arkadiusz Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 17 Października 2017 60 C przez 36 h.Tak robię polędwicę zawijaną w boczek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) Dla polędwicy 60C to górna granica, boczek potrzebuje o kilka stopni więcej. Trudny duet .Skoro tak robisz, to chyba czas robi swoje. Boczek nie ciągnie się? Edytowane 17 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 17 Października 2017 Boczek nie ciągnie się? Mięciutki wręcz rozpływa się w ustach.[Dodano: 17 paź 2017 - 16:15] Skoro tak robisz, to chyba czas robi swoje. Na tym to polega.Długo w niskiej temperaturze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 17 Października 2017 To wiem, ale aż tak długo nie parzyłem. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 17 Października 2017 Przed waszymi odpowiedziami ustawiłam na 70 stopni na 12 godz...Parzy się już 8 .Nie wiem,czy mnie nie podkusi i nie rozpruję na późną kolację... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) 70 to bardzo wysoko. Będzie duży wyciek soków i w rezultacie sucha szynka. Wyciągaj , próbuj i daj znać co z tego wyszło. Sok możesz zlać do czegoś, może wykorzystasz. Próbować ostudzić w woreczku, może trochę wciągnie z powrotem? Nie próbowałem tego, to nie jestem pewien. Edytowane 17 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 17 Października 2017 No to mnie pocieszyłeś Faktycznie trochę tego soku jest w woreczku...Już wyciągam i studzę-myślę ,ze w srodku ma te wymagane 68 stopni? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 17 Października 2017 Przy tak długim czasie nie musi tyle mieć. Wręcz powinna mieć parę stopni mniej. Przy tylu godzinach parzenia temperatury się ładnie wyrównują i wyrób wewnątrz ma tyle samo stopni, co na zewnątrz.Zaletą tej metody jest właśnie wrzucenie na kilka, kilkanaście godzin do wody. Godzina w jedną, czy drugą stronę nie robi wielkiej różnicy (nie jest jednak tak, że wcale nie ma). Wieczorem wrzucasz do wody, rano wyciągasz. Nie pilnujesz.Metoda jest bardzo powtarzalna, więc zapisuj rodzaj mięsa, temperaturę i czas parzenia. Zależnie od upodobań szybko dojdziesz swego smaku. Parę prób i zrobisz co chcesz.Każda następna szyneczka będzie lepsza. Witamy w gronie testerów . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 17 Października 2017 Już jesteśmy po kolacji.Szyneczka wyszła na słoność dobra ,aczkolwiek 1 dodatkowy gram by jej nie zaszkodził [pekowałam dodając 16 g/kg]Wyjęłam po ośmiu godz ciężko wystraszona ,ze będzie wiór.[soków była szklanka] ,a tu miłe zaskoczenie-miękka i może niekoniecznie bardzo soczysta ,ale nie wiór Po wyjęciu z woreczka obtoczyłam w przyprawach i opiekłam króciutko na maśle ze wszystkich stron.Masło zrobiło super robotę .Z kulki mięska zostało kilka plasterków. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 17 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 17 Października 2017 Czyli źle nie było. Już wiesz w jakim masz iść kierunku. Troszkę więcej soli i mniejsza temperatura parzenia.Jeszcze kilka prób i będziesz ekspertem . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Już po wędzeniu i jestem b. zadowolony z efektów. 17g/kg smakowo w sam raz dla mnie, a często wychodziło mi za słone z różnych tabel. Też się zapeklowało w całości, bez szarych miejsc, mimo że szynka którą robiłem nie była super cienka. Reszta oprócz peklowania standardowo. Nic niedobrego nie działo się z czosnkiem który dodałem. Edytowane 21 Października 2017 przez _Misiek_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 21 Października 2017 Suche, niedopeklowane w środku......a piszesz że super.Do super, tu jeszcze bardzo dużo brakuje.Ale w tym wypadku ...super ....jest niemożliwe, bo pewnych praw peklowanie nie da się zasłonić woreczkiem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Schab zapeklowany, co najwyżej szynka ma lekko mniej różowy środek, ale nie szary. Więc nie powiedziałbym, że niedopeklowane. Jakość zdjęcia nie jest super, zapewniam cię że nie suche. Jak dla mnie idealne, a tak czy inaczej to raczej kwestia wędzenia/parzenia, a nie użycia worka lub nie, chyba się zgadza? ------- Dwie rzeczy budzą moje wątpliwości:- bakterie jadu kiełbasianego mają warunki jedynie w warunkach beztlenowych, więc teoretycznie mogą powstać w worku vacum warunki do ich rozwoju. Ale tutaj prawdopodobnie dochodzi kwestia tego, że amatorskie pakowarki, w moim wypadku Profi Cook (1080) nie są w stanie odessać całego powietrza. No i temperatura <7°, oraz peklosól zabezpieczają przed ich rozwojem. - stężenie azotanu sodu w gotowym produkcie w stosunku do gotowego produktu peklowanego 'klasycznie". Edytowane 22 Października 2017 przez _Misiek_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 22 Października 2017 Jakość zdjęcia nie jest super, zapewniam cię że nie suche. Jak dla mnie idealne, a tak czy inaczej to raczej kwestia wędzenia/parzenia, a nie użycia worka lub nie, chyba się zgadza? Pekluje się na mokro właśnie po to, aby mięso się nie odwodniło. Przy peklowaniu w woreczku niestety mamy takie zjawisko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 22 Października 2017 Jakość zdjęcia nie jest super, zapewniam cię że nie suche. Jak dla mnie idealne, a tak czy inaczej to raczej kwestia wędzenia/parzenia, a nie użycia worka lub nie, chyba się zgadza? Właśnie że się nie zgadza.Mięso peklowane na mokro przybywa na wadze od 4-7 %.Mięso peklowane na sucho ubywa na wadze.Wnioski możesz wyciągnąć sam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 22 Października 2017 Ubywa?W zamkniętym woreczku?Nie zgadzam się z tym. Gdyby tak było, to po peklowaniu musielibyśmy wylać z woreczka sok, a tak się nie dzieje. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Już to przerabialiśmy,ale napiszę jeszcze raz.Przeczytaj wątek Stefana.Tam pokazał ile soku z mięsa wypłynęło po takim peklowaniu.Chyba nie chcesz mi powiedzieć ,że sól przy takim peklowaniu nie wyciąga z mięsa wodę.Gdyby tak było to wyroby dojrzewające nie miały by racji bytu.Przyjmując nawet że nie ma wycieku to nie ma też wzrostu wagi peklowanego mięsa jak to ma miejsce przy peklowaniu mokrym. Edytowane 22 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 22 Października 2017 Drugie podejscie do "ala"Sous vide wyglądało tak ,ze mięsko w woreczku włożyłam do wody ,i ustawiłam temp na 65 stopni i czas na 12 godz. .Powiem tak- nie widzę znaczącej różnicy...między 70 stopni ,a 65 . Poprzednią kulkę szynki wyjęłam po 8 godz ,tą po 12-stu.Wyciek soków też porównywalny.Obydwie nie wyszły soczyste,ale smaczne.Trzecia jest jeszcze w woreczku -zapeklowałam ją 07-10 więc leży już 15 dni. Czy mogę ją wrzucić do zamrażarki ,bo w najbliższym czasie nie będe nic z nią robić? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 22 Października 2017 Obydwie nie wyszły soczyste,ale smaczne. Przynajmniej piszesz szczerze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Właśnie że się nie zgadza.Mięso peklowane na mokro przybywa na wadze od 4-7 %.Mięso peklowane na sucho ubywa na wadze.Wnioski możesz wyciągnąć sam.Rozumiem. A ten przyrost w przypadku peklowania na mokro "zostaje" później w mięsie, czy i tak czy inaczej wycieka w procesie obróbki? Sprawdzę przy najbliższej okazji wagę przed i po. @Miro, nie pisałem nieszczerze:) dla mnie jest ok i uważam że nie jest zbyt suche w smaku, ale rozumiem że ktos może uważać inaczej. Ostatnio robiłem schab i wyszedł suchy, przegrzany w wędzarni co prawda zjadliwy, ale twardy i suchy. I tak, tamten był suchy;) Z peklowaniem na mokro nie mam problemu, ale lubię wygodne rozwiązania, zwłaszcza przy ograniczonych zasobach czasowych. Edytowane 22 Października 2017 przez _Misiek_ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 22 Października 2017 Przy naszym hobby wygodne rozwiązania są wskazane, o ile idą w parze z zasadami wyrobu wędlin.Typowe wędzonki peklowało się i pekluje na mokro.W przeciwnym wypadku nie wyjdą tak soczyste jak powinny wyjść. Nie mam zamiaru kopać się z koniem.......ale nie głoście, że ta metoda jest poprawnym sposobem peklowania mięsa na typowe wędzonki, bo nie jest i nie będzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-571988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 22 Października 2017 Przeczytaj wątek Stefana.Tam pokazał ile soku z mięsa wypłynęło po takim peklowaniu.- zgadza sie z tym ze trzeba wziasc poprawke - szynki byly po 5.1 kg. Natomiast przy peklowaniu mniejszych kawalkow owszem wyjmuje sie wilgotne kawalki ale bez wycieku praktycznie i nie wymagajace ociekania jak to jest przy peklowaniu na mokro. Dodatkowo - jesli juz zostalem wywolany do tablicy to proponuje jeszcze raz zajrzenie do tego tematu i tego postu -https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14378-por%C3%B3wnanie-w%C4%99dzonek/?do=findComment&comment=553822Nie mam zamiaru kopać się z koniem.......ale nie głoście, że ta metoda jest poprawnym sposobem peklowania mięsa na typowe wędzonki, bo nie jest i nie będzie.- objawiona pewnosc wlasnej wiary w tylko i wylacznie"prawdziwy" sposob peklowania ma gliniane nogi Kol. Miro Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-572007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Trzecia jest jeszcze w woreczku -zapeklowałam ją 07-10 więc leży już 15 dni. Czy mogę ją wrzucić do zamrażarki ,bo w najbliższym czasie nie będe nic z nią robić?Możesz.[Dodano: 22 paź 2017 - 18:26] - zgadza sie z tym ze trzeba wziasc poprawke - szynki byly po 5.1 kg. Stefan ja tez pekluję na sucho wyroby dojrzewające i zawsze mam wyciek .Raz większy raz mniejszy ,ale zawsze jest i chyba przyznasz mi racje że będziesz miał większe straty wagowe przy peklowaniu na sucho w worku niż przy peklowaniu mokrym tradycyjnym . Edytowane 22 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-572011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 22 Października 2017 Już to przerabialiśmy,ale napiszę jeszcze raz.Przeczytaj wątek Stefana.Tam pokazał ile soku z mięsa wypłynęło po takim peklowaniu.Chyba nie chcesz mi powiedzieć ,że sól przy takim peklowaniu nie wyciąga z mięsa wodę.Gdyby tak było to wyroby dojrzewające nie miały by racji bytu.Przyjmując nawet że nie ma wycieku to nie ma też wzrostu wagi peklowanego mięsa jak to ma miejsce przy peklowaniu mokrym. Być może jeśli ktoś kupi złej jakości, mocno nastrzyknięte mięso, to pozostanie jakiś wyciek w woreczku. Ja się z tym nie spotkałem, a robiłem tak kilkanaście razy. Zawsze w momencie nasolenia jest mocniejszy wyciek, trudno zgrzać woreczki, bo robi się w nich sporo solanki. Jednak po zakończonym peklowaniu w woreczku nie pozostaje praktycznie nic. Wszystko, co mięso na początku puściło, później wciąga z powrotem.Czytając was dochodzę do wniosku, aby spróbować dolać do woreczka kilka procent wody i zobaczyć, co się stanie. Skoro mięso "pije" solankę w peklowaniu mokrym, to powinno pociągnąć również i w woreczku.W każdym razie na pewno nie traci na wadze jak przy zwykłym peklowaniu suchym, co jest zrozumiałe, po prostu woda nie może wyparować. Miro jeszcze nigdy nie peklował w woreczku, ale musi zabrać głos i jak zwykle wie lepiej od kogoś, kto ma w tym doświadczenie.Szkoda, bo to nie pozwala nam skorzystać z jego wiedzy, po prostu pośród ziarna jest za dużo plew. Drugie podejscie do "ala"Sous vide wyglądało tak ,ze mięsko w woreczku włożyłam do wody ,i ustawiłam temp na 65 stopni i czas na 12 godz. .Powiem tak- nie widzę znaczącej różnicy...między 70 stopni ,a 65 . Poprzednią kulkę szynki wyjęłam po 8 godz ,tą po 12-stu.Wyciek soków też porównywalny. Obydwie nie wyszły soczyste,ale smaczne. Proponuję obniżyć temperaturę jeszcze ze 2 stopnie. Wyciek powinien być bardzo niewielki.Nie wiem jak dokładny masz termostat w garnku, czy nie fałszuje temperatury, albo nie ma za dużej histerezy. Skoro duży wyciek, to mięso miało za wysoką temperaturę.Jeśli masz cierpliwość to próbuj dalej, a opanujesz temperatury i jakość parzenia. Na początek trzymałbym się jednego czasu, a zjechał z temperaturą. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-572019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 22 Października 2017 - objawiona pewnosc wlasnej wiary w tylko i wylacznie"prawdziwy" sposob peklowania ma gliniane nogi Kol. Miro Zasady kolego Stefan....zasady.....ich nie da się zmienić.Czy to Miro wymyślił peklowanie na mokro?Nie.Ktoś je wymyślił w jakimś celu.Przecież też mógł iść na łatwiznę i peklować na sucho w naczyniu, czy woreczku,, a ....jednak postąpił inaczej.Dlaczego?Bo taka jest specyfika mięsa.Pokolenia praktyki.............chyba mają coś do powiedzenia.No chyba że praktykowały idąc w złym kierunku.....Ale nie sądzą, że aż tak wielu praktyków popełniło tak znaczący błąd.To by była farsa sztuki masarskiej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/10/#findComment-572024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.