Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na stronie głównej jest taka tabela

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm

Jest ona bardzo pomocna ale mam pytanie.

Czy istnieją czasy peklowania jeśli chodzi o peklowanie na sucho ? Tak jak to ma miejsce w tabeli peklowania na mokro.

Innymi słowy czy peklowanie na sucho można wydłużać lub skracać dodając lub ujmując dawki peklosoli ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/
Udostępnij na innych stronach

Innymi słowy czy peklowanie na sucho można wydłużać lub skracać dodając lub ujmując dawki peklosoli

Raczej nie. Jeśli zwiększysz lub zmniejszysz ilość peklosoli, to wyrób może okazać się za bardzo lub za mało słony.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31778
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak wygląda taki standardowy czas peklowania ?

Czy to jest 48 godzin ?

Potrzebuję czasu i zależy mi na jak najdłuższym peklowaniu w lodówce.

Generalnie chodzi mi o mięso na kiełbasę.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31783
Udostępnij na innych stronach

Temat był przerabiany poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1974

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31785
Udostępnij na innych stronach

Czytałem ten temat. Zastanawiałem się nad zdjęciem tabeli. To jest tabela peklowania na sucho tak ?

Przeoczyłem ten link http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166

Już wszystko wiem, dziękuję ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31786
Udostępnij na innych stronach

Ja liczę tak

Pierwsze 2 cm mięsa to 48 h

następne 5 cm to 7 dni

każdy następny 1 cm to 48 h

 

Tak mi kiedyś powiedział stary masarz i jak dotąd to, sie sprawdza.

 

Nigdy mnie nie zawiódł, wiec chyba jest OK

 

z ilością soli nigdy bym nie experymentował, dawka max 21 g / 1 kg to rzeczywiście max, ja trzymam się 18 g/1 kg bo tak mi odpowiada smakowo.

 

Pamiętaj, że prawie cała użyta sól jest wchłonięta przez mięso, więc to nie to samo, co zabawa z solankami.

 

PS

WW dotyczy peklosoli (z nitrytem) 2 - 5 st C

Jeżeli chcesz koniecznie coś przyśpieszać, to tylko podwyższając temperaturę peklowania.

A jeżeli przedłużyć, obniżasz temperaturę.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31787
Udostępnij na innych stronach

Chciałem zapytać - ile należy zużyć soli do peklowania na sucho 1 kg samego tłuszczu?

Za odpowiedz z góry dziękuję.

Tłuszcz się soli, nie pekluje.

Nie ma hemoglobiny więc nie ma sensu peklować.

Soli dajesz tyle samo co do mięsa.

No chyba że z tłuszczem jest z mięsem, wtedy „na oko” obliczasz ile mięsa / ile tłuszczu i w podobnym stosunku mieszasz peklosól z solą kamienną.

 

PS

Zawartość nitrytu w peklosoli, czyli czegoś "nie słonego", jest znikoma, więc nie bierzesz tej ilości pod uwagę ważąc peklosól.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31790
Udostępnij na innych stronach

z ilością soli nigdy bym nie experymentował, dawka max 21 g / 1 kg to rzeczywiście max, ja trzymam się 18 g/1 kg bo tak mi odpowiada smakowo.

 

Pamiętaj, że prawie cała użyta sól jest wchłonięta przez mięso, więc to nie to samo, co zabawa z solankami.

Wszędzie piszesz sól. Mówimy naturalnie o peklosoli rozumiem tak ?

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31796
Udostępnij na innych stronach

Wszędzie piszesz sól. Mówimy naturalnie o peklosoli rozumiem tak ?

TAK :grin:

Już pisałem wcześniej

cyt: Zawartość nitrytu w peklosoli, czyli czegoś "nie słonego", jest znikoma, więc nie bierzesz tej ilości pod uwagę ważąc peklosól. Dotyczy także saletry.

 

Nie ma znaczenia czy solisz solą kamienną czy peklujesz peklosolą czy też solą z saletrą. Ilość jest zawsze ta sama samej soli lub soli peklujących.

 

Mięsa peklujesz lub nie, zależy co chcesz osiągnąć.

a tłuszcze tylko solisz

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31798
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...

Witam Koleżanki i Kolegów,

 

Zastanawiam się czy owe 2dkg/1 kg mieszanki peklującej wystarczy żeby opędzić całą powierzchnię kilowego kawałka mięsa. Czy to nie za mało i nie trzeba wymieszać ze solą niejodowaną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-626349
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się czy owe 2dkg/1 kg mieszanki peklującej wystarczy żeby opędzić całą powierzchnię kilowego kawałka mięsa.

To "opędzi" całą objętość mięsa :D 

Chyba, że wolisz mięso bardziej słone lub przeznaczasz je na wędlinę dojrzewającą.

Cała ilość soli z założenia powinna być wchłonięta przez mięsień.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-626352
Udostępnij na innych stronach

czy owe 2dkg/1 kg mieszanki peklującej wystarczy żeby opędzić całą powierzchnię kilowego kawałka

Do polędwiczek, polędwic daję 1,7 dkg/1 kg - Wystarczy opędzić ;)  - tylko równomiernie - niby mało a wystarczy :D  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-626366
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.