demerg Posted April 19, 2011 Report Share #76 Posted April 19, 2011 Yerba pytał o próżniówkę. Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy. Ja szynkę po Wędzeniu zamykam w próżni i umieszczam w zamrażarce gdzie może poleżeć kilka miesięcy do sparzenia. Pozdrawiam i z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim zdrowia i smacznego. Quote demerg Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiot Posted April 19, 2011 Report Share #77 Posted April 19, 2011 yerba, ja używam pakowarki od dawna i cały czas działa i zdaje egzamin. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3377&start=0 W lodówce do wędlin (ok 3-5 stopni) przechowuję zapakowane kiełbaski, szynki do ok. 2 tyg. Wyroby zapakowane próżniowo też mrożę i polecam. Super sprawa. Nie wysychają, nie przechodzą zapachami. Quote ale narobiłem dymu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
berni Posted April 19, 2011 Report Share #78 Posted April 19, 2011 Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy Nie mogę znaleźć w necie tego angielskiego producenta. Masz może jakieś namiary? Quote Dogoń swoje marzenia.Berni Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasF Posted May 3, 2011 Report Share #79 Posted May 3, 2011 WitamMam pytanie.Jak lepiej przechowywać (mrozić) kiełbasę, uwędzoną czy uuwędzoną i parzoną.Szynki wędzę i mroże potem parzę po odmrożeniu.Jak zrobić z kiełbasą?? Tak samo jak z szynką??Proszę o pilną odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekn Posted May 3, 2011 Report Share #80 Posted May 3, 2011 Zamrażasz a jak potrzebujesz wyciągasz z zamrażarki i dajesz do lodówki aby się powoli rozmroziła. Osobiście nie parzę kiełbas tylko podpiekam w wędzarni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasF Posted May 3, 2011 Report Share #81 Posted May 3, 2011 OK. A jeżeli parzymy kiełbasy? to lepiej uparzyć i zamrozić, czy mrozić i po rozmrożeniu dopiero parzyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 3, 2011 Report Share #82 Posted May 3, 2011 To zależy od rodzaju kiełbasy. Ja robię tak: białą mrożę surową, a po rozmrożeniu parzę, a kiełbasy wędzone parzę i mrożę. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasF Posted May 3, 2011 Report Share #83 Posted May 3, 2011 ok dzięki to tak zrobię .Bo robię wędzoną parzoną.Więc uwędziłem teraz uparzę i do zamrażary Dzięki Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted May 3, 2011 Report Share #84 Posted May 3, 2011 A ja z kolei jak już niejednokrotnie na tym forum wspominałem :devil: - staram się mrozić przed parzeniem (o ile jest co mrozić :grin: ) - mam wtedy pewność większej "czystości" mikrobiologicznej i wg mnie smak jest nieco inny dobrze gdyby kolega sobie małego testa zrobił :wink: - po troszku nieparzonej i parzonej do zamrażarki a potem ocena organoleptyczna tych próbek Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
demerg Posted May 10, 2011 Report Share #85 Posted May 10, 2011 Podaję aktualny link z allegro do próżniówki. http://allegro.pl/zgrzewarka-prozniowa-do-zywnosci-zestaw-workow-i1590613117.html ,pozdrawiam Wszystkich. Quote demerg Link to comment Share on other sites More sharing options...
mm2548 Posted May 26, 2011 Report Share #86 Posted May 26, 2011 Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii ..... Czy może przechowujecie jeszcze w inny sposób ? Podchodzę do tego tak ... im bardziej będziesz się starał i kombinował tym bardziej przekombinujesz. Ja po uwędzeniu od razu mrożę odmierzoną partię kiełbasy w woreczkach przeznaczonych do mrożenia (dobrej jakości) szczelnie zakręconych, następnie sobie wyciągam ile mi potrzeba i po rozmrożeniu albo podpiekam albo parzę (po wędzeniu tego nie robiłem) i zostawiam na dzień następny do wystudzenia w lodówce. Niektórzy twierdzą że jest lepsza niż świeża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted May 26, 2011 Report Share #87 Posted May 26, 2011 Fajne są te pakowarki próżniowe tylko kiedyś zaprzyjaźniony masaż mi powiedział że największym wrogiem mięsa jest folianie wiem jak mam to rozumieć???? Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted May 27, 2011 Report Share #88 Posted May 27, 2011 :grin: Po pół roku w zamrażarce w woreczku foliowym kiełbasa ścinkówka zaczyna się robić pusta w środku i traci kolor na wierzchu.Zaczyna tracić smak,zapach jest jeszcze OK. :grin: Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gkulka Posted May 30, 2011 Report Share #89 Posted May 30, 2011 No dobra, a co z wędzonymi rybami ? Mam małą wędzarkę i chciałbym "spakować" kilka ostatnich wędzeń do domu dla rodzinki [ od wędzarki do domu mam 450km] Quote Pozdrawiam, gkulka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted May 30, 2011 Report Share #90 Posted May 30, 2011 Lodówka turystyczna- zamrażasz wkłady i heja. Przyda się niejednokrotnie. http://www.euro.com.pl/foto/1/363621270/687078f060f4fee9d2ea0f5130c0bd59/ezetil-sf10,363621270_3.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gkulka Posted May 30, 2011 Report Share #91 Posted May 30, 2011 Wiem, teraz takowej użyłem do przewozu "dobroci". Może trochę nieściśle napisałem o co mi chodzi. Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce.Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ? Quote Pozdrawiam, gkulka Link to comment Share on other sites More sharing options...
gkulka Posted May 30, 2011 Report Share #92 Posted May 30, 2011 Cóż taki los. Za to po rybkę z kutra mam 500m. Quote Pozdrawiam, gkulka Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted May 30, 2011 Report Share #93 Posted May 30, 2011 Fajne są te pakowarki próżniowe tylko kiedyś zaprzyjaźniony masaż mi powiedział że największym wrogiem mięsa jest folia nie wiem jak mam to rozumieć????Też nie rozumiem o co chodziło masażowi. Owszem zgadzam się z tym, że papier to obojętne opakowanie, ale folia która nie jest podgrzewana a raczej zamrażana nie przekaże swoich "złych" składników pożywieniu. Coś wyzsane z palca. Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce. Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ?Prawdziwa próżnia przedłuży czas przechowywania, natomiast na transport również polecam lodówkę turystyczną. Na 5-6h powinna starczyć. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasF Posted December 15, 2011 Report Share #94 Posted December 15, 2011 Abartek masz rację, zawsze parzyłem a potem mroziłemTym razem zrobię to po Twojemu Mi też się tak wydaje że lepiej uparzyć po rozmrożeniu W sobotę pierwszy raz robię kiełbasę z mięska sklepowego, bo zawsze brałem świnkę z rodzinnej hodowli. Zobaczymy co wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted March 17, 2012 Report Share #95 Posted March 17, 2012 Proszę o pomoc jak parzyć mrożoną kiełbasę.W tym tyg. wykonałem pierwszą białą kiełbasę. Część parzyłem a reszta do mrożenia w formie surowej. Napiszcie jak parzycie taką białą surową , którą mroziliście. Najpierw rozmrażacie? Jak tak to resztę już wiem jak parzyć.Czy od razu zamrożoną wkładacie do gorącej wody? Jak tak to napiszcie jak długo parzy taką kiełbasę bo, że dłużej niż świeża to rozumiem. Tylko ile?Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted March 17, 2012 Report Share #96 Posted March 17, 2012 Ja wszystkie wędliny wędzone na dalszy użytek zamrażam przed parzeniem , a następnie rozmrażam w lodówce (górna półka) by je parzyć . Białą też tak robię i wiadomo rozmrażanie trochę trwa . Parzenie to jak napisałeś - wiesz - nie gotujemy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted March 17, 2012 Report Share #97 Posted March 17, 2012 Dziękuję Hanio. O to właśnie chodziło czy mogę tak robić. Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted March 18, 2012 Report Share #98 Posted March 18, 2012 Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa.a w tym "gdziesiu" nie było czasów? :tongue: - oczywiście że się namnażają ale bez przesady - w dzień czy nawet dwa to się nic nie stanie - obyś tydzień nie czekał :grin: a jak myślisz jak to jest z mięchem które po rozmrożeniu trafia dopiero do sklepów? Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted March 18, 2012 Report Share #99 Posted March 18, 2012 Jojo, a stronie głównej sobie filmik tam jest wszystko o białej kiełbasie. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudłaty Posted April 3, 2012 Report Share #100 Posted April 3, 2012 mam pytanie odnośnie mrożenia wędzonek.czy przed zamrożeniem należy sparzyć nasze wyroby? Quote człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.