Bahus Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2009 Dostałem od rodziny większą ilość kiełbasy polskiej surowej z wieprzobicia. Nie jesteśmy w stanie jej zjeść, a suchej nie lubimy.Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2009 Można. Lecz po rozmrożeniu proponuję parzenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2009 Zawsze zamrażam nadmiar białej surowej. Jak przyjdzie smak to wyjmuję i powoli rozmrażam, a potem albo parzenie, albo na grill'a. Niedługo rozpoczęcie sezonu grill'owego. Trzeba ślimaków nałap...., zrobić, chciałem powiedzieć. :tongue: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2009 Można. Lecz po rozmrożeniu proponuję parzenie. A nie sparzona będzie niesmaczna ?. Z wędzonek zawsze mrożę boczek. Po rozmrożeniu smaku nie zmienia. Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2009 Smaczna to będzie, ale niekoniecznie zdrowa. Chodzi o uśmiercenie drobnoustrojów, które z pewnością się namnożyły w czasie rozmrażania. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2009 Masz rację. Podczas rozmrażania, w wodzie zgromadzonej na produkcie, następuje bardzo gwałtowny rozwój kolonii bakteryjnych. Dużo szybszy niż w warunkach normalnych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2009 Masz rację. Podczas rozmrażania, w wodzie zgromadzonej na produkcie, następuje bardzo gwałtowny rozwój kolonii bakteryjnych. Dużo szybszy niż w warunkach normalnych. O właśnie, i dlatego po raz kolejny apeluję, coby kiełbaskę z zamrażarki nie rozmrażać tylko od razy parzyć Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2009 Tinek - to znaczy jak? , rozmrażać we wrzątku?. Przeciesz kiełbasa się rozsypie ( nie będzie ścisła) Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2009 Od kiedy kiełbasy parzy się we wrzątku? powinno być 72-75 stopni Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2009 coby kiełbaskę z zamrażarki nie rozmrażać tylko od razy parzyć TINEK - pomyśl ile czasu taką zamrożoną kiełbasę będziesz musiał parzyć do osiągnięcia wewnątrz pożądanej temperatury. Taka kiełbasa z pewnością finalnie będzie bardziej sucha (no chyba że o to chodzi ) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2009 To będą trociny nie kiełbasa. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2009 Może, tak! Niech każdy robi, tak jak lubi oraz jak mu wygodniej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2009 Nieprawda, zawsze tak robię, parzy się może z 10 minut dłużej, a sucha (wiórowata) jest wtedy gdy się parzy w "za ostrej" wodzie.Piszę to bo tak robię i kiełbaska jest dobra, i mam na uwadze to co napisał Maxell (o mikrobiologii) a to jest bardzo ważne.Dzielę się swoim skromnym doświadczeniem, oczywiście każdy robi tak jak lubi :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Marca 2009 Maad - ten wrzątek to pomyłka, chodziło o gorącą wodę. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Marca 2009 A ja zawsze rozmrażam w lodówce. Oczywiście trwa to bardzo długo, ale ogranicza namnażanie się bakterii, no i wycieki płynów, zwłaszcza w przypadku surowego mięsa są o wiele mniejsze. Chyba, że mi się wydaje :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2009 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Zastosuję się do rady Bagno. Jeszcze dzisiaj kiełbasy znajdą się w zamrażarce.Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Marca 2010 Jak w temacie, mrozić wędzone czy parzone :question: Jeśli np. szynka po uwędzeniu waży 2.5 kg to jeśli trzeba mrozić ją przed parzeniem można ją podzielić na np. 3 kawałki, czy mrozić w całości :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Marca 2010 Robię tak: wędzę, parzę ,dzielę ,mrożę Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Marca 2010 Cedro, polecam zamrożenie w całości po wędzeniu, powolne rozmrażanie na dolnej półce lodówki i dopiero parzenie. Będzie jak świeżutka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Marca 2010 Cedro, polecam zamrożenie w całości po wędzeniu, powolne rozmrażanie na dolnej półce lodówki i dopiero parzenie. Będzie jak świeżutka. Ale strasznie pracochłonne parzenie każdego kawałka oddzielnie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Marca 2010 Jeden problem rozwiązany, mrozić przed parzeniem , a jak z dzieleniem wędzonki :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Marca 2010 Nie bardzo rozumiem? Ja podałem propozycję zamrożenia, rozmrożenia i parzenia całych elementów (wędzonek). Bez ich dzielenia na części, gdyż to przy parzeniu powoduje nadmierne przesuszanie i wyciek cennych soków. Nigdzie nie słyszałem o parzeniu np. wędzonej szynki po jej uprzednim podzieleniu naczęść. Toż to zbrodnia. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Marca 2010 Ja także mrożę parzone, nikt nie narzeka, Ale jak ktoś lubi się bawić :lol: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Marca 2010 Chodzi mi o to że jak mam szynkę 2.5 kg nie , wciągnę, jej na raz i dlatego pytam się czy dopuszczalne jest podzielenie nie zaparzonej szynki na części i następnie jej zamrożenie, jak rozumiem jest to nie fachowe Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Marca 2010 Nie. Szynkę w całości (po wędzeniu) zamrażasz, wolno rozmrażasz, parzysz i ewentualnie dzielisz.Proponuję po lub przed zapeklowaniem podzielić ja na 2 lub 3 mniejsze i dopiero uwędzić i zastosowac procedure mrożenia, rozmrażania i parzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.