Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Szynkowar jest bardzo sprytnie zrobiony.

Posiada dno ale dodatkowo wkładamy do niego drugie dno z przymocowanymi wąsami które z kolei spełniają dwie funkcje:

 

1/ prowadzą docisk

2/ służą do wyciągnięcia gotowego wyrobu

 

Miro!

Mnie chodzi o to czy wsad nie będzie się lepił do ścianek szynkowara.Pozdrawiam

Zawsze się coś przyklei ale nie na tyle żeby nie dało się go swobodnie wyciągnąć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32407
Udostępnij na innych stronach

Posiada dno ale dodatkowo wkładamy do niego drugie dno z przymocowanymi wąsami które z kolei spełniają dwie funkcje:

OK dziękuje

 

 

 

Cytat:

Miro!

Mnie chodzi o to czy wsad nie będzie się lepił do ścianek szynkowara.Pozdrawiam

 

 

Zawsze się coś przyklei ale nie na tyle żeby nie dało się go swobodnie wyciągnąć.

Wystarczy podgrzać lekko szynkowar w ciepłej wodzie przed wyciąganiem a zawartość sama wyleci, mozna tylko lekko czymś z jednej stony podważyć, tak żeby powietrze doszło i żeby nie sasysało.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32408
Udostępnij na innych stronach

W zakładach mięsnych wsad mięsny owija się dodatkowo folię celulozową.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32427
Udostępnij na innych stronach

Przy wszystkich wyrobach w prasach, szynkowarach ,formach stosuje się filię, woreczki itd. W pierwszych produkcjach praktykowano smarowanie forem tłuszczem ale to nie zdawało egzaminu bo umycie takich forem to była gehenna .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32429
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko że w parzeniu przemysłowym odbywa się to w tzw. wieżach parzelniczych gdzie praski zanurzone są w całości jedna nad drugą w wodzie.Brak "opakowania" spowodowałby wyciek soku do wody a to nie jest mile widziane :wink:

 

Coś w tym stylu

 

http://img391.imageshack.us/img391/7626/wieza1ayy3.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32440
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Właśnie oglądałem w wiadomościach reportaż o wykryciu salmonelli w ściółce na fermie kurzej, z której 15tyś.kurczaków "poszło" do handlu w dniach28.03-01.04(świętokrzyskie,małopolskie i mazowieckie)

Pytanie.

Jak taki kurak znaczy się mięso z takiego kuraka ma się do szynkowarzena.Czy 70-75 stopni wystarczy do zabicia pałeczek salmonelli - wszyscy się domyślają, że chodzi mi zwłaszcza o bezpieczeństwo dla zdrowia.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32444
Udostępnij na innych stronach

Witam . Myślę że temperatura rzędu 80stopni zabija bakterie salmoneli . Żółtko parzone 10s jest już wolne od bakterii .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32449
Udostępnij na innych stronach

Cytat ze strony http://www.pfm.pl/u235/navi/199945

"...Profilaktyka przed Salmonellą

 

■ Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C, można więc uniknąć zatrucia podgrzewając potrawy.

■ Przechowujemy żywność w niskiej temperaturze, zapobiegamy rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności, całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów stosujemy tylko przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania

■ Wydzielamy miejsce w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,

■ Skorupki jaj zawsze myjemy ciepłą wodą tuż prze użyciem, a następnie zanurzamy je na 10 sekund we wrzątku. Jaja trzymamy w lodówce tylko w przeznaczonym dla nich miejscu.

■ Dłuższe przetrzymywanie produktów, w których łatwo mnożą się bakterie (wyroby garmażeryjne, tatar, pasty rybne, jajeczne, mięsne), w temperaturze pokojowej znacznie zwiększa ryzyko zatrucia Salmonellą.

■ Po użyciu deseczek i noży do obróbki mięsa czy drobiu należy je dokładnie umyć detergentem i wyparzyć. Praktyczniejsze są deseczki plastykowe. Drewniane mogą być siedliskiem Salmonelli. ..."

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32450
Udostępnij na innych stronach

Praktyczniejsze są deseczki plastykowe. Drewniane mogą być siedliskiem Salmonelli.

Wybacz Frapio, ale pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym stwierdzeniem. Opinie takie lansowane są mocno przez producentów tych desek. Oglądnęłam uważnie (pod profesjonalną, dużą lupą) kilka używanych desek tworzywowych i zauważyłam, że powierzchnie robocze są mocno i nierówno ponacinane. Ze względu na długie włókna nie wykruszają się łatwo i tworzą coś w rodzaju "mierzwy", z której bardzo trudno usunąć resztki organiczne a to one są pożywką dla salmonelli i innych drobnoustrojów.

Swego czasu w Niemczech lansowane były deski szklane. Prosze sobie wyobrazić, w jakiej kondycji były noże ich użytkowników.

Nie dajmy się zwariować. Osobiście uważam, że deski drewniane, z twardego drewna i dobrej jakości są niezastąpione. Należy je tyklo dobrze umyć po użyciu detergentem i plastikowym zmywakiem (drapakiem) a nastepnie wyparzyć i powiesić do wysuszenia. Deski drewniane stosowane są od wieków...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32479
Udostępnij na innych stronach

Witam

http://gastromarket.pl/index.php?m=de&gr=0&so=1&pr=2&pa=0&de=20743&oldm=de

do tego pojemnika są pokrywy dorobić tylko tłoczek i szynkowarka gotowa.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32485
Udostępnij na innych stronach

http://gastromarket.pl/index.php?m=de&gr=0&so=1&pr=2&pa=0&de=20743&oldm=de

do tego pojemnika są pokrywy dorobić tylko tłoczek i szynkowarka gotowa.

Pozdrawiam

Kilka stron wcześniej poddałem te pojemniki gastronomiczne ocenie - ale bez odzewu.

 

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=323048074

 

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=331503001

 

Pozdrawaim.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32486
Udostępnij na innych stronach

EAnno,

zauważ iż to co napisałem to był tylko cytat ze strony http://www.pfm.pl/u235/navi/199945

A o takim obrocie sprawy jak opisałaś o tej jakości deseczek plastikowych to się nie spodziewałem. Szklaną deseczkę też mamy, ale do krojenia nie używamy właśnie ze względu na noże.

 

Pozdrawiam serdecznie

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32490
Udostępnij na innych stronach

Już wkrótce dostępny będzie w sklepie nowy typ szynkowaru, całkowicie wykonany z nierdzewki.

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/33/products_id/268

 

Miro

Szynkowar już dostępny.

 

Zapraszam

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-32507
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Wprowadziłem do sklepu nowy szynkowar/praske proszę o Wasze opinie:

 

http://www.wyroby-domowe.pl/sz03-praska-stal-3kg-p-286.html

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-48053
Udostępnij na innych stronach

Wprowadziłem do sklepu nowy szynkowar/praske proszę o Wasze opinie:

 

http://www.wyroby-domowe.pl/sz03-praska-stal-3kg-p-286.html

Bardzo dobry sprzęt, "prawie jak oryginał" :grin: :lol:

W mój wchodzi 2kg.

 

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-48056
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wprowadziłem do sklepu nowy szynkowar/praske proszę o Wasze opinie:

miro. Najbardziej wiarygodną opinię można wydać po wypróbowaniu go , jednak ze zdjęcia wynika że może być bardzo funkcjonalna - duża możliwość regulowania docisku . Co do ceny to myślę że dobra , jest to praska " długowieczna ".

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-48057
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Proszę o pomoc

Może ktoś pomoże mi znaleść post w którym Dziadek pokazuje plany swojego nowego szynkowara, narysowane na kartkach, szukam ale nie mogę go zlokalizować

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-53789
Udostępnij na innych stronach

Witam.Jak patrze na ceny szynkowarów oferowanych na stronach internetowych to...nie chcę tego komenowć.

Pracuje w zakładzię gdzie używamy kwasówki 4, 5i6 mm.Podejrzewam,że jest mozliwość odkupienia odpadów.Jeżeli by się udało to taki szynkowar mógłbym zrobić za 50 zł + koszty wysyłki.Wszystko zależy od chętnych.Kontat grzegorz241070@o2.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1474-szynkowar/page/3/#findComment-54371
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.