Jump to content

Mrożenie wyrobów

Bahus

Recommended Posts

Yerba pytał o próżniówkę. Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy. Ja szynkę po Wędzeniu zamykam w próżni i umieszczam w zamrażarce gdzie może poleżeć kilka miesięcy do sparzenia. Pozdrawiam i z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim zdrowia i smacznego.
demerg

• Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

yerba,

ja używam pakowarki od dawna i cały czas działa i zdaje egzamin.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3377&start=0

W lodówce do wędlin (ok 3-5 stopni) przechowuję zapakowane kiełbaski, szynki do ok. 2 tyg. Wyroby zapakowane próżniowo też mrożę i polecam. Super sprawa. Nie wysychają, nie przechodzą zapachami.

ale narobiłem dymu 🙂

Kupiłem SeaMeal angielską poekspozycyjną za 300zł ijest to dobry sprzęt porównywalny z Zepterem tylko o połowę tańszy

Nie mogę znaleźć w necie tego angielskiego producenta. Masz może jakieś namiary?

Dogoń swoje marzenia.

Berni

• 2 weeks later...

Witam

Mam pytanie.

Jak lepiej przechowywać (mrozić) kiełbasę, uwędzoną czy uuwędzoną i parzoną.

Szynki wędzę i mroże potem parzę po odmrożeniu.

Jak zrobić z kiełbasą?? Tak samo jak z szynką??

Proszę o pilną odpowiedź

To zależy od rodzaju kiełbasy. Ja robię tak: białą mrożę surową, a po rozmrożeniu parzę, a kiełbasy wędzone parzę i mrożę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A ja z kolei jak już niejednokrotnie na tym forum wspominałem :devil: - staram się mrozić przed parzeniem (o ile jest co mrozić :grin: ) - mam wtedy pewność większej "czystości" mikrobiologicznej i wg mnie smak jest nieco inny

dobrze gdyby kolega sobie małego testa zrobił :wink: - po troszku nieparzonej i parzonej do zamrażarki a potem ocena organoleptyczna tych próbek

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

• 3 weeks later...

Mrożona po jakimś czasie przechodzi innymi zapachami mimo folii ..... Czy może przechowujecie jeszcze w inny sposób ?

Podchodzę do tego tak ... im bardziej będziesz się starał i kombinował tym bardziej przekombinujesz. Ja po uwędzeniu od razu mrożę odmierzoną partię kiełbasy w woreczkach przeznaczonych do mrożenia (dobrej jakości) szczelnie zakręconych, następnie sobie wyciągam ile mi potrzeba i po rozmrożeniu albo podpiekam albo parzę (po wędzeniu tego nie robiłem) i zostawiam na dzień następny do wystudzenia w lodówce. Niektórzy twierdzą że jest lepsza niż świeża.

Wiem, teraz takowej użyłem do przewozu "dobroci". Może trochę nieściśle napisałem o co mi chodzi. Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę :) chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce.

Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ?

Pozdrawiam,

gkulka

Fajne są te pakowarki próżniowe tylko kiedyś zaprzyjaźniony masaż mi powiedział że największym wrogiem mięsa jest folia

nie wiem jak mam to rozumieć????

Też nie rozumiem o co chodziło masażowi.

Owszem zgadzam się z tym, że papier to obojętne opakowanie, ale folia która nie jest podgrzewana a raczej zamrażana nie przekaże swoich "złych" składników pożywieniu.

Coś wyzsane z palca.

Jak zapakować rybę wędzoną do dłuższego przechowywania - w tym także na transport.Np. teraz mam 1kg dorsza, 0,5kg szprotek i 3 makrele - na raz tyle w siebie nie wcisnę :) chodzi o pakowanie żeby dłużej mogło poleżeć w lodówce.

Czy pakować wędzonkę próżniowo i lodówka? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób ?

Prawdziwa próżnia przedłuży czas przechowywania, natomiast na transport również polecam lodówkę turystyczną.

Na 5-6h powinna starczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• 6 months later...

Abartek masz rację, zawsze parzyłem a potem mroziłem

Tym razem zrobię to po Twojemu :)

Mi też się tak wydaje że lepiej uparzyć po rozmrożeniu

W sobotę pierwszy raz robię kiełbasę z mięska sklepowego, bo zawsze brałem świnkę z rodzinnej hodowli. Zobaczymy co wyjdzie

• 3 months later...

Proszę o pomoc jak parzyć mrożoną kiełbasę.

W tym tyg. wykonałem pierwszą białą kiełbasę. Część parzyłem a reszta do mrożenia w formie surowej.

Napiszcie jak parzycie taką białą surową , którą mroziliście.

Najpierw rozmrażacie? Jak tak to resztę już wiem jak parzyć.

Czy od razu zamrożoną wkładacie do gorącej wody? Jak tak to napiszcie jak długo parzy taką kiełbasę bo, że dłużej niż świeża to rozumiem. Tylko ile?

Pozdrawiam!

Ja wszystkie wędliny wędzone na dalszy użytek zamrażam przed parzeniem , a następnie rozmrażam w lodówce (górna półka) by je parzyć . Białą też tak robię i wiadomo rozmrażanie trochę trwa . Parzenie to jak napisałeś - wiesz - nie gotujemy .

Dziękuję Hanio. O to właśnie chodziło czy mogę tak robić. Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa.

Gdzieś przeczytałem, że w mięsie w trakcie rozmrażania to się namnaża wiele drobnoustrojów, szczególnie w mielonym. A nie chciał bym by mi się zepsuła moja kiełbasa.

a w tym "gdziesiu" nie było czasów? :tongue:

- oczywiście że się namnażają ale bez przesady - w dzień czy nawet dwa to się nic nie stanie :cool: - obyś tydzień nie czekał :grin:

a jak myślisz jak to jest z mięchem które po rozmrożeniu trafia dopiero do sklepów? :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

• 3 weeks later...