Skocz do zawartości

Spontanicznie zwędzone :)


Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcie "4" nawet na tapetę

Możesz ustawiać bez obawień ;)  

 

Pokusiłem się o mały eksperyment z dzikimi kiełbami, bez wydziwiasów bym nie istniał :D Opis sytuacji zdjęciowej. Dwie pierwsze kiełby, te na pierwszym planie, wisiały sobie w warunkach chałupniczych od udokumentowanego tu wcześniej odymienia. Dwie "drugie" wyjąłem wczoraj z lodówy i też zawisły wespół-zespół z poprzedniczkami. Nabierają smakowitości, kurcząc się i marszcząc ;) Pozdrawiam zapaleńców, zaintrygowanych zajawką zadymiarskich moich poczynań :D

post-73631-0-86074800-1519241406_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-589614
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Paweł, szalejesz... :thumbsup: . a ta kiełba dla gościa z ukrainy to w/g jakiego przepisu?

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590280
Udostępnij na innych stronach

Bez przepisu i klasyfikacji :D Peklowana karkówka 18 g/kg, do tego około 10-20 % słoniny (w zależności od tłustości karkówki) zasolonej taką samą ilością soli na kg. Rozdrobnione na oczku 8 mm. Pieprz czarny mielony 2 g/kg, majeranek 1 g/kg, cukier 1 g/kg, tymianek 0,3 g/kg, czosnek 9 g/kg. W trakcie mieszania karkówki ok. 50 ml/kg zimnej wody, a na koniec słonina i dokładnie wymieszać. Nadziać w jelita, nocka osadzanie w chłodni i rano wędzenie w temp. 40-50 stopni C. Parzenie w wodzie o temp. 75 stopni C, do 68 stopni C wewnątrz wyrobu (czyli jakieś 25-30 minut). Ot i cała filozofia zrobienia szybkiej kiełby :D Jak czegoś zapomniałem dopisać, to zrobię to jak sobie przypomnę :D Pozdrawiam również :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590285
Udostępnij na innych stronach

 

 

to do Ciebie niepodobne
Aż sam się sobie dziwię ;):D Dodam jeszcze, że przed rozdrobnieniem, dobrze usunąć ewentualne chrząstki z karkówki, a słonina to najlepiej karkowa. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-590288
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj trochę znowu zadymiłem :) Żeby nie było monotonii, to użyłem drewna leszczyny i znowu aromatyzowałem malinami ;) Niektórzy na zlocie będą mieli okazję popróbować :) Standardowo zrobiłem asortymentowy misz-masz ;) Sery, ryby, kiełby różnej maści i inne takie :D Zamieszczam zdjęcia dwóch różnych kiełbas. Można zgadywać co z czym się je :D

post-73631-0-07352800-1520281700_thumb.jpgpost-73631-0-80022400-1520281716_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591074
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można zgadywać co z czym się je :D

Jedną z chlebem a drugą z wódeczką ;):D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591078
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można zgadywać co z czym się je

Obie z ogóreczkiem i wódeczką :D 

Uwielbiam kiełbaskę "z łapki" z dobrym, kiszonym ogóreczkiem :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591091
Udostępnij na innych stronach

Jak Waldek słusznie zauważył, jedna z kiełbas to drobiowa-kanapkowa z niewyobrażalnie dużą ilością czosnku ;) A druga, wieprzowa z szynki i słoniny karkowej, to faktycznie taka w łapę :) Jesteście bezbłędni  :thumbsup:  :clap:

Dziś na śniadanie, parówki robione na lenia, czyli 3 x 2,5 mm, bez katowania blendera ;)

post-73631-0-07483500-1520321980_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591124
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze fotka kiełbas po poplasterkowaniu, z uwidocznionymi ich wizualnymi plusami i minusami ;)

post-73631-0-06215200-1520335506_thumb.jpg

 

Odnosząc się do propozycji dziewczyn, co do podania kiełby w łapę, zdjęcie onej :) Nie chciało mi się iść do piwniczki po słoik ogórasów, to ciachnąłem ze smalcem i cebulką, obficie posypując po wierzchu solą  :) Chleb oczywiście pieczony w garnku :)

post-73631-0-60460000-1520335692_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591180
Udostępnij na innych stronach

Ja lubie tez z lapki ale bez chleba , chleb moge pozniej sam,smalcyk tez dobry ale cebulke juz mniej ...popic mozna jakims piwkiem niebylejakiem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-591184
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dziękuję za aktywność w moim skromnym kąciku :) Wczoraj znowu wytopiłem trochę smalcu :) I skwareczki ładne też się ostały, zresztą jak skwarki mogą nie być ładne ;) Dziś wziąłem się za wędzenie okołoświątecznego mięsiwa i przy okazji krzątania się przy wędzarynie, tradycyjnie sąsiad podszedł do płota, tym razem z pętkiem wczorajszej kiełby robionej na soli. Trochę mało jej daje, bo zaledwie 15 g/kg, ale skoro tak lubi, to jego rzecz :) W zamian dostał ser, odymiony w poniedziałek aromatem z malinowych pędów :) My gadu gadu, a mięsiwo powolutku się osusza :) Dołączam ciachniętą na szybko fotkę tej kiełbasy bez peklosoli. Sąsiad też wędzić się naumiał  :thumbsup:

post-73631-0-51885900-1522314952_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593896
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dołączam ciachniętą na szybko fotkę tej kiełbasy bez peklosoli.

Małopolska szkoła  :thumbsup: , wędzenie z pieczeniem. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593942
Udostępnij na innych stronach

Można zgadywać co z czym się je :D

 

 

Ta z lewej z musztardą a ta z prawej z chrzanem :tongue::D

 

Kiełbaski pięknej urody :thumbsup:

 

P.S.

 

Qrcze teraz zauważyłem że to już było . :blush::D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14769-spontanicznie-zw%C4%99dzone/page/3/#findComment-593984
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.