Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Yerba pytał o próżniówkę. Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy. Ja szynkę po Wędzeniu zamykam w próżni i umieszczam w zamrażarce gdzie może poleżeć kilka miesięcy do sparzenia. Pozdrawiam i z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim zdrowia i smacznego.
demerg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-157506
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

yerba,

ja używam pakowarki od dawna i cały czas działa i zdaje egzamin.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3377&start=0

 

W lodówce do wędlin (ok 3-5 stopni) przechowuję zapakowane kiełbaski, szynki do ok. 2 tyg. Wyroby zapakowane próżniowo też mrożę i polecam. Super sprawa. Nie wysychają, nie przechodzą zapachami.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-157515
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy

Nie mogę znaleźć w necie tego angielskiego producenta. Masz może jakieś namiary?

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-157521
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie.

Jak lepiej przechowywać (mrozić) kiełbasę, uwędzoną czy uuwędzoną i parzoną.

Szynki wędzę i mroże potem parzę po odmrożeniu.

Jak zrobić z kiełbasą?? Tak samo jak z szynką??

Proszę o pilną odpowiedź

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158875
Udostępnij na innych stronach

To zależy od rodzaju kiełbasy. Ja robię tak: białą mrożę surową, a po rozmrożeniu parzę, a kiełbasy wędzone parzę i mrożę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158880
Udostępnij na innych stronach

A ja z kolei jak już niejednokrotnie na tym forum wspominałem :devil: - staram się mrozić przed parzeniem (o ile jest co mrozić :grin: ) - mam wtedy pewność większej "czystości" mikrobiologicznej i wg mnie smak jest nieco inny

 

dobrze gdyby kolega sobie małego testa zrobił :wink: - po troszku nieparzonej i parzonej do zamrażarki a potem ocena organoleptyczna tych próbek

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-158887
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii ..... Czy może przechowujecie jeszcze w inny sposób ?

Podchodzę do tego tak ... im bardziej będziesz się starał i kombinował tym bardziej przekombinujesz. Ja po uwędzeniu od razu mrożę odmierzoną partię kiełbasy w woreczkach przeznaczonych do mrożenia (dobrej jakości) szczelnie zakręconych, następnie sobie wyciągam ile mi potrzeba i po rozmrożeniu albo podpiekam albo parzę (po wędzeniu tego nie robiłem) i zostawiam na dzień następny do wystudzenia w lodówce. Niektórzy twierdzą że jest lepsza niż świeża.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-160981
Udostępnij na innych stronach

Fajne są te pakowarki próżniowe tylko kiedyś zaprzyjaźniony masaż mi powiedział że największym wrogiem mięsa jest folia

nie wiem jak mam to rozumieć????

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-160992
Udostępnij na innych stronach

:grin: Po pół roku w zamrażarce w woreczku foliowym kiełbasa ścinkówka zaczyna się robić pusta w środku i traci kolor na wierzchu.Zaczyna tracić smak,zapach jest jeszcze OK. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161035
Udostępnij na innych stronach

No dobra, a co z wędzonymi rybami ? Mam małą wędzarkę i chciałbym "spakować" kilka ostatnich wędzeń do domu dla rodzinki [ od wędzarki do domu mam 450km]

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161578
Udostępnij na innych stronach

Lodówka turystyczna- zamrażasz wkłady i heja.

Przyda się niejednokrotnie.

http://www.euro.com.pl/foto/1/363621270/687078f060f4fee9d2ea0f5130c0bd59/ezetil-sf10,363621270_3.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161583
Udostępnij na innych stronach

Wiem, teraz takowej użyłem do przewozu "dobroci". Może trochę nieściśle napisałem o co mi chodzi. Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę :) chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce.

Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ?

Pozdrawiam,

 

gkulka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161584
Udostępnij na innych stronach

Fajne są te pakowarki próżniowe tylko kiedyś zaprzyjaźniony masaż mi powiedział że największym wrogiem mięsa jest folia

nie wiem jak mam to rozumieć????

Też nie rozumiem o co chodziło masażowi.

Owszem zgadzam się z tym, że papier to obojętne opakowanie, ale folia która nie jest podgrzewana a raczej zamrażana nie przekaże swoich "złych" składników pożywieniu.

Coś wyzsane z palca.

 

Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę :) chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce.

Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ?

Prawdziwa próżnia przedłuży czas przechowywania, natomiast na transport również polecam lodówkę turystyczną.

Na 5-6h powinna starczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-161609
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Abartek masz rację, zawsze parzyłem a potem mroziłem

Tym razem zrobię to po Twojemu :)

Mi też się tak wydaje że lepiej uparzyć po rozmrożeniu

 

W sobotę pierwszy raz robię kiełbasę z mięska sklepowego, bo zawsze brałem świnkę z rodzinnej hodowli. Zobaczymy co wyjdzie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-190897
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Proszę o pomoc jak parzyć mrożoną kiełbasę.

W tym tyg. wykonałem pierwszą białą kiełbasę. Część parzyłem a reszta do mrożenia w formie surowej.

Napiszcie jak parzycie taką białą surową , którą mroziliście.

Najpierw rozmrażacie? Jak tak to resztę już wiem jak parzyć.

Czy od razu zamrożoną wkładacie do gorącej wody? Jak tak to napiszcie jak długo parzy taką kiełbasę bo, że dłużej niż świeża to rozumiem. Tylko ile?

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207803
Udostępnij na innych stronach

Ja wszystkie wędliny wędzone na dalszy użytek zamrażam przed parzeniem , a następnie rozmrażam w lodówce (górna półka) by je parzyć . Białą też tak robię i wiadomo rozmrażanie trochę trwa . Parzenie to jak napisałeś - wiesz - nie gotujemy .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207806
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Hanio. O to właśnie chodziło czy mogę tak robić. Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207807
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa.

a w tym "gdziesiu" nie było czasów? :tongue:

- oczywiście że się namnażają ale bez przesady - w dzień czy nawet dwa to się nic nie stanie :cool: - obyś tydzień nie czekał :grin:

a jak myślisz jak to jest z mięchem które po rozmrożeniu trafia dopiero do sklepów? :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14617-mro%C5%BCenie-wyrob%C3%B3w/page/4/#findComment-207946
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.