Woytas Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 3 Marca 2018 Może nie jasno się wyraziłem, konkretnie to sytuacja dotyczy kiełbasy wędzonej 4h 60st 1h 70st 1h 80stw środku niestety nie udało mi się uzyskać upragnionych 70st (w kiełbasie 30mm jelito) a jedynie 55stkiełbasa w środku jest zmieniona termicznie ale ewidentnie nie do końca (półsurowa) czy mimo że kiełbasa osiągnęłą temp pow. 30st (czyli tam się chyba jakaś "gnida" rozwija) a niedoszła do temp pow. 70st (gdzie te "gnidy" giną)jest bezpieczna do spożycia ?Może w niewłaściwym miejscu masz termometr w wędzarni, albo po prostu jest do d..y. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-590680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 3 Marca 2018 z tą sauną to może być bo w wędzarni wszystko gorące, tylko nie mięso, podobnie było w saunie kluczyk metalowy mega gorący a ja... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-590687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 3 Marca 2018 Jesteś blisko wyjaśnienia. Forum nie sejm, ściemy nie ma. W suchych warunkach człowiek potrafi się schłodzić, a kiełbasa również. Zaczynasz dobrze kumać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-590701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukii Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 8 Marca 2018 Witam Przeczytałem wiele postów na ten temat i nic , może Panowie pomogą :-)Wędzarnia wygrzana ,w palenisku dużo żaru ,wkładam wędzonki i w momencie wędzarnia stygnie.Chcąc nie chcąc muszę dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą .Będę wdzięcznyPozdrawiam Skoro idzie dym to znaczy że masz za mały przepływ powietrza. Jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć większej ilości tlenu do paleniska postaw wyższy komin co spowoduje większy cug i problem z dużą ilością dymu zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) postaw wyższy komin co spowoduje większy cug i problem z dużą ilością dymu zniknie Kolego Lukii jak już musisz coś doradzić , to doradzaj dobrze - jak nie masz pojęcia to nie doradzaj źle Adam następnym razem do dopiekania kiełbasy daj temp.90 i podnieś wilgotność (jak radzi andy) - 40-45 min i powinno być 68 w kiełbasie Edytowane 8 Marca 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 8 Marca 2018 A jak wy wędzicie kiełbasę z wędzonkami np. kiełbasę chce potem dopiec bo wiadomo kiełbasa potrzebuje 2 godziny plus dopiekanie a wędzonki chce tylko do koloru i do parzenia ale to ok 6 godzin.Czy wy kiełbasę później władacie, ale co z osuszaniem czy jak?, tak z ciekawości pytam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 8 Marca 2018 Wszystko zależy od ilości i na początek robię kiełbasy a na drugi dzień lub zaraz po kiełbasach wkładam wędzonki. Czasami wędzę razem potem wyciągam kiełbasy parze i podwędzam na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukii Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 9 Marca 2018 @binio1111, postaw wyższy komin co spowoduje większy cug i problem z dużą ilością dymu zniknie Kolego Lukii jak już musisz coś doradzić , to doradzaj dobrze - jak nie masz pojęcia to nie doradzaj źle Adam następnym razem do dopiekania kiełbasy daj temp.90 i podnieś wilgotność (jak radzi andy) - 40-45 min i powinno być 68 w kiełbasie Skoro się mylę to proszę mnie popraw. U znajomego gdzie wędzę od 10 lat tak to rozwiązaliśmy i działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Lukii! bardzo ciekawie zaproponował rozwiązanie problemu. Wstawić wyższy komin i dostarczyć więcej tlenu do paleniska. Może rzeczywiście czas zacząć palić w Borniaku i wszystko będzie dopieczone. Edytowane 9 Marca 2018 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 9 Marca 2018 Wszystko zależy od ilości i na początek robię kiełbasy a na drugi dzień lub zaraz po kiełbasach wkładam wędzonki. Czasami wędzę razem potem wyciągam kiełbasy parze i podwędzam na koniec.A można by tak zrobić, wędzić z wędzonkami kiełbasę, jak nabierze odpowiedniego koloru wyciągam, czekam aż wędzonki nabiorą odpowiedniego koloru ,wyciągam wędzonki, wkładam kiełbasę i dopiekam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 9 Marca 2018 Może być i tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) Przede wszystkim należy planować jakie wyroby jakie chce się robić. Kiełbasa, to okres przeważnie 24 godzin, a peklowamie od trzech dni do tygodnia i więcej. Jeżeli już musimy wędzić razem należy zgrać procesy jak pisałem. Edytowane 9 Marca 2018 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-591460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Żeby nie zakładać nowego tematu, napiszę tutaj. Co poszło nie tak? Kiełbasa robiona wg receptury na żywiecką z PW 16.Osłonki fi 55.Wędzona przez 2,5 godz. w temp, 55-65 C. Parzona przez 50 min. w temp. 69-71 C.I wyszło coś takiego. Edytowane 30 Maja 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) 1.Jakiego tłuszczu użyłeś.?2.Na jakim sitku mieliłeś .tłuszcz i na jakiej maszynce? Wędź w temp. 45 -55 C Edytowane 30 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) 1.Jakiego tłuszczu użyłeś.?Tłuszcz to była słonina kupiona w Stokrotce. 2.Na jakim sitku mieliłeś .tłuszcz i na jakiej maszynce?Tłuszcz był podmrożony i mielony na sitku 13 mm. W PW 16 jest sitko 10 mm.Do momentu zakończenia wędzenia nie było żadnych podcieków, kiełbasa wyglądała bardzo dobrze.Dopiero po parzeniu tak się porobiło. Wędź w temp. 45 -55 CW PW 16 jest żeby wędzić gorącym dymem. Edytowane 30 Maja 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Powodem jest zastosowanie słoniny.Jeśli już słonina to tylko karkowa a takiej nie kupisz w markecie.Podmrożenie nic nie daCo do wędzenia to rób jak uważasz.Ja Ci podałem jak ja wędzę. Edytowane 30 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Co do wędzenia to rób jak uważasz.Ja Ci podałem jak ja wędzę.Ja rozumiem. Ale po wędzeniu kiełbasa wyglądała bardzo dobrze. Nie było żadnego podcieku. Dopiero po parzeniu tak wyszło. Jeśli już słonina to tylko karkowa a takiej nie kupisz w markecie.A jakby tak zastosować tłuszcz z podgardla? Edytowane 30 Maja 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) To jest sprawa drugorzędna choć temp.parzenia była jeszcze wyższa od temp. wędzenia i wyciek się ujawnił.Powodem jest użycie miękkiej słoniny.Na drugi raz użyj podgardla,albo słoniny karkowej.Wędzenie gorące zaczyna się powyżej 22ºC i dzieli się na wędzenie dymem ciepłym i gorącym.https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniuA w czasie wędzenia to przypadkiem nie kapał Ci tłuszcz? Edytowane 30 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 30 Maja 2021 A w czasie wędzenia to przypadkiem nie kapał Ci tłuszcz? Kapać to nie kapał. Może kiełbasa lekko się pociła, ale minimalnie. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 30 Maja 2021 Myślę ,że jak zastosujesz się do moich porad to następna sztanglówka będzie udana. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 30 Maja 2021 Na drugi raz użyj podgardla,albo słoniny karkowej Todek - też to kiedyś przerobiłem na kabanosach , Słonina Cię załatwiła Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 30 Maja 2021 Co poszło nie tak? Kiełbasa robiona wg receptury na żywiecką z PW 16. Moim zdaniem może też być mięso szprycowane.Sam się na takie ostatnio naciąłem.Nie tylko kiełbasy, ale też szynka miała takie wycieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 30 Maja 2021 Przyczyny1. Nieumiejętność oceny kleistości mięsa.2. Nieprawidłowa kolejność mieszania.3. Zbyt mocno rozdrobniony tłuszczZrób podsuszanie batonów do utraty 25-30 % masy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 30 Maja 2021 1. Nieumiejętność oceny kleistości mięsa. To znaczy, że co, że za mało mieszałem wp. I? 2. Nieprawidłowa kolejność mieszania. To akurat na pewno nie. Kolejność była zgodna z recepturą. 3. Zbyt mocno rozdrobniony tłuszcz Wg PW tłuszcz rozdrabnia się na sitku 10 mm, ja rozdrobniłem na 13 mm. Zrób podsuszanie batonów do utraty 25-30 % masy. Suszą się. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 30 Maja 2021 Bagno, dnia 30 Maj 2021 - 21:05, napisał: 1. Nieumiejętność oceny kleistości mięsa. To znaczy, że co, że za mało mieszałem wp. I? Na zlocie w Napoleonowie wyjaśnię. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/16/#findComment-709482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.