demerg Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Yerba pytał o próżniówkę. Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy. Ja szynkę po Wędzeniu zamykam w próżni i umieszczam w zamrażarce gdzie może poleżeć kilka miesięcy do sparzenia. Pozdrawiam i z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim zdrowia i smacznego. Cytuj demerg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-157506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 yerba, ja używam pakowarki od dawna i cały czas działa i zdaje egzamin. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3377&start=0 W lodówce do wędlin (ok 3-5 stopni) przechowuję zapakowane kiełbaski, szynki do ok. 2 tyg. Wyroby zapakowane próżniowo też mrożę i polecam. Super sprawa. Nie wysychają, nie przechodzą zapachami. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-157515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy Nie mogę znaleźć w necie tego angielskiego producenta. Masz może jakieś namiary? Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-157521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Maja 2011 WitamMam pytanie.Jak lepiej przechowywać (mrozić) kiełbasę, uwędzoną czy uuwędzoną i parzoną.Szynki wędzę i mroże potem parzę po odmrożeniu.Jak zrobić z kiełbasą?? Tak samo jak z szynką??Proszę o pilną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Maja 2011 Zamrażasz a jak potrzebujesz wyciągasz z zamrażarki i dajesz do lodówki aby się powoli rozmroziła. Osobiście nie parzę kiełbas tylko podpiekam w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Maja 2011 OK. A jeżeli parzymy kiełbasy? to lepiej uparzyć i zamrozić, czy mrozić i po rozmrożeniu dopiero parzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Maja 2011 To zależy od rodzaju kiełbasy. Ja robię tak: białą mrożę surową, a po rozmrożeniu parzę, a kiełbasy wędzone parzę i mrożę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Maja 2011 ok dzięki to tak zrobię .Bo robię wędzoną parzoną.Więc uwędziłem teraz uparzę i do zamrażary Dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Maja 2011 A ja z kolei jak już niejednokrotnie na tym forum wspominałem :devil: - staram się mrozić przed parzeniem (o ile jest co mrozić :grin: ) - mam wtedy pewność większej "czystości" mikrobiologicznej i wg mnie smak jest nieco inny dobrze gdyby kolega sobie małego testa zrobił :wink: - po troszku nieparzonej i parzonej do zamrażarki a potem ocena organoleptyczna tych próbek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demerg Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Maja 2011 Podaję aktualny link z allegro do próżniówki. http://allegro.pl/zgrzewarka-prozniowa-do-zywnosci-zestaw-workow-i1590613117.html ,pozdrawiam Wszystkich. Cytuj demerg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-159621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm2548 Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Maja 2011 Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii ..... Czy może przechowujecie jeszcze w inny sposób ? Podchodzę do tego tak ... im bardziej będziesz się starał i kombinował tym bardziej przekombinujesz. Ja po uwędzeniu od razu mrożę odmierzoną partię kiełbasy w woreczkach przeznaczonych do mrożenia (dobrej jakości) szczelnie zakręconych, następnie sobie wyciągam ile mi potrzeba i po rozmrożeniu albo podpiekam albo parzę (po wędzeniu tego nie robiłem) i zostawiam na dzień następny do wystudzenia w lodówce. Niektórzy twierdzą że jest lepsza niż świeża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-160981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Maja 2011 Fajne są te pakowarki próżniowe tylko kiedyś zaprzyjaźniony masaż mi powiedział że największym wrogiem mięsa jest folianie wiem jak mam to rozumieć???? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-160992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Maja 2011 :grin: Po pół roku w zamrażarce w woreczku foliowym kiełbasa ścinkówka zaczyna się robić pusta w środku i traci kolor na wierzchu.Zaczyna tracić smak,zapach jest jeszcze OK. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Maja 2011 No dobra, a co z wędzonymi rybami ? Mam małą wędzarkę i chciałbym "spakować" kilka ostatnich wędzeń do domu dla rodzinki [ od wędzarki do domu mam 450km] Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 30 Maja 2011 Lodówka turystyczna- zamrażasz wkłady i heja. Przyda się niejednokrotnie. http://www.euro.com.pl/foto/1/363621270/687078f060f4fee9d2ea0f5130c0bd59/ezetil-sf10,363621270_3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 30 Maja 2011 Wiem, teraz takowej użyłem do przewozu "dobroci". Może trochę nieściśle napisałem o co mi chodzi. Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce.Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ? Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkulka Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 30 Maja 2011 Cóż taki los. Za to po rybkę z kutra mam 500m. Cytuj Pozdrawiam, gkulka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 30 Maja 2011 Fajne są te pakowarki próżniowe tylko kiedyś zaprzyjaźniony masaż mi powiedział że największym wrogiem mięsa jest folia nie wiem jak mam to rozumieć????Też nie rozumiem o co chodziło masażowi. Owszem zgadzam się z tym, że papier to obojętne opakowanie, ale folia która nie jest podgrzewana a raczej zamrażana nie przekaże swoich "złych" składników pożywieniu. Coś wyzsane z palca. Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce. Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ?Prawdziwa próżnia przedłuży czas przechowywania, natomiast na transport również polecam lodówkę turystyczną. Na 5-6h powinna starczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 15 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 15 Grudnia 2011 Abartek masz rację, zawsze parzyłem a potem mroziłemTym razem zrobię to po Twojemu Mi też się tak wydaje że lepiej uparzyć po rozmrożeniu W sobotę pierwszy raz robię kiełbasę z mięska sklepowego, bo zawsze brałem świnkę z rodzinnej hodowli. Zobaczymy co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-190897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 17 Marca 2012 Proszę o pomoc jak parzyć mrożoną kiełbasę.W tym tyg. wykonałem pierwszą białą kiełbasę. Część parzyłem a reszta do mrożenia w formie surowej. Napiszcie jak parzycie taką białą surową , którą mroziliście. Najpierw rozmrażacie? Jak tak to resztę już wiem jak parzyć.Czy od razu zamrożoną wkładacie do gorącej wody? Jak tak to napiszcie jak długo parzy taką kiełbasę bo, że dłużej niż świeża to rozumiem. Tylko ile?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 17 Marca 2012 Ja wszystkie wędliny wędzone na dalszy użytek zamrażam przed parzeniem , a następnie rozmrażam w lodówce (górna półka) by je parzyć . Białą też tak robię i wiadomo rozmrażanie trochę trwa . Parzenie to jak napisałeś - wiesz - nie gotujemy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 17 Marca 2012 Dziękuję Hanio. O to właśnie chodziło czy mogę tak robić. Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 18 Marca 2012 Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa.a w tym "gdziesiu" nie było czasów? :tongue: - oczywiście że się namnażają ale bez przesady - w dzień czy nawet dwa to się nic nie stanie - obyś tydzień nie czekał :grin: a jak myślisz jak to jest z mięchem które po rozmrożeniu trafia dopiero do sklepów? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 18 Marca 2012 Jojo, a stronie głównej sobie filmik tam jest wszystko o białej kiełbasie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 mam pytanie odnośnie mrożenia wędzonek.czy przed zamrożeniem należy sparzyć nasze wyroby? Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-211309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.