Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już mamy coś takiego, to przetnij kiełbasę cienką i baton grubej w miejscach o największym skupisku pleśni. Zobaczymy jak głęboko weszła w wyrób.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813727
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

To moje pierwsze podejście do wędlin/mięs długo dojrzewających.

 

To jest produkcja wymagająca wiedzy i doświadczenia.

Najlepiej zdobywać je stopniowo, na małych ilościach i pojedynczym asortymencie.

Cóż, jakaś strata "kasy", ale zdrowie najważniejsze

 

:thumbsup:

I tak i nie to nie wejść na K2 zimą wszyscy wiedza wszyscy byli. A póki co tylko Szerpowie weszli. Trzeba robić zgodnie z przepisem i ryzyko wpadki jest minimalne. To nie K2 zimą. Tylko normalnie wędlina że swoją technologią. Ja nie jest dochowania to wpadka jest na zasadzie a nuż się uda i nie będzie wpadki. Trzeba znać swoje możliwości sprzętowe bo w dojrzewających to podstawą.b Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813737
Udostępnij na innych stronach

dziwie się z powodu pleśni.Kilka lat temu moje chorizo  ładnie wysychało na stryszku ,ale następne wysychało od środka.Zrobił się otwór w środku wędliny.Pleśni nie było.Był to ostatni  wyrób chorizo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813907
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie wyrzucaj. Wymyj kiełbasy w lekko cieplej wodzie z dodatkiem soli.  Lodówkę także wymyj it powycieraj ściereczką z octem.  Następnym razem zaszczep wyroby pleśnią p. nalgiovense.  Z drugiej strony ta pleśń tez może jest OK, ale bez bez badania nie wiemy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814012
Udostępnij na innych stronach

Z tym "jeszcze nie wyrzucaj" i obmywaniem wędlin wodą z solą to osobiście bym bardzo uważał. Wydaje mi się, że ta pleśń jest już nieźle rozwinięta. Widzę tam ciemniejsze plamy - nie tylko zielone. Wolałbym nie mieć nikogo na sumieniu. 

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814042
Udostępnij na innych stronach

Plesn jest bardzo widoczna wiec i w srodku pewnie tez sie rozwinela , nie ryzykowala bym jedzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814135
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiele razy spożywałem wyroby z zieloną pleśnią bez żadnych skutków. 

Penicillium roqueforti - wystarczy raz kupić ser z tą pleśnią i zacznie walczyć w domu o terytorium. Rozwija się wyłacznie w warunkach tlenowych.

Przychylam się do opinii Chrisa niemniej radzę wyeliminować batony o ew. naruszonej osłonce i te, z czarną pleśnią - nawet punktową.

Na miejscu @grzesiu1966,w okresie dalszego dojrzewania podwędzałabym okresowo na zimno.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814159
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.