EAnna Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 27 Lipca 2018 Wcześniej wycinałam przyusznice ale odpad podgardla sięgał 30%.Ostatnio, pod wpływem Chudziaczka, wkręciłam podgardle z przyusznicami do kabanosów z sarny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 27 Lipca 2018 (edytowane) Smacznego. .Ja ostatnio nie używam podgardla tylko mięso drobne 50/50.Taniej i bez roboty. Edytowane 27 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 27 Lipca 2018 mięso drobne 50/50.Taniej i bez roboty. Jak masz dobre źródło to tak.Kiedys kupiłam i w komplecie miałam kawałki w różnym wieku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 27 Lipca 2018 Ostatnio, pod wpływem Chudziaczka, wkręciłam podgardle z przyusznicami do kabanosów z sarny. No i ? Nie zaszkodziło ? Smacznego. Arku ,ale proszę wytłumacz mi dlaczego ten gruczoł odrzucasz skoro inne zjadasz - jestem otwarta na racjonalne argumenty . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 27 Lipca 2018 Nie zaszkodziło ? Absolutnie nie Przekonałaś mnie Olgo tym bardziej, że bardzo sobie cenię grasicę i inne podroby. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 28 Lipca 2018 Arku ,ale proszę wytłumacz mi dlaczego ten gruczoł odrzucasz skoro inne zjadasz Odpowiem tak.Wszystkie wycięte przyusznice oddawałem koledze dla psa.Niestety zrezygnował z odbierania bo w czasie gotowania miał duży smród w domu.Ten gruczoł poddany obróbce termicznej ma niestety niezbyt ładny zapach i dlatego u mnie to odpad. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 28 Lipca 2018 Hmmm ja je również testowałam i takiej cechy w nich nie zauważyłam. Z drugiej strony niby dlaczego miały by śmierdzieć o ile ich się nie zasmrodzi..Ale OK rozumiem - masz takie zdanie a w dodatku . Ja ostatnio nie używam podgardla tylko mięso drobne 50/50 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 28 Lipca 2018 Na stronie był kiedyś taki film z rozbioru półtuszy przez Andrzeja i ten gruczoł zaliczał się do IV wp.Jeśli uważasz ,że IV nadaje się do produkcji kiełbasy , czy do produkcji kabanosów jak zrobiła za Twoja poradą EAnna to ja ucząc się od najlepszych na ten temat mam inne zdanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 28 Lipca 2018 Arku kl IV jest bardzo pojemną klasą i Andrzej nic nie pisał o tym ,że ten gruczoł śmierci i dlatego należy go odrzucić. Dla niektórych wątróbka jest też niezjadliwa Ustaliliśmy nasze stanowiska i nie ma po co dalej się spierać . czy do produkcji kabanosów jak zrobiła za Twoja poradą EAnna to ja ucząc się od najlepszych na ten temat mam inne zdanie. Ja do niczego nikogo nie namawiam tylko powiedziałam jak ja preparuję podgardle tzn ,że bardzo dokładnie usuwam wszystkie węzły chłonne a przyusznicę niekoniecznie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Arku kl IV jest bardzo pojemną klasą Pojemną tzn jaką ?.Do klasy IV zaliczamy mięsa krwawe, gruczoły, grube ścięgna i to wszystko itp. Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 28 Lipca 2018 Do klasy IV zaliczamy mięsa krwawe, gruczoły, grube ścięgna i to wszystko itp. Arkadiuszu w kl IV jest mowa o węzłach chłonnych a nie o gruczołach cyt Klasa IV Mięsa drobne pozyskane z półtuszy wieprzowej i elementów zasadniczych podczas obróbek technologicznych oraz wykrawania. Mięso krwawe, ścięgniste z węzłami chłonnymi, chude lub tłuste, tłuszcz do 36%. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) No cóż to znaczy że wiesz lepiej od naszego technologa .Z tym polemizował nie będę,ale w klasyfikacji z 1973 tak jest napisane jak Ci zacytowałem.Tu masz kilka tabelek z różnych lat.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6656-klasyfikacja-miesa-wieprzowego-drobnego-tabele/?hl=klasyfikacja+mięsa+drobnego Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Ta dyskusja prawadzi do nikąd. ja wyrzucam przysznice bo? Mentalnie? bo mi nie pasuje? Grunt aby robić to świadomie, czyli rozpoznujemy co dajemy. A po wpisach PiSa i ziezielonego chyba długo się nie skuszę na podgardle trochę drogo i duży nakład pracy to wymaga, boczek i aleluja i do przodu. Może kiedyś że tylko i wyłącznie podgardle będzie w przepisie Edytowane 28 Lipca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Ta dyskusja prawadzi do nikąd. Każdy stosuje co uważa za stosowne .? Edytowane 28 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 28 Lipca 2018 (edytowane) Tak ????.Jak to szło wolność równość i rokendrol. Chociaż jak dzisiaj się dowiedziałem o Korze to jakoś tak smutno i trudno mówić o rockuPsNie dopisałem wolność jak wie ci stosuje Edytowane 28 Lipca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 28 Lipca 2018 Ja problemu takiego nie mam , bo podgardle jest niedostepne praktycznie ,mozna kupic jak sie kupuje lep bo wtedy jest kawalek ale z tym wycinaniem gruczolow to za duzo roboty . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 29 Lipca 2018 Mam 3 kg karkówki , 5 kg łopatki i 1 kg podgardla. Wszystko pokrojone i zapeklowane i tu pytanie co doradzacie na jakich siatkach to zmielić i co dodać i co z tego zrobić ?No cóż tylko EAnna odpowiedziała na moje pytanie. Ale zrobiłem tak : łopatka 10 mm (twarde kawałki powycinane oraz ścięgna) , karkówka 8 mm, podgardle 6 mm.Szkoda,że reszta interesuje się tylko gruczołami w podgardlu. Co do kleju to już pisałem - 300 ml wody do farszu i mieszanie i jest klej. Mięso zmielone, przyprawione wymieszane i jutro nadziewam, wędzę i parzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 29 Lipca 2018 tylko EAnna odpowiedziała na moje pytanie. Ale zrobiłem tak No tylko ? Chyba nie znasz wiedzy EAnny . Ale i tak zrobiłeś po swojemu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 29 Lipca 2018 Mam 3 kg karkówki , 5 kg łopatki i 1 kg podgardla. Wszystko pokrojone i zapeklowane i tu pytanie co doradzacie na jakich siatkach to zmielić i co dodać i co z tego zrobić ?No cóż tylko EAnna odpowiedziała na moje pytanie. Ale zrobiłem tak : łopatka 10 mm (twarde kawałki powycinane oraz ścięgna) , karkówka 8 mm, podgardle 6 mm.Szkoda,że reszta interesuje się tylko gruczołami w podgardlu. Co do kleju to już pisałem - 300 ml wody do farszu i mieszanie i jest klej. Mięso zmielone, przyprawione wymieszane i jutro nadziewam, wędzę i parzę. Andrzeju ja czuła bym się zaszczycona gdyby EAnna odpowiedziała mi na zadane pytanie.Szkoda że nie skorzystałeś z jej wiedzy i doświadczenia.Inni zapewne uznali odpowiedź EAnny za wystarczającą/wyczerpującąNasuwa mi się pytanie...po co pytasz skoro i tak robisz po swojemu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 29 Lipca 2018 Bo pyta aby pytać.Przy jego doświadczeniu i wyszkoleniu o czym sam napisał w ogóle nie powinien pytać.Widać chodził na wagaru jak temat produkcji kiełbas był omawiany.Z drugiej strony szkoda czasu dla kogoś kto pyta a i tak robi po swojemu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 29 Lipca 2018 Mięsa nie klasowałem (chociaż to potrafię z uwagi na zawód i szkołę).Chyba łopatkę zmielę (z uwagi,że jest chuda na siatce 13) , Karkówkę na 10 mm , a podgardle na 6 mm.A nazwa kiełbasy mnie nie interesuje wyjdzie i tak b.dobra (taki autorski projekt).Dla mnie po temacie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-603529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Hej Mam jedno pytanie... Robilem jakis czas temu pierwsza probe z mortadela.Smak wyszedl ok, konsystencja tez, ale byl jeden "problem" - wytracila sie galaretka.Baton byl otoczony cienka warstewka galarteki. Gdy je sie na kanapce czy luzem nie jest to zadna wada ale gdy chce podsmazycplaster na patelni juz jest. Pytanie: czy jest jakis trik, ktory spowoduje uwiezienie wody w masie i nie wytraceniesie jej w postaci galaretki? Mortadele kupowane w sklepie zazwyczaj jej nie maja(chyba ze maja specjalnie zrobiona). Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 No jasne. Przeczytaj sobie o "Petardzie..." Marka z Bielska.Podpowiem, że dodajemy niewielką ilość mąki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Dzieki, znalazlem Zebym nie zgubil to tu sobie wkleje Luncheon Meat - Legendarny smak pysznej mieloneczkiFARSZ 1,70kg x# mięso wp. z szynki (tłuste) peklowane (24h) 23g=39g / rozdrobnione na sitku 6mm /# pieprz czarny 1,5g=2,5g# mąka ziemniaczana 40g=68g# woda 30g=51gmięso zmielone wymieszane z powyższymi dodatkami załadowane do preski,parzenie preski w garnku w temp.72'C (preska włożona do zimnej wody)czas 90 min.,po parzeniu studzenie wodą preski,następnie powietrzem ido lodówki razem z preską Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Pytanie: czy jest jakis trik, ktory spowoduje uwiezienie wody w masie i nie wytracenie sie jej w postaci galaretki?Niższa temperatura parzenia. Może być też błąd temperatury farszu. Wytrącił się tłuszcz nie woda. Mortadela to jak parówki raczej, nie jak konserwa. W recepturach nie ma mąki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/31/#findComment-605614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.