wrocek Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Listopada 2017 Witam. Jestem świeżakiem i dopiero zaczynam swoją przygodę z produkcją wędlin. Może ktoś potrafi mi pomóc bo nie mogę znaleźć żadnych informacji, chciałbym zrobić kiełbasę suchą z indyka taką jak ta z linka https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/1660-kielbasa-suszona-krzysiaale zamiast wieprzowiny tylko indyk. Mam pytania: 1 czy można robić suche kiełbasy z drobiu.2 po co do kiełbas takich suszonych dodaje się alkohol typu czerwone wino, wódkę, koniak czy alkohol 90 % 3 jaka powinna być optymalna temperatura i wilgoć bo w każdym przepisie podają co innego4 dlaczego z udźca wołowego http://www.krolestwogarow.pl/2017/05/woowina-dojrzewajaca.htmlrobionego tym linkiem sączy się gęsta substancja jak budyń w kolorze krwi, zapach jest normalny jak na początku Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Nasz Brat StefanS bardzo ładnie i naukowo opisał że nie robimy kiełbas dojrzewajacych z drobiu. Chyba że lubimy jazdę bez trzymanki tudzież rosyjską ruletkę - to już mój dopisek a nie Brata StefanaS. Może ktoś z Sibów podeślę Ci linka, a jak nie to jak będę przy laptopie to Ci znajdę. WIlgotność na początku tak jak pisze producent kultur czyli coś około 95 % temperatura 22. Natępnie 75-80 i temp z 10 -12 stopni.To tak ogólnie. Każda kultura kiełbasa i pleśń na swoje ale gdzieś koło tego. Wołowina coś musiałeś zrobić źle. Poczytaj posty Redzeda i StefanS to kopalnia wiedzy w dojrzewajacych. Edytowane 7 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) Nie robi się kiełbasy dojrzewającej z drobiu.Grozi to bardzo groźnymi skutkami zdrowotnymi i nikt kto ma jakie takie pojęcie o wędlinach dojrzewających nie poda Ci przepisu bo go po prostu nie ma.Tego się po prostu nie robi ze względu jak wyżej. Edytowane 7 Listopada 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrocek Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Listopada 2017 do maciekzbrzegu ok jak będziesz mógł podeślij linka z tą wołowiną to zrobiłem jak ja w przepisie dodałem zamiast tymianku nasiona kopru włoskiego czosnek i kozieradkę nasiona oraz paprykę wędzoną[Dodano: 07 lis 2017 - 19:42]do Arkadiusz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Listopada 2017 dlaczego z udźca wołowego http://www.krolestwo...jrzewajaca.htmlrobionegotym linkiem sączy się gęsta substancja jak budyń w kolorze krwi, zapach jest normalny jak na początku Mięso po zasoleniu oddaje płyny. To jest normlne w tej technologii suszenia mięsa.Jest to wołowina zwana basturmą. Płyn powinno się codziennie odlewać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Listopada 2017 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14628-problem-z-nietypow%C4%85-kie%C5%82bas%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85-z-drobiu/page-2 4 dlaczego z udźca wołowego http://www.krolestwo...jrzewajaca.htmlrobionegotym linkiem sączy się gęsta substancja jak budyń w kolorze krwi, zapach jest normalny jak na początku poniewaz nasypales duzoooo cukru i stad kiesielowata substancja ktora jest wspaniala pozywka dla bacterii i to zarowno dla dobrych ale szczegolnie dla zlych bo zawiera tez bialko i sok komorkowy wolowiny. Od jakiegos czasu pojawiaja sie takie "wspaniale " przepisy z cukrem w takich ilosciach!!!!! Cukier jest pobierany 10 krotnie wolniej niz sol i owszem ma wplyw na pozytywne zmiany w miesie ale zanim to nastapi to ma tez gorszy wplyw na ewentualny rozwoj bakterii niezbyt porzadanych dla naszego zdrowia. Jak powyzej EAnna napisala - Mięso po zasoleniu oddaje płyny. polacz teraz ten plyn z rozpuszczajacym sie cukrem to otrzymasz to co masz. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Listopada 2017 Na FB ostatnio jest istna plaga cukrowanych polędwic i karkówek .Normalny armagedon ... Bez kija nie podchodź bo wszyscy robią "dojrzewające" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrocek Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Listopada 2017 do Sebarod czyli rozumiem że pomijać zasypywanie cukrem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Listopada 2017 W rzeczy samej... ,jeśli będziesz piekł drożdżówki to jak najbardziej użyj go w takich ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Listopada 2017 rozumiem że pomijać zasypywanie cukrem Przepis na basturmę ze strony głównej: https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1024-basturma Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Listopada 2017 (edytowane) Rozumiem że Brat StefanS zwolnił mnie z podania linka Moja roczna wołowina https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-4Linki Redzeda i StefanaS https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?hl=redzedhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/a na początek może tohttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11068-moje-uwagi-do-wyrob%C3%B3w-ala-parme%C5%84skich/ Poczytaj tez trochę o sprzęcie, na początek nie jest tego wiele ale jednak. Jak dla mnie minimum do dojrzewających to lodówka (to pewnie masz ), termometr ,higrometr, waga jubilerska ( do 500 g) i pakowarka "próżniowa" ( koszty wagi , termometrów , higrometru po 20-30 PLN - , pakowarki 100-200 PLN ) . Sprzęt znacząco ułatwia życie a pewnie "wsiąkniesz" w zadymiaczowy świat to się przyda do innych realizacji Edytowane 8 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.