sverige2 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 16 Marca 2018 Ja też się zgadzam, z Wami obu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 16 Marca 2018 czy wędzenia płynem To nie jest wędzenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 16 Marca 2018 To są wędzonki pieczonki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 16 Marca 2018 To nie jest wędzenie. Czym tak naprawdę jest wędzenie?Temperatura, dym i czas? Jeśli tak, to wędzenie wodnym roztworem dymu jest wędzeniem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 16 Marca 2018 wędzić «poddawać mięso, ryby lub sery działaniu dymu z palącego się drewna w celu ich odwodnienia oraz nadania smaku i trwałości»[Dodano: 16 mar 2018 - 11:21]Swoją drogą w tytule tematu słowo "wędzenie" powinno być wzięte w cudzysłów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 16 Marca 2018 Nigdzie nie piszemy, że to jest prawdziwe wędzenie. To jest zabieg, nadający mięsu lub jego przetworom aromatu dymu wędzarniczego. To wystarcza, by zaspokoić gusta ludzi nie posiadających wędzarni z prawdziwego zdarzenia.Sprawdziłem na jednym preparacie i jestem zadowolony z wyników. Teraz czas na ;preparat od Mirka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 16 Marca 2018 Sprawdziłem na jednym preparacie i jestem zadowolony z wyników. Czyli co ociec prać tzn. pryskać ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 16 Marca 2018 A ja i tak kiedyś sobie flaczki pomoczę przed nadziewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 16 Marca 2018 Po sprawdzeniu pozostałych preparatów, rozmowach z technologami, opracujemy tutaj wskazówki i instrukcje używania tych płynnych PDW w domowej produkcji masarskiej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 16 Marca 2018 Napewno nie zastapi to wedzarni ..ale jest alternatywa dla tych co robia swoje domowo w niewielkich ilosciach a do tego maja brak mozliwosci jakiegokolwiek wedzenia lub znaczne ograniczenia , , ja bede kozystala z tego zima , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 16 Marca 2018 Napewno nie zastapi to wedzarni ..ale jest alternatywa dla tych co robia swoje domowo w niewielkich ilosciach a do tego maja brak mozliwosci jakiegokolwiek wedzenia lub znaczne ograniczenia , , ja bede kozystala z tego zima , Zwłaszcza, że mało kto wie co tak naprawdę znajduje się w tych magicznych buteleczkach.Wyjaśniam, za:Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, Katedrą Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością,SGGW w Warszawie, Zakładem Higieny i Zarządzania Jakością Żywności,Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu,Właścicielem Zakładu Mięsnego w Jasiołce: "Preparat Dymu Wędzarniczego (PDW) - jest to skoncentrowany dym, który otrzymuje się przez kondensacje lub ekstrakcje składników ze świeżo wytworzonego dymu z naturalnego drewna. Wytworzony preparat dymu zawiera w roztworze wodnym wszystkie rozpuszczalne w wodzie składniki dymu oraz nierozpuszczalne pozostałe składniki, które w procesie sedymentacji (osadzania się) lub filtracji są oddzielane podczas składowania. Wraz ze składnikami stałymi usuwane są także wszystkie materiały smoliste łącznie z wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi." Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgadzam się z Tobą Elektro jak już pisałem jest to alternatywa dla tych co nie mogą lub sytuacjach awaryjnych i to wszystko dywagacja czy to jest wędzenie czy nie powiedziałem czysto Akademicka dyskusja bo każdy z nas wie że wędzeniem w dosłownym słowa tego znaczeniu tej czynności nazwać nie można Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 16 Marca 2018 Powiem baco ze sie zgadzam ..to jak palenie elektonicznych papierosow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 16 Marca 2018 Każdy musi mieć możliwość wyboru, jeśli takowa istnieje.Niebawem zakładamy dwa nowe działy:1. Produkty ekologiczne2. Grill i BBQBędą je prowadzili specjaliści w tym zakresie, których przedstawię. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 16 Marca 2018 Zakazu nie ma przecież, każdy ma swój rozum. Nie wiem tylko czy to jeszcze aktualne: "Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny. Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę. Sami przejęliśmy ster i już widać owoce podjętych decyzji. Niezatarte wspomnienia podczas robienia wędlin i ich wędzenia, pierwsze kosztowanie własnoręcznie wyprodukowanej wędzonki, opinie najbliższych, uznanie wśród członków naszej Braci. To wszystko składa się na specyficzny klimat w jakim żyjemy, gdzie czas liczy się "od wędzenia do wędzenia. Ale przede wszystkim, jemy tylko to, co jest naprawdę smaczne i zdrowe" Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 16 Marca 2018 Maxell Powiem tak dobrze że na naszym forum porusza się wiele aspektów dotyczących przetwarzanie mięska i nie tylko wszak każdy ma prawo wyboru a wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła I tak trzymać Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 16 Marca 2018 Uuu - ekologia - ale się będzie działooo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 16 Marca 2018 Czasy się zmieniają, a my w końcu nie jesteśmy zatwardziałymi fundamentalistami. Jeśli coś jest bezpieczne, może pomóc i uszczęśliwić spore grono osób, to stosujmy to wg swego uznania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 16 Marca 2018 Uuu - ekologia - ale się będzie działooo Tak, na zlocie w Zakopanem naszym gościem był Kol. Paweł Krajmas, Prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia, który obiecał pomoc w rozkręceniu tematu.Drugim gościem był Kolega Grzegorz Kazubski. Ten z kolei obiecał zając się tamatem BBQ i Grilla. Kto zacz - wystarczy wklepać w Google. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 16 Marca 2018 Skład dymu to w większości woda.Dym w płynie, to też woda + rozpuszczony w niej dym.Wychodzi na jedno. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 16 Marca 2018 No to kochani czas rozbierać "pomniki" i "kibelki" a zacząć budować kabiny prysznicowe. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 16 Marca 2018 Nie idźmy tą drogą.Kto ma wędzarnię wędzi, kto nie ma i nie będzie miał, może sobie malować.Generalni chodzi o uświadomienie, że wersja z malowaniem to nie chemia, bo takie stawiane są zarzuty. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 16 Marca 2018 wędzić «poddawać mięso, ryby lub sery działaniu dymu z palącego się drewna w celu ich odwodnienia oraz nadania smaku i trwałości» Każdy musi mieć możliwość wyboru, jeśli takowa istnieje. Zakazu nie ma przecież, każdy ma swój rozum. Nie wiem tylko czy to jeszcze aktualne: "Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny. Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę. Sami przejęliśmy ster i już widać owoce podjętych decyzji. Niezatarte wspomnienia podczas robienia wędlin i ich wędzenia, pierwsze kosztowanie własnoręcznie wyprodukowanej wędzonki, opinie najbliższych, uznanie wśród członków naszej Braci. To wszystko składa się na specyficzny klimat w jakim żyjemy, gdzie czas liczy się "od wędzenia do wędzenia. Ale przede wszystkim, jemy tylko to, co jest naprawdę smaczne i zdrowe" Przepraszam że jako zwykły użytkownik zabieram głos w tak ważnym temacie, ale uważam że nie każdy musi mieć to co chce. Nie będę rozwijał tematu aby nie zszedł na niepożądane tutaj tory. Wydawało mi się że tutaj właśnie znalazłem tradycję robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek. Teraz może się okazać że przez przesadzony i źle rozumiany liberalizm cała kilkunastowieczna tradycja weźmie w łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 16 Marca 2018 Teraz może się okazać że przez przesadzony i źle rozumiany liberalizm cała kilkunastowieczna tradycja weźmie w łeb. To nie to żebym się wymądrzał, uważam,że ta tradycja już bierze w łeb, kiedyś wędzono wszędzie bo każdy lub prawie coś tam chował coś wędził itp a teraz?sam widzisz i to czy My uparcie będziemy stać na straży tradycji czy też pokażemy wszystkie aspekty i pozwolimy na wybór wszak każdy zrobi po swojemu tak jak każdy ma prawo do swego zdania a i wyboru też. I na koniec postępu i zmian nie zatrzymasz bo to tak jakbyś chciał Wisłę kijem zawrócić. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) postępu i zmian nie zatrzymaszDla mnie postęp, to np. wędzarnia z dymogeneratorem i elektroniką zamiast beczki i paleniska a nie przemysłowo produkowany "dym" w płynie, tylko po to żeby umożliwić producentom żywności kolejny sposób na obniżenie produkcji. Takie malowane jest w sklepie. Nie trzeba do tego wiedzy, tradycji itd. Równie dobrze postępem można nazwać mączki sojowe i inne wynalazki. Edytowane 16 Marca 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/14/#findComment-592267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.