześniej i jak przedmówcy chowam do lodówki. Kombinowałem ze słonością, bo dla mnie również były za słone. Dla mnie ideał to peklowanie na 1,8%, taka słoność odpowiada moim domownikom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Maja 2017 W środku zostawiłem ruszta celowo aby nic mi nie spadło ale zawsze mogę wyciągnąć. Ruszt robiłem razem z taką kieszenią na węgiel do grilowania. Odnośnie dymu to podczas wędzenia jak otwieram drzwiczki to nie widać wędlin, jest mocno gęsty i muszą być chwilę otwarte aby pojawiły się wędliny. Szyber mam jeden tylko w kominie prawie cały przymknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Maja 2017 To już wiesz, że dymu masz za dużo... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazurek01 Opublikowano 15 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Maja 2017 Dąb mocno rozrzażony dokładam mały kawałek drzewa i ładnie to się dymi. Podczas mojego wędzenia czasem dym wylatuje przez drzwiczki. Jeszcze nie okiełznałem tej wędzarki ale mam nadzieję, że z Waszymi radami następnym razem nie będę miał żadnych zastrzeżeń. Pierwsze wędliny 8 godz wyglądały tak jak na zdjęciach poniżej, były smaczne tylko trochę przysłone. Na ostatnim zdjęciu dym zaraz po o tworzeniu drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Maja 2017 Szyber mam jeden tylko w kominie prawie cały przymknięty To go otwieraj, ma być przepływ dymu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 15 Maja 2017 Dasz radę . Masz bardzo nieszczęśliwy stop komory wędzarniczej , cegły na płask , pilnuj jego szczelności . Jakiekolwiek błędy wykonawcze i masz wodę w komorze . Ruszt nie jest potrzebny a wręcz przeszkadza w palenisku (ja bym usunął ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-551723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwesterf Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Witam Przeczytałem wiele postów na ten temat i nic , może Panowie pomogą :-)Wędzarnia wygrzana ,w palenisku dużo żaru ,wkładam wędzonki i w momencie wędzarnia stygnie.Chcąc nie chcąc muszę dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą .Będę wdzięcznyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Wstaw fotki wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Chcąc nie chcąc muszę dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą . Jeżeli nie możesz utrzymać temperatury celem osuszenia wędzonek to podkładaj bardzo cienkie i suche drewienka , pilnując coby temperatura była w normie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Wszystko zależy od tego ile tego mięsa do wędzarni wkładasz i o jakiej temperaturze. To normalny objaw że jak wrzucisz do komory dużo o niskiej temperaturze mięsa to temperatura w komorze spadnie .Spróbuj może przed włożeniem mięsa do komory trochę go ogrzać to znaczy po wyjęciu z chłodni powieś go na około godzinę w temperaturze pokojowej i dopiero wtedy powieś go do komory. I jeszcze jedna uwaga .Nie należy przeładowywać komory bo wtedy trudno jest ją wygrzać żarem zgromadzonym w palenisku .Po drugie należy tego żaru mieć taką ilość żeby w trakcie osuszania nie trzeba było dokładać za dużo drewna. Drewno powinno być suche to wtedy będzie dawało mało dymu a dużo żaru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwesterf Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Dziękuje ,postaram się wprowadzić w życie Wasze rady :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Chcąc nie chcąc muszę dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą .No i na pewno jeszcze w tym momencie przymykasz szyber w kominie, bo ci temperatura leci . I problemik murowany. Nie przymykaj szybru, mięso musi schnąć w przewiewie (swobodny przepływ ciepłego powietrza) Jak przymkniesz szyber, żeby ratować temperaturę , to nie pozbywasz się wilgoci z komory i mięso jeszcze szybciej łapie sadzę na siebie. Dla ratowania takiej sytuacji nie zamykaj szybra, tylko go otwórz , żeby zwiększyć ruch powietrza , podłuż suche i cieniutkie patyczki na żar , sekundę zakopcą i złapią płomień . Jak masz szyber zamknięty to nie ma przepływu powietrza i nawet jak na żar położysz suchutkie patyki, to nie łapią ognia tylko się skopcą i z planu podniesienia temperatury bez dymu nici. No i oczywiście nie zamykamy drzwiczek od paleniska. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/3/#findComment-554931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.