Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Adam , ja korzystam od lat z Tabeli Dziadka i stosuję nastrzyk 60ml/kg i zawsze jest dobrze dopeklowane . Zalewa : 100g/1l czyli ok. 9% w ilości 0,4l/1kg mięsa . Taka słoność mi odpowiada . Przy 8 dniowym peklowaniu . Kalkulator peklowania do którego link podał Ci Miro też się sprawdza . Ja stosuję nastrzyk i nie martwię się później czy w "grubszym miejscu " jest dopeklowane . Pozdrawiam.

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557193
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

miro,

 

czy korzystając z twojego sposobu peklowania przy 8 dniach peklowania kawałków około 1kg  czy trzeba nastrzykiwać czy nie trzeba ?  

 

wystarcza 2x dzienne nakłuwanie widelcem ?

 

Nastrzyk nie jest konieczny, bo to małe kawałki mięsa i solanka zapekluje całość.

Jak zrobisz nastrzyk to już nie ma potrzeby nakłówania widelcem czy szpikulcem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557205
Udostępnij na innych stronach

 

 

wystarcza 2x dzienne nakłuwanie widelcem ?

Co to za nowa technologia? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557211
Udostępnij na innych stronach

Ja bym radził nastrzykiwać żeby peklowanie od pierwszego dnia zaczęło się również od środka.

Było i na naszym forum kilku specjalistów od widelcowego sposobu peklowania :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557213
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to za nowa technologia?

Technologia co prawda sprzed ładnych paru lat, ale sprawdza się... ;)  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557215
Udostępnij na innych stronach

Było i na naszym forum kilku specjalistów od widelcowego sposobu peklowania :D

 

 Piszę oczywiście ogólnie ..............   jak my potrafimy rujnować dobre sposoby już wymyślone i sprawdzone . :facepalm:

 

Przecież o peklowaniu jest już wszystko napisane . Jeżeli z danego sposobu peklowania wędzonka jest za słona to ujmujemy np 1% peklosoli  i sprawdzamy słoność wędzonki  . Taką metodą napewno dojdziemy do swojego progu słoności .  Proste i skuteczne .  Pragnę jeszcze zaznaczyć że : stężenie solanki = czas  peklowania ( ilość dni)

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557217
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przecież o peklowaniu jest już wszystko napisane .

Tak, tylko powstało tyle sposób i sposóbików, że nowi nie mają prawa się w tym wszystkim połapać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557219
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzajmy. Na tym forum propagujemy głównie dwa sposoby peklowania mokrego mięsa na wędzonki:

1. Tradycyjne z zastosowaniem tzw. zalewy "Szunaja".

2. Peklowanie przyspieszone z zastosowaniem tabel opracowanych przez naszych forowiczów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557220
Udostępnij na innych stronach

Nie piszę Mirku o naszym forum.....ale o FB, blogach, grupach i całej czeluści internetu..

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557221
Udostępnij na innych stronach

 Tylko jak tutaj jest ktos "mlody" ,to powinien doznawac te prawidlowe sposoby, a nie te propagowane  na :

 

 

FB, blogach, grupach i całej czeluści internetu..
:hmm:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557223
Udostępnij na innych stronach

Nie każdy tu trafi Annam......

Dziś jeśli coś jest w internecie, traktowane jest jak prawda objawiona. :(

Walczyć z wiatrakami .....to już praktycznie niemożliwe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557225
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie każdy tu trafi Annam...... Dziś jeśli coś jest w internecie, traktowane jest jak prawda objawiona. Walczyć z wiatrakami .....to już praktycznie niemożliwe.

 

A w poście #206 piszesz, że metoda się sprawdza.To się wreszcie zastanów.Walczyć czy popierać bo już sam nie wiem co masz na myśli Mireczku.? :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557227
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem należałoby każdemu "zielonemu" podawać "kawę na ławę" , ale nikt nie ma cierpliwości po raz któryś pisać tego samego . Denerwujemy się , że nie czytają informacji zawartych na stronie i na forum i jest to tylko część prawdy . Dla laika jest rzeczą niemożliwą zapoznać się z takim ogromem informacji i wyłowić i zapamiętać z tego to co istotne i ważne . W miarę zdobywania doświadczenia czytając ten sam tekst zwracamy uwagę na istotne detale , które wcześniej czytaliśmy bez przywiązywania do nich wagi . Według mnie tak to działa i nie ma co się złościć i wymądrzać . Pomijam skrajne przypadki wstrętu do wiedzy i bazowania na tym co gdzieś tam się usłyszało . Serdecznie pozdrawiam "starych" i "młodych". Waldek.????

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557228
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Waldku. Tylko, że sam nie dam rady wszystkiego zrobić. Pracuję jednocześnie nad co najmniej kilkunastoma tematami i po prostu brak czasu. Może ktoś postara się uporządkować sprawy peklowania dla początkujących w formie niedużego, ale treściwego artykułu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557235
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w poście #206 piszesz, że metoda się sprawdza.To się wreszcie zastanów.Walczyć czy popierać bo już sam nie wiem co masz na myśli Mireczku.?

Ta "walka" przysporzyła mi samych wrogów....

Mało kto rozumie, że poświęcamy swój czas aby pomóc, a nie wymądrzać się....i tu jest przysłowiowy pies pogrzebany.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557238
Udostępnij na innych stronach

Żeby wyprostować forum i oczyścić do tylko odpowiednich wiadomości i relacji pozbawionych błędów należało by jak Maxell powiedział, oczyścić z pewnych postów - wpisow. Uporządkować całość. Wiąże się to z usunięciem części historii forum, dorobku forum. To już zmiana ewulucyjna i niemożliwa w realizacji. Można jednak oznaczyć i zakwalifikować jako wartości wg uznania przydatności.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557240
Udostępnij na innych stronach

Usuwanie czegokolwiek z forum nie wchodzi w grę. Trzeba po prostu opracować nowe, oparte głównie na naszych doświadczeniach, materiały dla początkujących. Forowicze, w pierwszej kolejności czytają zazwyczaj najnowsze opracowania, dlatego dodatkowe podwieszenie nowych tematów, czyni forum przejrzystym i funkcjonalnym. Jeśli ktoś ma ochotę na śledzenie historii, dowie się w jaki sposób i w oparciu o jakie działania przebiegała ewolucja danego zagadnienia. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557241
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem należałoby każdemu "zielonemu" podawać "kawę na ławę" , ale nikt nie ma cierpliwości po raz któryś pisać tego samego . Denerwujemy się , że nie czytają informacji zawartych na stronie i na forum i jest to tylko część prawdy . Dla laika jest rzeczą niemożliwą zapoznać się z takim ogromem informacji i wyłowić i zapamiętać z tego to co istotne i ważne

Mam mieszane uczucia dla chcącego nic trudnego , darmowej  wiedzy się nie szanuje (jak wszystkiego co za darmo ),  jakie to forum by nie było (raz więcej banów :) raz mniej lub w ogóle  :D ) to zawsze pomagało początkującym . Wiec w mojej ocenie to kwestia czyiś chęci a tego nie przeskoczymy , jak ktoś nie chce lub wie lepiej    to nasze najszczersze chęci nie pomogą . W sumie wiedza dla tz ."początkujących " jest pogrupowana na forum czy na stronie wiec jest dostępna 

 

oczyścić do tylko odpowiednich wiadomości

Tak .Tylko które to są te odpowiednie i kto to będzie oceniał  :D  :D . Jak znam życie wyszła by zadyma na całego :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557242
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta "walka" przysporzyła mi samych wrogów.... Mało kto rozumie, że poświęcamy swój czas aby pomóc, a nie wymądrzać się....i tu jest przysłowiowy pies pogrzebany.

Nie bardzo się z tym zgadzam Mirku. :D Po prostu my jesteśmy starej daty. Teraz obowiązują inne zasady. Nikogo nie interesuje kto i jak to wszystko robi - ważne, że wszystko działa. 

Popatrz na moje prośby dotyczące choćby poklepania Pana S. Myślisz, że coś się zmieniło? Klepią ci, którzy to robili wcześniej, gdyż wiedzą, że to m.in. wiąże się z nowymi materiałami na forum, możliwością zmiany strony głównej, czy choćby nadaniem rozpędu naszej giełdzie. To zaledwie kilkanaście osób. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557245
Udostępnij na innych stronach

Ale to nie ten temat. Potem tutaj posprzątam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557246
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie bardzo się z tym zgadzam Mirku. Po prostu my jesteśmy starej daty. Teraz obowiązują inne zasady. Nikogo nie interesuje kto i jak to wszystko robi - ważne, że wszystko działa. 

Taaa.... Jak wyłączyłem blog, to się afera zrobiła i usłyszałem że to NIE FAIR  z mojej strony....

Nie żądam od osób korzystających z mojej wiedzy i pracy którą w blog włożyłem, aby coś u mnie kupili, ale byłoby mi miło.....Takie COŚ za COŚ.

 

To jeszcze o*cenzura* dostałem.... :facepalm: ....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557251
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś postara się uporządkować sprawy peklowania dla początkujących w formie niedużego, ale treściwego artykułu?
A pigułka Rogera ??? dla początkujących i nie tylko........ idealna ściąga - dla chcących więcej AD i strona główna - i .........dalej forum........

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557255
Udostępnij na innych stronach

Nie każdy od razu wie czego i gdzie szukać .

:thumbsup: to prawda ,  proponuje kotlet mielony :D

 

  Maxwell będzie sprzątał to off top:

"Do restauracji  przychodzi para . Kelner podaje kartę dań . I odchodzi po chwili pojawia się przy  stoliku i oczekuje na zamówienie .

Kobieta :

poproszę zrazy po nelsońsku .. nie .. nie  kotlet schabowy . nie nie  udko pieczone nie nie chyba wezmę stek z polędwicy  nie nie raczej de volaille   nie nie.....

Kelner 

pochyla się  nad kobietą  i dyskretnie szepce do ucha : proponuje  kotlet mielony będzie Pani miała wszystko :D :D :D

 

 

 

 

Maxell, dnia 04 Lip 2017 - 13:00, napisał: Może ktoś postara się uporządkować sprawy peklowania dla początkujących w formie niedużego, ale treściwego artykułu? A pigułka Rogera ??? dla początkujących i nie tylko........ idealna ściąga - dla chcących więcej AD i strona główna - i .........dalej forum..

 

Problem chyba jest gdzie indziej : w nas . Jak mam coś zrobić nowego  zwłaszcza sam bez pomocy i oka mentora to się boję czy dobrze robię , czy tak , czy wyjdzie , a na koniec okazuje się żę to takie proste i nie Święci garki lepią :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/9/#findComment-557261
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.