Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie. Ostatnio robiłem parówki dla moich wnuków. Przepis może się przydać początkującym.

Andrzej z Mysłowic

 

Przepis na parzone parówki od dziadka Andrzeja.

 

Należy mieć duże doświadczenie i dobry sprzęt (mam na myśli kuter masarski do bardzo drobnego rozdrobnienia farszu), aby w domowych warunkach zrobić większą ilość parówek. Dlatego na początek mając doświadczenie w produkcji kiełbas i zapoznając się z wieloma przepisami i radami dotyczącymi parówek, postanowiłem krok po kroku zrobić ich niewielką ilość, ku uciesze moich wnuków, które je uwielbiają.

Do zrobienia parówek w niewielkiej ilości wykorzystałem:

 

Surowiec:

 

1. Wieprzowina kl.I - same mięśnie - 0,9 kg

2. Podgardle chude, b/s i gruczołów -  1 kg

 

Przyprawy:

                  

1. Pieprz czarny mielony - 4 g

2. Gałka muszkatołowa - 2 g

3. Kolendra mielona - 2 g

4. Cukier - 3 g

 

post-39694-0-40738200-1506866523.jpg

 

 

Przyprawy do peklowania na 1,9kg surowca:

                  

1. Peklosól - 23 g

2. Sól wędzarnicza - 4 g

 

Inne dodatki:

 

1. Rozdrobniony lód - około 300 g

2. lub lodowata woda - około 300 ml

 

 post-39694-0-59305200-1506866550.jpg

Lód przed rozdrobnieniem

                    

post-39694-0-15420000-1506866579.jpg

Mikser (między innymi) do rozdrabniania lodu

 

post-39694-0-17264100-1506866602.jpg

Lód po rozdrobnieniu

 

Osłonki:

 

1. Celulozowa na parówki fi 26 mm

 

post-39694-0-33423000-1506866621.jpg

 

Opis wykonania :

 

1. Oba gatunki mięsa pokroiłem  w kostkę i oddzielnie zapeklowałem dodając peklosól w ilości 12 g na 1 kg mięsa + 2 g soli wędzarniczej. Proces peklowania prowadziłem w lodówce.

2.  Po trzech dniach schłodzone mięso wstępnie rozdrobniłem na sitku fi 8 mm i przełożyłem na 10 min do zamrażarki. Następnie mieliłem na sitku fi 3 mm. A zrobiłem to po to aby ułatwić mojemu mikserowi dalsze rozdrabnianie. Podczas mielenia zwracamy uwagę aby mięso się nie nagrzało.

 

post-39694-0-78591900-1506866640.jpg

Wieprzowina kl.I po zmieleniu na sitku fi 3 mm

 

post-39694-0-61860100-1506866654.jpg

Podgardle po zmieleniu na sitku fi 3 mm

 

3. Po rozdrobnieniu obu gatunków mięsa na sitku o średnicy fi 3 mm mięso przekładamy do zamrażarki na 20 minut.

4. Następnie należy ręcznie wymieszać oba gatunki mięsa dodając uprzednio przygotowany lód lub wodę

 

post-39694-0-93501000-1506866685.jpg

Wymieszane oba gatunki mięsa.

 

5. Z całości farszu odkladamy około 400 g i przekładamy do miksera. Pozostałą część przenosimy do zamrażarki.

6. Miksujemy (kutrujemy) kolejno poszczególne porcje 10 sekund i 20 sekund przerwy. Ten cykl powtarzamy 4 razy. W sumie kutrujemy 40 sekund każdą porcję.

 

post-39694-0-80527400-1506866710.jpg

 

7. Zmiksowany farsz przenosimy do lodówki. Temperatura zmiksowanego farszu nie może przekroczyć 12 st.C.

 

post-39694-0-05859800-1506866731.jpg

Masa parówkowa gotowa do nadziewania na osłonkę.

 

Dobrze zmiksowany farsz winien być bez gródek mięsa.

 

8. Do tak przygotowanego farszu dodajemy wcześniej odważoną ilość przypraw i ręcznie dokładnie należy je wymieszać.

9. Po dokładnym wymieszaniu przypraw z farszem nadziewamy go w osłonkę celulozową o średnicy około 26 mm.

 

post-39694-0-27363200-1506866762.jpg

Gotowy wyrób przed parzeniem.

 

10. Osadzanie w lodówce około 12 godzin.

11. Parzenie w wodzie o temp. ok. 75 st.C. Przez ok. 20 min.

12. Studzenie  w chłodnej wodzie do temperatury około 30 st.C.

 

Wykonał dla swoich wnuków dziadek Andrzej z Mysłowic.

 

Mysłowice, dn. 23 wrzesień 2017 r.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Proces ładnie opisany,tylko coś tej peklosoli mało ? ale kazdy ma inne preferencje smakowe :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569336
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale kazdy ma inne preferencje smakowe

No właśnie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569337
Udostępnij na innych stronach

 

ale kazdy ma inne preferencje smakowe

No właśnie. ;)

Tylko, że też poniżej minimum, więc czy bezpieczne, zwłaszcza dla wnuków?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569338
Udostępnij na innych stronach

Nawet gdyby Andrzej dał 5 g peklosoli na 1 kg farszu, to przy tej ilości parówek, pewnie i tak nie doczekały one rana. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569339
Udostępnij na innych stronach

Sądzę że ten farsz będzie bardzo luźny.Brak mi w składzie mięsa ścięgnistego, ale każdy robi wg. własnego uznania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569372
Udostępnij na innych stronach

Andrzej z Mysłowic jest jednym ze starych weteranów forum i na pewno wie co robi. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569381
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet gdyby Andrzej dał 5 g peklosoli na 1 kg farszu

To mamy to pochwalać?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569388
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie 2 kg parówek to ilość "na wesele" :) ,ale chyba spróbuję coś ukręcić tylko moze nie w takich grubych osłonkach. Da się to upchnąć w coś cieńszego?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569389
Udostępnij na innych stronach

 

 

To mamy to pochwalać?

Nie musisz chwalić. Każdy robi tak, jak uważa, co nie znaczy, że jego wyrób musi być zaraz skrytykowany, gdyż nie odpowiada parametrom stosowanym przez innych. Proponuję zrobić, spróbować i wtedy ocenić. ;)

 

 

jest "pies pogrzebany"

Ale co jest pogrzebane? Andrzej robi od dawna dobre wyroby (vide strona główna) i na pewno zna cechy poszczególnych rodzajów mięs. Używając akurat takich, na pewno zdawał sobie sprawę z efektu końcowego. ;)

Ja po prostu otrzymałem ten materiał do wklejenia na forum i to zrobiłem i mam nadzieję, że Andrzej sam coś tutaj napisze..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569429
Udostępnij na innych stronach

Receptura jest autorska nie przystająca do znanych Pw. Określenie w recepturze mięśnie z szynki jest nie dokładne . Ponieważ przy tej strukturze najodpowiedniejszy był by to mięsień czterogłowy

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569451
Udostępnij na innych stronach

Albo l wp. z łopatki po obróbce.Mięsień trójgłowy. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569507
Udostępnij na innych stronach

I tu by się przydał kurs podstawowy aby wiedzieć o czym piszą doświadczeni koledzy:

 

Albo l wp. z łopatki po obróbce.Mięsień trójgłowy.

 

... ponieważ przy tej strukturze najodpowiedniejszy był by to mięsień czterogłowy

Może następny się odbędzie, niestety ten planowany był w terminie dla mnie nie do przeskoczenia /to tak tylko na marginesie, proszę nie komentować aby nie odbiegać od tematu/.

Arek, Dziadek, Andrzej czy mięso z golonki będzie ok?

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569683
Udostępnij na innych stronach

 

 

I tu by się przydał kurs podstawowy aby wiedzieć o czym piszą doświadczeni koledzy:

 

Kurs podstawowy jest super sprawą dla początkujących i nie tylko ..  Jest jednak tyle materiału na stronie głównej i forum mam na myśli rozbiór łopatki i szynki że można się w ostateczności prawie nauczyć .....   Wiadomo co w realu to w realu :D :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569684
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek, Dziadek, Andrzej czy mięso z golonki będzie ok?

 

Ja parówki robię z zupełnie innego składu .W tym przypadku trzeba dostosować I wp do tego składu bo parówki nie wyjdą takie jak powinny być.Parówki to trudny temat szczególnie dla początkujących.Dobrze jest znać klasyfikację bo z połcia to się ich nie zrobi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569685
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co od tego składu koledzy chcą....mięso i podgardle to taka bardzo tłusta dwójka 50/50,zachowany uwaga dodatek wody i lodu,

zachowana temp.miksowania farszu jak prawidłowo wykonane parzenie i studzenie.A co do użytej peklosoli i soli 27g/2500g to wychodzi jakieś 10,8g/1kg farszu trochę mało,wnukom nie przeszkadza napewno bo jedzą z musztardą lub keczupem.W firmie HK

robiliśmy parówki pod firmą Pikok dla Lidla jedząc je same były w smaku wręcz słodkawe i takimi bodajrze po dzień dzisiejszy handlują.Aby wzbogacić smak i kolor parówek wspaniałym dodatkiem będzie dodatek wołowiny lub mięsa cielęcego czyniąc je 

parówkami luksusowymi,linia poza premium.W Bielsku z dodatkiem wołowiny nie wiem czy po dzień dzisiejszy je robią,ale kiedyś jedyny zakład ,który je robił to  "ZPM Michalec" one miały ten smak z dawnych lat...trochę o technologi,histori oraz pamięci mojego byłego kierownika produkcji ś.p. Michalca .

pozdrawiam  :) Marek


[Dodano: 15 lis 2017 - 12:14]

Uwaga informacja dla początkujących.Aby w gotowej parówce nie było niespodzianek w postaci twardych kuleczek skaczących między zębami (ja to nazywam dudy),należy dokładnie oskórować podgardle,usunąć grubsze i twardsze części gruczołow oraz

z mięsa usunąc grube ścięgna.Zachowując ogólne wymogi temp. procesu technologicznego otrzymamy zadowalający produkt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-575593
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.