Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na prośbę - zlotowiczów wstawiam jak wykonaliśmy kimchi ananasowe  ;)

 

Kimchi z ananasa- zlotowe

ilość podaję mniej więcej na 3 – 4 ananasy w zależności od wielkości

 

1. Ananas obrany i pocięty w kostki – takie na jeden gryz

 

2. Zalewa ( marynata) :

ok 0,5 l kimchi – dojrzałego

sos ostrygowy – ok 150 ml

jałko ( lub gruszka) – pozycja niekonieczna

czosnek – 1 główka

! garść pokrojonego ananasa

wszystko do marynaty blendujemy

następnie do blendera dodajemy 1/2 szklanki papryki gochugaru ( w razie braku można dodać paprykę ostrą)

i blendujemy mieszając wszystkie składniki na papkę ( będzie z grudkami i tak ma być)

przygotowaną marynata ( masą z blendera)

  1. Zalewamy kostki ananasa

    i mieszamy w rękawiczkach !

i można jeść od razu ale lepsze od dnia nastepnego – przechowywujemy w lodówce

w przypadku naszego zlotu – stało pod wiatą

;)


[Dodano: 20 sie 2018 - 07:59]

Zrobiliśmy wstępnie z 3 ananasów - i  :facepalm: dorobiliśmy jeszcze z czterech :D  :thumbsup:

Ot tak dla podzielenia się tzw nowymi lub innymi smakami  :D  ;)

kimchi z ananasa - zlotowe.doc

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604855
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 171
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Moje kimchi lezy w słoikach już rok w lodówce . Czy jeszcze nadaje się do jedzenia ?
może być tylko bardziej ukiszone - ale na pewno dobre - może dać Ci adres chętnie zagospodaruję  ;) 
[Dodano: 20 sie 2018 - 11:17]

 

 

kurczaka pieczonego z kimchi i
i widziałem u Ciebie kompot z kimchi - i się zdziwiłem na ile sposobów można to wykorzystać  :D  ;) - Ot jest inwencja twórcza :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604871
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kimchi z ananasa- zlotowe potwierdzam bardzo dobre same w sobie

 

Potwierdzam .

Z tego co słyszałam, potrawa ta zyskała sobie wielu zwolenników Waldku  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kimchi z ananasa- zlotowe potwierdzam bardzo dobre

 

Ja również potwierdzam, że nie tylko kimchi z ananasa, ale również warzywne było wyśmienite. :clap:  :clap:  :clap:

Dzięki duże Waldku,  za przeprowadzone warsztaty wykonania kimchi i przekazania nam wszystkim wiedzy wykonania i smaków jakie w sobie te przetwory wyrażały. Były przepyszne  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604887
Udostępnij na innych stronach

wykonania kimchi i przekazania nam wszystkim wiedzy wykonania i smaków jakie w sobie te przetwory wyrażały

Myślę ,że na tym polegają nasze spotkania - wymiana doświadczeń i smaków - a te komponują zupełnie nowe horyzonty kulinarne  jak np. ten kompot z kimchi ananasowego :

post-70549-0-81733400-1534765527_thumb.jpg

:thumbsup:

[Dodano: 20 sie 2018 - 14:14]

Dla tych co nie mają kimchi ….

Ananas na ostro o smaku kimchi :

1. Ananas obrany ( zdrewnialy środek wycinamy)pokrojony w kostke

2. 3 łyżki pasty gochujang lub 3 czubate łyżki papryki gochugaru( w najgorszym przypadku papryki ostrej )

3 . 1 gruszka ( lub jabłko), pokrojona w kostkę ze skorką -do blendera

4 . 3-4 ząbki czosnku, do blendera

5. tak ze 2 łyżeczki imbiru, w małe kawałki – do blendera

6. 50 ml ml sosu rybnego dobrej jakości lub Ostrygowego (polecem ostrygowy)

  1. 5-7 kostek ananasa do blendera

    pozycje 2 do 7 blendujemy

    powstałym sosem zalewamy kostki ananasa – mieszamy i do lodówki – najlepsze po co najmniej dobie – a po 2 dniach w lodówce

  2. Ananas na ostro o smaku kimchi.doc

 

 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604890
Udostępnij na innych stronach

Waldku,

kupiłam brakujące ingrediencje, m. inn. sos ostrygowy.

Jednak nie jest on podobny do tego, lizanego  :facepalm: na zlocie.

Chyba jednak zastosuję Twój sos sojowy a nowy nabytek wyrzucę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604892
Udostępnij na innych stronach

 

 

50 ml ml sosu rybnego dobrej jakości lub Ostrygowego (polecem ostrygowy)
 

 

Waldku w wolnej chwili wklej proszę zdjęcia swoich sosów.

Tych co mieliśmy okazję spróbować

oraz pastę której używasz do kimchi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604896
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Kimchi Waldusia było bardzo smaczne i z tych spróbowanych warzywne było dobre, ale to z ananasem to poezja w smaku ????????????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-605906
Udostępnij na innych stronach

Tych co mieliśmy okazję spróbować

post-70549-0-43427200-1535912016_thumb.jpg

 

nie pastę - a paprykę : gochugaru - przepis na pastę masz w tym temacie i w przepisach zlotowych z Napoleonowa 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-605913
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ananas na ostro o smaku kimchi :

Zabrałam spory, 2l słój tego specjału do rodziny w Niemczech. 

Zasmakował stałym bywalcom Azji; wyjedli pół słoja.

Dla tradycjonalistów  był za ostry podobno  :(

Pozostałe pół słoja zjadłam sama, co zakończyło się pewną rewolucją  :facepalm:

Na wszelki wypadek nie kładłam się spać  :laugh:

Ponieważ pozostało mi trochę Twojego kimchi, zrobię następną porcje ananasa.

Te smaki wciągają jak narkotyk  :hmm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-605916
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

 

 

Na prośbę - zlotowiczów wstawiam jak wykonaliśmy kimchi ananasowe
Waldek ja tak w kwestii formalnej...  :rolleyes: Mam trochę kimchi i jest one dość ostre (chyba mam dobre Gochugaru), w Twoim przepisie do miksowanego kimchi dodaje się jeszcze więcej papryki... tak ma być czy to przepis jak się ma w miarę łagodne?  :facepalm:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-640985
Udostępnij na innych stronach

Tak - dodaję jeszcze trochę papryki - robiłem na samym kimchi -ale takie jest lepsze. Pamietaj o zblendowaniu trochę ananasa do pasty. Proponuję zrób jak opisałem. Narobiłeś smaka jutro robię :thumbsup: kimchi jak zawsze w lodówce :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-640986
Udostępnij na innych stronach

No to sprawa na chwilę obecną ma się tak... około godziny 15 zrobiłem zajzajer i wkroiłem jednego ananasa... no i coś mnie podkusiło żeby spróbować (miałem być twardy i poczekać minimum dwa dni)... jest godzina 21 a ja właśnie byłem, w Lidlu po dwa kolejne ananasy (a tylko ja w domu jem kimchi  :facepalm::laugh:  :laugh:

Swoją drogą co to za posrane czasy gdzie za dwa duże ananasy płacę 10 zł... już za jabłka chy inne marchewki wychodzi drożej  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641041
Udostępnij na innych stronach

poczekać minimum dwa dni)

Wystarczy noc :facepalm:  Ale coś  o tym wiem  :thumbsup: - już nie chciałem Ci pisać zrób od razu z dwóch ;)  :facepalm:

A to z ananasem może być do spróbowania nawet przez niejadków kimchi :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641059
Udostępnij na innych stronach

A ja już nawet wiem dlaczego to jest takie dobre... :cool:

Przypomniał mi się wykład niejakiego Hestona Blumenthala, jednego z guru kuchni molekularnej... 

W ananasie występuje w dość dużych ilościach pewien enzym (od tego jak zjemy go sporo kołowacieje nam jęzor i pali paszcza  :rolleyes: ), ale jak potraktujemy go kapsaicyną z papryczek to ten enzym idzie w diabły  :devil:  Podobno dopóki nie wymyślono tego patentu to nie dawało się za bardzo zrobić dobrej galaretki ze świeżym ananasem...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641086
Udostępnij na innych stronach

Tak przy okazji... uprzejmie donoszę że w Lidelu ananasy znowu obrodziły... całe 4 złocisze trzeba zainwestować  :rolleyes: No to zainwestowałem w kilka sztuk bo tamte poprzednie dziwnym trafem się skończyły...  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641577
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Waldku która z tych papryk była by najbardziej odpowiednia do KimChi przeglądam i nie mogę sie zdecydować.. masz tą praktykę w tym większą więc proszę doradź mi, no chyba że nie ma różnicy miedzy nimi w smaku,a tylko producent tu gra rolę, ale to jestem ciekaw twojej opini, przy czym tylko ta pierwsza jest z Korei Południowej, a reszta z Chin ????????

post-57525-0-46344000-1572871564_thumb.jpg

post-57525-0-16645100-1572871596_thumb.jpg

post-57525-0-17220600-1572871617_thumb.jpg

post-57525-0-92836900-1572871726_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-645053
Udostępnij na innych stronach

 

 

która z tych papryk była by najbardziej odpowiednia do KimChi
Uzywałem wszystkich tutaj pokazanych - nie widze różnicy  ;) 
[Dodano: 04 lis 2019 - 14:31]

 

 

Ja używam drugiej od dołu
:thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-645059
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.