grzech25 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 16 Marca 2018 To nie to żebym się wymądrzał, uważam,że ta tradycja już bierze w łeb, kiedyś wędzono wszędzie bo każdy lub prawie coś tam chował coś wędził itp a teraz? To po części możemy zawdzięczać wprowadzeniu obostrzeniom indywidualnej sprzedaży żywca przez rolników.Na wsi, w której od rodzinki zaopatrywałem się w "blondynki" już nikt nie hoduje świnek. Z jednej strony markety a z drugiej restrykcyjne państwo i mamy efekty.Kiedyś wystarczyło zajechać do dowolnej wsi i nie było problemów ze zdobyciem nie przemysłowego mięska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 16 Marca 2018 Maxell dziś wrzucę kilka fotek niestety dopiero teraz znalazłem troche czasu po przyjeździe ze zlotu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 16 Marca 2018 Ok. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) postępu i zmian nie zatrzymaszDla mnie postęp, to np. wędzarnia z dymogeneratorem i elektroniką zamiast beczki i paleniska a nie przemysłowo produkowany "dym" w płynie, tylko po to żeby umożliwić producentom żywności kolejny sposób na obniżenie produkcji. Takie malowane jest w sklepie. Nie trzeba do tego wiedzy, tradycji itd. Równie dobrze postępem można nazwać mączki sojowe i inne wynalazki. Dokładnie. Mam do czynienia z tym wynalazkiem w pracy na co dzień i to mi wystarczy. Edytowane 16 Marca 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 16 Marca 2018 Jeśli w lidlu kupisz wędzony boczek to to jest tak wędzone, koszta są mniejsze i mniej czasu produkcji. Mysle ze warzywa i owoce są traktowane czymś gorszym niż roztworem dymnym. Wszedzie sprzedają to jak keczup, znaczy ze było testowane i nie stwarza zagrorzeniu ludziom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 16 Marca 2018 Mysle ze warzywa i owoce są traktowane czymś gorszym niż roztworem dymnym Też tak myślę i dlatego owoce kupuję bezpośrednio u zaufanego rolnika, oczywiście owoce są sezonowe tak jak i warzywa i spożywam je sezonowo tak jak natura je stworzyła. W styczniu nie mam ochoty na truskawki, maliny czy pomidory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 16 Marca 2018 Jeśli w lidlu kupisz wędzony boczek to to jest tak wędzone, koszta są mniejsze i mniej czasu produkcji. Mysle ze warzywa i owoce są traktowane czymś gorszym niż roztworem dymnym.Wszedzie sprzedają to jak keczup, znaczy ze było testowane i nie stwarza zagrorzeniu ludziomPodobnie jak informacja na etykiecie "aromat identyczny z naturalnym". W takim razie dlaczego nie naturalny jak identyczny?. Ano dlatego żeby było szybciej i taniej. Właśnie dlatego zacząłem przygodę z wędzeniem, mając dość masówki i smaku przypominającego produkt jaki chciałem kupić. Nic nie zastąpi tradycyjnego dymienia. Natrysk da tylko namiastkę którą można kupić w byle sklepie, więc po co to robić w domu.Jak nie miałem możliwości wędzenia to starałem się kupować w sklepach które sprzedawały dobre jakościowo wędliny. Pewnie że jest drożej, ale smak i aromat to wynagradzało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 16 Marca 2018 (edytowane) Zgodnie z obietnicą wrzucam kilka fotek z eksperymentu Maxella ze zlotu w Zakopanem : polędwiczka i polędwica surowe i po sparzeniujeśli chodzi o smak to akceptowalny, jest to ,,jakaś " alternatywa dla osób które nie maja dostępu do wędzarni ale nie zastąpi to smaku tradycyjnie wędzonej wędliny .Taka jest moja opinia i tego będę się trzymał każdy musi na własnej skórze się przekonać czy mu taki smak wędlin odpowiada. Edytowane 16 Marca 2018 przez Maniek96 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 16 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 16 Marca 2018 Od czego są te dziury w polędwicy?. Rozmrażane po nastrzyku i parzeniu ?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 17 Marca 2018 Tak wygląda mój wyrób wykonany metodą "Piekarnikowego mokrego dymienia" . Smak jest taki, że ten kto jest nieświadom nie jest w stanie rozróżnić sposobu i metody wykonania, zapewniam, a jak koledzy wiedzą "czepliwy" jestem, i do nowicjuszy nie należę, więc spokojniej trochę, bo wszystko powinno zachować swe proporcje i wymiar, a przede wszystkim metodę należy rozpoznać i się tego nauczyć Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 17 Marca 2018 jak koledzy wiedzą "czepliwy" jestem, i do nowicjuszy nie należę Oj tak, słuszna racja najracniejsza. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 17 Marca 2018 Oj tak, słuszna racja najracniejsza. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 17 Marca 2018 W styczniu nie mam ochoty na truskawki, maliny Akurat mrożone są godne uwagi i ja bym je polecał. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 17 Marca 2018 Tak wygląda mój wyrób wykonany metodą "Piekarnikowego mokrego dymienia" . Smak jest taki, że ten kto jest nieświadom nie jest w stanie rozróżnić sposobu i metody wykonania, zapewniam, a jak koledzy wiedzą "czepliwy" jestem, i do nowicjuszy nie należę, więc spokojniej trochę, bo wszystko powinno zachować swe proporcje i wymiar, a przede wszystkim metodę należy rozpoznać i się tego nauczyć Dokładnie tak jest jak piszesz, trzeba się nauczyć, tak samo jak poprawnego wędzenia w wędzarni.Jeśli wędzenie dymem w płynie wykona się źle, wyrób jest byle jaki. Mięso MUSI BYĆ SUCHE.....inaczej nic z tego dobrego nie będzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 17 Marca 2018 Temat ciekawy ale zastanawiam się że stosując "dym w płynie" nie będziemy różnić się już chyba niczym od produkcyjnych molochów produkujących dziesiątki, jak nie setki ton wyrobów dziennie Tak na marginesie.... czy ktoś poda jawnie skład dymu w płynie? czy jest to tak wielka tajemnica że lepiej ją nie zdradzać bo niby tajemnica, bo konkurencja, a w rzeczywistości tablica Mendelejewa Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 17 Marca 2018 W styczniu nie mam ochoty na truskawki, malinyAkurat mrożone są godne uwagi i ja bym je polecał. Miałem na myśli te piękne świeże, te które wyglądają jak z plastiku. W czasach PRL-u były takie różne owoce do dekoracji na stół Warzywa czy owoce mrożone, suszone, kiszone czy jakieś konfitury to jak najbardziej mieszczą się w moim jadłospisie Oczywiście takie, które nie mają w składzie niepożądanych składników. Dawno temu kupując słoiczek chrzanu przeczytałem jego skład, oprócz chrzanu było tam 21 innych składników. Od tej pory sam tarłem chrzan, przyprawiałem i ładowałem do słoiczka. Teraz już można kupić dobry chrzanik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 17 Marca 2018 Tak na marginesie.... czy ktoś poda jawnie skład dymu w płynie? czy jest to tak wielka tajemnica że lepiej ją nie zdradzać bo niby tajemnica, bo konkurencja, a w rzeczywistości tablica Mendelejewa Nie wiedzę żadnego problemu, to wręcz mój obowiązek jako sprzedawca. Płyn.pdf Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 17 Marca 2018 Teraz już można kupić dobry chrzanik JA wiem, ze to dziwne pytanie, ale mozesz podac firme tego dobrego chranu. U nas bazujemy glownie na chrzanie wlasnie sloikowym. Zdazylo mi sie kupic taki sloikowy chrzan i zrobilam z buraczkami. No kolor pokazal mi , ze w skladzie bylo mleko w proszku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 17 Marca 2018 Temat ciekawy ale zastanawiam się że stosując "dym w płynie" nie będziemy różnić się już chyba niczym od produkcyjnych molochów produkujących dziesiątki, jak nie setki ton wyrobów dziennie Nie różnimy się od nich choćby tym, że stosujemy takie dodatki jak peklosól. To jedno. Druga sprawa - proszę czytać uważnie. Ten temat nie dotyczy wszystkich, a jedynie osób, które chcą mieć namiastkę wędzonek, nie mając możliwości wędzenia.Nie jest absolutnie nakazem stosowania PDW, a informuje o efektach domowego użycia tego poreparatu. Jeśli kogoś nie interesuje, proszę tutaj po prostu nie zaglądać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 17 Marca 2018 nie będziemy różnić się już chyba niczym od produkcyjnych molochów produkujących dziesiątki, jak nie setki ton wyrobów dziennie To za daleko idący "skrót" - trzeba pamiętać, że my oprócz peklosoli nie używamy dziesiątków chemicznych (i nie tylko) dodatków funkcjonalnych. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 17 Marca 2018 http://www.firmymiesne.pl/artykul/wedzenie-wedlin-tradycyjnych-rewelacyjne-rozwiazanie-czyli-plynne-wedzenie,847 Cytat z artykułu : „ Proces atomizacji pozwala wędzić zarówno na ciepło jak i na zimno, a także doskonale nadaje się do popularnego wędzenia w czasie parzenia. „Wędzenie podczas parzenia - czy ktoś próbował ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 18 Marca 2018 Proces atomizacji pozwala wędzić zarówno na ciepło jak i na zimno, a także doskonale nadaje się do popularnego wędzenia w czasie parzenia. „ To dotyczy wędzenia w przemysłowym atmosie i raczej w warunkach domowych nie da się tego osiągnąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 18 Marca 2018 Dzięki Miro za zamieszczenie karty charakterystyki produktu, widać że rzetelnie podchodzisz do wszelkich tematów Maxell, źle odebrałeś to co napisałem, a właściwie to źle sobie zinterpretowałeś, podałem swoje wątpliwości, a nie negatywne odczucia.... każdy jest dorosły i wie co jest dobre, a co złe. Wirus, prawidłowy tok myślenia, myślę podobnie, byłem tylko ciekaw odpowiedzi mądrzejszych odemnie. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 19 Marca 2018 Nie wiedzę żadnego problemu, to wręcz mój obowiązek jako sprzedawca. Płyn.pdf 3,64 MB 28 Ilość pobrań Szukałem w necie i nie znalazłem - dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 19 Marca 2018 Nie wiem.Może poszukaj na stronie producenta.Ja dokument dostałem wraz z towarem i udostępniłem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/15/#findComment-592620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.