Maxell Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Witam po dłuższej przerwie. Ostatnio robiłem parówki dla moich wnuków. Przepis może się przydać początkującym.Andrzej z Mysłowic Przepis na parzone parówki od dziadka Andrzeja. Należy mieć duże doświadczenie i dobry sprzęt (mam na myśli kuter masarski do bardzo drobnego rozdrobnienia farszu), aby w domowych warunkach zrobić większą ilość parówek. Dlatego na początek mając doświadczenie w produkcji kiełbas i zapoznając się z wieloma przepisami i radami dotyczącymi parówek, postanowiłem krok po kroku zrobić ich niewielką ilość, ku uciesze moich wnuków, które je uwielbiają.Do zrobienia parówek w niewielkiej ilości wykorzystałem: Surowiec: 1. Wieprzowina kl.I - same mięśnie - 0,9 kg2. Podgardle chude, b/s i gruczołów - 1 kg Przyprawy: 1. Pieprz czarny mielony - 4 g2. Gałka muszkatołowa - 2 g3. Kolendra mielona - 2 g4. Cukier - 3 g Przyprawy do peklowania na 1,9kg surowca: 1. Peklosól - 23 g2. Sól wędzarnicza - 4 g Inne dodatki: 1. Rozdrobniony lód - około 300 g2. lub lodowata woda - około 300 ml Lód przed rozdrobnieniem Mikser (między innymi) do rozdrabniania lodu Lód po rozdrobnieniu Osłonki: 1. Celulozowa na parówki fi 26 mm Opis wykonania : 1. Oba gatunki mięsa pokroiłem w kostkę i oddzielnie zapeklowałem dodając peklosól w ilości 12 g na 1 kg mięsa + 2 g soli wędzarniczej. Proces peklowania prowadziłem w lodówce.2. Po trzech dniach schłodzone mięso wstępnie rozdrobniłem na sitku fi 8 mm i przełożyłem na 10 min do zamrażarki. Następnie mieliłem na sitku fi 3 mm. A zrobiłem to po to aby ułatwić mojemu mikserowi dalsze rozdrabnianie. Podczas mielenia zwracamy uwagę aby mięso się nie nagrzało. Wieprzowina kl.I po zmieleniu na sitku fi 3 mm Podgardle po zmieleniu na sitku fi 3 mm 3. Po rozdrobnieniu obu gatunków mięsa na sitku o średnicy fi 3 mm mięso przekładamy do zamrażarki na 20 minut.4. Następnie należy ręcznie wymieszać oba gatunki mięsa dodając uprzednio przygotowany lód lub wodę Wymieszane oba gatunki mięsa. 5. Z całości farszu odkladamy około 400 g i przekładamy do miksera. Pozostałą część przenosimy do zamrażarki.6. Miksujemy (kutrujemy) kolejno poszczególne porcje 10 sekund i 20 sekund przerwy. Ten cykl powtarzamy 4 razy. W sumie kutrujemy 40 sekund każdą porcję. 7. Zmiksowany farsz przenosimy do lodówki. Temperatura zmiksowanego farszu nie może przekroczyć 12 st.C. Masa parówkowa gotowa do nadziewania na osłonkę. Dobrze zmiksowany farsz winien być bez gródek mięsa. 8. Do tak przygotowanego farszu dodajemy wcześniej odważoną ilość przypraw i ręcznie dokładnie należy je wymieszać.9. Po dokładnym wymieszaniu przypraw z farszem nadziewamy go w osłonkę celulozową o średnicy około 26 mm. Gotowy wyrób przed parzeniem. 10. Osadzanie w lodówce około 12 godzin.11. Parzenie w wodzie o temp. ok. 75 st.C. Przez ok. 20 min.12. Studzenie w chłodnej wodzie do temperatury około 30 st.C. Wykonał dla swoich wnuków dziadek Andrzej z Mysłowic. Mysłowice, dn. 23 wrzesień 2017 r. Edytowane 1 Października 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Października 2017 Proces ładnie opisany,tylko coś tej peklosoli mało ? ale kazdy ma inne preferencje smakowe Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Października 2017 ale kazdy ma inne preferencje smakowe No właśnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Października 2017 ale kazdy ma inne preferencje smakoweNo właśnie. Tylko, że też poniżej minimum, więc czy bezpieczne, zwłaszcza dla wnuków? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Października 2017 Nawet gdyby Andrzej dał 5 g peklosoli na 1 kg farszu, to przy tej ilości parówek, pewnie i tak nie doczekały one rana. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Października 2017 Sądzę że ten farsz będzie bardzo luźny.Brak mi w składzie mięsa ścięgnistego, ale każdy robi wg. własnego uznania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Października 2017 Andrzej z Mysłowic jest jednym ze starych weteranów forum i na pewno wie co robi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Października 2017 Może tu : 1. Wieprzowina kl.I - same mięśnie jest "pies pogrzebany" Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Października 2017 Nawet gdyby Andrzej dał 5 g peklosoli na 1 kg farszu To mamy to pochwalać? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Października 2017 Dla mnie 2 kg parówek to ilość "na wesele" ,ale chyba spróbuję coś ukręcić tylko moze nie w takich grubych osłonkach. Da się to upchnąć w coś cieńszego? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Października 2017 To mamy to pochwalać? Nie musisz chwalić. Każdy robi tak, jak uważa, co nie znaczy, że jego wyrób musi być zaraz skrytykowany, gdyż nie odpowiada parametrom stosowanym przez innych. Proponuję zrobić, spróbować i wtedy ocenić. jest "pies pogrzebany" Ale co jest pogrzebane? Andrzej robi od dawna dobre wyroby (vide strona główna) i na pewno zna cechy poszczególnych rodzajów mięs. Używając akurat takich, na pewno zdawał sobie sprawę z efektu końcowego. Ja po prostu otrzymałem ten materiał do wklejenia na forum i to zrobiłem i mam nadzieję, że Andrzej sam coś tutaj napisze.. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Października 2017 Receptura jest autorska nie przystająca do znanych Pw. Określenie w recepturze mięśnie z szynki jest nie dokładne . Ponieważ przy tej strukturze najodpowiedniejszy był by to mięsień czterogłowy Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Października 2017 (edytowane) Albo l wp. z łopatki po obróbce.Mięsień trójgłowy. Edytowane 2 Października 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) I tu by się przydał kurs podstawowy aby wiedzieć o czym piszą doświadczeni koledzy: Albo l wp. z łopatki po obróbce.Mięsień trójgłowy. ... ponieważ przy tej strukturze najodpowiedniejszy był by to mięsień czterogłowyMoże następny się odbędzie, niestety ten planowany był w terminie dla mnie nie do przeskoczenia /to tak tylko na marginesie, proszę nie komentować aby nie odbiegać od tematu/.Arek, Dziadek, Andrzej czy mięso z golonki będzie ok? Edytowane 3 Października 2017 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Października 2017 I tu by się przydał kurs podstawowy aby wiedzieć o czym piszą doświadczeni koledzy: Kurs podstawowy jest super sprawą dla początkujących i nie tylko .. Jest jednak tyle materiału na stronie głównej i forum mam na myśli rozbiór łopatki i szynki że można się w ostateczności prawie nauczyć ..... Wiadomo co w realu to w realu :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Października 2017 Arek, Dziadek, Andrzej czy mięso z golonki będzie ok? Ja parówki robię z zupełnie innego składu .W tym przypadku trzeba dostosować I wp do tego składu bo parówki nie wyjdą takie jak powinny być.Parówki to trudny temat szczególnie dla początkujących.Dobrze jest znać klasyfikację bo z połcia to się ich nie zrobi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-569685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Listopada 2017 Co od tego składu koledzy chcą....mięso i podgardle to taka bardzo tłusta dwójka 50/50,zachowany uwaga dodatek wody i lodu,zachowana temp.miksowania farszu jak prawidłowo wykonane parzenie i studzenie.A co do użytej peklosoli i soli 27g/2500g to wychodzi jakieś 10,8g/1kg farszu trochę mało,wnukom nie przeszkadza napewno bo jedzą z musztardą lub keczupem.W firmie HKrobiliśmy parówki pod firmą Pikok dla Lidla jedząc je same były w smaku wręcz słodkawe i takimi bodajrze po dzień dzisiejszy handlują.Aby wzbogacić smak i kolor parówek wspaniałym dodatkiem będzie dodatek wołowiny lub mięsa cielęcego czyniąc je parówkami luksusowymi,linia poza premium.W Bielsku z dodatkiem wołowiny nie wiem czy po dzień dzisiejszy je robią,ale kiedyś jedyny zakład ,który je robił to "ZPM Michalec" one miały ten smak z dawnych lat...trochę o technologi,histori oraz pamięci mojego byłego kierownika produkcji ś.p. Michalca .pozdrawiam Marek[Dodano: 15 lis 2017 - 12:14]Uwaga informacja dla początkujących.Aby w gotowej parówce nie było niespodzianek w postaci twardych kuleczek skaczących między zębami (ja to nazywam dudy),należy dokładnie oskórować podgardle,usunąć grubsze i twardsze części gruczołow orazz mięsa usunąc grube ścięgna.Zachowując ogólne wymogi temp. procesu technologicznego otrzymamy zadowalający produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14694-par%C3%B3wki-dziadka-andrzeja-dla-wnuk%C3%B3w/#findComment-575593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.