Skocz do zawartości

Sebastiana potyczki z mięsem.


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 689
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nowa zabawka

Teraz bedzie się działo :) Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-589091
Udostępnij na innych stronach

Maszynka fajna.Mnie już tylko interesuje kuter i to taki co poradzi sobie z mrożonym mięsem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-589095
Udostępnij na innych stronach

Seba...sprzet świetny. Na pewno usprawni Ci pracę. Nie służy jak najdłużej. ;)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-589114
Udostępnij na innych stronach

Nowa zabawka .

 

                    attachicon.giftc22zm.jpg

Super sprzęt.

 

Maszynka fajna.Mnie już tylko interesuje kuter i to taki co poradzi sobie z mrożonym mięsem.

Zamierzasz robić salami?.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-589160
Udostępnij na innych stronach

 

 

  arkadiusz, dnia 16 Lut 2018 - 15:28, napisał: Maszynka fajna.Mnie już tylko interesuje kuter i to taki co poradzi sobie z mrożonym mięsem. Zamierzasz robić salami?.

Arkadiusz nie zamierza - robi i to bardzo ladne i napewno smaczne 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-589166
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiejszy urobek.

 

 

                    post-45209-0-46950500-1520178664_thumb.jpg                         post-45209-0-99184300-1520178707_thumb.jpg

 

 

                    post-45209-0-09541000-1520178748_thumb.jpg                         post-45209-0-44102800-1520178774_thumb.jpg

 

 

                    post-45209-0-49409500-1520178799_thumb.jpg                         post-45209-0-64043800-1520178828_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590876
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiejszy urobek.

Piękne, apetyczne wędliny  wyprodukowałeś.

Na trzecim zdjęciu to wędzone golonki?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590883
Udostępnij na innych stronach

@sebarod, chyba jestes drugi po @Halusia z DUZZAAA rodzina sadzac po ilosci :D  :tongue: ..... wyroby ladnie wygladaja.. :D  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590926
Udostępnij na innych stronach

StefanS tego wcale nie ma dużo ,ledwo pół komory w wędzarni .Mniej robić zwłaszcza kiedy minus 15 na dworze to szkoda zachodu  :)

 

                    post-45209-0-36850900-1520197665_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590927
Udostępnij na innych stronach

Dziś minął miesiąc dojrzewania ostatnich moich wykonów z postu #268.

 

 

                    attachicon.gif0403 8.jpg

Podoba mi sie te nalot - ladnie wyglada.

Czy prowadzisz zapiski straty wagi ? ( ja np. waze wszystko w dojrzewalni co 15 dni, (np. w celach poznawczych :) ))

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590943
Udostępnij na innych stronach

Jakieś tam zapiski prowadzę może nie systematycznie bo poprostu zapominam  :D ,ale raz na miesiąc jakieś kontrolne ważenie się zdarza .W celach poznawczych mam w dojrzewalni coppę która w metryce ma już pół roku,planuję ją otworzyć w święta a więc będzie miała 7 miesięcy .Po okresie 6 miesięcy straciła 42,5 % wagi .Mam z nią mały dylemat zastanawiałem się wczoraj czy na ten ostatni miesiąc nie spakować jej w vacum ,z lenistwa tego nie zrobiłem ,ale dzis wieczorem wyszczotkuję pleśń i pójdzie do wora .

 

 

                    post-45209-0-60495900-1520235202_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590959
Udostępnij na innych stronach

 

 

minął miesiąc dojrzewania ostatnich moich wykonów z postu #268.

@sebarod,

Wytrwale kibicuję  Tobie i pozostałym prekursorom produkcji wędlin dojrzewających w polskich warunkach (amerykańskich również :D).

Myślę, że ta gałąź wędliniarstwa będzie się powoli wzmacniała i zajmie wysoką pozycję wśród naszych wyrobów.

Współpraca z mikroorganizmami to sztuka oparta na wiedzy.

Wymaga czasu i wysiłku.

Ale "wartość dodana" wszystko wynagradza.

Mam nadzieję, że będziesz pisał w celach edukacyjnych zarówno o swoich sukcesach jak i porażkach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590962
Udostępnij na innych stronach

,ale dzis wieczorem wyszczotkuję pleśń i pójdzie do wora .

 

 

Że do wora to popieram.Nabierze odpowiedniej konsystencji, ale dlaczego wyszczotkować.Wiem wiem bez dostępu powietrza itd, ale możesz zapakować próżniowo  na moist i odessać na light.Mój kolega zajmujący się produkcją salami i innych wyrobów dojrzewających w restauracji nie obczyszcza np. salami z pleśni.Czy to się sprawdzi to się okaże bo mam tak zapakowane salami ze zdjętą skórą i ze skórą i pleśnią.

 

post-41296-0-32437300-1520237009_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wytrwale kibicuję

 

Dzieki ;) 

 

Mam nadzieję, że będziesz pisał w celach edukacyjnych zarówno o swoich sukcesach jak i porażkach

 

Oczywiście .Pisanie o tym i owym czasem wywołuje dyskusje która edukuje ,pozwala wyciągać wnioski i często naprowadza na właściwe tory. 

 

 

 

nie obczyszcza np. salami z pleśni

 

Arek z tego co wyczytałem pleśń pozbawiona powietrza obumiera ,konsekwencją tego może być pogorszenie a nawet zepsucie wyrobu spakowanego w vacum.Dlatego zawsze to co pakowałem robiłem to po zdjęciu skórki .Doświadczeń z pakowaniem z nią nie prowadziłem ,ale skoro u Ciebie już to nastąpiło poczekam na Twoją ocenę tegoż zabiegu ... ;)


[Dodano: 05 mar 2018 - 09:34]

 

 

Myślę, że ta gałąź wędliniarstwa będzie się powoli wzmacniała i zajmie wysoką pozycję wśród naszych wyrobów.

 

Oby tak było .Ostatnio jakby zapanowała "moda" na tego  typu wyroby ,niestety ułamek tych wyrobów jest robiona poprawnie ,zgodnie z technologią ... Narodziło sie wielu "szamanów" którzy propagują swoją czarną wizję wyrobów dojrzewajacych w sieci .Np w czasie trzytygodniowego peklowania mycie go po tygodniu ,"dojrzewanie" w przedziale temperatury  5 - 20 st C ,czy też pakowanie polędwiczek w osłonki białkowe z napisem krakowska ,o kilogramach cukru i odwadnianiu mięsa przy jego pomocy oraz "dojrzewaniu" na karniszu wspominał nie będę ...Można by tak wymieniać dalej i długo  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14701-sebastiana-potyczki-z-mi%C4%99sem/page/13/#findComment-590965
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.