Maxell Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Lutego 2023 Jak już mamy coś takiego, to przetnij kiełbasę cienką i baton grubej w miejscach o największym skupisku pleśni. Zobaczymy jak głęboko weszła w wyrób. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Lutego 2023 (edytowane) To moje pierwsze podejście do wędlin/mięs długo dojrzewających. To jest produkcja wymagająca wiedzy i doświadczenia.Najlepiej zdobywać je stopniowo, na małych ilościach i pojedynczym asortymencie.Cóż, jakaś strata "kasy", ale zdrowie najważniejsze I tak i nie to nie wejść na K2 zimą wszyscy wiedza wszyscy byli. A póki co tylko Szerpowie weszli. Trzeba robić zgodnie z przepisem i ryzyko wpadki jest minimalne. To nie K2 zimą. Tylko normalnie wędlina że swoją technologią. Ja nie jest dochowania to wpadka jest na zasadzie a nuż się uda i nie będzie wpadki. Trzeba znać swoje możliwości sprzętowe bo w dojrzewających to podstawą.b Edytowane 7 Lutego 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu1966 Opublikowano 7 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Lutego 2023 No cóż... "Jak się nie wywrócis, to sie nie naucys!"...Mam nadzieję, że chociaż coś uda się uratować... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Lutego 2023 dziwie się z powodu pleśni.Kilka lat temu moje chorizo ładnie wysychało na stryszku ,ale następne wysychało od środka.Zrobił się otwór w środku wędliny.Pleśni nie było.Był to ostatni wyrób chorizo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-813907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legnicki Opublikowano 8 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Lutego 2023 Jeszcze nie wyrzucaj. Wymyj kiełbasy w lekko cieplej wodzie z dodatkiem soli. Lodówkę także wymyj it powycieraj ściereczką z octem. Następnym razem zaszczep wyroby pleśnią p. nalgiovense. Z drugiej strony ta pleśń tez może jest OK, ale bez bez badania nie wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) Z tym "jeszcze nie wyrzucaj" i obmywaniem wędlin wodą z solą to osobiście bym bardzo uważał. Wydaje mi się, że ta pleśń jest już nieźle rozwinięta. Widzę tam ciemniejsze plamy - nie tylko zielone. Wolałbym nie mieć nikogo na sumieniu. Edytowane 9 Lutego 2023 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Lutego 2023 Plesn jest bardzo widoczna wiec i w srodku pewnie tez sie rozwinela , nie ryzykowala bym jedzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legnicki Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Lutego 2023 Jestem pewien ze pleśń nie istnieje pod osłonką. Wiele razy spożywałem wyroby z zieloną pleśnią bez żadnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Lutego 2023 Wiele razy spożywałem wyroby z zieloną pleśnią bez żadnych skutków. Penicillium roqueforti - wystarczy raz kupić ser z tą pleśnią i zacznie walczyć w domu o terytorium. Rozwija się wyłacznie w warunkach tlenowych.Przychylam się do opinii Chrisa niemniej radzę wyeliminować batony o ew. naruszonej osłonce i te, z czarną pleśnią - nawet punktową.Na miejscu @grzesiu1966,w okresie dalszego dojrzewania podwędzałabym okresowo na zimno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14690-chorizo-castellano-problem-z-ple%C5%9Bni%C4%85/page/3/#findComment-814159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.