krzysio59 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 I po co to bicie piany i zaśmiecanie wątku? Długo tak jeszcze? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-761498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolux Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Aby zapobiec wyciekaniu z mięsa wody podczas zgrzewania zapeklowane mięsiwo wkładamy w dwa woreczki, do pierwszego zapeklowane mięso, potem do drugiego stroną otwarta w kierunku strony zamkniętej pierwszego woreczka i zgrzewamy wtedy spokojnie nie myśląc o tym że soki zaczną nam uciekać z mięsa do maszyny zgrzewającej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-803988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Możesz napisać w jakm celu zapeklowane mięso pakujesz w woreczki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-803995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolux Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Sorki, pomyłka się tu wdarła... mięso do peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-804016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 19 Grudnia 2022 zapeklowane Czyli wymieszane z peklosolą. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-804042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 19 Grudnia 2022 (edytowane) @kolux Jest też inna strona medalu. Zdarza mi się też peklowac w woreczkach. Jednak generuje to dodatkowa produkcję plastikowych śmieci. Twoja metoda ten problem podwaja. Z moich obserwacji wynika że wystarczy tylko delikatnie odciągnąć powietrze i zagrzać.. Nie musi być maksymalnie odessane. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Grudnia 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-804043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Sorki, pomyłka się tu wdarła... mięso do peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-804059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolux Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Bossky A po co mam odsysać i kombinować skoro mam urządzenie do paczkowania próżniowego, co idzie o śmieci to woreczki tak przycinam że stosuje je pare razy do peklowania na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 1 Stycznia 2023 ... szkodliwość peklosoli. Już kiedyś przeliczałem - by dojść do dolnej dopuszczalnej granicy spożycia dziennego nitrytu w wędlinach (przy dawce 2%,<Twoje 20g/kg> ) trzeba dziennie spałaszować ponad 9 kg... Myślę, że warto by te wyliczenia tutaj przytoczyć, bo ludzie nie dowierzają.Jaką dopuszczalną dawkę przyjąłeś do obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 1 Stycznia 2023 bo ludzie nie dowierzają Trudno - niech przeliczą sami . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Ale to Ty powołujesz się na swoje wyliczenia i odpowiadasz, jakby to napisać - z wyższością maluczkiemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) "Aby zapobiec wyciekaniu z mięsa wody podczas zgrzewania zapeklowane mięsiwo wkładamy w dwa woreczki, do pierwszego zapeklowane mięso, potem do drugiego stroną otwarta w kierunku strony zamkniętej pierwszego woreczka i zgrzewamy wtedy spokojnie nie myśląc o tym że soki zaczną nam uciekać z mięsa do maszyny zgrzewającej." Kurcze, czytam to i się zastanawiam. Czy peklowanie na sucho to już zaczyna być jak ciasto francuskie?Ciekawe do ilu warstw dojdziemy. Ale to Ty powołujesz się na swoje wyliczenia i odpowiadasz, jakby to napisać - z wyższością maluczkiemu.Dopuszczalne dzienne spożycie azotynu sodu to 0,06 mg/kg masy ciała Reszta to już matematyka, poziom podstawowy. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Dopuszczalne dzienne spożycie azotynu sodu to 0,06 mg/kg masy ciała Reszta to już matematyka, poziom podstawowy.Właśnie o dopuszczalną dawkę mi chodziło, bo nie wiem, czy to 0.06mg/kg zostało przyjęte w wyliczeniach.Więc do matematyki - "poziom podstawowy":- "100 kg chłop" może (teoretycznie) spożyć 6mg nitrytu- 1 kg kiełbasy "dosolony" 20 g peklosoli o zawartości 0,5% nitrytu dostarcza 0,1g = 100 mg nitrytu. - 6mg nitrytu zawiera 1.2g peklosoli ... Zgadza się ... ? Edytowane 2 Stycznia 2023 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 2 Stycznia 2023 - 6mg nitrytu zawiera 1.2g peklosoli ... Raczej 1,2 kg peklosoli SKŁAD PEKLOSOLIChlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchennaAzotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki. Nie jesteś w stanie zjeść 6% nitrytu dziennie (4% bodajże dawka śmiertelna) bo musiała byś zjeść 12kg soli Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Bardzo proszę nie pisać tutaj bzdurnych obliczeń. To jest zbyt poważny temat na takie potknięcia. Są określone prawnie, bezpieczne dawki azotynu zarówno w składzie peklosoli, jak i na 1 kg wyrobu oraz dzienna dawka dla człowieka, nie podlegające jakimkolwiek modyfikacjom.Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) azotynów zostało przez FAO ustalone na poziomie 0,1 mg/kg masy ciała, a azotanów - 5 mg/kg masy ciała. Azotany są więc kilkadziesiąt razy mniej toksyczne, co nie oznacza, że nie należy kontrolować i ograniczać ich stężenia w żywności, biorąc pod uwagę, że są one prekursorami azotynów. Około 30-40% azotynów pobieranych przez człowieka z żywnością i wodą zostaje wydalone, a 60-70% pobranych azotynów ulega w organizmie przemianom, które nie są w pełni poznane.Według norm w wędlinach i innych przetworach mięsnych może znajdować się maksymalnie 150 mg/kg azotynu sodu, a w konserwach 100 mg/kg. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Proponuję zapoznać się z tym artykułem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19021-zdrowotne-aspekty-peklowania/oraz całym subforum pt.:Peklowanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Bardzo proszę nie pisać tutaj bzdurnych obliczeń. To jest zbyt poważny temat na takie potknięcia. Są określone prawnie, bezpieczne dawki azotynu zarówno w składzie peklosoli, jak i na 1 kg wyrobu oraz dzienna dawka dla człowieka, nie podlegające jakimkolwiek modyfikacjom....Jeżeli powyższy przekaz jest do mnie, to ja jak najbardziej traktuję moje obliczenia poważnie!Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że nie mam fachowej wiedzy medycznej, czy choćby technologa żywności.Jednak nawet najprostsze przeliczenia pokazują że powszechnie przyjęta dawka 20g peklosoli na 1 kg surowca, czyli dostarczenie 100mg nitrytu jest wartością znaczną, bez względu na to, jaką dzienną dopuszczalną normę spożycia przyjmiemy. Sam stosuję dawkę 20 g peklosoli /1kg surowca (a raczej 15-17g ze względu na odczucie słoności), ale zastanawiam się, czy aby na pewno postępuję prawidłowo! PS@wróbel75, ja poprawnie przeliczyłem masy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 2 Stycznia 2023 ale zastanawiam się, czy aby na pewno postępuję prawidłowo! Dlatego zapoznaj sie z materiałami, które podałem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 2 Stycznia 2023 @wróbel75, ja poprawnie przeliczyłem masy. mea culpa Kg. peklosoli zawiera ok. 6g azotynu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Ja chciałbym zapytać osoby które peklują mięso do wędzenia w woreczkach z przyprawami czy są jakieś przyprawy które są nie wskazane. Chodzi mi o to czy jakaś przyprawa podczas peklowania mięsa tą metodą nie psuje tego mięsa. I oczywiście nie chodzi mi tu o walory smakowe jeśli przedobrzy się z jakąś przyprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Każda z przypraw może być skazona jakimiś szkodliwymi bakteriami. Dlatego należy zaopatrywać się u pewnych sprzedawców, a przyprawy muszą być jak najświeższe i przy ich przygotowaniu trzeba zachować jak najwyższy poziom higieny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Dzięki za szybką odpowiedź ale jeszcze dopytam. Mam małą wiedzę w tym temacie i wydaje mi się że jeśli chodzi o przyprawy suszone typu pieprz, majeranek czy papryka itp. zachowując odpowiedni poziom higieny i zakładając że są świeże nie powinno być z nimi problemów. Ale jak to się ma np. do startego świeżego czosnku. Bardzo lubię wędliny z dodatkiem czosnku ale boję się zepsuć mięsa przez dodanie świeżego czosnku. Do tej pory peklowałem mięso bez żadnych dodatków ale chciałbym spróbować czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Nie polecam dodatków, ale jeśli już musisz ich użyć, zrób wyciąg. Po prostu w małym naczyniu, w niewielkiej ilości przygotowanej zalewy peklującej, zagotuj wybrane przyprawy i po ostudzeniu oraz przecedzeniu przez gęste sitko, taką esencję dodaj do zalewy. Smak reguluj sobie ilością dodawanego wyciągu z przypraw. Można także przyprawy umieścić w woreczku z płótna, zagotować go w niewielkiej ilości zalewy i w ten sposób sporządzić wyciąg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-806996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Serdeczne dzięki za odpowiedź. Dokładnie tak robiłem w przypadku peklowania na mokro. Pytanie wynikło z tego że próbuję peklować na sucho a szkoda mi mięsa gdyby coś poszło nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-807037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Nie dawaj niczego poza peklosolą. Jak będziesz parzył, to możesz do wody dodać przyprawy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/44/#findComment-807038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.