Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 622
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

czy wędzenia płynem

To nie jest wędzenie.  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

To nie jest wędzenie. 

Czym tak naprawdę jest wędzenie?

Temperatura, dym i czas?

 

Jeśli tak, to wędzenie wodnym roztworem dymu jest wędzeniem. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

wędzić «poddawać mięso, ryby lub sery działaniu dymu z palącego się drewna w celu ich odwodnienia oraz nadania smaku i trwałości»


[Dodano: 16 mar 2018 - 11:21]

Swoją drogą w tytule tematu słowo "wędzenie" powinno być wzięte w cudzysłów.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Nigdzie nie piszemy, że to jest prawdziwe wędzenie. To jest zabieg, nadający mięsu lub jego przetworom aromatu dymu wędzarniczego. To wystarcza, by zaspokoić gusta ludzi nie posiadających wędzarni z prawdziwego zdarzenia.

Sprawdziłem na jednym preparacie i jestem zadowolony z wyników. Teraz czas na ;preparat od Mirka. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Sprawdziłem na jednym preparacie i jestem zadowolony z wyników.

 

Czyli co ociec prać  :facepalm:  tzn. pryskać  :D ?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Po sprawdzeniu pozostałych preparatów, rozmowach z technologami, opracujemy tutaj wskazówki i instrukcje używania tych płynnych PDW w domowej produkcji masarskiej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Napewno nie zastapi to wedzarni ..ale jest alternatywa dla tych co robia swoje domowo w niewielkich ilosciach a do tego maja brak mozliwosci jakiegokolwiek wedzenia lub znaczne ograniczenia , , ja bede kozystala z tego zima , 

 

 

Napewno nie zastapi to wedzarni ..ale jest alternatywa dla tych co robia swoje domowo w niewielkich ilosciach a do tego maja brak mozliwosci jakiegokolwiek wedzenia lub znaczne ograniczenia , , ja bede kozystala z tego zima , 

Zwłaszcza, że mało kto wie co tak naprawdę znajduje się w tych magicznych buteleczkach.

Wyjaśniam, za:

Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, Katedrą Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością,

SGGW w Warszawie, Zakładem Higieny i Zarządzania Jakością Żywności,

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu,

Właścicielem Zakładu Mięsnego w Jasiołce:

 

"Preparat Dymu Wędzarniczego (PDW) - jest to skoncentrowany dym, który otrzymuje się przez kondensacje lub ekstrakcje składników ze świeżo wytworzonego dymu z naturalnego drewna. Wytworzony preparat dymu zawiera w roztworze wodnym wszystkie rozpuszczalne w wodzie składniki dymu oraz nierozpuszczalne pozostałe składniki, które w procesie sedymentacji (osadzania się) lub filtracji są oddzielane podczas składowania. Wraz ze składnikami stałymi usuwane są także wszystkie materiały smoliste łącznie z wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi."

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Zgadzam się z Tobą Elektro jak już pisałem jest to alternatywa dla tych co nie mogą lub sytuacjach awaryjnych i to wszystko dywagacja czy to jest wędzenie czy nie powiedziałem czysto Akademicka dyskusja bo każdy z nas wie że wędzeniem w dosłownym słowa tego znaczeniu tej czynności nazwać nie można Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Powiem baco ze sie zgadzam ..to jak palenie elektonicznych papierosow :facepalm:  :D

Każdy musi mieć możliwość wyboru, jeśli takowa istnieje.

Niebawem zakładamy dwa nowe działy:

1. Produkty ekologiczne

2. Grill i BBQ

Będą je prowadzili specjaliści w tym zakresie, których przedstawię.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Zakazu nie ma przecież, każdy ma swój rozum. :) Nie wiem tylko czy to jeszcze aktualne:

 

"Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie  z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny.  Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę. Sami przejęliśmy ster i już widać owoce podjętych decyzji. 

Niezatarte wspomnienia podczas robienia wędlin i ich wędzenia, pierwsze kosztowanie własnoręcznie wyprodukowanej wędzonki, opinie najbliższych, uznanie wśród członków naszej Braci. To wszystko składa się na specyficzny klimat w jakim żyjemy, gdzie czas liczy się "od wędzenia do wędzenia. Ale przede wszystkim, jemy tylko to, co jest naprawdę smaczne i zdrowe"

 

Smacznego. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Maxell Powiem tak dobrze że na naszym forum porusza się wiele aspektów dotyczących przetwarzanie mięska i nie tylko wszak każdy ma prawo wyboru a wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła I tak trzymać

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Czasy się zmieniają, a my w końcu nie jesteśmy zatwardziałymi fundamentalistami. :D Jeśli coś jest bezpieczne, może pomóc i uszczęśliwić spore grono osób, to stosujmy to wg swego uznania. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Uuu - ekologia - ale się będzie działooo

Tak, na zlocie w Zakopanem naszym gościem był Kol. Paweł Krajmas, Prezes Stowarzyszenia Polska Ekologia, który obiecał pomoc w rozkręceniu tematu.

Drugim gościem był Kolega Grzegorz Kazubski. Ten z kolei obiecał zając się tamatem BBQ i Grilla. Kto zacz - wystarczy wklepać w Google. ;) 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Skład dymu to w większości woda.

Dym w płynie, to też woda + rozpuszczony w niej dym.

Wychodzi na jedno.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No to kochani czas rozbierać "pomniki" i "kibelki" a zacząć budować kabiny prysznicowe. :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Nie idźmy tą drogą.

Kto ma wędzarnię wędzi, kto nie ma i nie będzie miał, może sobie malować.

Generalni chodzi o uświadomienie, że wersja z malowaniem to nie chemia, bo takie stawiane są zarzuty. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

 

 

wędzić «poddawać mięso, ryby lub sery działaniu dymu z palącego się drewna w celu ich odwodnienia oraz nadania smaku i trwałości»

 

 

 

Każdy musi mieć możliwość wyboru, jeśli takowa istnieje.

 

 

 

Zakazu nie ma przecież, każdy ma swój rozum.  Nie wiem tylko czy to jeszcze aktualne:   "Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. W ten sposób chcemy przeciwstawić się ogarniającej rynek mięsa, pogoni za zyskiem. Pokazać, że nie chcemy zaakceptować metod, zgodnie  z którymi, na skalę przemysłową produkuje się obecnie wędliny.  Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską, gdzie jest jedynie miejsce na chemię i wodę. Sami przejęliśmy ster i już widać owoce podjętych decyzji.  Niezatarte wspomnienia podczas robienia wędlin i ich wędzenia, pierwsze kosztowanie własnoręcznie wyprodukowanej wędzonki, opinie najbliższych, uznanie wśród członków naszej Braci. To wszystko składa się na specyficzny klimat w jakim żyjemy, gdzie czas liczy się "od wędzenia do wędzenia. Ale przede wszystkim, jemy tylko to, co jest naprawdę smaczne i zdrowe"  

 

Przepraszam że jako zwykły użytkownik zabieram głos w tak ważnym temacie, ale uważam że nie każdy musi mieć to co chce. Nie będę rozwijał tematu aby nie zszedł na niepożądane tutaj tory. Wydawało mi się że tutaj właśnie znalazłem tradycję robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek. Teraz może się okazać że przez przesadzony i źle rozumiany liberalizm cała kilkunastowieczna tradycja weźmie w łeb. 

 

 

Teraz może się okazać że przez przesadzony i źle rozumiany liberalizm cała kilkunastowieczna tradycja weźmie w łeb. 
To nie to żebym się wymądrzał, uważam,że ta tradycja już bierze w łeb, kiedyś wędzono wszędzie bo każdy lub prawie coś tam chował coś wędził itp a teraz?sam widzisz i to czy My uparcie będziemy stać na straży tradycji czy też pokażemy wszystkie aspekty i pozwolimy na wybór wszak każdy zrobi po swojemu tak jak każdy ma prawo do swego zdania a i wyboru też. I na koniec postępu i zmian nie zatrzymasz bo to tak jakbyś chciał Wisłę kijem zawrócić. ;)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

postępu i zmian nie zatrzymasz

Dla mnie postęp, to np. wędzarnia z dymogeneratorem i elektroniką zamiast beczki i paleniska a nie przemysłowo produkowany "dym" w płynie, tylko po to żeby umożliwić producentom żywności kolejny sposób na obniżenie produkcji. Takie malowane jest w sklepie. Nie trzeba do tego wiedzy, tradycji itd. Równie dobrze postępem można nazwać mączki sojowe i inne wynalazki.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.