qba-69 Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Lutego 2018 Zdjęcie "4" nawet na tapetęMożesz ustawiać bez obawień Pokusiłem się o mały eksperyment z dzikimi kiełbami, bez wydziwiasów bym nie istniał Opis sytuacji zdjęciowej. Dwie pierwsze kiełby, te na pierwszym planie, wisiały sobie w warunkach chałupniczych od udokumentowanego tu wcześniej odymienia. Dwie "drugie" wyjąłem wczoraj z lodówy i też zawisły wespół-zespół z poprzedniczkami. Nabierają smakowitości, kurcząc się i marszcząc Pozdrawiam zapaleńców, zaintrygowanych zajawką zadymiarskich moich poczynań Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-589614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 27 Lutego 2018 Minął kolejny tydzień eksperymentowania z suszeniem dzikiej kiełby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Lutego 2018 Paweł, szalejesz... . a ta kiełba dla gościa z ukrainy to w/g jakiego przepisu? Serdeczne pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Lutego 2018 Bez przepisu i klasyfikacji Peklowana karkówka 18 g/kg, do tego około 10-20 % słoniny (w zależności od tłustości karkówki) zasolonej taką samą ilością soli na kg. Rozdrobnione na oczku 8 mm. Pieprz czarny mielony 2 g/kg, majeranek 1 g/kg, cukier 1 g/kg, tymianek 0,3 g/kg, czosnek 9 g/kg. W trakcie mieszania karkówki ok. 50 ml/kg zimnej wody, a na koniec słonina i dokładnie wymieszać. Nadziać w jelita, nocka osadzanie w chłodni i rano wędzenie w temp. 40-50 stopni C. Parzenie w wodzie o temp. 75 stopni C, do 68 stopni C wewnątrz wyrobu (czyli jakieś 25-30 minut). Ot i cała filozofia zrobienia szybkiej kiełby Jak czegoś zapomniałem dopisać, to zrobię to jak sobie przypomnę Pozdrawiam również Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Lutego 2018 i klasyfikacji Paweł - bez klasyfikacji - na lenia - to do Ciebie niepodobne Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Lutego 2018 to do Ciebie niepodobne Aż sam się sobie dziwię Dodam jeszcze, że przed rozdrobnieniem, dobrze usunąć ewentualne chrząstki z karkówki, a słonina to najlepiej karkowa. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Lutego 2018 usunąć ewentualne chrząstki z karkówki, a słonina to najlepiej karkowa. no to trochę tam popracowałeś kozikiem Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Lutego 2018 Aż mi się polkars zagrzał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Marca 2018 Dzisiaj trochę znowu zadymiłem Żeby nie było monotonii, to użyłem drewna leszczyny i znowu aromatyzowałem malinami Niektórzy na zlocie będą mieli okazję popróbować Standardowo zrobiłem asortymentowy misz-masz Sery, ryby, kiełby różnej maści i inne takie Zamieszczam zdjęcia dwóch różnych kiełbas. Można zgadywać co z czym się je Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Marca 2018 drobiowa i mieszaniec Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Marca 2018 Można zgadywać co z czym się je Jedną z chlebem a drugą z wódeczką "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Marca 2018 Można zgadywać co z czym się je Obie z ogóreczkiem i wódeczką Uwielbiam kiełbaskę "z łapki" z dobrym, kiszonym ogóreczkiem Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Marca 2018 Jak Waldek słusznie zauważył, jedna z kiełbas to drobiowa-kanapkowa z niewyobrażalnie dużą ilością czosnku A druga, wieprzowa z szynki i słoniny karkowej, to faktycznie taka w łapę Jesteście bezbłędni Dziś na śniadanie, parówki robione na lenia, czyli 3 x 2,5 mm, bez katowania blendera Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Marca 2018 Jeszcze fotka kiełbas po poplasterkowaniu, z uwidocznionymi ich wizualnymi plusami i minusami Odnosząc się do propozycji dziewczyn, co do podania kiełby w łapę, zdjęcie onej Nie chciało mi się iść do piwniczki po słoik ogórasów, to ciachnąłem ze smalcem i cebulką, obficie posypując po wierzchu solą Chleb oczywiście pieczony w garnku Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Marca 2018 Ja lubie tez z lapki ale bez chleba , chleb moge pozniej sam,smalcyk tez dobry ale cebulke juz mniej ...popic mozna jakims piwkiem niebylejakiem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Marca 2018 z uwidocznionymi ich wizualnymi plusami i minusami QbQ jakkolwiek nie oglądać to tych minusików dostrzec nie umiem... Focia 2 :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Marca 2018 Dziękuję za aktywność w moim skromnym kąciku Wczoraj znowu wytopiłem trochę smalcu I skwareczki ładne też się ostały, zresztą jak skwarki mogą nie być ładne Dziś wziąłem się za wędzenie okołoświątecznego mięsiwa i przy okazji krzątania się przy wędzarynie, tradycyjnie sąsiad podszedł do płota, tym razem z pętkiem wczorajszej kiełby robionej na soli. Trochę mało jej daje, bo zaledwie 15 g/kg, ale skoro tak lubi, to jego rzecz W zamian dostał ser, odymiony w poniedziałek aromatem z malinowych pędów My gadu gadu, a mięsiwo powolutku się osusza Dołączam ciachniętą na szybko fotkę tej kiełbasy bez peklosoli. Sąsiad też wędzić się naumiał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Marca 2018 Dołączam ciachniętą na szybko fotkę tej kiełbasy bez peklosoli. Małopolska szkoła , wędzenie z pieczeniem. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Marca 2018 Żeby nie było, że tylko sąsiada objadam Szybka fotka z dzisiejszego dreptania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Można zgadywać co z czym się je Ta z lewej z musztardą a ta z prawej z chrzanem Kiełbaski pięknej urody P.S. Qrcze teraz zauważyłem że to już było . Edytowane 29 Marca 2018 przez andrzej k Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Marca 2018 qba piekne wedzoneczki :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 30 Marca 2018 Bardzo ładne qba.Do koszyczka jak znalazł W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-594019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Marca 2018 Ładne wędzonki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-594022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Marca 2018 Miodzio, smakowite. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-594028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Marca 2018 Ładny kolorek wydreptałeś. Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-594062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi