Muski Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Pod presją córek, żony itd. ..zrobiłem koreańskie kimchi - swego czasu robiłem dość często różne ,, tym razem tylko 2 rodzaje ....tutaj akurat młode długie rzepy 4 szt o średnicy 2-3 cm ale to nie ma kompletnie znaczenia - pokrojone jak na foto - grubość od 0,5-1,5 cm waga ok 1,5 kg , marchew ok 1,2 kg- pokrojona w plastry ok 0,5 -1 cm , dodałem 2 kalarepy spore pokrojona na kawałki jak rzepa, zielone części z 2 porów pokrojone skośnie na ok 0,5 -1 cm , szczypior z 4 młodych cebul - 2 białe 2 czerwone (tak mi urwała Małgo-ale kolor nie ma znaczenia)- pocięte skośnie jak por. Por i szczypior wrzucam do osobnej miski i i solę ok czubatą łyżeczka soli kamiennej - mieszam i zostawiam na 15- 30 min- takiej używam do kimchi. po 30 min przepłukuję wodą o dcedzam.2 średnie kapusty pekińskie kroje wzdłuż na ćwiartki i na kawałki po jakieś 3-5cm nigdy nie mierzę ot tak by było wygodnie jeść ...... solenie kapusty -są 2 szkoły 1- przepłukać kapustę ,odsączyć, układać warstwami i solić każdą warstwę -tak co 30min przemieszać trzymać 1 1/2 -2 godzin- póżniej co najmniej 3 krotnie przepłukać zimną wodą.2 - zalać kapustę wodą tak by woda ledwo przykryła kapustę- posypać solą daję z garści - ale tak ze 3 czubate łyżki wymieszać i stoi 1,1/2 godziny -czasami przemieszam - później płucze 3 krotnie zimną wodą.Odcedzam. równolegle -w dużej misce (używam wiader 10 litrowych) - przesypuję pocięte rzodkiew, marchewkę, kalarepę - w tym przypadku ok 4 czubate łyżki soli i 2 czubate łyżki cukru, przemieszam co 30 min jak mieszam kapustę. po 1,1/2 godz przepłukuję - odcedzam.Zrobiłem też dodatkiem rzodkiewki z nacią- umyte - kuleczki na pół. do wody z solą wody by pokryła rzodkiewki z Nacią - czubata łyżka soli i 1 godzina - później przepłukałem , w między czasie obieram 2 główki czosnku , 3 średnie cebule kroję na osemkę bo blendera, blenduję czosnek,cebulę z dodatkiem 150 ml sosu rybnego i 50 ml ostrygowego (bo go lubię- nie konieczny)dodaję 150 ml 3/4 szklanki) ostrej papryki GOCHUGARU - 1/2 szklanki czasem trochę więcej słodkiel papryki i wychodzi gęsta pasta.Robie "owsiankę ryżową" - 1/4 szklanki mąki z ryżu kleistego - 0,5 l wody - łyżka czubata cukru- gotuję mieszając ok 10 min - aż się trochę zeszkli - zostawiam do ostygnięcia - konsystencja kisielu.później mieszam "owsiankę" z pastą .Powstaje gotowiec do mieszania z warzywami .rękawiczki jednorazowe - mieszam pastę z warzywami - do jednej część rzodkiewki, kilka garści mieszanki rzepy z marchewką , 1/2 mieszanki szczypioru i pora, Do drugiej kapusta pekińska pozostałe warzywa i szczypior z porem- dokładnie wymieszane z pastą .Do pojemników i 2- 3 dni w ciepłym do chwili rozpoczęcia fermentacji - nie zamykać szczelnie -bo wybuchnie Po fermentacji do lodówki - u nas dość szybko znika w tajemniczych okolicznościach Ciekawa "owsianka"ryżowa - mąka ryżowe z ryżu klieistego - z dodatkiem cukru - konsystencja kisielkuzmiksowany czosnek, cebula, trochę imbiru finalnie kimchi z rzodkiewką, pekińska, marchewka ,rzepa, kalarepka...ot takie wariacjei do kiszenia - 2-3 dni ...skład naprawdę dowolny Edytowane 2 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Walku ale szalejesz!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Ciekawe. A jakie w smaku? Edytowane 30 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Czerwca 2017 kimchi, dobre dobre, tak na ostro zwłaszcza na ,,drugi dzień,, Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Ciekawe. A jakie w smaku? musisz kilka dni poczekać, muszą dojrzeć Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Muski, wspaniale wyglada. Podaj jesli mozesz doladnie przepis na ten z rzodkiewka, prosze. Jestem bardzo ciekawa smaku. Bo wyglad ma wspanialy , az http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lipca 2017 Ja również przyłączam się do opinii Annam, :clap: ale ciekawiła by mnie recepta na te wspaniałości, bo wydaje mi się, że są to chyba kiszonki i napewno bardzo dobrze wpływają na organizm i jego metabolizm. Muski, jeżeli nie jest to Twoją tajemnicą, prosiłbym o przepis. Pozdrowienia :) Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lipca 2017 Podaj jesli mozesz doladnie przepis na ten z rzodkiewka Aniu - podam Ci link do mojej ulubionej mistrzyni Kimchi - https://www.maangchi.com/recipe/ponytail-kimchi - ja robie trochę inne proporcje Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lipca 2017 Ale nie trzymasz tych kiszonek w mieszkaniu? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Podaje linki do innych przepisów na kimchi dostępnych na naszym forum. Ten jest też od ulubionej przez Muski'ego mistrzyni kimchi tylko w polskiej wersji językowej ( podany przez roger'a) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/?view=findpost&p=440256a ten jest podany przez ANNAM https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/?view=findpost&p=440145 Edytowane 1 Lipca 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lipca 2017 Ja robilam kimchi, tylko mnie interesuje doladnie twoj zestaw warzywny. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zestaw warzywny to: pięć pęczków rzodkiewki rzodkiewki i dokładnie myje i tnę na pół razem nacinam na póljakieś uszkodzone listki naci odrzucam następnie rzodkiew biała marchewka i kalarepka Do tego dodajemy szczypiorek pokrojony drobno łącznie z zieloną częścią pora też drobno pokrojony pół centymetra to wszystko sorki mówię do maszyny a to pisze jak chce Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lipca 2017 Dziekuje Waldku . U mnie KAsia i treaz Ola narzucily, ze w kimchi musi byc pekinska kapusta, ta reszta to dodatki do niej. Taka uwaga dla wszystkich. Wiadomo ze w kraju, kazdy z was je kiszonki( kapusta, ogorki) u nas to nie jest ta samo, zwlaszcza wsrod dzieci.Moja Kataryna bedac na Uni, na jakies taiej spedowej imprezie zatrula sie kielbaska z bbq . Dlugo bardzo chorowala, a pozniej cokolwiek jadla zawsze narzekala na bol brzycha. JA szukajac rozwiazan natknelam sie wlasnie na temat kiszonek. Zaczela jejesc, mimo ,ze nie a bardzo za surowa kapusta przepadala, i bol minal. Teraz je kimchi, wiadomo Korea. Nie ma problemow z brzuchem czy zoladkiem. To by bylo na tyle, To bylam ja Annam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lipca 2017 Aniu dobra flora bakteryjna to podstawa zdrowia Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lipca 2017 Roger, ale do mlodych to czasem nie dochodzi, oni wiedza lepiej. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lipca 2017 Oj na tej stronie wiele dobroci/przepisów kulinarnych. Życia nie starczy aby wszystkich spróbować, ale ten zrobię na pewno Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Lipca 2017 Aniu dobra flora bakteryjna to podstawa zdrowia Nie ma się o co poszarpać i muszę się z kolegom zgodzić w 200% ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Na prośbę drogich SiBów - w pierwszym poście opisałem wykonanie Kimchi Aniu - Kimchi wbrew pozorom naprawdę leczy niektóre dolegliwości żołądkowe - w każdym razie jest jedną z najzdrowszych kiszonek Arku - możesz już skosztować [Dodano: 02 lip 2017 - 16:11] nie trzymasz tych kiszonek w mieszkaniu?2 doby trzymam - później do lodówki[Dodano: 02 lip 2017 - 16:12] Muski, jeżeli nie jest to Twoją tajemnicą, prosiłbym o przepiszmieniłem pierwszy post [Dodano: 02 lip 2017 - 16:13] Podaje linki do innych przepisów na kimchi dostępnych na naszym forum - to wyjątkowe kiszonki -naprawdę warte zachodu Edytowane 3 Lipca 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lipca 2017 NO i dobrze ,ze zmieniles, tylko dlaczego ostatnie zdjecie dalej lezy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Chętnie,ale innym razem bo jestem 350km od Ciebie. Edytowane 2 Lipca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lipca 2017 Teraz to możemy normalnie pogadać :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Lipca 2017 Dzięki Muski za przepis, teraz mogę zacząć Twoje wspaniałe kimchi. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lipca 2017 teraz mogę zacząć Twoje wspaniałe kimchi nie moje - koreańskie - ale serdecznie namawiam - o ile lubisz ostre kiszonki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lipca 2017 Jednak Twoje , bo koreańskie nie są z rzodkiewką. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.