Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wcześniej wycinałam przyusznice ale odpad podgardla sięgał 30%.

Ostatnio, pod wpływem Chudziaczka, wkręciłam podgardle z przyusznicami do kabanosów z sarny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603359
Udostępnij na innych stronach

Smacznego. :D.Ja ostatnio nie używam podgardla tylko mięso drobne 50/50.Taniej i bez roboty.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603360
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięso drobne 50/50.Taniej i bez roboty.

Jak masz dobre źródło to tak.

Kiedys kupiłam i w komplecie miałam kawałki w różnym wieku  :devil:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603362
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio, pod wpływem Chudziaczka, wkręciłam podgardle z przyusznicami do kabanosów z sarny.

 

No i ? Nie zaszkodziło ?

 

 

 

Smacznego. :D

 

Arku ,ale proszę wytłumacz mi dlaczego ten gruczoł odrzucasz skoro inne zjadasz - jestem otwarta na racjonalne argumenty .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603363
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie zaszkodziło ?

Absolutnie nie :D 

Przekonałaś mnie Olgo tym bardziej, że bardzo sobie cenię grasicę i inne podroby. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arku ,ale proszę wytłumacz mi dlaczego ten gruczoł odrzucasz skoro inne zjadasz

 

Odpowiem tak.Wszystkie wycięte przyusznice  oddawałem koledze dla psa.Niestety zrezygnował z odbierania bo w czasie gotowania miał duży smród w domu.Ten gruczoł poddany obróbce termicznej ma niestety niezbyt ładny zapach i dlatego u mnie to odpad.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603385
Udostępnij na innych stronach

Hmmm ja je również testowałam i takiej cechy w nich nie zauważyłam. Z drugiej strony  niby dlaczego miały by śmierdzieć  o ile ich się nie zasmrodzi..

Ale OK rozumiem - masz takie zdanie a w dodatku  .

 

Ja ostatnio nie używam podgardla tylko mięso drobne 50/50
:)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603393
Udostępnij na innych stronach

Na stronie był kiedyś taki film z rozbioru półtuszy przez Andrzeja i ten gruczoł zaliczał się do IV wp.Jeśli uważasz ,że IV nadaje się do produkcji kiełbasy , czy do produkcji kabanosów jak zrobiła za Twoja poradą EAnna to ja ucząc się od najlepszych na ten temat mam inne zdanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603400
Udostępnij na innych stronach

Arku kl IV  jest bardzo pojemną klasą :D i Andrzej nic nie pisał o tym ,że ten gruczoł śmierci  i dlatego należy go odrzucić. Dla niektórych wątróbka jest też niezjadliwa :rolleyes:

Ustaliliśmy nasze stanowiska i nie ma po co  dalej się spierać .

 

 

 

czy do produkcji kabanosów jak zrobiła za Twoja poradą EAnna to ja ucząc się od najlepszych na ten temat mam inne zdanie.

Ja do niczego nikogo nie namawiam  tylko powiedziałam jak ja preparuję podgardle tzn ,że bardzo dokładnie usuwam wszystkie węzły chłonne a przyusznicę niekoniecznie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603401
Udostępnij na innych stronach

Arku kl IV  jest bardzo pojemną klasą

 

Pojemną tzn jaką ?.Do klasy IV zaliczamy mięsa krwawe, gruczoły, grube ścięgna i to wszystko itp. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603403
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do klasy IV zaliczamy mięsa krwawe, gruczoły, grube ścięgna i to wszystko itp.

Arkadiuszu w kl IV jest mowa o węzłach chłonnych a nie o gruczołach  cyt

Klasa IV Mięsa drobne pozyskane z półtuszy wieprzowej i elementów zasadniczych podczas obróbek technologicznych oraz wykrawania. Mięso krwawe, ścięgniste z węzłami chłonnymi, chude lub tłuste, tłuszcz do 36%.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603406
Udostępnij na innych stronach

No cóż to znaczy że wiesz lepiej od naszego technologa .Z tym polemizował nie będę,ale w klasyfikacji z 1973 tak jest napisane jak Ci zacytowałem.Tu masz kilka tabelek z różnych lat.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-miesa-wieprzowego-drobnego-tabele/?hl=klasyfikacja+mięsa+drobnego

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603418
Udostępnij na innych stronach

Ta dyskusja prawadzi do nikąd. ja wyrzucam przysznice bo? Mentalnie? bo mi nie pasuje? Grunt aby robić to świadomie, czyli rozpoznujemy co dajemy. A po wpisach PiSa i ziezielonego chyba długo się nie skuszę na podgardle trochę drogo i duży nakład pracy to wymaga, boczek i aleluja i do przodu. Może kiedyś że tylko i wyłącznie podgardle będzie w przepisie Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603424
Udostępnij na innych stronach

Ta dyskusja prawadzi do nikąd.

 

Każdy stosuje co uważa za stosowne .? :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603426
Udostępnij na innych stronach

Tak ????.Jak to szło wolność równość i rokendrol. Chociaż jak dzisiaj się dowiedziałem o Korze to jakoś tak smutno i trudno mówić o rocku

Ps

Nie dopisałem wolność jak wie ci stosuje

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603427
Udostępnij na innych stronach

Ja problemu takiego nie mam , bo podgardle jest niedostepne praktycznie ,mozna kupic jak sie kupuje lep bo wtedy jest kawalek ale z tym wycinaniem gruczolow to za duzo roboty .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603429
Udostępnij na innych stronach

Mam 3 kg karkówki , 5 kg łopatki i 1 kg podgardla. Wszystko pokrojone i zapeklowane i tu pytanie co doradzacie na jakich siatkach to zmielić i co dodać i co z tego zrobić ?

No cóż tylko EAnna odpowiedziała na moje pytanie. Ale zrobiłem tak : łopatka 10 mm (twarde kawałki powycinane oraz ścięgna) , karkówka 8 mm, podgardle 6 mm.

Szkoda,że reszta interesuje się tylko gruczołami w podgardlu. Co do kleju to już pisałem - 300 ml wody do farszu i mieszanie i jest klej. Mięso zmielone, przyprawione wymieszane i jutro nadziewam, wędzę i parzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603498
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko EAnna odpowiedziała na moje pytanie. Ale zrobiłem tak
No tylko ? :facepalm: Chyba nie znasz wiedzy EAnny :yes: . Ale i tak zrobiłeś po swojemu ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603501
Udostępnij na innych stronach

 

Mam 3 kg karkówki , 5 kg łopatki i 1 kg podgardla. Wszystko pokrojone i zapeklowane i tu pytanie co doradzacie na jakich siatkach to zmielić i co dodać i co z tego zrobić ?

No cóż tylko EAnna odpowiedziała na moje pytanie. Ale zrobiłem tak : łopatka 10 mm (twarde kawałki powycinane oraz ścięgna) , karkówka 8 mm, podgardle 6 mm.

Szkoda,że reszta interesuje się tylko gruczołami w podgardlu. Co do kleju to już pisałem - 300 ml wody do farszu i mieszanie i jest klej. Mięso zmielone, przyprawione wymieszane i jutro nadziewam, wędzę i parzę.

 

 

Andrzeju ja czuła bym się zaszczycona gdyby EAnna odpowiedziała mi na zadane pytanie.

Szkoda że nie skorzystałeś z jej wiedzy i doświadczenia.

Inni zapewne uznali odpowiedź EAnny za wystarczającą/wyczerpującą

Nasuwa mi się pytanie...po co pytasz skoro i tak robisz po swojemu?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603505
Udostępnij na innych stronach

Bo pyta aby pytać.Przy jego doświadczeniu i wyszkoleniu o czym sam napisał w ogóle nie powinien pytać.Widać chodził na wagaru jak temat produkcji kiełbas był omawiany.Z drugiej strony szkoda czasu dla kogoś kto pyta a i tak robi po swojemu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603508
Udostępnij na innych stronach

Mięsa nie klasowałem (chociaż to potrafię z uwagi na  zawód i szkołę).

Chyba łopatkę zmielę (z uwagi,że jest chuda na siatce 13) , Karkówkę na 10 mm , a podgardle na 6 mm.

A nazwa kiełbasy mnie nie interesuje wyjdzie i tak b.dobra (taki autorski projekt).

Dla mnie po temacie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603529
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Hej :)

 

Mam jedno pytanie... Robilem jakis czas temu pierwsza probe z mortadela.

Smak wyszedl ok, konsystencja tez, ale byl jeden "problem" - wytracila sie galaretka.

Baton byl otoczony cienka warstewka galarteki.

 

Gdy je sie na kanapce czy luzem nie jest to zadna wada :) ale gdy chce podsmazyc

plaster na patelni juz jest.

 

Pytanie: czy jest jakis trik, ktory spowoduje uwiezienie wody w masie i nie wytracenie

sie jej w postaci galaretki? Mortadele kupowane w sklepie zazwyczaj jej nie maja

(chyba ze maja specjalnie zrobiona).

 

Z gory dziekuje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605608
Udostępnij na innych stronach

No jasne. :D Przeczytaj sobie o "Petardzie..." Marka z Bielska.

Podpowiem, że dodajemy niewielką ilość mąki. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605609
Udostępnij na innych stronach

Dzieki, znalazlem :)

 

Zebym nie zgubil to tu sobie wkleje ;)

 

Luncheon Meat - Legendarny smak pysznej mieloneczki
FARSZ 1,70kg x
# mięso wp. z szynki (tłuste) peklowane (24h) 23g=39g / rozdrobnione na sitku 6mm /
# pieprz czarny 1,5g=2,5g
# mąka ziemniaczana 40g=68g
# woda 30g=51g

mięso zmielone wymieszane z powyższymi dodatkami załadowane do preski,
parzenie preski w garnku w temp.72'C (preska włożona do zimnej wody)
czas 90 min.,po parzeniu studzenie wodą preski,następnie powietrzem i
do lodówki razem z preską

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605612
Udostępnij na innych stronach

Pytanie: czy jest jakis trik, ktory spowoduje uwiezienie wody w masie i nie wytracenie sie jej w postaci galaretki?

Niższa temperatura parzenia. Może być też błąd temperatury farszu. Wytrącił się tłuszcz nie woda. Mortadela to jak parówki raczej, nie jak konserwa. W recepturach nie ma mąki. ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605614
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.