Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Jestem świeżakiem i dopiero zaczynam swoją przygodę z produkcją wędlin. 

Może ktoś potrafi mi pomóc bo nie mogę znaleźć żadnych informacji, chciałbym zrobić kiełbasę suchą z indyka taką jak ta z linka https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/inne-kielbasy/1660-kielbasa-suszona-krzysiaale zamiast wieprzowiny tylko indyk.

Mam pytania:

 

1 czy można robić suche kiełbasy z drobiu.

2 po co do kiełbas takich suszonych dodaje się alkohol typu czerwone wino, wódkę, koniak czy alkohol 90 % 

3 jaka powinna być optymalna temperatura i wilgoć bo w każdym przepisie  podają co innego

4 dlaczego z udźca wołowego http://www.krolestwogarow.pl/2017/05/woowina-dojrzewajaca.htmlrobionego tym linkiem sączy się gęsta substancja jak budyń w kolorze krwi, zapach jest normalny jak na początku 

 

Pomóżcie  :yawn:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/
Udostępnij na innych stronach

Nasz Brat StefanS bardzo ładnie i naukowo opisał że nie robimy kiełbas dojrzewajacych z drobiu. Chyba że lubimy jazdę bez trzymanki tudzież rosyjską ruletkę - to już mój dopisek a nie Brata StefanaS. Może ktoś z Sibów podeślę Ci linka, a jak nie to jak będę przy laptopie to Ci znajdę. WIlgotność na początku tak jak pisze producent kultur czyli coś około 95 % temperatura 22. Natępnie 75-80 i temp z 10 -12 stopni.To tak ogólnie. Każda kultura kiełbasa i pleśń na swoje ale gdzieś koło tego. Wołowina coś musiałeś zrobić źle. Poczytaj posty Redzeda i StefanS to kopalnia wiedzy w dojrzewajacych. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574481
Udostępnij na innych stronach

Nie robi się kiełbasy dojrzewającej z drobiu.Grozi to bardzo groźnymi skutkami zdrowotnymi i nikt kto ma jakie takie pojęcie o wędlinach dojrzewających nie poda Ci przepisu bo go po prostu nie ma.Tego się po prostu nie robi ze względu jak wyżej. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574482
Udostępnij na innych stronach

do maciekzbrzegu

 

ok jak będziesz mógł podeślij link

a z tą wołowiną to zrobiłem jak ja w przepisie dodałem zamiast tymianku nasiona kopru włoskiego czosnek i kozieradkę nasiona oraz paprykę wędzoną


[Dodano: 07 lis 2017 - 19:42]

do Arkadiusz

 

dzięki :mad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574484
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego z udźca wołowego http://www.krolestwo...jrzewajaca.htmlrobionegotym linkiem sączy się gęsta substancja jak budyń w kolorze krwi, zapach jest normalny jak na początku 

Mięso po zasoleniu oddaje płyny. To jest normlne w tej technologii suszenia mięsa.

Jest to wołowina zwana basturmą. Płyn powinno się codziennie odlewać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574495
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14628-problem-z-nietypow%C4%85-kie%C5%82bas%C4%85-dojrzewaj%C4%85c%C4%85-z-drobiu/page-2

 

 

4 dlaczego z udźca wołowego http://www.krolestwo...jrzewajaca.htmlrobionegotym linkiem sączy się gęsta substancja jak budyń w kolorze krwi, zapach jest normalny jak na początku 
poniewaz nasypales duzoooo cukru i stad kiesielowata substancja ktora jest wspaniala pozywka dla bacterii i to zarowno dla dobrych ale szczegolnie dla zlych bo zawiera tez bialko i sok komorkowy wolowiny. Od jakiegos czasu pojawiaja sie takie "wspaniale " przepisy z cukrem w takich ilosciach!!!!! Cukier jest pobierany 10 krotnie wolniej niz sol i owszem ma wplyw na pozytywne zmiany w miesie ale zanim to nastapi to ma tez gorszy wplyw na ewentualny rozwoj bakterii niezbyt porzadanych dla naszego zdrowia. Jak powyzej EAnna napisala - 

 

Mięso po zasoleniu oddaje płyny.
  polacz teraz ten plyn z rozpuszczajacym sie cukrem to otrzymasz to co masz. 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574503
Udostępnij na innych stronach

 

 

rozumiem że pomijać zasypywanie cukrem  

Przepis na basturmę ze strony głównej: 

https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1024-basturma

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574545
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że  Brat StefanS zwolnił mnie z  podania linka :)

Moja roczna wołowina https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page-4

Linki Redzeda i StefanaS 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?hl=redzed

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/

a na początek może to

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11068-moje-uwagi-do-wyrob%C3%B3w-ala-parme%C5%84skich/

 

Poczytaj tez trochę o sprzęcie,  na początek nie jest tego wiele ale jednak. Jak dla mnie minimum do dojrzewających to lodówka (to pewnie masz :) ), termometr ,higrometr, waga jubilerska ( do 500 g)  i pakowarka "próżniowa" ( koszty wagi , termometrów , higrometru po  20-30 PLN - , pakowarki 100-200 PLN ) . Sprzęt znacząco ułatwia życie :)  a pewnie "wsiąkniesz"  w zadymiaczowy świat to się przyda do innych realizacji

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14788-kie%C5%82basa-dojrzewaj%C4%85ca-z-indyka/#findComment-574550
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.