kusy Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Miro!Mnie chodzi o to czy wsad nie będzie się lepił do ścianek szynkowara.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Szynkowar jest bardzo sprytnie zrobiony. Posiada dno ale dodatkowo wkładamy do niego drugie dno z przymocowanymi wąsami które z kolei spełniają dwie funkcje: 1/ prowadzą docisk 2/ służą do wyciągnięcia gotowego wyrobu Miro! Mnie chodzi o to czy wsad nie będzie się lepił do ścianek szynkowara.Pozdrawiam Zawsze się coś przyklei ale nie na tyle żeby nie dało się go swobodnie wyciągnąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Posiada dno ale dodatkowo wkładamy do niego drugie dno z przymocowanymi wąsami które z kolei spełniają dwie funkcje: OK dziękuje Cytat: Miro! Mnie chodzi o to czy wsad nie będzie się lepił do ścianek szynkowara.Pozdrawiam Zawsze się coś przyklei ale nie na tyle żeby nie dało się go swobodnie wyciągnąć. Wystarczy podgrzać lekko szynkowar w ciepłej wodzie przed wyciąganiem a zawartość sama wyleci, mozna tylko lekko czymś z jednej stony podważyć, tak żeby powietrze doszło i żeby nie sasysało. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 W zakładach mięsnych wsad mięsny owija się dodatkowo folię celulozową. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Przy wszystkich wyrobach w prasach, szynkowarach ,formach stosuje się filię, woreczki itd. W pierwszych produkcjach praktykowano smarowanie forem tłuszczem ale to nie zdawało egzaminu bo umycie takich forem to była gehenna .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Dodam tylko że w parzeniu przemysłowym odbywa się to w tzw. wieżach parzelniczych gdzie praski zanurzone są w całości jedna nad drugą w wodzie.Brak "opakowania" spowodowałby wyciek soku do wody a to nie jest mile widziane :wink: Coś w tym stylu http://img391.imageshack.us/img391/7626/wieza1ayy3.jpg Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Witam.Właśnie oglądałem w wiadomościach reportaż o wykryciu salmonelli w ściółce na fermie kurzej, z której 15tyś.kurczaków "poszło" do handlu w dniach28.03-01.04(świętokrzyskie,małopolskie i mazowieckie) Pytanie.Jak taki kurak znaczy się mięso z takiego kuraka ma się do szynkowarzena.Czy 70-75 stopni wystarczy do zabicia pałeczek salmonelli - wszyscy się domyślają, że chodzi mi zwłaszcza o bezpieczeństwo dla zdrowia. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Witam . Myślę że temperatura rzędu 80stopni zabija bakterie salmoneli . Żółtko parzone 10s jest już wolne od bakterii . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Cytat ze strony http://www.pfm.pl/u235/navi/199945 "...Profilaktyka przed Salmonellą ■ Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C, można więc uniknąć zatrucia podgrzewając potrawy. ■ Przechowujemy żywność w niskiej temperaturze, zapobiegamy rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności, całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów stosujemy tylko przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania ■ Wydzielamy miejsce w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami, ■ Skorupki jaj zawsze myjemy ciepłą wodą tuż prze użyciem, a następnie zanurzamy je na 10 sekund we wrzątku. Jaja trzymamy w lodówce tylko w przeznaczonym dla nich miejscu. ■ Dłuższe przetrzymywanie produktów, w których łatwo mnożą się bakterie (wyroby garmażeryjne, tatar, pasty rybne, jajeczne, mięsne), w temperaturze pokojowej znacznie zwiększa ryzyko zatrucia Salmonellą. ■ Po użyciu deseczek i noży do obróbki mięsa czy drobiu należy je dokładnie umyć detergentem i wyparzyć. Praktyczniejsze są deseczki plastykowe. Drewniane mogą być siedliskiem Salmonelli. ..." Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Od dawna znanym sposobem przeciwko zatruciom jest alkohol np. cytrynówka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Od dawna znanym sposobem przeciwko zatruciom jest alkohol np. cytrynówka. albo porterówka :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Praktyczniejsze są deseczki plastykowe. Drewniane mogą być siedliskiem Salmonelli.Wybacz Frapio, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym stwierdzeniem. Opinie takie lansowane są mocno przez producentów tych desek. Oglądnęłam uważnie (pod profesjonalną, dużą lupą) kilka używanych desek tworzywowych i zauważyłam, że powierzchnie robocze są mocno i nierówno ponacinane. Ze względu na długie włókna nie wykruszają się łatwo i tworzą coś w rodzaju "mierzwy", z której bardzo trudno usunąć resztki organiczne a to one są pożywką dla salmonelli i innych drobnoustrojów. Swego czasu w Niemczech lansowane były deski szklane. Prosze sobie wyobrazić, w jakiej kondycji były noże ich użytkowników. Nie dajmy się zwariować. Osobiście uważam, że deski drewniane, z twardego drewna i dobrej jakości są niezastąpione. Należy je tyklo dobrze umyć po użyciu detergentem i plastikowym zmywakiem (drapakiem) a nastepnie wyparzyć i powiesić do wysuszenia. Deski drewniane stosowane są od wieków... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Witamhttp://gastromarket.pl/index.php?m=de&gr=0&so=1&pr=2&pa=0&de=20743&oldm=dedo tego pojemnika są pokrywy dorobić tylko tłoczek i szynkowarka gotowa.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 http://gastromarket.pl/index.php?m=de&gr=0&so=1&pr=2&pa=0&de=20743&oldm=de do tego pojemnika są pokrywy dorobić tylko tłoczek i szynkowarka gotowa. Pozdrawiam Kilka stron wcześniej poddałem te pojemniki gastronomiczne ocenie - ale bez odzewu. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=323048074 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=331503001 Pozdrawaim. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 EAnno, zauważ iż to co napisałem to był tylko cytat ze strony http://www.pfm.pl/u235/navi/199945 A o takim obrocie sprawy jak opisałaś o tej jakości deseczek plastikowych to się nie spodziewałem. Szklaną deseczkę też mamy, ale do krojenia nie używamy właśnie ze względu na noże. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Już wkrótce dostępny będzie w sklepie nowy typ szynkowaru, całkowicie wykonany z nierdzewki. http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/33/products_id/268 Miro Szynkowar już dostępny. Zapraszam Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babula Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Listopada 2008 Jestem zainteresowana zakupem szynkowaru . Może być samoróbka :tongue: oferty proszę kierować na PW Cytuj Raczkująca zadymiara http://www.forum-gniazdo.com/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-45723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Wprowadziłem do sklepu nowy szynkowar/praske proszę o Wasze opinie: http://www.wyroby-domowe.pl/sz03-praska-stal-3kg-p-286.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-48053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Wprowadziłem do sklepu nowy szynkowar/praske proszę o Wasze opinie: http://www.wyroby-domowe.pl/sz03-praska-stal-3kg-p-286.html Bardzo dobry sprzęt, "prawie jak oryginał" :grin: :lol: W mój wchodzi 2kg. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-48056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Witam Wprowadziłem do sklepu nowy szynkowar/praske proszę o Wasze opinie: miro. Najbardziej wiarygodną opinię można wydać po wypróbowaniu go , jednak ze zdjęcia wynika że może być bardzo funkcjonalna - duża możliwość regulowania docisku . Co do ceny to myślę że dobra , jest to praska " długowieczna ". Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-48057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Proszę o pomoc Może ktoś pomoże mi znaleść post w którym Dziadek pokazuje plany swojego nowego szynkowara, narysowane na kartkach, szukam ale nie mogę go zlokalizowaćPzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-53789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Wedle życzenia: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265 O to chodziło ? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-53790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Tak to to dzięki Radzio nie wpadłem na pomysła że jest to w zrób to sam.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-53792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 1 Lutego 2009 Witam.Jak patrze na ceny szynkowarów oferowanych na stronach internetowych to...nie chcę tego komenowć. Pracuje w zakładzię gdzie używamy kwasówki 4, 5i6 mm.Podejrzewam,że jest mozliwość odkupienia odpadów.Jeżeli by się udało to taki szynkowar mógłbym zrobić za 50 zł + koszty wysyłki.Wszystko zależy od chętnych.Kontat grzegorz241070@o2.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-54371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz241070 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 1 Lutego 2009 taki model Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-54373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.