Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-592444
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki, i za ciosem... czy takie sine przebarwienie myślę spowodowane krwią w żyle, kawałki leżały jeden na drugim, czy to jest bezpieczne?
 

Mięso jest ok, nie masz się czym martwić.

 

 

 

I jeszcze pytanie kolejne czy taki ala boczek, "Pork Belly" czyli jakby brzuch, podbrzusze - tak wychodzi z nazwy, czy to jest dobry materiał w zastępstwie boczku a może podgardla ? czasem zdarzają  się tłustsze i bardziej przypominające boczek kawałki, mają więcej warstw.  

Jak najbardziej nadaje się na wyroby. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-592447
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

Chciałbym się Was poradzić ws mrożenia mięsa i kiełbasy.

Od początku. Z racji przebywania w Niemczech mam tutaj trochę problemów ze znalezieniem poszczególnych partii mięsa - chodzi o podgardle. Po prostu nie ma i ch.... W końcu jednak udało mi się zamówić w pewnej rzeźni, ale 3 kg. 1 kg już wykorzystałem do kiełbasy i jeszcze 2 kg leżą w zamrażarce. Teraz bym chciał znowu zrobić kiełbasę, ale z racji tego, że przewiduję produkcję ok 4 kg to chciałbym część zamrozić - tak jak robiłem to wcześniej.

Teraz pytanie: Czy mogę zamrozić kiełbasę zaraz po uwędzeniu? Czy z racji tego, że podgardle było już raz mrożone nie zaszkodzi nam? Czy może lepiej całość po uwędzeniu sparzyć i dopiero zamrozić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593286
Udostępnij na innych stronach

Zamrozić, potem rozmrozić i sparzyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593292
Udostępnij na innych stronach

Prz3mko. Tak dla przypomnienia z podgardla usuwamy gruczoły. Generalnie w handlu jest z gruczołami
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593294
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamrozić, potem rozmrozić i sparzyć

No, nie wiem Miro.

Jeżeli kiełbasa ma w składzie mrożone mięso to przed powtórnym zamrożeniem powinna być IMO sparzona.

Bo tak, jak radzisz, to mrożone mięso, po wykonaniu na nim wielu manipulacji będzie powtórnie zamrożone. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593309
Udostępnij na innych stronach

Sparzyć i zamrozić.Nie mrozić surowej kiełbasy robionej z mrożonego mięsa

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593322
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli kiełbasa ma w składzie mrożone mięso to przed powtórnym zamrożeniem powinna być IMO sparzona.

Ponowne zamrażanie mrożonego już mięsa, tyczy się mięsa świeżego.

Tu mamy mięso zapeklowane, więc....?

Ale dla pewności niech faktycznie sparzy, a potem zamrozi. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593333
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Kiełbasa uwedzona i sparzona (krakowska i kujawska). Podczas wyrabiania zapomniałem dodać czosnek.

Dla mnie kiełbasa jest mdła, bardzo odczuwam brak czosnku.

Da się coś z tym zrobić?

Może wymoczyć (sparzyć) w wywarze z czonku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593506
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo odczuwam brak czosnku.
pozostaje pesto czosnkowe do smarowania - czosnek, orzeszki piniowe lub np. ziemne prażone ( nie solone) oliwa z oliwek lub olej ryżowy - blender - i pasta

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593521
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może wymoczyć (sparzyć) w wywarze z czonku

 

Nic już nie zrobisz.Gryź kiełbasę  i zakąszaj czosnkiem.Zawsze przed nabiciem należy spróbować farsz i gdy się nie ma doświadczenia zrobić tzw.próbę na biało tzn.nabić mały baton i go sparzyć.Spóbować i decydować czy nabijamy czy jeszcze coś zapomnieliśmy i trzeba dodać

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593522
Udostępnij na innych stronach

czy jeszcze coś zapomnieliśmy i trzeba dodać

Ja przed pracą wykładam wszystko wg.listy co mam użyć (Pani Żona zawsze dostaje szału jak widzi ile misek, miseczek, spodków używam :D ) w ten sposób o niczym nie zapominam. No a po wymieszaniu zawsze próbuję i ew. korekta.

No a teraz to pozostaje Ci masło czosnkowe przed wędlinką. :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593525
Udostępnij na innych stronach

Ja przed pracą wykładam wszystko wg.listy co mam użyć

Dobra metoda , moim zdaniem lepiej nawet przed mieleniem przygotować potrzebną dawkę przypraw (jak jeszcze jest stosunkowo mały" bałagan " w kuchni )  Jak peklujemy mięsa , solimy tłuszcz to znamy wagę surowca na farsz , a przyprawy wolę dodawać na wagę (odmierzone g/kg).

Teoretycznie tak jest lepiej

Zawsze przed nabiciem należy spróbować farsz

ale  wystarczy ze wypijesz kawę, kielicha , browarka ,  zapalisz papierosa, jesteś bardziej zmęczony, niewyspany , zimniej , robisz okazjonalnie więc wyczucie smaku też jest inne  itp itd i całe misterne smakowanie może pójść w  p..... Tak że ja się trzymam wagi ma być tyle g/na kg i koniec i zawsze lepiej mi się sprawdzało niż na tz "smak" .Może jak ma się nie typowe przyprawy np orginalny pieprz to na ważanie nie jest dobre , ale ja nie mam to nie mam problemu :D.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593545
Udostępnij na innych stronach

Tak że ja się trzymam wagi ma być tyle g/na kg i koniec i zawsze lepiej mi się sprawdzało niż na tz "smak"

 

Przecież ja nikomu nie każę doprawiać na smak :mad: .Jestem zaciekłym wrogiem doprawiania z garści ,łyżki itp.(.....cenzura :thumbsup: .........................).Mimo, że odważam przyprawy  to na końcu mieszania zawsze próbuje farsz nawet ten do kaszanki.Gdyby spróbował to by wiedział że nie dał czosnku.

Edytowane przez EAnna
złagodzenie wypowiedzi

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593548
Udostępnij na innych stronach

Mimo, że odważam przyprawy to na końcu mieszania zawsze próbuje farsz

A czyli taki "zawór bezpieczeństwa" . :) No  jak robię to i sam coś zawsze skubnę  :D  trochę tak ja  z podkradaniem ciasta z makutry za dawnych lat :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593549
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czyli taki "zawór bezpieczeństwa" .

 

Dobrze to ująłeś. :thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-593550
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Czy kiełbasa wędzona z dzika (dziczyzna zmieszana z boczkiem, słoniną i wołowiną) wymaga po wędzeniu parzenia lub pieczenia w wędzarni? Mięso planuję peklować na mokro 4 dni. Czy peklować również słoninę? Czy obróbka termiczną nie jest konieczna. Na forum są różne przepisy i nie wiem jak zrobić. Proszę o pomoc.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-596093
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z mięsa peklowanego na mokro....?...a to jakaś nowość.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-596094
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso planuję peklować na mokro 4 dni.

Mięsa na kiełbasy  peklujemy zawsze na sucho.

Wędzenie jest procesem niezależnym od obróbki termicznej.

Kiełbasa z dzika powinna być poddana takiej obróbce przez parzenie lub pieczenie.

Słoninę należy zasolić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-596095
Udostępnij na innych stronach

Wymaga parzenia lub pieczenia po wędzeniu

Mięso na kiełbasę peklujesz  na sucho

Słoninę się soli

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-596096
Udostępnij na innych stronach

Kierowałem się tym przepisem

https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/625-kielbasa-swojska-z-dzika

To jest peklowanie na mokro? Chyba że nie peklować bo takie przepisy są (w zasadzie jest ich więcej). Lepiej parzyć czy podpierać. Jeżeli będę podpierać to w wędzarni w temp. Około 80 stopni. Tak planuję. Proszę o wskazówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-596103
Udostępnij na innych stronach

Kierowałem się tym przepisem

https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/625-kielbasa-swojska-z-dzika

To jest peklowanie na mokro? Chyba że nie peklować bo takie przepisy są (w zasadzie jest ich więcej). Lepiej parzyć czy podpierać. Jeżeli będę podpierać to w wędzarni w temp. Około 80 stopni. Tak planuję. Proszę o wskazówki.

No stoi tam jak byk -peklowane w zalewie . Nie wiedzieć czemu . Jak już sie dowiedziałeś do kiełbas peklujemy na sucho

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/28/#findComment-596107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.