Raulo Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Marca 2008 WitamNa stronie głównej jest taka tabelahttp://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htmJest ona bardzo pomocna ale mam pytanie.Czy istnieją czasy peklowania jeśli chodzi o peklowanie na sucho ? Tak jak to ma miejsce w tabeli peklowania na mokro.Innymi słowy czy peklowanie na sucho można wydłużać lub skracać dodając lub ujmując dawki peklosoli ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Marca 2008 Innymi słowy czy peklowanie na sucho można wydłużać lub skracać dodając lub ujmując dawki peklosoli Raczej nie. Jeśli zwiększysz lub zmniejszysz ilość peklosoli, to wyrób może okazać się za bardzo lub za mało słony. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Marca 2008 Czyli jak wygląda taki standardowy czas peklowania ?Czy to jest 48 godzin ?Potrzebuję czasu i zależy mi na jak najdłuższym peklowaniu w lodówce.Generalnie chodzi mi o mięso na kiełbasę. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2008 Temat był przerabiany poczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1974Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Marca 2008 Czytałem ten temat. Zastanawiałem się nad zdjęciem tabeli. To jest tabela peklowania na sucho tak ?Przeoczyłem ten link http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=166Już wszystko wiem, dziękuję Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2008 Ja liczę tak Pierwsze 2 cm mięsa to 48 h następne 5 cm to 7 dni każdy następny 1 cm to 48 h Tak mi kiedyś powiedział stary masarz i jak dotąd to, sie sprawdza. Nigdy mnie nie zawiódł, wiec chyba jest OK z ilością soli nigdy bym nie experymentował, dawka max 21 g / 1 kg to rzeczywiście max, ja trzymam się 18 g/1 kg bo tak mi odpowiada smakowo. Pamiętaj, że prawie cała użyta sól jest wchłonięta przez mięso, więc to nie to samo, co zabawa z solankami. PSWW dotyczy peklosoli (z nitrytem) 2 - 5 st CJeżeli chcesz koniecznie coś przyśpieszać, to tylko podwyższając temperaturę peklowania.A jeżeli przedłużyć, obniżasz temperaturę. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Marca 2008 Chciałem zapytać - ile należy zużyć soli do peklowania na sucho 1 kg samego tłuszczu? Za odpowiedz z góry dziękuję. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Marca 2008 Chciałem zapytać - ile należy zużyć soli do peklowania na sucho 1 kg samego tłuszczu? Za odpowiedz z góry dziękuję. Tłuszcz się soli, nie pekluje. Nie ma hemoglobiny więc nie ma sensu peklować. Soli dajesz tyle samo co do mięsa. No chyba że z tłuszczem jest z mięsem, wtedy „na oko” obliczasz ile mięsa / ile tłuszczu i w podobnym stosunku mieszasz peklosól z solą kamienną. PS Zawartość nitrytu w peklosoli, czyli czegoś "nie słonego", jest znikoma, więc nie bierzesz tej ilości pod uwagę ważąc peklosól. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Marca 2008 z ilością soli nigdy bym nie experymentował, dawka max 21 g / 1 kg to rzeczywiście max, ja trzymam się 18 g/1 kg bo tak mi odpowiada smakowo. Pamiętaj, że prawie cała użyta sól jest wchłonięta przez mięso, więc to nie to samo, co zabawa z solankami.Wszędzie piszesz sól. Mówimy naturalnie o peklosoli rozumiem tak ? Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2008 Wszędzie piszesz sól. Mówimy naturalnie o peklosoli rozumiem tak ? TAK :grin: Już pisałem wcześniej cyt: Zawartość nitrytu w peklosoli, czyli czegoś "nie słonego", jest znikoma, więc nie bierzesz tej ilości pod uwagę ważąc peklosól. Dotyczy także saletry. Nie ma znaczenia czy solisz solą kamienną czy peklujesz peklosolą czy też solą z saletrą. Ilość jest zawsze ta sama samej soli lub soli peklujących. Mięsa peklujesz lub nie, zależy co chcesz osiągnąć. a tłuszcze tylko solisz Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-31798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jatka357 Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2019 Witam Koleżanki i Kolegów, Zastanawiam się czy owe 2dkg/1 kg mieszanki peklującej wystarczy żeby opędzić całą powierzchnię kilowego kawałka mięsa. Czy to nie za mało i nie trzeba wymieszać ze solą niejodowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-626349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2019 Zastanawiam się czy owe 2dkg/1 kg mieszanki peklującej wystarczy żeby opędzić całą powierzchnię kilowego kawałka mięsa. To "opędzi" całą objętość mięsa Chyba, że wolisz mięso bardziej słone lub przeznaczasz je na wędlinę dojrzewającą.Cała ilość soli z założenia powinna być wchłonięta przez mięsień. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-626352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Marca 2019 (edytowane) czy owe 2dkg/1 kg mieszanki peklującej wystarczy żeby opędzić całą powierzchnię kilowego kawałkaDo polędwiczek, polędwic daję 1,7 dkg/1 kg - Wystarczy opędzić - tylko równomiernie - niby mało a wystarczy Edytowane 12 Marca 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1470-peklowanie-na-sucho/#findComment-626366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.