ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 22 Października 2017 Stefan ja tez pekluję na sucho wyroby dojrzewające i zawsze mam wyciek .Raz większy raz mniejszy ,ale zawsze jest i chyba przyznasz mi racje że będziesz miał większe straty wagowe przy peklowaniu na sucho w worku niż przy peklowaniu mokrym tradycyjnym . Co prawda nie do mnie, ale zapytam.Peklujesz w woreczku? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) A co to za różnica.Przekonaj mnie że wyciek w woreczku będzie mniejszy od tego bez.Odpowiedz na proste pytanie.Gdzie jest większa wydajność.? Edytowane 22 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 22 Października 2017 To bardzo proste.W woreczku nie ma możliwości odparowania wody, jak przy peklowaniu suchym tradycyjnym.Inaczej mówiąc mięso nie ma możliwości obeschnąć, a skoro w woreczku nie zostaje solanka, to nie było żadnego wycieku i mięso ani nie traci na wadze podczas peklowania, ani nie robi się bardziej suche. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Jeszcze raz Gdzie jest większa wydajność.?Co Ci odparowuje jak mięso jest w pudełku zamknięte i leży na kratce. Edytowane 22 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 22 Października 2017 Bijecie pianę jak dzieci ,niech kazdy robi jak chce ,większy wyciek czy mniejszy ? ten problem przerabiają zakłady które przerzucają tysiace ton towaru i w ich przypadku to są pieniądze.Przy naszych produkcjach to nie takiego wpływu.Przed chwilą wstawiłem w moim temacie szynkę ,którą peklowałem na sucho ,przez sześć dni ,na początku lekki wyciek ,potem się wciagnął .po parzeniu szynka soczysta co widać na zdjęciach. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 22 Października 2017 Przerabialismy juz - wymiane tlenowa, przerabialismy, ucisk woreczka na mieso, przerabialismy proznie i podcisnienie, a teraz zaczelismy przerabiac odwodnienie, soczystosc i znow wyzszosc peklowania na mokro. Miedzyczasie minelismy bardziej istotne pytania jak te z postu kol. _Misiek_ Dwie rzeczy budzą moje wątpliwości: - bakterie jadu kiełbasianego mają warunki jedynie w warunkach beztlenowych, więc teoretycznie mogą powstać w worku vacum warunki do ich rozwoju. Ale tutaj prawdopodobnie dochodzi kwestia tego, że amatorskie pakowarki, w moim wypadku Profi Cook (1080) nie są w stanie odessać całego powietrza. No i temperatura <7°, oraz peklosól zabezpieczają przed ich rozwojem. - stężenie azotanu sodu w gotowym produkcie w stosunku do gotowego produktu peklowanego 'klasycznie". - na pierwsza watpliowsc praktycznie sam sobie odpowiedziales - stosowanie peklosoli. na problem 2. - w peklosoli nie masz azotanu tylko azotyn, i w gotowym produkcie nie ma roznicy zawartosci azotynu pomiedzy woreczkami i na mokro.I teraz chcialbym tylko zwrocic uwage ze dyskusja o soczystosci i zdolnosci wiazania wody i jej oddawania w trakcie dalszych obrobek wymaga naprawde glebokiego wejscia w reakcje chemiczne, biochemiczne itp. Czy znow mamy bic piane? - smak, soczystosc, stopien slonosci - mimo ze dadza sie zmierzyc to i tak sa w wiekszosci subiektywne indywidualne odczucia kazdego z nas. I nikt nikogo nie zmusza i nie namawia ze rozwazany tutaj sposob jest jedynym najlepszym - kazdy ma prawo wyboru i kazdy moze tez wyrazic swoja opinie. I nie mozna tylko i wylacznie na podstawie zdjec twierdzic ze biale jest czarne i odwrotnie. kol. _Miskowi_ pasuja i odpowiadaja jego wyroby i koniec. Kropka. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Jeszcze raz Gdzie jest większa wydajność.?CoCi odparowuje jak mięso jest w pudełku zamknięte.Bzdury piszesz . Peklowałem na sucho w również w szklanym naczyniu. A w tym przypadku masz rację: jest wyciek. Solanka spływa na dno i mięso nie jest w stanie z powrotem jej wciągnąć.Jednak w woreczku jest inaczej, ponieważ sok nie ma gdzie spłynąć, mięso niejako jest nim otoczone.Kiedy sól przejdzie do mięsa osmoza zaczyna działać w odwrotnym kierunku i soki są z powrotem wciągane. To działa. Robiłem to wiem z doświadczenia, nie z domysłów. Bijecie pianę jak dzieci ,niech kazdy robi jak chce ,większy wyciek czy mniejszy Po prostu staram się zrozumiale i rzeczowo wyjaśnić, daleko mi do bicia piany. Edytowane 22 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) - na pierwsza watpliowsc praktycznie sam sobie odpowiedziales - stosowanie peklosoli. na problem 2. - w peklosoli nie masz azotanu tylko azotyn, i w gotowym produkcie nie ma roznicy zawartosci azotynu pomiedzy woreczkami i na mokro.I teraz chcialbym tylko zwrocic uwage ze dyskusja o soczystosci i zdolnosci wiazania wody i jej oddawania w trakcie dalszych obrobek wymaga naprawde glebokiego wejscia w reakcje chemiczne, biochemiczne itp. Czy znow mamy bic piane? - smak, soczystosc, stopien slonosci - mimo ze dadza sie zmierzyc to i tak sa w wiekszosci subiektywne indywidualne odczucia kazdego z nas. I nikt nikogo nie zmusza i nie namawia ze rozwazany tutaj sposob jest jedynym najlepszym - kazdy ma prawo wyboru i kazdy moze tez wyrazic swoja opinie. I nie mozna tylko i wylacznie na podstawie zdjec twierdzic ze biale jest czarne i odwrotnie. kol. _Miskowi_ pasuja i odpowiadaja jego wyroby i koniec. Kropka. To jest wpis Stefana Edytowane 22 Października 2017 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 22 Października 2017 Miro jeszcze nigdy nie peklował w woreczku, ale musi zabrać głos i jak zwykle wie lepiej od kogoś, kto ma w tym doświadczenie. Tym stwierdzeniem orzekłeś, że nie mam doświadczenia w wyrobie wędlin.To co ja tu robię od 15 lat, dzień w dzień, prawie non stop? Codziennie wałkowanie wiedzy aż do znudzenia........i niczego widać się nie nauczyłem. O nie ....nauczyłem się ogromnie wiele i dlatego pozwalam sobie pisać, negując tą metodę.Dlaczego ją neguję?Bo nie została sprawdzona naukowo, a sam wygląd i smak wyrobu jest dla mnie mało wiarygodny. Ile skomplikowanych procesów zachodzi obok peklowania.....Czy ktoś to bierze pod uwagę? Nie po to poświęcam swój czas na własny wyrób wędlin, aby na sobie eksperymentować.Mam jedno zdrowie, jedno życie i wolę wierzyć w zasady które opracowano przez lata, niż wierzyć w nie poparte badaniami wyrobu eksperymenty. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) ...dyskusja o soczystosci i zdolnosci wiazania wody i jej oddawania w trakcie dalszych obrobek...Zwracam uwagę że Stefan pisze o utracie wody w trakcie dalszych obróbek.Podczas samego peklowania w woreczku z wyciekiem się nie spotkałem.[Dodano: 22 paź 2017 - 19:24] Miro jeszcze nigdy nie peklował w woreczku, ale musi zabrać głos i jak zwykle wie lepiej od kogoś, kto ma w tym doświadczenie.Tym stwierdzeniem orzekłeś, że nie mam doświadczenia w wyrobie wędlin. Napisałem, że nie masz doświadczenia z peklowaniem w woreczku próżniowym.Bo jak sam piszesz w woreczku nie peklowałeś i nie będziesz peklował.To skąd niby masz mieć doświadczenie w tym temacie? Edytowane 22 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Ja się z Wami nie zgadzam co do soczystości wyrobu ,ale już nie mam siły na dalszą dyskusję bo jeśli Was przy porównywalnych wyrobach nie przekonuje stopień wydajności to nic Was już nie przekona.Ja wysiadam. Edytowane 22 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Zlep.Wiedza mnie nie puszcza ......za śliski temat, jak na wyrób żywności. Edytowane 22 Października 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 22 Października 2017 ...a sam wygląd i smak wyrobu jest dla mnie mało wiarygodny. Miro, przecież nigdy nie próbowałeś, a zabierasz głos w kwestii smaku.Masz tak ogromne doświadczenie, że fotka mówi Ci jaki jest smak wędliny?Szanuj nas troszeczkę i nie bądź autorytetem w kwestiach o których nie masz zielonego pojęcia. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 22 Października 2017 Masz tak ogromne doświadczenie, że fotka mówi Ci jaki jest smak wędliny? Po tylu latach dzień w dzień z wyrobami....patrzę i wiem.Czy to aż tak może dziwić? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Miro, Usuń swój post powyżej, póki jeszcze możesz.Idziesz w zaparte i zaczynasz sam siebie ośmieszać. Ja się z Wami nie zgadzam co do soczystości wyrobu ,ale już nie mam siły na dalszą dyskusję bo jeśli Was przy porównywalnych wyrobach nie przekonuje stopień wydajności to nic Was już nie przekona.Ja wysiadam.Arkadiusz, czego nie rozumiesz?Wkładam do woreczka kilogram i wyciągam kilogram. Nie ma ani utraty, ani przyrostu wydajności.To nie domysły, ale moja osobista praktyka.Późniejsza utrata wagi jest zależna od sposobu dalszej obróbki, nie ma znaczenia, czy było to peklowanie mokre, czy suche. Edytowane 22 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Nie mam zamiaru kopać się z koniemA pomyślałeś ze vice versa ?Czy w tej dyskusji dopuszczacie możliwość ze ktoś może chcieć swoje !!!!!!wyroby zrobić jak mu smakują , czy mu nie wolno ?? .Przecież nie każe Wam tak robić .Nie głosi kto tak nie pekluje to przegrał życie . Edytowane 22 Października 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 22 Października 2017 ZleP to Ty nie rozumiesz.Ja wkładam do solanki 1kg i wyciągam 1,07 kg.Teraz zastanów się dlaczego.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 22 Października 2017 Historia mojego eksperymentu z polędwicami.09-10-2017 - peklowanie na mokro (zalewa z przyprawami wg miro), na sucho (ZleP) a pierz 2g/kg dodałem od siebie, żeby na sucho też była jakaś przyprawa.18-10-2017 – Gocha, śledząca pogodynki, przepowiada wszystkie możliwe kataklizmy oprócz trzęsienia ziemi… czas przygotować się do wędzenia. Z lodówki przyniosłem woreczki (raptem dwa) z polędwicą i czas prawdzie spojrzeć w oczy. Peklowanie na mokro już przerabiałem i nic nie powinno mnie zaskoczyć, a jednak… odlałem zalewę do pojemniczka z miarką i okazało się, że brakuje 100 ml zalewy czyli 25 % uciekło. Co prawda część zalewy nastrzyknąłem, ale tak duży ubytek mnie zaskoczył. Polędwica ma ładny kolor, zapach ale jest jakaś taka napęczniała więc dla przyzwoitości trochę ją pomasowałem, żeby wycisnąć z niej nadmiar zalewy chociaż nigdy przedtem tego nie robiłem. Trochę wytarłem ręcznikiem i po kłopocie. Teraz czas zająć się polędwicą peklowaną na sucho. Na zdjęciu widać jak niewiele jest płynu w woreczku – prawie wcale, raptem 15 ml. Zapach dobry, kolor ciemniejszy, chyba od pieprzu, polędwica jędrna ale brzydka – wszystko przez ten pieprz – taka piegowata. Bez zastanowienia, zimną wodą z kranu pozbyłem się pieprzu, potem wytarłem ręcznikiem i po kłopocie. Teraz czas ociekania, przez noc będzie wisieć w lodówce.19-10-2017 – osuszanie w piekarniku z nawiewem w temp. 27 – 37 st. C przez 3 godziny. W tym czasie nagrzewam murowaną wędzarnie pamiętającą czasy Gomułki. Po godzinie polędwica ZLeP-a była wystarczająco sucha, ale pozostałe jeszcze wilgotne – niech jeszcze siedzą w piekarniku. Wędzenie w temp. 27 st.C trwało do wieczora. Polędwica peklowana na mokro jest jak zawsze tak samo ładna, pulchna, okrąglutka, chociaż ładniejszy kolor ma polędwica peklowana na sucho (na zdjęciu tak ładnie nie wygląda), która dla odmiany jest bardziej jędrna i trochę drobniejsza. Następnego dnia polędwice zapakowałem w woreczki i do lodówki na kilka dni. Jutro uroczyste otwarcie, degustacja i oczywiście zdjęcie przekroju polędwic. Gdzie się podziała trzecia polędwica ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 22 Października 2017 Właśnie w tym sęk Macieju, aby napisać wyraźnie, że takie peklowanie przeprowadza się na własną odpowiedzialność.Tyle i tylko tyle. Zlep.Dlaczego mam usuwać swój wpis?Nie rozumiem? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 22 Października 2017 ZleP to Ty nie rozumiesz.Ja wkładam do solanki 1kg i wyciągam 1,07 kg.Teraz zastanów się dlaczego.? Aaaaa....Teraz rozumiem.Do woreczka nie dolewam wody, więc nie ma przyrostu wagi.Ale temat mnie zaciekawił i następnym razem naleję kilka procent wody, aby sprawdzić, jak się mięso zachowa.Przypuszczam, że mięso ją wchłonie. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 22 Października 2017 No nareszcie.To jest podstawą peklowania na mokro że mięso wchłonie pewien procent solanki w czasie peklowania.Czym wiecej wchłonie i więcej zatrzyma to będzie bardziej soczyste i nikt mnie nie przekona że jest inaczej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Ja wkładam do solanki 1kg i wyciągam 1,07 kg.Teraz zastanów się dlaczego.? No proszę, Markis już eksperymentował: odlałem zalewę do pojemniczka z miarką i okazało się, że brakuje 100 ml zalewy czyli 25 % uciekło. Co prawda część zalewy nastrzyknąłem, ale tak duży ubytek mnie zaskoczył.Czyli przyrost wydajności jest również możliwy, tą brakującą solankę wciągnęło mięso (jakoś nigdy mnie to nie zainteresowało). Markis skoro Arkadiusz pisze, że ma przyrost 7%, to następnym razem wlałbym do woreczka w okolicach 7% wody.Dlaczego tyle? Ponieważ przy stałej proporcji wody słoność wyrobu będzie za każdym razem powtarzalna, niezależnie od czasu peklowania.Po prostu po peklowaniu nie wylejesz soli, która miała trafić do mięsa. Edytowane 22 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 22 Października 2017 Czyli przyrost wydajności jest również możliwy, tą brakującą solankę wciągnęło mięso (jakoś nigdy mnie to nie zainteresowało). To tego nie wiedziałeś......?Jedziesz po mnie, a podstaw nie znasz.....no jak tak można? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) Miro, nie ignoruję postów fachowców: Ale to całkiem inna baja Stefanie....niż peklowanie w woreczku foliowym. Tu mięso jest ściskane jak gąbka i osmoza ma utrudnione zadanie penetracji w głąb mięśnia. To tak jakbyś stanął w wannie na gąbkę i liczył że nasiąknie wodą..... Coś nasiąknie....ale kiepściutko.[Dodano: 22 paź 2017 - 20:49] Jutro uroczyste otwarcie, degustacja i oczywiście zdjęcie przekroju polędwic. Gdzie się podziała trzecia polędwica ?Fajny eksperyment, bardzo ciekawy jestem zakończenia.Trzecią polędwicę zjadłeś zanim się uwędziła? Edytowane 22 Października 2017 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 22 Października 2017 ??? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/11/#findComment-572074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.