Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że kto lubi azjatyckie jedzonko to się skusi na tak zacny przepis i sposób zrobienia go wspólnie.. :) :) :) Warto też popytać na fb myślę że byli by chętni tylko nikt nie wie jak sie za to zabrać...

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602107
Udostępnij na innych stronach

tylko czy będą zainteresowani ?

Oczywiście  !!! 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602118
Udostępnij na innych stronach

:D Muski, na pewno będą chętni do uczestnictwa w takim pokazie. Działaj.  :thumbsup:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602136
Udostępnij na innych stronach

Agrestówka na wiśni

 

Oto mój przepis na nalewkę agrestową, a w zasadzie agrestową z domieszką wiśni.

- kilogram agrestu czerwonego

- litr spirytusu 65%

- 30 dkg cukru

- 20 dkg wiśni bez pestek

- 1 kardamon

- 1 goździk

- pół laski cynamonu

Czy o takie ziarenko kardamonu tu chodzi?

post-57525-0-04488500-1531162361_thumb.jpg

Edytowane przez Bee Gees

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602153
Udostępnij na innych stronach

Kardamon mało kiedy używa się bez łupiny, bo w łupinie same smaki, co do mirabelki to nie wiem czy koledze chodzi o Alycze, czyli Śliwe wisniową, czy mirabelke. Są to dwie różne śliwy.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602312
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiem czy koledze chodzi o Alycze, czyli Śliwe wisniową, czy mirabelke. Są to dwie różne śliwy.
  już sam nie wiem - czytając np. to cytuję : śliwa wiśniowa (P. cerasifera) wytwarza owoce, które kształtem, wielkością i zabarwieniem przypominają czereśnie (nie dotyczy to jej odmiany kaukaskiej zwanej Ałyczą, posiadającej żółte owoce nazywane czasami mirabelkami).

 być może te tzw czerwone mirabelki jak je nazywam ( w smaku nie od odróżnienia -może czerwone jeszcze bardziej wyraziste)_to właśnie ta śliwa wiśniowa - nie znam się tak bardzo - smak powiedzmy identyczny ...

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602318
Udostępnij na innych stronach

@michal278,  a to nie tak do konca z tym kardamonem w lupinie , ziarna u nas uzywa sie do wszelakich drozdzowek , w szczegolnosci do bulek "Semla" .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602321
Udostępnij na innych stronach

Pokończyły się mielonki to trzeba było coś poczynić 

żołądki kacze, piersi z kurczaka i udziec z indyka mniej więcej po 1/3

post-70549-0-99499200-1531413261_thumb.jpg

post-70549-0-68414300-1531413286_thumb.jpg

poledwica wieprzowa i boczek

post-70549-0-34870000-1531413306_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602338
Udostępnij na innych stronach

Elektra to mega kardamonowe muszą być. W Maroko wszędzie widziałem to mielą do wszystkiego z lupiną.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602352
Udostępnij na innych stronach

 

 

Elektra to mega kardamonowe muszą być.
no srednio tak na 1kg ciasta jakas lyzeczka grubo mielonego kardamonu :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602380
Udostępnij na innych stronach

 

 

żołądki kacze, piersi z kurczaka i udziec z indyka mniej więcej po 1/3

:) Tercet (wybitnie) Egzotyczny :thumbsup::clap:

Jakoś mnie takie zestawienie w tym akurat wącie nie zaskakuje :thumbsup::D

Przekrój osobliwy lecz miły ślepiom, smak zapewne "firmowy" :yes::frantics::w00t:

:clap: :clap: Muski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602384
Udostępnij na innych stronach

Modyfikacja krokodylków - trochę świeżej ostrej papryki , trochę piri piri - trochę mniej cukru , trochę więcej octu - chili wsypuję na gorący Nie wrzący olej czosnek główki w poprzek z łupinami (zdjęta tylko ta zewnętrzna ) i co najmniej główka na 1 kg - jest świetny w tej zalewie - ot takie tam :D  modyfilacje

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602466
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wyglądają ja dziś zakisiłem kolejną porcję ogórasów z białą rzepą i rzodkiewką aż jestem ciekaw jak smakuje kiszona rzodkiewka.. napatrzyłem się na twoje kolorowe słoje i dostałem ślinotoku :)

Edytowane przez chudziak

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602468
Udostępnij na innych stronach

na twoje kolorowe słoje

Pamiętaj,rzodkiewka straci kolor podczas kiszenia i i nie jest już taka kolorowa - za to zalewa robi się różowa ;) (reakcja kwasu mlekowego). Zwracam uwagę ,że przekiszona rzodkiewka jak i przekiszony kalafior nie są rarytasem  :no:  w każdym bądź razie nie zapachowym  :yes:  i niestety nie do ogórków na przechowanie , na szybko tak

Edytowane przez Bee Gees

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602472
Udostępnij na innych stronach

Orzesz ty ale mnie pocieszyłeś :) z kalafiorem :) może dam radę przełknąć :) Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602487
Udostępnij na innych stronach

Czy o takie ziarenko kardamonu tu chodzi?

  no mam rozterki kardamonowe  - mam 3 rodzaje kardamonu - jaki dodać do nalewki z wisienek :

post-70549-0-25764600-1531732290_thumb.jpg

2 czarne  i zielony - różnice jakie są to widać 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/32/#findComment-602614
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.