Muski Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Na prośbę - zlotowiczów wstawiam jak wykonaliśmy kimchi ananasowe Kimchi z ananasa- zlotoweilość podaję mniej więcej na 3 – 4 ananasy w zależności od wielkości 1. Ananas obrany i pocięty w kostki – takie na jeden gryz 2. Zalewa ( marynata) :ok 0,5 l kimchi – dojrzałegosos ostrygowy – ok 150 mljałko ( lub gruszka) – pozycja niekoniecznaczosnek – 1 główka! garść pokrojonego ananasawszystko do marynaty blendujemynastępnie do blendera dodajemy 1/2 szklanki papryki gochugaru ( w razie braku można dodać paprykę ostrą)i blendujemy mieszając wszystkie składniki na papkę ( będzie z grudkami i tak ma być)przygotowaną marynata ( masą z blendera) Zalewamy kostki ananasa i mieszamy w rękawiczkach !i można jeść od razu ale lepsze od dnia nastepnego – przechowywujemy w lodówcew przypadku naszego zlotu – stało pod wiatą [Dodano: 20 sie 2018 - 07:59]Zrobiliśmy wstępnie z 3 ananasów - i dorobiliśmy jeszcze z czterech Ot tak dla podzielenia się tzw nowymi lub innymi smakami kimchi z ananasa - zlotowe.doc Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Moje kimchi lezy w słoikach już rok w lodówce . Czy jeszcze nadaje się do jedzenia ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Kimchi z ananasa- zlotowe potwierdzam bardzo dobre same w sobie,jadłem kurczaka pieczonego z kimchi i powiem całkiem miłe połączenie,dzięki Waldku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Moje kimchi lezy w słoikach już rok w lodówce . Czy jeszcze nadaje się do jedzenia ? może być tylko bardziej ukiszone - ale na pewno dobre - może dać Ci adres chętnie zagospodaruję [Dodano: 20 sie 2018 - 11:17] kurczaka pieczonego z kimchi i i widziałem u Ciebie kompot z kimchi - i się zdziwiłem na ile sposobów można to wykorzystać - Ot jest inwencja twórcza Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Kimchi z ananasa- zlotowe potwierdzam bardzo dobre same w sobie Potwierdzam .Z tego co słyszałam, potrawa ta zyskała sobie wielu zwolenników Waldku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Kimchi z ananasa- zlotowe potwierdzam bardzo dobre Ja również potwierdzam, że nie tylko kimchi z ananasa, ale również warzywne było wyśmienite. Dzięki duże Waldku, za przeprowadzone warsztaty wykonania kimchi i przekazania nam wszystkim wiedzy wykonania i smaków jakie w sobie te przetwory wyrażały. Były przepyszne Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) wykonania kimchi i przekazania nam wszystkim wiedzy wykonania i smaków jakie w sobie te przetwory wyrażałyMyślę ,że na tym polegają nasze spotkania - wymiana doświadczeń i smaków - a te komponują zupełnie nowe horyzonty kulinarne jak np. ten kompot z kimchi ananasowego : [Dodano: 20 sie 2018 - 14:14]Dla tych co nie mają kimchi ….Ananas na ostro o smaku kimchi :1. Ananas obrany ( zdrewnialy środek wycinamy)pokrojony w kostke2. 3 łyżki pasty gochujang lub 3 czubate łyżki papryki gochugaru( w najgorszym przypadku papryki ostrej )3 . 1 gruszka ( lub jabłko), pokrojona w kostkę ze skorką -do blendera4 . 3-4 ząbki czosnku, do blendera5. tak ze 2 łyżeczki imbiru, w małe kawałki – do blendera6. 50 ml ml sosu rybnego dobrej jakości lub Ostrygowego (polecem ostrygowy) 5-7 kostek ananasa do blendera pozycje 2 do 7 blendujemy powstałym sosem zalewamy kostki ananasa – mieszamy i do lodówki – najlepsze po co najmniej dobie – a po 2 dniach w lodówce Ananas na ostro o smaku kimchi.doc Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Waldku,kupiłam brakujące ingrediencje, m. inn. sos ostrygowy.Jednak nie jest on podobny do tego, lizanego na zlocie.Chyba jednak zastosuję Twój sos sojowy a nowy nabytek wyrzucę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 nowy nabytek wyrzucę. NIe - nie wyrzucaj - pomieszaj 50/50 sojowy z ostrygowym - i dodaj kilka kropli cytryny.. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 20 Sierpnia 2018 50 ml ml sosu rybnego dobrej jakości lub Ostrygowego (polecem ostrygowy) Waldku w wolnej chwili wklej proszę zdjęcia swoich sosów.Tych co mieliśmy okazję spróbowaćoraz pastę której używasz do kimchi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-604896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Września 2018 Kimchi Waldusia było bardzo smaczne i z tych spróbowanych warzywne było dobre, ale to z ananasem to poezja w smaku ???????????? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-605906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Września 2018 Tych co mieliśmy okazję spróbować nie pastę - a paprykę : gochugaru - przepis na pastę masz w tym temacie i w przepisach zlotowych z Napoleonowa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-605913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 2 Września 2018 Ananas na ostro o smaku kimchi : Zabrałam spory, 2l słój tego specjału do rodziny w Niemczech. Zasmakował stałym bywalcom Azji; wyjedli pół słoja.Dla tradycjonalistów był za ostry podobno Pozostałe pół słoja zjadłam sama, co zakończyło się pewną rewolucją Na wszelki wypadek nie kładłam się spać Ponieważ pozostało mi trochę Twojego kimchi, zrobię następną porcje ananasa.Te smaki wciągają jak narkotyk Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-605916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 2 Września 2018 Te smaki wciągają jak narkotyk niestety - ale ma szczęście nimi nie są Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-605918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Września 2018 https://www.health.com/health/article/0,,20410300,00.html Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-606630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Szparagowy czas Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-632709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 20 Września 2019 Na prośbę - zlotowiczów wstawiam jak wykonaliśmy kimchi ananasowe Waldek ja tak w kwestii formalnej... Mam trochę kimchi i jest one dość ostre (chyba mam dobre Gochugaru), w Twoim przepisie do miksowanego kimchi dodaje się jeszcze więcej papryki... tak ma być czy to przepis jak się ma w miarę łagodne? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-640985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 20 Września 2019 Tak - dodaję jeszcze trochę papryki - robiłem na samym kimchi -ale takie jest lepsze. Pamietaj o zblendowaniu trochę ananasa do pasty. Proponuję zrób jak opisałem. Narobiłeś smaka jutro robię kimchi jak zawsze w lodówce Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-640986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 21 Września 2019 No to sprawa na chwilę obecną ma się tak... około godziny 15 zrobiłem zajzajer i wkroiłem jednego ananasa... no i coś mnie podkusiło żeby spróbować (miałem być twardy i poczekać minimum dwa dni)... jest godzina 21 a ja właśnie byłem, w Lidlu po dwa kolejne ananasy (a tylko ja w domu jem kimchi ) Swoją drogą co to za posrane czasy gdzie za dwa duże ananasy płacę 10 zł... już za jabłka chy inne marchewki wychodzi drożej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) poczekać minimum dwa dni)Wystarczy noc Ale coś o tym wiem - już nie chciałem Ci pisać zrób od razu z dwóch A to z ananasem może być do spróbowania nawet przez niejadków kimchi Edytowane 21 Września 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 22 Września 2019 A ja już nawet wiem dlaczego to jest takie dobre... Przypomniał mi się wykład niejakiego Hestona Blumenthala, jednego z guru kuchni molekularnej... W ananasie występuje w dość dużych ilościach pewien enzym (od tego jak zjemy go sporo kołowacieje nam jęzor i pali paszcza ), ale jak potraktujemy go kapsaicyną z papryczek to ten enzym idzie w diabły Podobno dopóki nie wymyślono tego patentu to nie dawało się za bardzo zrobić dobrej galaretki ze świeżym ananasem... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Września 2019 Tak przy okazji... uprzejmie donoszę że w Lidelu ananasy znowu obrodziły... całe 4 złocisze trzeba zainwestować No to zainwestowałem w kilka sztuk bo tamte poprzednie dziwnym trafem się skończyły... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-641577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 4 Listopada 2019 Waldku która z tych papryk była by najbardziej odpowiednia do KimChi przeglądam i nie mogę sie zdecydować.. masz tą praktykę w tym większą więc proszę doradź mi, no chyba że nie ma różnicy miedzy nimi w smaku,a tylko producent tu gra rolę, ale to jestem ciekaw twojej opini, przy czym tylko ta pierwsza jest z Korei Południowej, a reszta z Chin ???????? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-645053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 4 Listopada 2019 Ja używam drugiej od dołu , reszty nie mialem wiec nie doradze . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-645054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 4 Listopada 2019 która z tych papryk była by najbardziej odpowiednia do KimChi Uzywałem wszystkich tutaj pokazanych - nie widze różnicy [Dodano: 04 lis 2019 - 14:31] Ja używam drugiej od dołu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14452-kimchi/page/6/#findComment-645059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.